П`ятниця, 19.04.2024, 23:35:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 152 153 154 155 156 ... 275 276 »

Історія Станиславова ХІХ століття умовно поділяється на два періоди: до і після пожежі 1868 року. Зберіглося багато документів, спогадів, фотографій, які висвітлюють «післяпожежну еру». А ось перша половина століття ще мало вивчена і про міське життя ми маємо лише уривчасті відомості. Навіть на простеньке питання – хто був найбагатшою людиною старого Станиславова – не так то й легко дати відповідь. Але ми спробуємо.

За критерій заможності візьмемо нерухомість. Перший чотириповерховий будинок у місті звів Абрагам Регенштрайф у 1835 році (Галицька, 29). Але ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2017

У пропонованому виданні відображено події національно-визвольної боротьби ОУН-УПА та політичні репресії радянської влади на теренах Снятинського району в 1940-1950 роках. Автори книги - Ярослав Романюк, Ольга Слободян та Володимир Карий.

Будемо раді зустрічі з Вами 12 травня о 12 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка за адресою: вул. Чорновола, 22.

Переглядів: 381 | Долучив: Dnister | Дата: 12.05.2017

У Галичі вміють шанувати усе галицьке. Нещодавно тут експонувалась виставка давньої галицької плащаниці, а 10 травня завітала виставка давньої галицької ікони. Зберігаються ці стародавні мистецькі реліквії, що датуються ХVІІІ – ХІХ столітями у Катедральному соборі Святого Воскркесіння м. Івано-Франківська. За межі храму вони вийшли уперше і експонуються у виставковій залі Національного заповідника «Давній Галич».

Тут у Галичі свого часу уже експонувалась виставка давньої подільської ікони. Але зображення на них більше тяжіло до сходу. Сьогодні у Галичі ми можем ... Читати далі »

Переглядів: 324 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2017

Сьогодні, 11 травня, в Івано-Франківську відбулась презентація нового історично-мистецького проекту “Моє місто. 100 років на екрані”.

Проект представляє собою 45-хвилинне німе кіно про історію Івано-Франківська, змонтоване з архівних кінохронік. У фільмі є кадри, зняті в часи Австро-Угорської імперії, панування Польщі, гітлерівської Німеччини та СРСР, а також – перших років незалежності.

... Читати далі »

Переглядів: 329 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2017

Калушанин Василь Фіцак та його товариш Олександр Коваль продовжують розчищати від заростей могили відомих людей, що на старому кладовищі Калуша.

Так, днями було знайдено могилу розпорядника державних лісів Ferdinanda Poluszynki, місця і часу смерті якого немає у офіційних відомостях. Василь Фіцак і Олександр Коваль на старому кладовищі Калуша відчистили від заростей декілька поховань, інформують "Вікна".

... Читати далі »

Переглядів: 367 | Долучив: Dnister | Дата: 11.05.2017

У Літературному музеї Прикарпаття відкрито виставку «Кроки часу» до 110-річчя від дня народження Ірини Вільде української письменниці, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка.

В експозиції виставки використані матеріали з фондових колекцій Літературного музею Прикарпаття.

Наша адреса:

... Читати далі »

Переглядів: 346 | Долучив: Dnister | Дата: 10.05.2017

Кожен, хто загинув у ІІ Світовій війні, залишив після себе скорботу рідних та близьких. Вбивці після себе залишили цифри. Потрапити ж після смерті у велике число – це розчинитися в морі анонімності, принести в жертву свою індивідуальність. Фактично це означає бути покинутим історією, викресленим із людської пам’яті, забутим навіки. На жаль, «…культури пам’яті багатьох народів оперують округленими цифрами, але пам’ятати мертвих легше, коли цифри не округлені, коли останнє число не нуль…» Такими рядками наприкінці свого бестселера «Криваві землі: Європа між Гітлером та Сталіним» американський історик Тімоті Снайдер червоною ниткою проводить думку, що кожен, хто потрапив у жорна режиму та загинув, має право ніколи не бути забутим.
Переглядів: 415 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2017

Отець Юстин Бойко, колишній настоятель Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ, закликає врятувати від руйнування унікальний греко-католицький мурований храм, що в селі Чесники Рогатинського району Івано-Франківської області.

"Недавно побував у с. Чесники у моїх знайомих і при нагоді відвідав чудовий мурований храм, який дехто датує 14, а дехто 16 ст. У будь-якому випадку, храм є унікальним. Напочатку 90 років він ще діяв. Але горе-реставратори, імена яких не хочу називати, доводять храм до руїни, зрештою, як вони і довели до руїни інші храми. Ніхто не поніс відпов ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2017

Станиславів (тепер – Івано-Франківськ) на початку травня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski.

Першотравнева демонстрація 1907 року в Станиславові (тепер – Івано-Франківськ) була подією, від якої очікували різних прикрих несподіванок: порушень громадського порядку, робітничих страйків і навіть масових заворушень. Місцеві соціалісти оголосили цей день вихідним, і більшість робітників справді у середу, 1 травня, припинили свою роботу. Щоби запобігти непередбачуваним ексцесам під час «святкових» заходів, патрулювати вулиці міста вийшли в ... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 09.05.2017

Як повідомляли «Вікна», книга “Легенди Калуша” з’явилась друком напередодні 580-ї річниці з дня першої історичної згадки про місто завдяки офірам калушан – патріотів рідного краю.

Автори книги — брати Ян Чарнецький та Ігор Іванюченко — чекають калушан 26 травня о 18.00 на презентації книжки. До того часу більшість спонсорів видання вже отримають власні примірники книжок поштою. Про місце, де за три тижні збереться маленький загін краєзнавців, автори поінформують пізніше, як тільки стане відомою дислокація презентації та визначена к ... Читати далі »

Переглядів: 453 | Долучив: Dnister | Дата: 08.05.2017

7 травня в Івано-Франківську відбулася нарада, присвячена обговоренню питання відновлення кафедрального Успенського собору ХІІ століття у селі Крилос Галицького району.

У зібранні взяли участь засновники «Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського Собору» – голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин, народні депутати України Анатолій Матвієнко, Михайло Довбенко, виконавчий директор фонду, народний депутат України 5 та 6 скли ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2017

Приватний Музей звичаєвої символіки Гуцульщини у селі Микуличині Яремчанської міської ради — це понад чверть століття життя і подвижництва його засновника і будівничого Юрія Боберського, якому цього року сповнилося 85, та його родини. Коли наприкінці минулого року я вперше почув, що житель Микуличина Юрій Боберський чималу ділянку землі, яка тут на вагу золота, поофірував для будівництва музею, а не для бізнесу, то зрозумів, що той чоловік закоханий у Гуцульщину до нестями, навіть до навіженства. Ще й року не минуло, як відплескали долоні чиновників, науковців, культурної, освітньої і просвітянської інтелігенції, громади і просто витріщак у часі урочистого відкриття музею, а у музей через українські законодавчі викрутаси вже заглядає гірка доля його краєзнавчих побратимів — безвихідь і ... Читати далі »

Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2017

Про це у соцмережі повідомив один із авторів, блогер «Вікон» Ян Чарнецький. Книжка «Легенди Калуша» з’явилась завдяки офірам калушан – патріотів рідного краю.

За словами Яна Чарнецького, в книзі ви не побачите жодної реклами:

«Ані владі, ані місцевому бізнесу, ані відповідному депутатському корпусу різних рівнів чи па ... Читати далі »

Переглядів: 402 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2017

Організатори обіцяють, що екскурсії в порівнянні з минулорічними будуть доповнені та запрошують всіх на розширений варіант екскурсії центральною частиною Калуша – «Старе місто».

У 2016 році "Краєзнавчий музей Калущини" та Віктор Павлів ініціювали безплатні екскурсії Калушем, на які приходили від десятка до півсотні калушан. Екскурсоводами були тоді ще директор Музейно-виставкового центру Уляна Паньо та тодішній зберігач фондів музею Артур Єфремов, пише КалушФМ.

... Читати далі »

Переглядів: 350 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2017

7 травня в Івано-Франківську за адресою вул. Крива,4а відкрили меморіальну дошку Михайлу Головатому.

Відкриття відбулося в рамках програми "Івано-Франківськ - місто героїв". За весь час існування програми на вулицях Івано-Франківська з'явилось понад півсотні пам'ятних табличок.

 

... Читати далі »

Переглядів: 357 | Долучив: Dnister | Дата: 07.05.2017

Кам’яниця на пл. Ринок 5 зведена 1870 року. Фасад її ще тримається, але сам будинок вже більше схожий на руїни. Начальник міського відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак у коментарі “Репортеру” підтверджує, що пам’ятка в аварійному стані, щодня її стан погіршується.
“Сказати що там безпечно, я не можу. Був там, бачив, – говорить Ідак. – Там стіна посунулася. Будинок в аварійному стані. Але власник думає щось робити, готується до виготовлення проектної документації”.
За словами Ідака, департамент архітектури працюватиме над вихідними да ... Читати далі »
Переглядів: 383 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

Наше улюблене місто, що розкинулося у межиріччі двох Бистриць – Солотвинської та Надвірнянської, у передгір’ї мальовничих Карпат, у самому серці Галичини – Івано-Франківськ – святкує День свого заснування. Видання про наше рідне місто представлені на книжково-ілюстративній виставці „355 років крокує в історії місто Івано-Франківськ” в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка.

Офіційно, місто Станиславів веде своє літочислення від 7 травня 1662 року, коли цивільне поселення і фортеця отримали Магдебурзьке право. Пронеслися над мі ... Читати далі »

Переглядів: 373 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

Сьогодні, 6 травня, в Івано-Франківську на вулиці Шевченка відбулось урочисте відкриття “Алеї відомих франківців”. Першим увіковічнили Антоні Суханека – всенародного обраного в 1866 році бургомістра Станиславова.

“Він доклав чимало зусиль для розвитку міста, коли воно входило в Австро-Угорську імперію. Решту табличок будуть визначати самі франківці шляхом голосування. Можна буде пропонувати і свої кандидатури. Вважаю, що це хороша європейська традиція, і хочу, щоб на День міста ми відкривали тут нові знаки”, – розповів міський голова Руслан Ма ... Читати далі »

Переглядів: 360 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

Заборонити встановлювати рекламу на історичних будівлях в центральній частині міста.

Винести це питання на сесію запропонували учасники громадських слухань, які відбулися у Ратуші. Цього разу на обговорення коломиянам винесли питання “Про правила розміщення зовнішньої реклами у Коломиї”. У залі засідань були присутні тільки близько 20-ти осіб.

Вже ... Читати далі »

Переглядів: 372 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

Станиславів – Станіслав – Івано-Франківськ. Кожна назва нашого міста несе дух певних епох, які назавжди зникли, але збереглися у фотографіях та листівках і з допомогою яких можна здійснити мандрівку вулицями та площами в часі від кін. ХІХ ст. і до сьогоднішніх днів.

На виставці можна простежити, як формувався міський простір, змінювалося архітектурне обрамлення міста, яке з роками росло і розвивалося.

... Читати далі »

Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

У 1928 році на вулиці 3 Мая закипіла будова. Зводилась непроста споруда, адже проект робив архітектор Станіслав Треля – «батько» ратуші. Подейкували, що кам’яницю будували на замовлення українця – для Станиславова це було справжньою сенсацією. Будинками у центрі володіли євреї, поляки, німці, вірмени, а от українці у кращому разі мали якусь халупу на околиці.

Через три роки за теперішньою адресою Грушевського, 17 постала велика чотириповерхова кам’яниця. Як сказано в архітектурній довідці: будинок чітко тримає і доповнює загальний силует кварт ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

1897 За даними преси, у Станиславові проживає 23905 мешканців.

1897 У зв’язку з тим, що будинок на Тринітарській площі, в якому знаходиться державна учительська семінарія, дещо замалий для цього закладу, до нього від вулиці Шпитальної добудували крило. Автор проекту — інженер Георг Шльос.

1897 На вулиці Липовій спорудили кам’яницю (Шевченка, ... Читати далі »

Переглядів: 322 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

Минулої неділі у краєзнавчому музеї, що діє при Чортовецькому дитсадочку «Ромашка» Городенківського району, відкрилася благодійна виставка-аукціон «Справжнє. Відтворення етносу українського роду». Тут представлені роботи косівського художника Василя Дутки.

Відомий своїми монументальними роботами й дослідницькими проектами з тематики Гуцульщини митець представив у Чортівці живопис, замальовки, на яких колоритно відображені гуцульські звичаї і традиції. Виставка триватиме три тижні, на 7 травня заплановано її презентацію широкому загалу. Мета – залучи ... Читати далі »

Переглядів: 362 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2017

Довідка:
Теофіл Окуневський (1858—1937)
– галицький адвокат, громадський діяч, політик, посол до Галицького сейму та Віденського парламенту. Проходив адвокатську практику у Станиславові, мав адвокатську контору в Городенці. Уродженець с. Яворова на Косівщині.
Спомини з побуту в Станиславові Теофіл Окуневський написав у 1933 році.

Приїхав я до Станиславова у 1884 р. навесні, маючи 25 літ, і вступив тут до канцелярії д-ра Квятковського, на місце Мелітоза Бачинського, який саме в той час відкривав власну канцелярію.
Станіславів виглядав у ту пору ... Читати далі »

Переглядів: 478 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2017

Не секрет, що сучасний Івано-Франківськ буквально потопає у рекламі. Хто б міг подумати, що в далекому 1914 р. Станиславів теж страждав від рекламних «наїздів», і у місті розігрувалися запеклі рекламні «війни».

«Кілька закордонних фабрик взуття вчинили справжній наїзд на наше місто зі своїми виробами. Тисячі різнобарвних плакатів наліплені на стінах будинків і парканах Станиславова й всіляко вихваляють чоловіче та жіноче взуття німецьких фабрик», – повідомляла місцева преса. Масштабна атака конкурентів дуже не сподобалась місцевому взутт ... Читати далі »

Переглядів: 387 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2017

Франківська активістка Марія Козакевич розробила 200 листівок з фотографіями старовинних дверей Івано-Франківська. Про це вона повідомила у групі "Франківськ Який Треба Берегти".

"Листівку можна вислати друзям чи рідним в іншу точку земної кулі або просто подарувати собі і при цьому зробити корисну справу – адже кошти від продажу підуть на реставрацію дверей!
Листівочку можна ... Читати далі »

Переглядів: 374 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2017

Міська влада Івано-Франківська замовила ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» виготовлення пілотного зразка іменних табличок для подальшого встановлення на Алеї відомих франківців.

Днями завод виготовив перший зразок такої таблички з бронзи. Вона носить ім’я першого бургомістра Станиславова Антоні Суханека.

Заплановано, що табл ... Читати далі »

Переглядів: 390 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2017

Зазвичай перехожі його не помічають, але в Івано-Франківську є цікавий об’єкт, буквально «відроджений з попелу». Ну, не палац Потоцьких чи щось інше, масштабніше, але…

У відповідь на розстріл героїв Небесної сотні в лютому 2014 року людський натовп захопив штурмом будівлю івано-франківського СБУ. Була там і пожежа, палили вхідну браму.

... Читати далі »

Переглядів: 378 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2017

Стан багатьох історичних будівель Івано-Франківська викликає велику тривогу. Проте більшість іванофранківців не замислюється над тим, чи зможуть їхні нащадки помилуватися цими пам'ятками. Сто років тому нашому місту значно більше щастило з меценатами і небайдужими громадянами.
У листопаді 1900 р. "Кур’єр станиславівський" надрукував листа священика Юзефа Пяскевича, який переймався долею парафіяльного костелу (нині Музей мистецтв Прикарпаття).

... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2017

Минулого тижня з метою національно-патріотичного виховання школярів засобами туристсько-краєзнавчої роботи у Галицькому районі провели учнівську науково-практичну конференцію «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер!».

У заході активну участь взяли учні 8–11 класів Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Галицької ЗОШ І-ІІІ ст. №2, Галицької гімназії, Дорогівської ЗОШ І-ІІІ ст., Дубовецької ЗОШ І-ІІІ ст., Крилоської ЗОШ І-ІІІ ст.

... Читати далі »

Переглядів: 339 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2017

18 квітня культурний cвіт відзначав Міжнародний день пам’яток та історичних місць (в Україні – День пам’яток історії та культури). Це свято встановлене в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’яток і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО.

У Європі до історії ставляться дбайливо, там зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Наприклад, у Франції після археологічних розкопок проводять відновлювальні роботи ландшафтів пам’ятних місць, а на півночі Англії, у практично незайманому вигляді збережений Адріанів ... Читати далі »

Переглядів: 370 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2017

Життя Романа Івановича Сенишина нагадує історію із захопливого художнього роману. Почнемо з того, що в метричній книзі було записано, що Сенишин народився в 1914 р., а насправді він народився 13 серпня 1912 р. у м. Львові.

У 1931 р. Роман закінчив Львівську торгову школу, але чомусь влаштовується на роботу помічником стоматолога Володимира Бабія, де він вивчився на зубного техніка. У 1935 р. Сенишин круто змінює напрям діяльності й опиняється в пересувному Українському театрі, який очолював Іван Іванович Когутяк. Спочатку він був у театрі як учень, а згодом почав отримувати окре ... Читати далі »

Переглядів: 431 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2017

В Івано-Франківську відомий художник і митець Роман Бончук взявся "відновити" знесену на вул. Бельведерській історичну кам'яницю.

Нагадаємо, на початку року одна з будівельних компаній міста знесла на вулиці Бельведерській, 37 історичну кам'яницю та розпочала будівництво семиповерхового будинку, інформує Фіртка.

Зруйнована довоєнна кам'я ... Читати далі »

Переглядів: 328 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2017

Що відомо про співпрацю караїмів з українським визвольним рухом і як виникають спекуляції навколо цієї теми. Участь представників інших народів в українському національно-визвольному русі часів Другої світової війни і по її завершенні — одна з маловідомих сторінок нашої історії. Справді, у лавах УПА за вільну Україну воювали також азербайджанці, узбеки, грузини, вірмени, євреї, білоруси, італійці, німці, росіяни та поляки. Були там християни, мусульмани, визнавці інших релігій та атеїсти — ті, хто прагнув свободи для рідної землі, або ті, хто, не задумуючись про високі матерії, опирався банальному насиллю чи то нацистів, чи то комуністів. У радянські часи опір тоталітарній системі висвітлювали викривлено, намагаючись показати рух за українську незалежність як гранично радикальний і нетерпимий до інших націй. Рецидиви пере ... Читати далі »

Переглядів: 468 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024