Середа, 24.04.2024, 05:01:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 153 154 155 156 157 ... 275 276 »

Життя Романа Івановича Сенишина нагадує історію із захопливого художнього роману. Почнемо з того, що в метричній книзі було записано, що Сенишин народився в 1914 р., а насправді він народився 13 серпня 1912 р. у м. Львові.

У 1931 р. Роман закінчив Львівську торгову школу, але чомусь влаштовується на роботу помічником стоматолога Володимира Бабія, де він вивчився на зубного техніка. У 1935 р. Сенишин круто змінює напрям діяльності й опиняється в пересувному Українському театрі, який очолював Іван Іванович Когутяк. Спочатку він був у театрі як учень, а згодом почав отримувати окре ... Читати далі »

Переглядів: 431 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2017

В Івано-Франківську відомий художник і митець Роман Бончук взявся "відновити" знесену на вул. Бельведерській історичну кам'яницю.

Нагадаємо, на початку року одна з будівельних компаній міста знесла на вулиці Бельведерській, 37 історичну кам'яницю та розпочала будівництво семиповерхового будинку, інформує Фіртка.

Зруйнована довоєнна кам'я ... Читати далі »

Переглядів: 328 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2017

Що відомо про співпрацю караїмів з українським визвольним рухом і як виникають спекуляції навколо цієї теми. Участь представників інших народів в українському національно-визвольному русі часів Другої світової війни і по її завершенні — одна з маловідомих сторінок нашої історії. Справді, у лавах УПА за вільну Україну воювали також азербайджанці, узбеки, грузини, вірмени, євреї, білоруси, італійці, німці, росіяни та поляки. Були там християни, мусульмани, визнавці інших релігій та атеїсти — ті, хто прагнув свободи для рідної землі, або ті, хто, не задумуючись про високі матерії, опирався банальному насиллю чи то нацистів, чи то комуністів. У радянські часи опір тоталітарній системі висвітлювали викривлено, намагаючись показати рух за українську незалежність як гранично радикальний і нетерпимий до інших націй. Рецидиви пере ... Читати далі »

Переглядів: 468 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2017

В бібліотечній кав`ярні центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка відбулася презентація карти старих назв мікрорайонів, урочищ, полів міста Калуша. Захід пройшов в рамках святкування 580-річчя першої письмової згадки про місто Калуш.

Укладач карти — калушанин Ігор Бойкович — став першим, хто створив особливу колекцію, яка відображає давній міський пейзаж різних будинків старого Калуша зсередини. «Дворики старого міста» (близько 20 картин) художник називає «душею нашого міста», бо ці к ... Читати далі »

Переглядів: 371 | Долучив: Dnister | Дата: 02.05.2017

Середмістя Коломиї має свою історію, свою цінність. І коли кожен другий чиновник б'ється в груди, що місто має бути туристичним, то спершу потрібно привести його до ладу, аби запрошувати туристів, вважають ініціатори проекту.
Болючою у Коломиї, відзначає "Дзеркало Коломиї", що розпочало проект, є проблема із занепадом давніх дерев’яних з неймовірно красивою різьбою дверей у міських пам'ятках.
Вони є справжньою окрасою будівель у центральній частині міста, за умови, якщо їх відреставрувати і зберегти оригінальний вигляд, відзначають журналісти. Наразі більшість цих дверей ... Читати далі »
Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 01.05.2017

Її величність історія – дуже цікава жінка. Красива, вередлива і навіть вперта, особливо для тих, хто не хоче її добре вивчати, подібно як і в звичному для нас усіх житті. Чоловік, який не помічає своєї жінки, зрештою її втрачає. Незасвоєних уроків вона, як правило, не пробачає. Чомусь багато хто, подібно як у футболі чи спорті, думає, що знає її (історію) і добре на ній розуміється. Повірте на слово, що після закінчення істфаку чи навіть здобуття наукового ступеня іноді натикаєшся на цілі пробіли або ловиш себе на думці, що чогось не розумієш чи що тебе того не навчили або навіть не намагалися наблизити до розуміння суті доленосних процесів. Але це, звичайно, не завжди, є і хороші викладачі, які «в темі». Зрештою, є самоосвіта. Колись один професор нам сказав: «Хороший гуман ... Читати далі »

Переглядів: 420 | Долучив: Dnister | Дата: 01.05.2017

Один із першовідкривачів українського боксу Осип "Боксер" Хома прожив коротке, яскраве і багате на пригоди життя.

У 15-річному віці втік з дому у Станіславові (Івано-Франківську) та вирушив до Польщі, опинився у портовому місті Гдиня. Високого зросту хлопчина розвинув там свої навички, здобуті у дворових боях. Став членом збірної Польщі з боксу і навіть переміг Олімпійського чемпіона 1936 року в Берліні, німця Герберта Рунге – до сьогодні єдиного німецького надважковаговика, який перемагав на Олімпійських іграх, пише gazeta.ua.

... Читати далі »

Переглядів: 322 | Долучив: Dnister | Дата: 01.05.2017

Поява обмінників і валютних міняйл у більшості з нас асоціюється з буремними дев'яностими. Проте, звісно, вони існували в нашому місті ще у давні часи.
У XVII ст. південний бік ратуші прикрашала фігура єврея з бляхи, який тримав у руках велику хлібину з написом "1 гріш". Таку ціну встановлював власник міста, і її ніхто не мав права перевищувати. Але інфляція існувала в усі часи, тож чиновник магістрату щоранку писав крейдою на дошці біля фігури єврея: "Сьогодні 1 гріш = 2,5 гроша". І за цим курсом укладалися ділові оборудки того дня.

Краєзнавець Іва ... Читати далі »

Переглядів: 339 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2017

У Рогатині відбулася зустріч міського голови Сергія Насалика з командиром турецьких сухопутних військ, генералом Саліхом Зекі Чолаком.

Гості з Туреччини познайомилися з історією Рогатина, оглянули пам’ятник Роксолані, віддали шану полеглим турецьким воякам в Першу світову війну, похованих на Рогатинському цвинтарі.

Саліх Зекі Чолак вручив міському голов ... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2017

Запрошуємо до участі у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Русалка Дністровая» — перша книга українською мовою в Галичині: загальнонаціональний та європейський контекст» (з нагоди 180-річчя з дня першого виходу).

Конференція відбудеться в м. Івано-Франківську 27 вересня 2017 р. в Івано-Франківському національному медичному університеті.

... Читати далі »

Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2017

У центрі Івано-Франківська триває підготовка до для міста. Завершуються ремонтні роботи на вулиці Шевченка, реставрують будівлі, наносять дорожню розмітку.

Не став виключенням і Музей Мистецтв Прикарпаття. Там зараз проводяться ремонтні роботи, відновлюють фасад.

Як розповів черговий науковий співробітник Віктор, це лише санітарний ремонт, його будівля потре ... Читати далі »

Переглядів: 330 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2017

Станиславів наприкінці квітня 110 років тому – очима газети Kurjer Stanisławowski від порталу Збруч.

Наприкінці квітня 1907 року Станиславів (тепер – Івано-Франківськ) відвідала знаменита німецька феміністка Берта Паппенгайм. У галицькому місті ця громадська діячка з Франкфурта-на-Майні побувала не випадково: вона намагалася активно протидіяти тогочасному сексуальному рабству – торгівлі дівчатами, яких саме з Галичини найбільше вивозили всілякі сутенери.

... Читати далі »

Переглядів: 315 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2017

28 квітня в стінах Івано-Франківського національного медичного університету відкрилась виставка, присвячена 74-й річниці створення Дивізії «Галичина».

Виставка відбулась з ініціативи осередку Наукового товариства імені Шевченка в ІФНМУ (голова — доцент кафедри українознавства Микола Сулятицький).

... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2017

Вже вдруге експозиція Івано-Франківського краєзнавчого музею поповнилася цінними археологічними експонатами, що їх знайшли поблизу Бурштина учасники групи "пошуковців" BANDA IF.

"Пошуковці" – так називають себе учасники групи BANDA IF – передали за описом в експозицію Івано-Франківського краєзнавчого музею 14 предметів із давнього воїнського поховання.

... Читати далі »

Переглядів: 363 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2017

1896 На вулиці Казимирівській (Мазепи, 10) спорудили дім на замовлення купця Готтесмана. Будинок був прибутковим, тобто власник здавав житло й торгові площі в оренду.

1896 Закрили міську бібліотеку. Вона не мала свого приміщення, тож під приводом збереження книжок їх доправили до магістрату, де зашили в грубе полотно й залишили на тривалий час.

1896 Місту під ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2017

Є люди, які входять в історію у променях світла інших. Хто б зараз згадував про скромного адвокатаМелітона Бучинського, якби не його знайомство з Іваном Франком? Коли нищили старий християнський цвинтар, гробівець Бучинського зберегли саме з цієї причини. Його і сьогодні можна побачити у Меморіальному сквері. Втім, годі шукати пам’ятну таблицю на будинку правника — її просто не має. А от будинок адвоката зберігся — Франка, 27.

У 1857 році там стояла хатинка пані Корчанської на дві квартири. Схоже, вона не пережила «мармулядову пожежу», адже перепис ... Читати далі »

Переглядів: 438 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2017

У старому Станиславові існував звичай, що коли помирав єврей, хтось із кагалу мусив виступити на його похороні. У траурній промові обов’язково перелічувались усі чесноти та добрі справи покійного.

Одного дня раптово помер такий собі Нафтуля. Був то лайдак, сутенер, шахрай, бандит і великий грішник. Ніхто з очільників громади не хотів навіть слова сказати на поховальній церемонії. Тіло вже дві доби лежало на підлозі, похорон затримувався. Дійшло до того, що встановили нагороду тому, хто добром згадає Нафтулю.

... Читати далі »

Переглядів: 420 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2017

Анотаційну дошку, присвячену знаному франківцю, відкрили на вул. Галицькій, 32 у день його народження.

На дошці подана коротка інформація про відомого дослідника. Також за допомогою QR-коду можна перейти на офіційний сайт програми "Івано-Франківськ – місто героїв", в рамках якої вшанували пам'ять Геннадія Бурнашова, і прочитати повний життєпис людини двома мовами – українською та англійською.

... Читати далі »

Переглядів: 399 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2017

Двом відомим іванофранківцям присвоять почесні звання.

Як йшлося на сьогоднішньому засіданні виконавчого комітету, краєзнавець Михайло Головатий та історик Петро Арсенич стануть "Почесними громадянами міста".

До слова, 7 травня в Івано-Франківську за адресою вул. Крива,4а відкриють меморіальну дошку Михайлу Головатому.

 

... Читати далі »

Переглядів: 355 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2017

Духовний лідер станиславівських німців Теодор Цьоклер активно займався благодійністю, зокрема утримував дитячі будинки. Це викликало велике роздратування у деяких релігійних фанатиків, які вважали, що пастор переманював католицьких дітей до євангелістської віри. Газета «Євангельський общинний листок» у 1908 р. надрукувала спогади Цьоклера про судовий процес, у який він мусив втрутитися в інтересах свого вихованця. Далі надаємо слово самому пастору (переклад з німецької, друкується зі скороченням).

Проблемне хрещення
Боротьба за дитину, яка розгорнулася в Станис ... Читати далі »

Переглядів: 406 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2017

Сьогодні, 27 квітня, в Івано-Франківську відбувся брейн-ринг, присвячений історії Галича. Організаторами традиційних брейн-рингів є “Поступовий гурт франківців”.

В інтелектуальних змаганнях взяли участь сім команд різного віку, звісно,кожна команда готувалася та очікує на перемогу. Для команд підготували 21 запитання, що стосувались історії Галича, за результатами яких і оберуть переможців.

... Читати далі »

Переглядів: 367 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2017

Написати про представників цієї родини виявилося непросто. І можливо, ми б ніколи цього не зробили, якби не було зацікавлення життям окремих її представників. Спочатку у працівника Музею визвольних змагань Прикарпатського краю Петра Ганцюка ми розпитували про долю одного із провідних оунівців Станіславщини 30-тих років минулого століття Михайла Джерджа. А пізніше директор Івано-Франківської гімназії Ігор Дейчаківський звернувся до нас з проханням допомогти зібрати матеріал про директора Станіславської гімназії Данила Джерджа. Писати окремо про кожного не виходило, бо інформації було обмаль. А ось об’єднати розповідь про них в одній статті стало доречним. Адже досі про станіславських Джерджів окремої статті не писав ніхто.
Професор Станіславської гімназії Данило Джердж походив із с. Вози ... Читати далі »

Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2017

У житті дуже часто буває, що діти йдуть дорогою своїх батьків. Вони стають політиками, підприємцями, вченими, військовими, через терни до зірок досягають нових вершин визнання. Ті, котрі вирішили присвятити своє життя боротьбі за кращу долю його народу, держави ризикують тим, що їхнє життя стає драматичним і трагічним. Дмитро Вітовський — один із них. Син лідера революції, що увійшла в історію під назвою Листопадовий зрив 1918-го, у неповні 30 років закінчив свій земний шлях. Він — із когорти революціонерів, які прекрасно усвідомлювали, що шлях звільнення кожної нації густо скроплений кров’ю, нашої — так само. Кров’ю чужою і своєю, ворожою і рідною.

... Читати далі »

Переглядів: 372 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2017

У Станиславові початку ХХ ст. було досить багато різних товариств і об’єднань. Об’єднувалися любителі природи, музики, ті, хто прагнув вирішити ту чи іншу міську проблему, прихильники різних політичних діячів.

Проте діяльність цих товариств часто зводилась до порожньої балаканини, а не до якихось конкретних справ. Ось що повідомляє про збори таких товариств дописувач газети «Кур’єр Станиславівський»: «Отримую повідомлення, що збори учасників відбудуться в такий-то час. Приходжу і марную щонайменше годину, бо треба чекати, поки всі зберуться. К ... Читати далі »

Переглядів: 449 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

2017-го минає 180 років від часу виходу в світ «Русалки Дністрової» — першого західноукраїнського альманаху, написаного народною мовою. Його видали в місті Буда (з 1873 р. — Будапешт ) 1837 року члени гуртка «Руська трійця» Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич та Яків Головацький. Стільки ж років сповнюється й опублікованій у цьому фольклорно-етнографічному збірнику пісні-баладі про ватажка карпатських опришків першої половини ХVIII ст. — легендарного Олексу Довбуша. Саме опублікованій, адже усно ця історична балада звучала з часу смертельного його поранення Стефаном Дзвінчуком у Космачі 23 серпня 1745 року.

... Читати далі »

Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

Перші ратуші в Україні ймовірно з’явилися у 14 сторіччі, в основному в західній частині України. У містах Лівобережжя та Центральної України термін «ратуша» практично не використовувався. Пропонуємо добірку одинадцяти найстаріших ратуш, яку підготував портал IGotoWorld.

 

Коломийська ратуша

Коломийська ратуша була побудована в ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

27 квітня в Івано-Франківську відбудеться відкриття чергової анотаційної дошки.

На вулиці Галицькій, 32 з'явиться пам’ятна анотаційна дошка відомому письменнику, публіцисту, досліднику ОУН-УПА Геннадію Бурнашову.

Відкриття відбудеться в рамках реалізації програми "Івано-Франківськ - місто героїв".

... Читати далі »

Переглядів: 336 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

Кілька сотень уламків кераміки знайшов та приніс до історико-краєзнавчого музею калушанин Василь Фіцак. Більшість артефактів чоловік знайшов у центральній частині Калуша — біля міської Ратуші та кінотеатру «Відродження».

Знахідки датуються XVII-ХХ століттями, розповів "Вікнам" краєзнавець Василь Фіцак:

"Коли планували добудову ... Читати далі »

Переглядів: 414 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2017

В рамках відзначення 355-річчя Івано-Франківська краєзнавцю, почесному громадянину міста Михайлу Головатому відкриють анотаційну дошку. Про це під час оперативної наради повідомила секретар міської ради Оксана Савчук.

Відкриття дошки відбудеться в межах програми “Івано-Франківськ – місто героїв”.

... Читати далі »

Переглядів: 352 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2017

В Івано-Франківську незабаром облаштують «Алею Слави». Серед мешканців навіть провели опитування кого б вони хотіли відзначити на ній.

Як інформує Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою, на Алеї встановлять зірку першому бургомістру Станиславова – Антоні Суханеку.

«Незабаром на вулиці Шевченка з’явиться “ ... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2017

Відкрив засідання заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи кандидат історичних наук Семен Побуцький. Науковці розглянули ряд питань, зокрема затвердження до друку збірника матеріалів науково-практичної конференції «Авраамічні релігії і Реформація: формування протестантського символу віри й ідеології нової суспільної реформації (європейський й український контекст ідентичності)», звіт археологічного загону про роботу за 2016 р., звіт релігієзнавчо-пошукового експедиційного загону зі збору церковних речей і стародруків у галицьких храмах.

... Читати далі »

Переглядів: 327 | Долучив: Dnister | Дата: 25.04.2017

Два прикарпатські міста у другій декаді квітня 110 років тому– очима газети Kurjer Stanisławowski.

Для втихомирення в’язнів слідчого ізолятора у місті Станиславові (тепер – Івано-Франківськ) у ніч проти 18 квітня 1907 року довелося викликати поліцію і навіть залучати військових. «Було виставлено у бунтівній камері два наряди з зарядженими карабінами, які при найменшій спробі опору мали застосувати зброю. У такий спосіб близько пів на другу ночі в арештах нарешті запанував спокій», – писала в числі за 21 квітня Kurjer Stanisławowski.

< ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Долучив: Dnister | Дата: 24.04.2017

Нещодавно в Івано-Франківській обласній універсальній наукові бібліотеці ім. І. Франка відбулось відкриття пересувної виставки “Блаженний Григорій Хомишин у релігійно-церковному та глядацько-культурному житті України”.

Її організував Єгрешій Олег Ігорович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доцент кафедри церковного мистецтва та гуманітарних наук, директор Інституту історії Церкви Івано-Франківського богословського університе ... Читати далі »

Переглядів: 343 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2017

Якщо уважно придивитися до зображення станиславівської ратуші, можна помітити, що її перший поверх займали …крамниці. Чітко помітні вивіски, рекламні написи й тенти, якими власники захищали товар від вигорання на сонці.
Очевидно, магістрат поповнював міський бюджет, здаючи приміщення купцям в оренду. Тодішня влада цілком могла собі це дозволити, адже штат міських чиновників був значно скромнішим, ніж тепер, тож місця всім вистачало.

Що в міській ратуші розміщалис ... Читати далі »

Переглядів: 334 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2017










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024