Четвер, 25.04.2024, 12:01:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 144 145 146 147 148 ... 275 276 »

Виставка "Місто, якого немає" відкриється в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї.

Виставка відкриється 18 серпня у Краєзнавчому музеї о 15.00.

Основа виставки – це близько трьох десятків світлин відомих франківських фотохудожниківДениса Трофімова (фото) та Юрія Бакая (фото, інсталяції), на яких зображені старі будівлі Івано-Франкі ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2017

У Калуші візьмуться за реконструкцію концертного залу, який за два-три роки стане мультикультурним центром. Наразі місто завершує підготовку документів для залучення серйозних грантових коштів із Євросоюзу.

Управління економічного розвитку міста продовжує роботу, щоб отримати грант на реставрацію концертного залу в Калуші. Проект цікавий тим, що заявку місто подає разом із румунським містом Сеїні. Часу залишилося — менше місяця, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 371 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2017

Старший науковий співробітник музейно-виставкового центру Калуша Іван Тимів оприлюднив зібрану інформацію про давні єврейські товариства та організації в Калуші.

Історія забудови центральної частини Калуша уже частково висвітлювалася у публікаціях Володимира Грабовецького, Михайла Коломийця, Уляни Паньо, Андрія Костишина, інформують "Вікна".

Розшуки ... Читати далі »

Переглядів: 399 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2017

В могилі, за підрахунками науковців, лежать останки щонайменше 50 жертв.

Поховання кілька днів тому виявили працівники "Прикарпаттяобленерго", які прокладали в землі кабель поруч із єврейським кладовищем на провулку Матросової в Івано-Франківську. За словами очевидців, робітники намагалися одразу закопати яму з останками, проте місцеві мешканці не дозволили їм цього зробити та зателефонували в поліцію, пишуть Франківчани.

... Читати далі »

Переглядів: 288 | Долучив: Dnister | Дата: 15.08.2017

Про це йшлося під час зустрічі голови Верховинської райдержадміністрації Олега Лютого із почесним доктором організації об’єднаних націй з питань науки, культури та захисту людини Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО Андріаном Алискевичем, внуком Михайла Ломацького, який учителював у с. Голови Верховинського району.

У розмові взяли участь голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк, заступник голови Верховинської райдержадміністрації Світлана Уршеджук, голова Верховинської селищної ради Василь Мицканюк, головний редактор часопису «Грегіт» Олег Сем ... Читати далі »

Переглядів: 335 | Долучив: Dnister | Дата: 15.08.2017

Національний банк України з 15 серпня 2017 року вводить в обіг дві пам'ятні монети “Косівський розпис": монету зі срібла номіналом 10 грн та монету із нейзильберу номіналом 5 грн.

"Монети "Косівський розпис" присвячені яскравій перлині українського народного мистецтва – косівській кераміці, яка отримала свою назву від міста Косів Івано-Франківської області.

... Читати далі »

Переглядів: 299 | Долучив: Dnister | Дата: 14.08.2017

У рамках XXIV Міжнародного Гуцульського фестивалю у місті Коломиї у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Кобринського пройшла XXI науково-практична конференція під назвою «Український феномен Гуцульщини: національний та європейський контекст».

Вона стала одним із найважливіших дійств XXIV Міжнародного Гуцульського фестивалю. У роботі конференції взяли участь голова філії Марамуреш Союзу українців Румунії Мирослав Петрецький, перший заступник голови Союзу українців Румунії Василь Пасенчук, голова Бухарестської філії Союзу українців Румунії ... Читати далі »

Переглядів: 301 | Долучив: Dnister | Дата: 14.08.2017

Сучасний іванофранківець навряд чи замислюється, якими небезпечними бувають блискавки. А от на пожовклих сторінках давньої преси заголовок “смерть від блискавки” повторюється зі страхітливою регулярністю. Сто років тому це грізне явище приносило немало лиха й ставало причиною багатьох випадків.
В червні 1910 р. малий хлопчина-пастушок пас корову в селі Драгомирчани під Станиславовом. Раптово налетіла гроза, сховатися було ніде. В небі засяяли блискавки й перестрашений пастушок заліз… під корову. І треба ж було такому статися, що блискавка вдарила саме в бідолашну тварину. Корова загинула, але хлопчик залишився живим і неушкодженим.

... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 13.08.2017

22 серпня 2017 року о 10:00 – відбудеться судове засідання, Шевченка, 16, зал №6. Суддя Калашник В.О.
Міська влада буде судитись проти Краєзнавчого Музею за музейні площі.

а ось декілька цікавих деталей, щоб легше розібратись у питанні:

8.06.2012 року Обласна Рада (в особі голови облради Сич О.) передала будівлю Івано-Франківського Краєзнавчого Му ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2017

Національний заповідник «Давній Галич» спільно з районною газетою «Галицьке слово» розпочинає проект, присвячений передруку цікавих статей і заміток про Галич та його околиці у періодиці ХІХ – першої половини ХХ ст. Із нагоди відзначення 80-ти літнього ювілею віднайдення відомим українським археологом Ярославом Пастернаком (1892–1969) фундаментів галицького кафедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці середини ХІІ ст. та поховання фундатора цієї святині – князя Ярослава Володимировича «Осмомисла» (бл. 1134–1187), вважаємо за доцільне пілотну статтю нашого проекту присвятити саме цим подіям.

... Читати далі »

Переглядів: 429 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2017

В Івано-Франківську понад 500 будівель внесені до реєстру пам’яток. Близько 80 % із них – житлові будинки. За законом, відповідати за стан будинку мають його співвласники, тобто – самі мешканці. «Репортер» пішов у гості до франківців, які живуть у пам’ятках архітектури, розпитав про переваги й труднощі життя у такому будинку, а ще зібрав поради експертів…

Аварійний шарм

... Читати далі »

Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2017

На нинішній вулиці Грушевського, 7 завершили будову приміщення для філії краківського страхового товариства «Флоріанка».

На Довгій, 60 ченці католицького ордену альбертинців збудували притулок для немічних та убогих.
Видавництво «Артисти» видало першу нумеровану серію поштівок «Станиславів».
На нинішній вулиці Шевченка,11 закінчили будівництво кам’яниці для духовної семінарії Святого Івана Златоустого.
«Зв’язковий банк» придбав для українського товариства «Руська бесіда» одноповерховий буди ... Читати далі »

Переглядів: 347 | Долучив: Dnister | Дата: 11.08.2017

На початку ХХ століття площа Міцкевича так і називалась, а теперішня вулиця Вітовського мала ім’я польського поета Гославського. Там, на розі, досі стоїть двоповерхова кам’яниця, яку добре видно на поштівці 1901 року. У плані будинок Г-подібний і збудований на місці двох старіших.

У ХVIII столітті це був престижний район у середмісті, тобто під захистом фортечних мурів. Земля тут коштувала дорого, тому будиночки тулились один до одного. Ми не знаємо прізвищ перших власників хатинок, які зазначені на давніх мапах. Під час австрійського перепису 1822 року будинком з бо ... Читати далі »

Переглядів: 342 | Долучив: Dnister | Дата: 11.08.2017

Літній Івано-Франківськ плавиться від спеки, на вулицях помітно менше людей і відчувається розслаблено-відпочинкова атмосфера. Сто років тому газети називали літні місяці «огірковим сезоном». Судячи з повідомлень преси, в старому Станиславові панував дуже схожий настрій, але виїзд на відпочинок був не лише особистим вибором, а й даниною моді. Адже залишатися влітку в душному місті у світської публіки вважалося поганим тоном. Де ж містяни проводили свій відпочинок?

«Мода» на літні вакації
Газета «Кур’єр Станиславівський» у серпні 19 ... Читати далі »

Переглядів: 401 | Долучив: Dnister | Дата: 11.08.2017

Громадська ініціатива "Франківськ, який треба берегти" взялася за ремонт старовинних дверей у пам'ятці архітектури на вулиці Грушевського, 42. Реставратори наштовхнулися на цінну і загадкову знахідку.

До рук івано-франківських реставраторів потрапили унікальні двері кінця ХІХ століття. Коли майстри зняли верхній шар фарби, то здивувалися – перед ними відкрився справжній шедевр столярського ремесла, – йдеться у сюжеті ТРК "Вежа".

... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 10.08.2017

Вбивство як засіб боротьби з політичними опонентами широко використовувалося радянською карально-репресивною системою. Матеріали кримінальної справи №1175 Галузевого державного архіву СБУ в Івано-Франківській області демонструють механізм, як радянські спецслужби залучали для фізичного знищення керівництва ОУН-УПА арештованих повстанців.

Мова піде про Михайла Федоровича Галицького, 1919 р. н., уродженця і мешканця с. Рогиня Гвіздецького району. У травні 1944 р. чоловік був призваний у Червону армію, але по дорозі до призовного пункту втік і опинився в боївці СБ Шрама під псевдо ... Читати далі »

Переглядів: 421 | Долучив: Dnister | Дата: 10.08.2017

Протягом багатьох століть поряд з нами, українцями, живе такий древній народ, як євреї. Чи так багато ми про них знаємо? А особливо про їхню історію в нашому краї. На жаль, здебільшого наша уява про них наповнена стереотипами, пересудами та здогадками. Спробуємо сьогодні, дорогі читачі, відкрити для вас кілька сторінок з їхньої історії в Галичині на прикладі міста Коломиї – столиці Покуття.

Варто зазначити, що історія євреїв в Галичині є недостатньо вивченою, а якщо говорити про коломийських євреїв, тут варто відзначити дослідників Івана Монолатія та Любов Соловку з Івано- ... Читати далі »

Переглядів: 419 | Долучив: Dnister | Дата: 09.08.2017

Виконавчий комітет Калуської міської ради надав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на вулиці Шевченка. Йдеться про Краєзнавчий музей Калущини, де планують реставраційно-ремонтні роботи.

Як повідомив начальник відділу архітектури і містобудівного кадастру Калуської міської ради Роман Кузик, у музеї планують здійснити внутрішні оздоблювальні роботи та облаштувати зовнішню каналізацію, передають "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 341 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2017

В Івано-Франківську художник Роман Бончук з командою відреставрує ще одні старовинні двері.

Вже незабаром на реставрацію заберуть двері з вулиці Січових Стрільців, 54. Про це у соцмережі Фейсбук повідомив Роман Бончук, пише Фіртка.

Реставрація відбувається в рамках проекту відновлення історичного обличчя міста Івано-Франківськ, що започаткував Благодійний фо ... Читати далі »

Переглядів: 338 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2017

Станиславів (нині Івано-Франківськ) наприкінці липня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski.

В останні дні липня 1907 року мешканцям Станиславова (тепер – Івано-Франківськ) завдавала великих клопотів банда хатніх злодіїв. Непрохані гості внадилися до будинків заможних міщан, які проводили літо поза містом. Злодюги, хоч і не здобували великих скарбів, викрадали з помешкань усе, що потрапить під руку.

... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2017

Станиславів початку ХХ ст. не зажив собі слави галицької кримінальної столиці, але міська хроніка зафіксувала немало різноманітних злочинів. Траплялися й такі, що навіть сьогодні дивують своєю зухвалістю й винахідливістю.
В 1900 р. у місті діяв злодій, який спеціалізувався на годинниках, браслетах, перснях та інших вартісних дрібничках. Він під різними приводами відвідував помешкання заможних жителів міста, а поки чекав господарів, хапав цінні речі, які знаходив у кімнаті чи сусідніх приміщеннях. Вкрадені коштовності грабіжник… здавав під заставу в місцевій Касі ощадності – одній з найбільш респектабельних фінансових установ міста. І робив це цілком безкарно аж до того моменту, коли кілька клієнтів Каси ощадності побачили у відділі застав власні речі, здані іншою людиною. Поліція ... Читати далі »

Переглядів: 315 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2017

Боротьба українського народу за незалежність супроводжувалася значними втратами як серед особового складу воюючих підрозділів УПА, так і в середовищі підпілля ОУН, розгалужена мережа якого діяла й на Калущині. Людські втрати були результатом не лише прямих бойових зіткнень повстанців з внутрішніми військами СРСР, що виникали внаслідок улаштованих засідок, перевірки лісових масивів, а й цілеспрямованих акцій, скерованих на ліквідацію повстанських криївок. Такі операції районні відділи НКВС готували, спираючись на інформацію, отриману від своїх агентів, яких було чимало в середовищі підпілля ОУН і повстанських відділах.

... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2017

Завдяки двом калуським патріотам — Василю Фіцаку та Олександру Ковалю — у Калуші розпочалось й триває впорядкування місцевого цвинтаря, заснованого в 1790 році. Громадські діячі щосуботи відновлюють надмогильні пам’ятники, прибирають територію останнього притулку калушан в найстарішому мікрорайоні міста з назвою «Височанка». Іноді до Василя та Сашка долучаються волонтери – помічники.

За минулі кілька місяців на Калуському меморіальному кладовищі серед ідентифікованих поховань понад 100 калушан вже знайдено кілька скульптурних робіт учнів Яна Єжи Пінзеля, могили відомих педагогів Подгурських.

... Читати далі »

Переглядів: 395 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2017

Таким чином, музей, який входить до виставково-музейного центру міста, готується до свого 25-ої річниці відкриття музею. Чвертьвіковий ювілей музей-оселя родини Франка офіційно відзначить 30 серпня цього року, інформують "Вікна". На ремонтні роботи з міського бюджету виділили 100 тисяч гривень.

Минулого року на Андрея, 13 грудня, музей-оселя родини Франка відкрився пі ... Читати далі »

Переглядів: 312 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2017

Історія повітового суду в Калуші ще не була предметом наукового дослідження. Окремі відомості про судочинство в Калуському повітовому суді містяться у книгах Володимира Грабовецького, Романа Петріва, Михайла Коломийця та інтернет-джерелах.
Документи цієї установи зберігаються у Державному архіві Івано-Франківської області у фондах: №2 «Станіславське воєводське управління», №94 «Калуський повітовий суд», №114 «Калуський ґродський суд», розповідає історик, старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів.
За деякими відомостями, приміщення К ... Читати далі »
Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2017

Сьогодні, 6 серпня, в с. Ясень, що на Рожнятівщині, презентували відновлений старовинний млин, побудований ще в 30-х роках.

ГО “Українська Жіноча Варта” взяла в оренду цей млин і за допомогою місцевої громади реставрувала його. Млин не працював протягом останніх кілька десятків років. До речі, у млині буде wi-fi. Також тут створять Музей хліба, де експонуватимуться атрибути традиційного пекарського мистецтва на Прикарпатті. Жителів Івано-Франківщини, які мають такі раритети, можуть віддати їх до музею.

... Читати далі »

Переглядів: 359 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2017

Монета присвячена давньому галицькому місту, одному з найбільших центрів Київської Русі. Галич був столицею Галицького князівства та Галицько-Волинської держави, визначним економічним, політичним і культурним центром, в якому розвивалися ремесла, торгівля, цивільне та церковне будівництво, було складено Галицько-Волинський літопис.
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напи ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2017

У Галицькій центральній районній бібліотеці відбувся круглий стіл на тему «Памво Беринда — видатний син Галицької землі». У ньому взяли участь люди, які зацікавилися його життям і творчістю. Це працівники Національного заповідника «Давній Галич» Любов Бойко, Марія Костик, журналіст Мар’ян Грінер, іван Драбчук, бібліотекар Богдана Кривоніс, яка власне і виступила ініціатором такого засідання. Приємною несподіванкою було й те, що того дня до Галича завітала аспірант кафедри української літератури ЛНУ ім. І. Франка Юлія Сливка, яка працює над кандидатською дисертацією про життя і творчість П. Беринди, а тому добре обізнана про цього історичного діяча.

... Читати далі »

Переглядів: 727 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2017

Вже другий рік тривають розкопки біля "замкової " криниці у Калуші. Всі знахідки краєзнавці відносять до музею.

Калуські активісти та краєзнавці з 1 квітня 2016 року проводять розкопки на території міста. Зокрема, біля «замкової» криниці. Василь Фіцак, один з організаторів розкопок поділився з "Вікнами" цікавою інформацією:

&qu ... Читати далі »

Переглядів: 361 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2017

В івано-франківському видавництві «Симфонія форте» побачила світ книжка «Архітектура Івано-Франківська (Станіславова) міжвоєнного періоду 1920—1930-х років» Ігоря Гаркота, знаного спеціаліста цієї галузі. Він адресував її не тільки архітекторам, історикам, культурологам, краєзнавцям, а й усім, кого цікавить те, як вплинули на формування обличчя обласного центру Прикарпаття споруджені в різні часи будівлі громадського, сакрального та житлового призначення, котрі дійшли до нас.

Певна річ, автор монографії характеризує й ті зовнішні і внутрішні чинник ... Читати далі »

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2017

Медики кажуть, що пияцтво шкідливе для здоров’я. Втім, саме завдяки зеленому змію Івано-Франківськ має симпатичну споруду Народного дому «Княгинин», за адресою Галицька, 86.

У міжвоєнний період там стояла корчма, якою заправляв єврей Баух. Він настільки добре організував бізнес, що місцеві звідти не вилазили, просаджуючи усі гроші. Тоді у Княгинині жили два брати – Іванта Юрко Ясінські. Іван вважався порядним ґаздою, а Юрко набув слави пияка. Одного разу він допився до того, що продав з себе останню сорочку. Після цього став загальним посміховиськом, щойн ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2017

Директор Краєзнавчого музею Ярослав Штиркало пояснює “Репортеру”, що позов виник після того, як він відмовився передати третій поверх ратуші під зал засідань.

Ярослав Штиркало каже, судовий позов отримав вже після показового представлення підвалів ратуші.

“Судовий позов прийшов поштою недавно. Вони хочуть змусити мене змінити розподіл площ. ... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2017

Славного героя УПА — курінного УПА, майора Павла Вацика («Прут», «Дмитро») урочисто спом’янули в його рідному селі Заріччі Надвірнянського району з ініціативи ГО «Івано-Франківська обласна організація «Чорний ліс» та з нагоди 100-річчя від дня народження командира. Після богослужінь парафіяни обох конфесій прийшли до пам’ятника курінному «Пруту» в центрі села, біля якого настоятель церкви Пресвятої Богородиці УПЦ КП о. Михайло Купчак та отець Сергій Белдик УГКЦ відправили панахиду за упокій душі його та інших повстанців, полеглих у бою з військами НКВС. Учасники заходу заспівали загиблим «Вічную пам’ять», військові віддали шану триразовими сальвами.

... Читати далі »

Переглядів: 351 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2017

Австрійці вміли ставити пам’ятники. Згадаймо Адама Міцкевича – єдиний пам’ятник у Франківську, який дійшов до нас з імперської епохи, хоч і сильно модернізований у міжвоєнний час. А міг бути ще один!

Після встановлення статуї Міцкевича у будівельного комітету залишилось 800 корон – сума немаленька. Виникла ідея встановити пам’ятник Тадеушу Костюшку – герою антиросійського повстання 1794 року. Статуя мала бути з каменю, місце їй підшукали на площі Гізели – тепер це східна частина Вічевого майдану, де ставлять ялинку.< ... Читати далі »

Переглядів: 353 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024