Четвер, 25.04.2024, 11:52:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 146 147 148 149 150 ... 275 276 »

У місті розпочали підготовку до відзначення річниці створення УПА. Зокрема, розпорядженням першого заступника міського голови Галини Романко створено робочу групу для вшанування загиблих воїнів УПА в лісовому масиві мікрорайону "Підгірки".

В лісовому масиві мікрорайону "Підгірки" планують встановити пам’ятний знак на місці загибелі воїнів УПА, інформують"Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 392 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2017

Управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради повідомило, що в Калуші розпочато капітальний ремонт меморіального музею «Калуська в’язниця», що на вул. Січинського, 6.

У коментарі «Вікнам» начальник управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради Богдан Грущак зазначив, що загалом на ремонт «Калуської в’язниці» виділено 300 тис. гривень. Термін завершення капітального ремонту наразі невідомий.

... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2017

Днями у селі Серафинці Городенківського району відбулася святошна академія з нагоди 145-ої річниці від дня народження віце-президента Національної Ради ЗУНР, уродженця Серафинців Лева Бачинського.

У вшануванні пам’яті одного із творців Соборності України взяли участь голова райдержадміністрації Роман Жичицький, депутат обласної ради Іван Приймак, керівники громадсько-політичних організацій, підприємств, установ та структурних підрозділів райдержадміністрації, а також громадськість району.

... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2017

Бути хорошим продавцем – то справжнє мистецтво. Сто років тому в Станиславові теж добре розуміли, як це непросто – продавати.
В 1901 р. газета "Кур’єр станиславівський" надрукувала цікаву статтю про "ґречність у продажу", де основною рисою хорошого продавця була названа безмежна терплячість.

"Це завдання важке і вимагає величезної сили волі й безмірного панування над собою, бо спілкування з покупцями переважно не належить до приємних і легких справ. Пересічний покупець пра ... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2017

Станиславів (тепер Івано-Франківськ) з околицями в липні 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski.

Увечері 17 липня 1907 року на давньому міському цвинтарі Станиславова (тепер – Івано-Франківськ) зібрався чималий гурт молодих людей, здебільшого поляків. Вони прийшли вшанувати пам’ять похованого тут 20 років тому Аґатона Ґіллера, одного з організаторів Січневого повстання 1863 року, з життя якого можна було списати гостросюжетний роман.

... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 16.07.2017

Ідея відновлення літописного Успенського собору в с. Крилосі Галицького району виникла ще у 90-х роках минулого століття. Проте тоді справа не дійшла до її реалізації. Нині вона отримала нове життя: створено Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського собору, засновниками якого виступили блаженнійший Святослав (Шевчук), архієпископ і митрополит УГКЦ Володимир (Війтишин), голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук, депутати Верховної Ради України Анатолій Матвієнко, Михайло Довбенко та ін., а міський голова Івано-Франківська (роки праці 1998—2006 рр.), народний депутат України 5-6-го скликань Зіновій Шкутяк став виконавчим директором Фонду.

... Читати далі »

Переглядів: 388 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2017

Впродовж 15-ти років в Калуській загальноосвітній школі №4 діє зразковий краєзнавчий музей «Істрія рідного краю». Його було започатковано на базі шкільного дослідницько-пошукового клубу «Пам’ять» з ініціативи вчителя історії, члена Спілки краєзнавців України, лауреата премії Констянтини Малицької Світлани Загребельної.

Особливу увагу тут приділяють розвитку дзвоноливарства та історії роду Фельчинських, які прославили цим ремеслом Калуш, інформують «Вікна» з посиланням на «НК».

... Читати далі »

Переглядів: 356 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2017

У неділю, 21 липня 1912 року, Станиславів виглядав так само, як Івано-Франківськ перед Різдвом чи на Великдень. Місто наче вимерло: на вулицях ні душі, порожні цукерні, кав’ярні, більярдні, у кутках дрімають кельнери. Хоча ні! Люди є, але вони не затримуються у центрі й великими тлумами сунуть вулицями Казимирівською (Мазепи) та Баторія (Короля Данила) на околицю міста. Давайте підемо за ними і дізнаємось, що ж там відбувається.

 

Дванадцять хвилин у повітрі

... Читати далі »

Переглядів: 481 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1903 році

1903 На початку року до станиславівської тюрми «Діброва» зі Львова привезли 200 в’язнів, які брали участь у тамтешніх заворушеннях. 11 січня вони вчинили бунт вже на новому місті — трощили меблі у камерах, ламали двері. Жандармерії за допомогою військових вдалося приборкати бунтарів, скрутивши 16 головних підбурювачів.

... Читати далі »

Переглядів: 339 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2017

На будівлю івано-франківської міської Ратуші чекає масштабна реконструкція. Попередній проект уже готовий та чекає на коригування архітекторів.

Першочергово місцева влада планує облаштувати музей історії Івано-Франківська. Для цього необхідно розібрати старі приміщення, а цікаві знахідки стануть основою майбутнього музею, пише Побудовано.

Не менш амбітний зад ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2017

У 1732 році неаполітанський священик Альфонс Лігуорі створив конгрегацію, тобто монаше згромадження, Святого Ізбавителя. Латиною «ізбавитель» – «redemptor», тож новий чин отримав паралельну назву – редемптористи. Його девізом стали слова 129 псалма: «Велике в нього відкуплення».

До Галичини редемптористів запросив митрополит Андрей Шептицький у 1913 році. Перші ченці прибули з Бельгії, перейшли у греко-католицизм, створили українську гілку чину. Станиславівський осередок виник у 1920 році, за активного сприяння й фінансової підтрим ... Читати далі »

Переглядів: 387 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2017

На Меморіальному цвинтарі чудом зберігся готичний надгробок Зиґмунда Мрочковського (1837-1888). Він був начальником окружного цивільного шпиталю – аналогу теперішньої обласної лікарні. У краєзнавчій літературі відомостей про нього небагато – ніби він заразився тифом біля ліжка хворого і передчасно помер.

Набагато більше цікавих фактів про лікаря наводить письменник Горацій Сафрін у своїй автобіографічній книзі «Комічні і особ­ливі історії мого життя».

... Читати далі »

Переглядів: 373 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2017

Наукові працівники відділу фондів Національного заповідника «Давній Галич» взяли участь у науково-практичному семінарі «Цифрові технології в музейній справі», що відбувся цими днями у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського у Коломиї.

Семінар проходив за програмою інформаційно-навчальних заходів з питань оцифрування історичного, культурного та наукового надбання, що зберігається в архівах, музеях, бібліотеках та приватних зібраннях, за участю заступника директора з розвитку інформаційно-комп’ютерних технологі ... Читати далі »

Переглядів: 404 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Металевий тризуб, якому понад 75 років, знайшли у Нижньому Вербіжі, що на Коломийщині. Цей український символ виготовили учасники української військової організації, яку в селі в кінці 30-х років організував Гнат Семенюк. Саме його родина і переховувала реліквію у старій хатині.

30 серпня 1941 року – урочиста хода вулицями Коломиї. Це свято зброї, де першим у темно-синій мазепинці крокує мешканець Нижнього Вербіжа Гнат Семенюк. Далі у білих мазепинках його товариство. Це українська військова організація (УВО), яку створювали селами Галичини в кінці 30-х років. ... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

На початку було так: революційна армія формувалася без усякого плану й будь-яких підстав. Формували майбутнє військо ЗУНР лише активніші особи (пригадаймо Василя Блавацького!), які згуртувавши довкола себе кількадесят свідомих українців, вступали у бій з ворогом, далеко поза межами своїх домівок, на стихійному фронті українсько-польської війни. У перший революційний місяць поза Львовом було обмаль тих небагатьох змобілізованих одчайдухів, котрі до того ж після перших боїв утікали з поля бою, залишаючи на ньому недосвідчених, проте патріотично налаштованих гімназистів (згадаймо Євгена Побігущого!). Вкотре підтвердилася гірка істина: кількарічна Велика війна не дала українцям того до чого напередодні її завершення уперто йшла Українська революція – своєї сильної армії, ... Читати далі »

Переглядів: 338 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Історія революційної Коломиї – це складна і суперечлива історія про військовий обов’язок і захист Вітчизни. Саме їх коломийські євреї і українці чомусь вважали найбільшою катастрофою у своєму житті. Її треба було уникати будь-яким чином, навіть шляхом самокалічення, дезертирства чи державної зради. То ж до часу проголошення ЗУНР і, почасти, у перший революційний місяць перспективи реалізації свого громадянського обов’язку коломийці оцінювали без видимого ентузіазму. Адже за часів останньої цісарщини рекрути-коломийці, як правило, ухилялися від служби, використовуючи для цього різні приводи.
... Читати далі »

Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Історія революції в Коломиї, значною мірою, це й історія війська, адже із зброєю у руках князівські дружинники, здійснивши такий собі «соляний» переворот 1241 року, розпочали поступ міста, вписавши його у літопис історії. Та не йшлося тоді про завзяту оборону своєї свободи, а лише про боротьбу за дефіцитний ресурс того часу – карпатську сіль. Тому тільки у велику годину відновлення власної державності на початку ХХ сторіччя, прийшов час коломийцям сповнити свій священий обов’язок супроти своєї землі, батьків, сестер і братів.
... Читати далі »

Переглядів: 403 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

З вересня минулого року у Калуші проводять археологічні дослідження. А почалося все із пошуків жертв репресій тоталітарного режиму. На місці імовірних захоронень вояків ОУН-УПА розкопали замову криницю. Таємницю її призначення науковці та краєзнавці ще розгадують. Поряд із криницею активісти натрапили на підвал головної замкової резиденції.

З вересня минулого року у Калуші тривають археологічні дослідження. А почалося все із пошуків жертв тоталітарних репресій. Так, за свідченнями очевидців, на території колишнього Центру науково-технічної творчості, де колись були розташовані к ... Читати далі »

Переглядів: 380 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Відомо, що Іван Франко був законодавцем літературної моди, моди на вишиванку в поєднанні з європейським костюмом. А ще, виявляється, — завзятим рибалкою, який запровадив моду запровадив «зелений» (сільський) туризм. По-модному відпочивав і в Калуші за маршрутом «Підгірки — Лімниця».

Про це йдеться у розвідці кандидата історичних наук, доцента кафедри філософії Львівського національного аграрного університету Наталії Мисак, інформують «Вікна».

... Читати далі »

Переглядів: 371 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

«Ні рибки гранатами поглушити, ні по селу походити»: з історії руху опору УПА радянській владі в с. Старий Лисець

У кінці липня 1944 р. внаслідок наступу 575-го стрілецького полку радянської армії село Старий Лисець Тисменицького району було звільнене від німецько-фашистських загарбників. Але нові окупанти – совіти – відновили довоєнний репресивний режим.

... Читати далі »

Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2017

Поганим станом пам’яток архітектури в Івано-Франківську нікого не здивуєш. Як не дивуємося ми й тому, що більшість реставрацій закінчуються, м’яко кажучи, не зовсім відновленням будівель. Але зняти з пам’ятки архітектури дах у самісінькому центрі міста наважиться не кожен…
Історична «справедливість»
На дивні роботи на будівлі готелю «Дністер», заховані від ока перехожих за риштуванням, звернув увагу читач «Репортера». Намагаючись самотужки з’ясувати, що ж там відбувається, він «політав» над вулицею Шевченка безпілотн ... Читати далі »
Переглядів: 335 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2017

Як повідомляли «Вікна», у лісі, неподалік Калуської центральної районної лікарні, розкопали криївку УПА. Всередині знайшли набої, гільзи та уламки гранат. Найімовірніше, з цієї криївки підпільники відстрілювалися. А потім, втративши надію вирватися з оточення живими, підірвалися вибухівкою. Тоді, вдосвіта, 6 вересня 1945 року, загинули шестеро: найстаршому виповнилося 31 рік, наймолодший — ледь переступив повноліття.

"Вікна" інформували, що місцезнаходження криївки калуські дослідники шукали з минулого року. Кілька тижнів тому вони спробували розкопат ... Читати далі »

Переглядів: 310 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2017

На місці колишнього колгоспу в селищі Обертин Тлумацького району віднайшли старі руїни єврейського поховання. Тут планують спорудити меморіальний комплекс.

За часів радянської влади надмогильні плити використовували як будівельні матеріали. Уродженець Обертина, підприємець та депутат обласної ради Богдан Станіславськийвикупив землі колишнього колгоспу у приватну власність. І залишити знахідки без належної поваги не зміг.

... Читати далі »

Переглядів: 388 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2017

Про це повідомили автори книги "Легенди Калуша" Ян Чарнецький та Ігор Іванюченко.

Автори надіслали книжку «Легенди Калуша» до Посольства Республіки Польща в Україні та Посольства Ізраїлю в Україні, інформують "Вікна".

Один із атворів книги Ян Чарнецький зауважує:

... Читати далі »

Переглядів: 365 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2017

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки діє однойменна виставка, присвячена 120-річчю від дня народження нашого краянина, письменника і драматурга Андрія Баб’юка (літературний псевдонім – Мирослав Ірчан).

Народився він в селі П'ядики Коломийського району в родині селянина-бідняка. Початкову освіту здобував в Коломийській гімназії та Львівській учительській семінарії. Під час Першої світової війни служив підхорунжим у Легіоні Січових Стрільців, був редактором газети „Стрілець". Описав бої на Лисоні, Маківці, в с. Коню ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2017

Про Івана Франка та місто було написано уже багато статей та публікацій, а відомий краєзнавець Богдан Гаврилів навіть видав однойменну книгу «Іван Франко в Станиславові». У 1962 р. місто було перейменовано на честь відомого письменника. Та чи дійсно так багато поєднує наше місто з життям Каменяра? Ми хочемо поділитися з вами нашими здобутками у відповіді на це питання.

Ще 2013 р. студія Мирослава Бойчука відзняла перший документальний фільм з циклу “Франкове Прикарпаття” – “Місто імені Франка”, який складається з двох частин: “Скіл ... Читати далі »

Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2017

До 18 липня поляки та коломияни прибиратимуть польський цвинтар.

Це молоді активісти, які мають на меті віднайти поховання своїх предків та зберегти історичну пам’ять, інформує НТК.

Це вже традиційний захід, який організовує редактор тел ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2017

Ворохта і Станиславів (тепер Івано-Франківськ) на межі червня та липня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski.

Продовження серіалу. Попередня серія – «Панство проти простацьких шпацерів й інші трафунки».

На початку липня 1907 року офіційно закінчився навчальний рік у школах Станиславова (тепер – Івано-Франківськ). Ур ... Читати далі »

Переглядів: 391 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2017

Наступної неділі, 16 липня, у Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відзначать роковини загибелі героїв бою під Бродами з дивізії "Галичина" під орудою командира сотника Дмитра Паліїва.

Відзначення розпочнеться о 16.00 з виставки відзнак, нашивок, нагород, газет, фото, платаків та інших артефактів часів дивізії "Галичина", інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 355 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2017

Після війни поляки вбили понад 100 жителів с. Завадки Мораківської Сяніцького повіту, 40 — с. Терки Ліського повіту, 540 — Старого Люблинця, 400 — Горайця, близько 350 — с. Павлокоми Березівського повіту, 720 — с. Пискоровичів, 124 — с. Малковичів, 194 — с. Верховини Красноставського повіту, в т. ч. 65 дітей до 11 років. А ще були села Ліщова Долішня, Ямна, Брижава, Улюч, Явірник, Рибатова, Загір’я, Заршин та багато інших.

За що їх вбили? Бо були українцями. А це ознака геноциду. А хіба можна розцінювати інакше, як геноцид, вигнанн ... Читати далі »

Переглядів: 425 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2017

Вдивляюсь у миле, майже дитяче обличчя з високим чолом і дещо кирпатим носиком. На плечі змійками спадають пишні дівочі коси. Невже ця миловида панянка з єврейським корінням посідала одну з керівних посад у Калуському надрайонному проводі ОУН і виклично кинула суддям військового трибуналу: «Я була і залишаюсь переконаною націоналісткою»? Розгадка такої поведінки дівчини криється у способі життя її предків.

...Свого часу прадід Ольги Гросберг, єврей зі Львова, покохав служницю, втік із нею в її рідне село Рошнів на Тисмениччині, вихрестився й одружився. У молодят наро ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2017

На конкурс проектів, який сьогодні відбувся у Калуші, винесли, зокрема проект, який стосується у впорядкування старого кладовища.

Як повідомляли "Вікна", за прибирання старого кладовища у Калуші ще восени взялися двоє активістів — учасник АТО Олександр Коваль та мандрівник-дослідник Василь Фіцак. Натрапивши на зруйноване поховання 20-річної польки Станіслави Горської,вони вирішили не лише прибрати на могилі, а і замурувати гробницю, в якій на той час були купи сміття.

... Читати далі »

Переглядів: 385 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2017

Сьогодні міський голова Ігор Матвійчук в ході робочої наради урочисто передав управлінню освіти міської ради та управлінню культури національностей та релігій міської ради 39 примірників книги "Калуш на давній поштівці та фотографії", яку було видано з нагоди 580-річчя першої письмової згадки про Калуш.

Запропонована книга "Калуш на давній поштівці та фотографії" – краєзнавче, науково-популярне видання, унікальне за змістом та джерелознавчим ілюстративним матеріалом кінця ХІХ – першої половини ХХ століття, інформують "Вікна" з посиланням ... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1902-1903 роках.

1902 У будинку пані Розенбергової на вулиці Собєського (Січових стрільців, 24) пан Фішер відкрив новий ресторан «Ройяль», який знаходився тут до 1909 року. Кілька кімнат у будинку до 1904-го займало робітниче товариство «Гвязда» («Зірка»).

... Читати далі »

Переглядів: 306 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024