П`ятниця, 19.04.2024, 03:20:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 149 150 151 152 153 ... 275 276 »

Через два роки Гошівському василіянському чоловічому монастирю Преображення Господнього УГКЦ на Ясній Горі в селі Гошеві на Долинщині сповниться 510. Але й досі чимало подій, пов’язаних з його історією, залишаються невідомими і для науковців, і для краєзнавців. Зокрема і заснування першого монастиря в урочищі «Чорний Ділок» площею орієнтовно 1 кв. км, що притулилося з півдня до підніжжя Ясної Гори. Урочище має понад два десятки різноманітних кутків зі своїми назвами і приховує чимало таємниць.

В одному з місць «Чорного Ділка» — у Березині тор ... Читати далі »

Переглядів: 450 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2017

Автором книжки під назвою «Архітектура Івано-Франківська (Станіславова) міжвоєнного періоду 1920 – 1930-х років» став колишній архітектор Франківська Ігор Гаркот.

«Ці'ю темою я зацікавився ще зі студентських років. Я збирав матеріали, я фотографував, я цікавився. І як результат маємо книжку», - каже автор, пише Фіртка з посиланням на Побудовано.

... Читати далі »

Переглядів: 355 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2017

Ви вважаєте, що у нашому місті є лише один Станіславський феномен – літературний? Ні, насправді їх є три! Бо ж маємо ковальський феномен, який прославив Франківськ своїми фестивалями та прикрасив його оригінальними кованими скульптурами. А ще в нас є феномен краєзнавчий. І нині – саме про нього.

У дев’яностих і на початку двотисячних франківське краєзнавство переживало, м’яко кажучи, не зірковий період. Книжки з історії міста видавались, але не часто. До того ж, вони були написані таким сухим академічним стилем, що в багатьох читачів тяга до пізнання мину ... Читати далі »

Переглядів: 411 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2017

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка розпочала діяти книжкова виставка присвячена 100 річчю від дня народження єпископа Івано-Франківської Української Греко-Католицької Церкви – Софрона Дмитерка.

Народився він в селі Бичківці на Тернопільщині. При хрещенні отримав ім'я Степан. У 1932 р. вступив до монастиря Чину Святого Василія Великого. Навчався у Кристинополі, Лаврові, Оломоуці та Карловому університету в Чехії. Отримав священичі свячення 1942р. у Празі. Упродовж 1944-1954 рр. перебував під арештом за антирадянську діяльність. Після звільнення підпільно душпастирював у Коломиї, Долині, Яремчі та інших містах нашого Прикарпаття. 30 листопада 1968 р. прийняв єпископські свя ... Читати далі »

Переглядів: 365 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Як і впродовж декількох століть, міська ратуша залишається центром усіх культурно-масових, розважальних подій, а також популярним місцем зустрічей. Тут відбувалися важливі історичні події, на площі Ринок у всі часи було людно і гамірно. А що ж за стінами? У приміщенні ратуші впродовж майже 60-ти років розташовується Краєзнавчий музей. Проте, цілком імовірно, ця споруда матиме ще чимало інших суспільних призначень, і не обов’язково музейного характеру. З кожним роком вона отримує дедалі більше можливостей і стає стильною на вимогу часу.

Сучасна міська ратуша збудована 82 роки тому. Вона зведена у стилі конструктивізму у вигляді хреста, з перетину якого здіймається вежа, що завершується куполом у вигляді військового шолому. Загальна ... Читати далі »

Переглядів: 417 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

У читальному залі Державного  архіву Івано-Франківської області яблуку ніде впасти! Відвідувачів не зупиняє навіть те, що архівна установа знаходиться далеко від центру міста, на вул. Гетьмана Сагайдачного, 42-а. Якщо раніше  архівними джерелами користувалися здебільшого науковці, то тепер серед відвідувачів немало звичайних громадян. Яку ж інформацію вони розшукують в архіві? Звернемося до статистики. За минулий рік у читальному залі ДАІФО користувачам видано 7794 одиниці зберігання. Працювало 246 дослідників, з них 25 іноземців з Польщі, Канади, Німеччини, Ізраїлю, США. Загалом архів у 2016 році відвідали 44 іноземці. 

Тематика наукових досліджень найрізноманітніша: історія УГКЦ у тоталітарний період 1945—1991 рр.; ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Місто Станиславів я побачив уперше у 1869 році, коли воно по великому вогні відбудовувалось, головно заходами бурмістра д-ра Ігнатія Камінського, адвоката в Станиславові. Я там приїздив із Тисмениці здавати екзамени четвертої кляси, нормальної школи, а відтак прийняли мене до першої гімназійної кляси і там я був цілу гімназію. Станиславів був тоді невеликим містом, бо число його населення доходило до 13000 мешканців.  

Наверх не було тут виразних слідів українського життя, бо «руська рада» з 1848 р., з часів о. Григора Шашкевича, б. пароха в Угринові під Станиславовом, і о. Петра Шанковського, б. пароха в Станиславові, заснітилась і вже майже не було слідів із політичної діяльності станиславівських українців. Наша церква ... Читати далі »

Переглядів: 451 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Сучасні іванофранківці вже звикли до страйків водіїв маршруток, але навряд чи хтось пригадає, щоб страйкували … кінотеатри. Проте в історії нашого міста був і такий протест. 16 лютого 1928 р. власники кінотеатрів у Львові оголосили страйк, і до них приєдналися їхні колеги зі Станиславова. В ті часи власники кінотеатрів мусили сплачувати значні податки, тож вони звернулися до влади з проханням про їх зменшення.

Органи влади погодилися знизити податковий тягар аж на 80%, однак висунули певні умови. Власники кінотеатрів повинні були знизити ціни на квитки, завести квиткові книжки й надавати їх для контролю, щоб можна було перевірити, скільки саме квитків було продано. Зниження цін на квитки мало збільшити відвідуваність кінотеатрів, ... Читати далі »

Переглядів: 366 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Колекціонер та дослідник гуцульського строю Богдан Петричук живе у колоритному селі Бабині на Косівщині. Богдана знають далеко за межами Прикарпаття – він зібрав велику колекцію гуцульських старожитностей, охоче проводить екскурсії імпровізованим музеєм, дає майстер-класи.

На хату Петричука в Бабині вкаже кожен і впізнаєте ви її одразу. «Богдан живе в дідовій хаті, побачите ще з дороги», – каже жінка, яка при дорозі пасе козу.

... Читати далі »

Переглядів: 397 | Долучив: Dnister | Дата: 02.06.2017

Пропонуємо дізнатися про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1899-1900 роках.

1899 4 вересня відкрили й освятили новозбудовану єврейську синагогу (тепер – вулиця Страчених націоналістів). Збудували її за проектом віденського архітектора Вільгельма Стясного, виконали – в еклектично-м ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2017

Цьогоріч юридичний інститут Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника відзначає своє 25-ти річчя.

З цієї нагоди Асоціація випускників юридичного інституту презентувала в Івано-Франківську перший український переклад Цивільного кодексу Галичини 1797 року, пише Фіртка.

"Ми гордимося тим, що перший у світі Цивільний кодекс з'явив ... Читати далі »

Переглядів: 388 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2017

28 травня 2017 року у м.Івано-Франківську відбувались урочистості присвячені святкуванню Дня Героїв.

В рамках відзначення свята у Міському парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка за участю представників військово-історичних клубів з м.Львова (ГО "Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять"), м.Києва (ВІК "Повстанець", ГО "Честь і Слава", ВІК "Вертикаль", ВІК "Під знаком орла", ВІК "44 Камчатський полк"), м.Вінниці (ГО "Честь і Слава"), м.Одеси (ГО "Захисник"), м.Хмельницького (ГО "Проску ... Читати далі »

Переглядів: 354 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2017

У Калуші відновлюють туристичний маршрут старою частиною міста. Його вдосконалили і вдвічі розширили, включивши багато історичних цікавинок. У такий спосіб планують зацікавити калушан історією рідного міста, а туристам — показати його родзинку. У перспективі — оновлення екскурсії «Калуш промисловий».

У Калуші відновлюють туристичний історичний маршрут «Старе місто».

... Читати далі »

Переглядів: 451 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2017

У неділю, 4 червня, в Музеї Етнографії та Екології Карпатського краю в місті Яремче відбудеться акція “Ніч в музеї”.

У програмі заходу майстер-класи з гончарства від Доладу – майстерня художньої кераміки, виготовлення ляльки-мотанки, гри на трембіті, гуцульських танців від Студія N, приготування бограчу на вогнищі, ладкання та обряд плетіння гуцульських весільних вінків, вікторини, конкурси, гуцульські вечорниці.

... Читати далі »

Переглядів: 393 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2017

У ході кожної війни з’являються військовополонені та інтерновані особи. Ставлення до них буває різним, від доброзичливого до вкрай негативного. Події на сході України в зоні проведення АТО вкрай обурюють як українське суспільство, так і світову міжнародну громадськість ще й своїм агресивним, нелюдським ставленням до захоплених бойовиками українських солдатів. В історії бувало по-різному. Цього року виповнюється 100 років від початку Української національної революції 1917-1921 рр., щораз більше виявляється нових фактів та документів – наша картина тих подій стає все більш точною. Цього разу хочемо відкрити для Вас, дорогі читачі, маловідому сторінку нашої галицької історії – як ми утримували полонених та інтернованих поляків в часи ЗУНР.

... Читати далі »

Переглядів: 419 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2017

У Калуській центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулась презентація видання «Калуш на старій поштівці та фотографії», приурочена 580-й річниці з часу першої писемної згадки про Калуш. На презентації калушани дізналися, що є припущення іншої дати першої згадки про місто.

Автор ідеї – краєзнавець, колекціонер, колишній калушанин Олексій Онищук. Власне, із його цікавості ій участі в одному із аукціонів, де він придбав першу поштівку ще понад 10 років тому, і розпочалася історія книги. Гості презентації — Ігор Райківський, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Прикарпатського національного ... Читати далі »

Переглядів: 392 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2017

29 травня 2017 року голова райдержадміністрації Микола Попович та голова районної ради Павло Андрусяк зустрічали в Галичі Миколу Томенка, українського політика, громадського діяча, засновника проекту «7 чудес України».

Як відомо, у 2016 році Галич став фіналістом даного проекту і наразі триває робота по проведенню інформаційної та просвітницької кампанії щодо туристичної привабливості міста.

... Читати далі »

Переглядів: 389 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2017

28 травня у селі Рудники, Івано-Франківської області відбулось відкриття відновленої криївки.

Кошти на відновлення криївки виділено обласною державною адміністрацією відповідно до Комплексної цільової програми розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки.

Перед відкриттям керівники району та органів місцевого самоврядування поклали квіти до ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2017

Впродовж 25–27 травня 2017 року в Івано-Франківську та Княжому Галичі (с. Крилос) провідні медієвісти Білорусії, Польщі, Росії, Сербії й України порушили складне коло наукових питань в царині термінології та методології досліджень Русі. Організаторами ІІІ Міжнародної наукової конференції з циклу Colloquia Russica виступили Центр медієвістичних студій Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ, Україна), Національний заповідник «Давній Галич» (м. Галич, Україна) та Ягелонський університет (м. Краків, Польща).

26 травня 2017 ... Читати далі »

Переглядів: 392 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2017

Знайдені поблизу села Вікторів Галицького району у бідоні документи ОУН-УПА були передані по акту поступовцями для реставрації львівському Національному музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

Від довгого зберігання у ґрунті бідон пошкодився, на ньому видніється діра, ймовірно від кулі. Через це знахідка була частково залита водою, тому знайдені документи потребують реставрації. Історики припускають, це архіви УПА.

Переглядів: 375 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2017

У рамках реалізації проекту ЄС « Івано-Франківська область – край для туризму» у 2016 році проведено моніторинг технічного стану і наявності інформаційних щитів, розміщених біля визначних туристичних атракцій в області. За результатами моніторингу обрано 30 об’єктів, поруч з якими було заплановано виготовити і встановити нові туристично-інформаційні стенди.

Протягом березня-травня 2017 року встановлено 18 туристично-інформаційних стендів, зокрема, це бункер обласного провідника ОУН Ярослава Мельника «Роберта», Павлівський камінь, Костел Благов ... Читати далі »

Переглядів: 384 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2017

В обласній раді представили найвищі нагороди УПА – Хрести Бойової Заслуги та Хрести Заслуги, які будуть вручені нащадкам лицарів УПА до 75-річчя Української повстанської армії. Ініціатори проекту представили наразі лише кілька нагород.

"Наш соціальний проект спрямований на те, щоб віднайти нащадків героїв ОУН та УПА і вручити їм заслужені нагороди. Щоб втілити нашу ідею в життя, треба 125 тис ... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2017

45-хвилинне німе кіно – документальна кінохроніка Станиславова, Станіслава та Івано-Франківська 1917 – 2017 років.

Кінопроект “Моє місто. 100 років на екрані” презентували у дворику Івано-Франківського національного медуніверситету у суботу, 27 травня. Відеоряд супроводжував живий музичний супровід струнного ансамблю «Quattro corde» у поєднанні із сучасним електронним сетом від «хaoRa».

... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2017

У Калуші з презентацією унікального видання «Легенди Калуша» побували її автори, колишні калушани Ян Чарнецький та Ігор Іванюченко. Автори просто «сипали» ідеями для брендування міста, перетворення Калуша на туристичну родзинку Прикарпаття.

Нагадаємо, що книга «Легенди Калуша» вийшла друком завдяки самим калушанам. Саме вони долучилися фінансово, дізнавшись про ідею авторів видати легенди Калуша, частина яких була на друкована на «Вікнах» у блозі Яна Чарнецького.

... Читати далі »

Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2017

Станиславів (Івано-Франківськ) наприкінці травня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski, на порталі Збруч.

Близько 10-ї години вечора 24 травня 1907 року біля Міщанського казино в Станиславові (тепер – Івано-Франківськ) велелюдний натовп, здебільшого поляки, влаштував надзвичайну овацію новообраному послові до Державної Ради (австрійського парламенту), кандидатові від Польської націонал-демократичної партії Павлу Ствертні. Радість прихильників Ствертні була зрозуміла: польський кандидат лише на 123 голоси випередив свого головного опонента – сіоніс ... Читати далі »

Переглядів: 375 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2017

«Ярослав Пастернак — дослідник «Галицької Трої» — так називалася виставка в Львівському історичному музеї, присвячена 125-й річниці від дня народження славетного українського вченого-археолога.

Дослідження наукової біографії і творчої спадщини Я. Пастернака (1892—1969 рр.) розпочалося ще при житті дослідника. Багато нових сторінок вже у наш час відкрили сучасні історики Наталія Булик, Володимир Петегирич, Тарас Романюк, тому, здавалося б, яких ще сенсацій можна було чекати на відкритті виставки. А наукові несподіванки очікували майже у кожній ... Читати далі »

Переглядів: 382 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2017

Напевно, всі чули про мати Терезу – католицьку монахиню, яка 40 років допомагала злиденним, хворим і сиротам в Індії. У Станиславові була своя мати Тереза, хоча правильніше було б казати – тато Теодор. Мається на увазі Теодор Цьоклер (1867-1949), протестантський пастор, довголітній очільник німецької громади, який став справжнім ангелом-охоронцем для багатьох знедолених мешканців міста.

Прибувши до Станиславова у кінці ХІХ століття, молодий пастор побачив неприглядну картину життя міських околиць – бідність, хвороби, безпритульні діти. Він вирішив допомогти сир ... Читати далі »

Переглядів: 435 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2017

Вкотре рятувальники гасили пожежу на руїнах старої ратуші в історичному центрі Калуша. Близько дев’ятої години вечора пожежники гасили дерев’яну обрешітку та перекриття на другому поверсі будівлі старої ратуші, інформують“Вікна”.

Про причини пожежі офіційні джерела не повідомляють.

Переглядів: 395 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2017

Живучи в сучасному Івано-Франківську, за потоком щоденних справ втрачаєш відчуття власної дотичності до глибини історії свого краю. Але коли відкриваєш для себе, що у колишній вчительській семінарії сестер василіянок, повз яку ходиш щодня, у 30-х роках минулого століття навчалася твоя прабабуся, а у 20-х — викладав ще один видатний член родини, починаєш відчувати свою причетність до цього живого ланцюга. Тим більше, що дізнаєшся про це з матеріалів історико-етнографічного музею Опілля «Берегиня», який створено завдяки ентузіазму рідної бабусі — Тамари Гусар. Вона протягом десятків років також навчала учнів у Бурштинському енергетичному коледжі та одночасно збирала колекцію експонатів про історію і культуру нашого краю. Ось і цього разу, звернувши в музеї увагу на динамічну к ... Читати далі »

Переглядів: 864 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2017

У грудні 1980 року в Івано-Франківську після тривалої будови, нарешті, здали в експлуатацію нове приміщення обласного музично-драматичного театру. Піднявшись по сходах у фойє другого поверху, відвідувачі були вражені – всю висоту залу (понад 100 квад­ратів) займало керамічне панно із глазурованого шамоту. Нічого подібного не мав жоден театр на весь СРСР.

Архітектор Зеновій Соколов­ський описав панно так: «Автори вдало розкрили, логічно і гармонічно поєднали різні за часом і сюжетами події з життя нашого краю: народно-визвольну боротьбу легендарних опришків і ... Читати далі »

Переглядів: 400 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2017

«Люм’єр» – один із найкращих кінотеатрів Франківська, тим більше, що справжніх їх у нас два. А ще це найдавніший кінозаклад міста, який через пару років відсвяткує свої 90. Дивно, що досі ніхто не спромігся написати навіть стислу його історію. От і виправимо цю несправедливість.

 

Хороший «Тон» від творця ратуші

... Читати далі »

Переглядів: 423 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2017

1899 У магістраті оголосили конкурс на спорудження двох шкіл у Княгинині. Збудували їх пізніше: у Княгинин-Селі – п’ятикласну школу імені Святого Юзефа (вулиця Шкільна), у Княгинин-Гірці — семикласну імені Святого Алоїза (тепер СШ № 16 на Вовчинецькій).

1899 У травні почалося будівництво двох великих триповерхових кам’яниць. Одну будував Міщанський банк (Незалежності,15), другу – українська бурса імені Святого Миколая (будинок не зберігся, зараз там готель «Станіславів», Чорновола, 7). Здали їх у 1900 році.

... Читати далі »
Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2017

Сьогодні для українця бокс – це не лише вид спорту, а й привід для гордості. Сто ж років тому в Галичині змагання боксерів вважалися чимось екзотичним, а жителі старого Станиславова взагалі не розуміли, чим же вони цікаві. Лише значно пізніше мешканці міста полюбили цей видовищний вид спорту.
В квітні 1912 року у Львові в Палаці спорту відбувся “американський” боксерський матч, який викликав значний інтерес у жителів міста. Преса повідомляла, що такий матч був першим у Галичині, хоч окремі боксерські поєдинки проходили у Львові й раніше.

14 квітня 1912 ро ... Читати далі »

Переглядів: 424 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2017

Олександр Коваль і Василь Фіцак роблять усе, аби допомогти Калушу з розвитком туризму. Зараз чоловіки розчищають старий цвинтар, шукають поховання відомих людей, аби робити екскурсії не гірше, ніж на Личакові у Львові. А на осінь готують у Калуші пивний фестиваль.

Коли сниться могила

Суботнього ранку на старому калуському кладовищі кипить робота – чути ... Читати далі »

Переглядів: 387 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024