Четвер, 28.03.2024, 20:48:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 163 164 165 166 167 ... 274 275 »

Чи може сьогодні франківська влада проконтролювати дотримання забудовниками законів? Історія з забудовою на вулиці Мельничука, 14, 16, що біля «білого дому», доводить, що ні. Законність цього будівництва вивчають одночасно в міліції, прокуратурі та суді, але поки буде винесено вердикт, будинок встигнуть добудувати і здати в експлуатацію. Тим часом франківці мають останню нагоду помилуватися пам’яткою архітектури, яка скоро зникне за фасадом новобудови.
Попри ухвалу суду про припинення будівництва, майстри швидкими темпами продовжують роботи на об’єкті. Будують на подвір’ї колишнього «Західноукраїнського економіко-правничого університету», який визнано банкрутом. Поки університет працював, велося будівництво додаткового корпусу. Що тут будують зараз, не знає ні головний архітектор міста, ні міська рада, яка судиться з забудовником. Франкі ... Читати далі »

Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 23.03.2015

З пропозицією про передачу у власність міста церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці у Коломиї звернувся відомий священик, а нині капелан о. Михайло Арсенич, який виступив від імені громадської організації «Спілка учасників АТО».
Священик запропонував депутатам Коломийської міської ради перетворити церкву у храм для бійців АТО, інформують ”Вікна” з посиланням на ТРК РАІ.
Йдеться про церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці біля автовокзалу, яка нині належить УПЦ Московського патріархату.
Священик о. Михайло Арсенич стверджує, що активісти Спілки не проти, щоб віряни і надалі користувалися храмом.
Благовіщенська церква побудована ще у 1587 році і вважається найдавнішим дерев’яним храмом Галичини.
Звідси йшли у військо Українські Січові Стрільці. Тут одружувалися і хрестили своїх дітей вояки УПА. У час, коли Україна знову воює ... Читати далі »

Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

Обласний центр прийнято називати містом в межиріччі Бистриць. Однак на момент своєї появи у середині XVII століття станиславівська фортеця була захищена не тільки бурхливими гірськими ріками, але й численними малими потоками. Вони струменіли поміж міські квартали аж до початку масової забудови Івано-Франківська у 1960-70 роках. Деякі застали навіть вісімдесяті. Проте сьогодні про малі річки Станиславова вже майже нічого не нагадує…
Станиславівську, як і більшість фортець, оточував рів з водою. Він наповнювався з відкритих джерел і струмків, що текли паралельно сучасним вулицям Шевченка, Чорновола, Коновальця. Води у рові бракувало. В найбільш посушливі роки, стверджують історики, він взагалі пересихав. З фортечного рову вода виходила двома шляхами: один з потоків впадав у ставок на місці сучасного парку Військових ветеранів, інший – прямував теперішньою вулицею Закл ... Читати далі »

Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

У питанні відзначення ювілейної дати владики Андрея Шептицького Церква заручилася підтримкою місцевої влади. З нагоди 150-ліття від дня народження митрополита в Івано-Франківську постане пам’ятник видатному діячеві Церкви. Попередньо планується, що відкриття скульптури відбудеться 29 липня, в день народження владики Андрея. Саме тоді в нашому місті буде проходити Патріарший собор УГКЦ.
Цьому передує підготовка як Церкви, так і влади. Зокрема, з міського бюджету на спорудження пам’ятника виділили 1 мільйон гривень. Щоправда, як стверджують у міськвиконкомі, цих коштів не вистачає. Під час однієї із нарад щодо відзначення ювілею наголосили на тому, що фінансів бракує, а тому звернулися до мешканців міста із проханням долучитися до фінансування.
Протягом майже трьох років навколо питання спорудження пам’ятника Шептицькому точилося чимало дискусій, обговорень ... Читати далі »

Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

Сьогоднішня російська преса бреше. Особливо коли висвітлює війну на сході України. «Перли» про розіп’ятих хлопчиків, неопалиму візитку Яроша та геноцид снігурів вже стали хрестоматійними. Радянські військові репортери теж добряче прибріхували. А як висвітлювали війну у царській Росії? Спробуємо порівняти.

Журналіст на війні
Під час Першої світової на Галичину приїздив кореспондент газети «Русское слово» Олександр Панкратов (1872-1922). Усе побачене він описав у книзі «Кровавоезарево», яка вийшла у липні 1915 року. Одна глава повністю присвячена нашому місту. Називається – «Відступ росіян. Станиславів в руках австрійців. Біженці. Полонені. Євреї. Станиславів знову російський».
Панкратов прибув н ... Читати далі »

Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

У 1909 році у станиславівському театрі давали виставу «Мазепа» та концерт пана Губермана. Але не всі глядачі змогли справді насолодитись прем’єрою. Деякі пані у перших рядах мали такі високі капелюхи, що майже повністю затуляли вид на сцену тим, хто сидів позаду. Чоловіки робили їм зауваження, просили зняти капелюшки, наприкінці ледь не благали, але жінки вперлися та свої модні штукенції так і не зняли.
Історія набула розголосу. Про скандал писав навіть «Кур’єр Станіславовський». Дехто з обурених театралів пропонував поіменно перелічити усіх нечемних жінок на сторінках газети. Не подіяло. Модниці ще не раз своїми «бузьковими гніздами на головах» псували настрій поціновувачам Мельпомени.
Нарешті у конфлікт втрутилась адміністрація театру. У гардеробі дамам у високих капелюшках наполегливо пропонували їх здати. Якщо ж ті відмов ... Читати далі »

Переглядів: 432 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2015

21 листопада 2013 року люди прийшли на Хрещатик, щоб долучитись до участі в Євромайдані, мирно підтримати майбутнє нашої держави. На превеликий жаль, мирно не вийшло. Після побиття студентів Євромайдан перетворився у Майдан гідності. Однак останній закінчився після того, як влада руками "Беркуту" забрала життя в одних і покалічила інших людей. На Майдані зник мирний дух, а почав переважати дух помсти за скоєне владою зло, який тримався понад три місяці.
Те, що влада Януковича і його прихвостнів здатна на зло, знали всі, однак до останнього сподівались, що вона не перейде межу людського життя. Втім це сталося. І як ніколи об'єднало людей. 
Якось раптово пропав страх. Незважаючи на грізне брязкання щитів, «Беркуту» вже ніхто не боявся. Революція Гідності набирала обертів...
Саме у ті дні писалися сторінки нашої новітньої історії, яка твор ... Читати далі »

Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2015

Запрошуємо галичан та гостей міста на відкриття виставки художніх творів -"Нескорені"!
Автор робіт - Володимир Безрукий, художник з м. Калуша, скульптор, майданівець, учасник АТО.
Представлена серія портретів – учасників Майдану і захисників України на Сході, а також живопис і скульптури митця.
Всі відвідувачі виставки зможуть згадати майданівську атмосферу, знайти серед портретів правдивих і щирих майданівців, вояків і простих жителів Донецька.
Відкриття виставка в Картинній галереї Національного заповідника "Давній Галич" 17 березня 2015 року о 11.00 год.

Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2015

13 березня 2015 року голова Галицької райдержадміністрації Ярослав Бартків зустрівся з керівництвом Національного заповідника «Давній Галич», під час якої обговорено організаційні моменти проведення заходів, ініційованих Національним заповідником: Свята Писанки та фестивалю з нагоди відзначення Дня музеїв.
«Свято Писанки» планується провести 19 квітня в Музеї етнографії. Це своєрідний мистецький проект, у рамках якого відомі майстри народної творчості, аматори, юні майстри матимуть можливість представити свої унікальні роботи, провести майстер-класи»,- проінформував генеральний директор заповідника Володимир Костишин.
Заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький розповів про основну концепцію туристичного фестивалю, який буде відбуватися 16-17 травня під патронатом Віце-прем'єр-міністра з гуманітарних питань — м ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 16.03.2015

Три роки минуло з того часу, як в Івано-Франківську обвалився будинок на вул. Січових Стрільців, 18, що є пам’яткою архітектури: впало перекриття між першим та другим поверхом. Що ж там наразі робиться, чи буде збережена ця споруда і якщо буде, то в якому вигляді?
У цьому приміщенні був розташований офіс Муніципальної інспекції з благоустрою та магазин "Watson". Належала ж споруда чотирьом різним власникам. Три з них – приватні, а четвертим власником була територіальна громада Івано-Франківська. Приміщення перебувало в оренді Муніципальної інспекції з благоустрою. Саме через це керівника інспекції Степана Кукулу притягали до суду, про що ми писали у минулому номері.
Але мова зараз не про це, а про те, що ж буде з пам’яткою архітектури. В Івано-Франківську відомі випадки, коли власники так "дбали" про пам’ятки, що в результаті вон ... Читати далі »

Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 16.03.2015

У музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку творів гуцульського мосяжництва ( мосяж – латунь ) Романа Стринадюка. В експозиції - близько 25 унікальних робіт з родинної колекції майстра, якому 14 березня мало б виповнитись 80 років.
Роман Стринадюк мав фах інженера, який вміло поєднував у своїй творчості. Митець використовував  кування, карбування, випилювання, жирування та інші техніки із застосуванням металу, бронзи, латуні, дерева  та шкіри. Він народився на Косівщині, а тому брався до створення речей, які були традиційними в гуцульському побуті:  від нагрудних хрестиків до топірця, люльки, годинника до мисливської зброї.
У гуцульському строю, пригадують близькі, Роман Стринадюк ходив усюди. Навіть їхав до Австрії. Там, у постолах та з авторською рушницею, його ще на вокзалі спинила поліція. Історія, кажуть, завершилась добре, бо весела вдача майс ... Читати далі »

Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Міська ритуальна служба клопотатиме перед бюджетною комісією та міською радою про збільшення фінансування на утримання пам’ятників, пам’ятних знаків та меморіальних дощок, бо передбачених на це у бюджеті коштів недостатньо.
Про це повідомив заступник директора ритуальної служби Василь Паращій. За його словами, на балансі підприємства перебуває 16 пам’ятників, 48 меморіальних дощок, п’ять пам’ятних знаків, чотири ковані композиції, стільки ж фонтанів та Меморіальний сквер з трьома пам’ятниками та каплицею. А у цьогорічному бюджеті на їхнє утримання передбачено всього 119 тисяч гривень. «Це мізерні кошти, тому ми звертатимемося до бюджетної комісії та міської ради про збільшення фінансування при перегляді міського бюджету», – сказав В.Паращій.
Він зазначив, що цього року ритуальна служба планувала ремонтувати пам’ят ... Читати далі »

Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Старовинне єврейське кладовище перебуває в жахливому й занедбаному стані. На його території повно побутового сміття, незважаючи на те, що зовсім поряд розташовані сміттєві контейнери.
Активні калушани організували акцію "Суботник на єврейському цвинтарі" і кличуть калушан доєднатися до прибирання у суботу, 14 березня.
"Цвинтар згорів. Тепер наша черга, щоправда, від сорому. Пропоную не чекати пришестя комунальників і організовано прибрати все те діло. Без зайвих слів, гучних гасел і піару. Просто для себе", – пише у соціальній мережі один із організаторів Юра Октябрь, передають Вікна.
Всіх охочих запрошують прийти 14 березня об 11:00 до єврейського кладовища. З собою просять прихопити пакети для сміття і рукавички.
Зазначимо, 12 січня у Калуші на вул. Біласа і Данилишина горіло єврейське кладовище. Пожежники кажуть, що найімовірніша пр ... Читати далі »

Переглядів: 495 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

З енциклопедії: вілла (з лат. заміський будинок) – це багатий дім і прилегла земля з благо­устроєм та озелененням. Будинок на Шевченка, 99 колись підпадав під це визначення. Він стоїть біля огорожі міського парку, останній за нумерацією на вулиці, дещо збоку від неї. До нього веде асфальтована алея.
Ділянка, на якій постав будинок, мала конскрипційний номер 329 на Лисецькому передмісті. Уперше якась нерухомість згадується тут при перепису 1890 року, власник – Ян Конарський. На листівці 1905-го вже бачимо збудовану віллу. При перепису 1910 року забудова має адресу Липова, 133, і власницею там зафіксована Меланія Криницька з Литвиновичів. Після війни дальню частину Липової, від вулиці Мрочковського (тепер 100-річчя Червоного Хреста) поляки назвали алеєю Креховецьких уланів. Тоді садиба отримала № 7 на цій алеї.
На наступні 20 років документальних свідчень не ... Читати далі »

Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Цю історію розповів львівський екскурсовод Микола Майданський. Під час війни його дід був лейтенантом Червоної армії. Потрапив у полон, утік, вийшов до своїх. Таким втікачам совіти не довіряли, вважали зрадниками, часто просто заарештовували та відправляли до Сибіру. Але цьому пощастило. Його розжалували у рядові та направили служити у комендантську роту до Станіслава. Було це восени 1944 року.
Ця рота мала охороняти комендатуру, штаб гарнізону, гауптвахту, а крім того, і деякі цивільні об’єкти. Адже в місті тоді було неспокійно. Вдень ще ніби радянська влада почувалася більш-менш впевнено, а от уночі жоден комуніст чи прихильник тої партії не міг спати спокійно. Вони панічно боялись ОУН-УПА. А хоронилися совіти досить оригінально.
Щовечора все обласне та міське начальство, разом з чиновниками поменше, до секретарок включно, зачинялося у польському костелі на теперіш ... Читати далі »

Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Сьогодні робоча група щодо розгляду спірних питань та пропозицій коригування (внесення змін до) генерального плану м. Івано-Франківська підтримала пропозицію влаштувати інтерактивний музей Станіславських фортифікацій на місці ринку «П’ятачок».
Пропозиція надійшла від колективу викладачів інституту архітектури Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, передає Фіртка з посиланням на Бліц.
Як зазначено у зверненні, саме на території вулиць Дністровська – Базарна – Старозамкова – Станіславська знаходять залишки Станіславської фортифікації, яку в інституті  вважають за доцільне влаштувати там музей.
Як повідомлялося раніше, за новим генпланом на місці «П’ятачка» мали намір звести торговий центр та зелені зони.
Проте сьогодні члени робочої групи підтримали пропозицію створення на ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2015

Бібліографія Книжкової палати України засвідчує: на 1985 рік твори Шевченка видавали 127 разів у восьми мільйонах примірників стома мовами народів світу. Новіших точних даних наразі немає. Однак зрозуміло, що з 1985-го Тараса Шевченка друкували ще дуже багато разів. Особливо поліграфічно розкішні видання з’явилися до 200-літнього ювілею українського Пророка.

Напередодні Шевченківських днів ми зустрілися із власником унікальної збірки «Кобзарів» — із 120 книжок — Романом Ткачем. Він каже, що «Кобзарі» розсипані в нього на різних полицях у книжковій шафі і він чи не вперше зібрав усі. На одному великому столі і ще на невеличкому збоку в кілька рядів і стосами лежать старі й нові книжки з безсмертними Шевченковими словами. Кож ... Читати далі »

Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2015

Пам'ять видатного прикарпатського педагога Богдана Ступарика вшанували відкриттям анотаційної дошки в Івано-Франківську.
Богдан Ступарик - доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент АПН України, заслужений працівник професійно-технічної освіти. 19 років життя Б. М. Ступарик присвятив професійно-технічній освіті Івано-Франківщини, 15 із них – Івано-Франківському ПТУ № 3, яке під його керівництвом досягло високих результатів у навчально-виховній діяльності.
З 1995 завідувач кафедри Прикарпатського університету, досліджував проблеми історії розвитку освіти в Західній Україні. Цьогоріч педагогу виповнилось би 75 років.
«Це особлива постать. Він не тільки мав найвищі наукові звання, потрібно нагадати, що це був один з небагатьох членів-кореспондентів Національної академії педагогічних наук, але це дійсно була людина педагог, людина, яка пройшла ... Читати далі »

Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 10.03.2015

8 березня при парафії святої великомучениці Параскеви в с. Фитьків відбулось урочисте відкриття та освячення музею “Історії підпільної Української Греко-Католицької Церкви”.
Чин освячення здійснив Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької Єпархії Владика Василій (Івасюк). У своєму пастирському слові Владика наголосив на цінності нашої підпільної церкви.
“Ми сьогодні з вами дивимося на ці документи, за якими є життя людей, молитви, праця і терпіння. Хочеться сьогодні подякувати отцю Івану Качанюку та отцю Миколі Григору, що ви це все зібрали і збергли для молодого покоління, котре має знати свою історю та свою культуру. Ви є прикладом для інших парафій” – наголосив єпископ.
Опісля відбулась Академія, присвячена історії Української Греко-Католицькій Церкви в часи підпілля, - повідомляє прес-служба Тисменичанського деканату УГКЦ. Довідка: ... Читати далі »

Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 10.03.2015

Солодовий цех івано-франківського пивзаводу, що належить до пам'яток архітектури національного значення, таки врятують від повної руйнації. Її відреставрують та відкриють у приміщенні броварню.
Як повідомив директор департаменту архітектури та містобудування виконкому Івано-Франківської міськради Володимир Гайдар, зараз "Західпроектреставрація" працює над проектом відновлення солодового цеху, пише Бліц-Інфо.  
"Це фахова організація, що має відповідну ліцензію та досвід. Я бачив проект над яким вони працюють. Там фактично будуть збережені всі деталі пам'ятки і навіть буде відновлена вежка, що вже завалилась. Тобто, нарешті власники мають розуміння, що з ним робити. Людина, що має на солодовий цех права власності хоче зробити там міні-броварню. Фактично, повернути будівлі функції, які вона мала колись. Буде збережено зовнішній вигляд будівлі, оче ... Читати далі »

Переглядів: 417 | Долучив: Dnister | Дата: 09.03.2015

Івано-Франківська область входить до першої п’ятірки областей України за кількістю і якістю розташованих на її території пам’яток історії та культури, - стверджує начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Володимир Федорак. 
“Входячи десь в п’ятірку по кількості і якості пам’яток, - зазначив пан Федорак, – в п’ятірку областей України, ми можемо пишатися, що ми маємо справді велике культурне надбання”. 
Відтак пріоритет своєї діяльності начальник управління культури, національностей і релігій вбачає в тому, щоб зберегти ці надбання для нащадків і популяризувати їх серед мешканців краю та за його межами, працюючи при цьому у взаємодії з громадськістю області та обласного центру.
“В першу чергу щоб ті особи, які відповідальні за охорону пам ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 09.03.2015

Одним із найяскравіших символів українського національно-визвольного руху в усі часи є Тарас Шевченко, його геніальне запальне слово, все його страдницьке життя. Шевченків пристрасний заклик позбутися ганебного московського ярма, вибороти українському народові волю поривав до боротьби небайдужих представників нації упродовж всього ХХ століття.

Бойовою сурмою звучить він і сьогодні. Роль Тараса Шевченка в українській національно-визвольній боротьбі тяжко переоцінити, адже на його творчості підготовлені тисячі провідників цієї боротьби, виховані мільйони українців.
На загальнолюдських ідеях добра, справедливості, правди, волі великого Кобзаря вибудуване ідеологічне підррунтя національно-визвольної боротьби українського народу в 30-х — 50-х роках минулого ... Читати далі »

Переглядів: 728 | Долучив: Dnister | Дата: 09.03.2015

За минулих два роки КП «ЄРЦ» зняло з балансу і передало у самоуправління власникам майже 300 одно- та двоповерхових будинків в Івано-Франківську. Велика частина з них потребує капітального ремонту. Зокрема, й кількадесят пам’яток архітектури місцевого значення, які були зняті з міського балансу здебільшого всупереч волі їх мешканців та без відома структур, які займаються охороною культурної спадщини. Цей цілком законний вчинок комунального підприємства в будь-якому європейському місті обернувся би скандалом, але в Івано-Франківську він ще раз підтвердив - захищати культурну спадщину нікому.
«Галицький кореспондент» нарахував щонайменше 35 знятих з балансу пам’яток архітектури. Усім цим будинкам понад сто років. Усі вони розміщені в центрі міста, є найвиразнішим обличчям цього міста і його туристичною візитівкою. Без цих будиночків з потріскани ... Читати далі »

Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 08.03.2015

"Духовна вервиця Прикарпаття". Таку назву, як попередньо планується, носитиме новий проект у сфері охорони та збереження культурної спадщини, який управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації має намір вже найближчим часом реалізувати на Прикарпатті спільно з партнерами з числа активістів місцевих громадських організацій.
Про це розповів начальник управління Володимир Федорак. З його слів, проект передбачатиме створення спеціальної карти на яку буде нанесено усі розташовані на території Прикарпаття пам’ятки духовної архітектури віком понад 100 років.
«Ми спільно з громадськими організаціями – уже у нас попередня зустріч була – ініціюємо проект, який називаємо попередньо «Духовна вервиця Прикарпаття», - коментує ідею проекту пан Федорак, - де буде на карті зображено старі церкви, с ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 07.03.2015

Деякі куточки нашого міста настільки помінялись за останні сто років, що нині їх важко впізнати на старих поштівках. Насамперед це стосується листівки із початком вулиці Карпінського. Сьогодні це ріг Галицької та Бельведерської. У XVIII столітті там був равелін – трикутне кам’яне укріплення, яке прикривало Тисменицьку браму.
Після поразки Австрії у війні 1809 року станиславівські фортифікації розібрали, рови засипали. Вивільнену земельну ділянку на місці колишнього равеліну придбала родина Меллерів, яка володіла нею аж до Першої світової. У середині ХІХ століття землевласники спорудили двоповерховий будинок. З вулиці Карпінського (Галицької) він мав дев’ять вікон, а з Бельведерської – 20. На другому поверсі короткого крила розмістився один із найстаріших міських готелів – «Під чорним орлом».
Однак у багатьох кам’яниця асоціюв ... Читати далі »

Переглядів: 460 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2015

Продовжуємо розпочатий у «Галичині» за 4 грудня цикл публікацій про зниклі поселення нашого краю. До експедиції місцями давніх прикарпатських городищ, яку провадить дослідник життя предків галичан галлів-бастарнів автор книжки «Світ східних галлів» Теодозій Король, долучився відомий журналіст і фотохудожник Василь Мельник. Пропонуємо вашій увазі їхній спільний доробок з означеної тематики. 

Так історично склалося, що протягом майже сімох століть галичани перебували під п’ятою чужоземців. Одні зайди поводились із завойованим народом більш-менш пристойно, інші ж вдавалися до справжнього геноциду. Та всі завойовники світу писали для пригноблених народів їхні історії, з яких випливало, що вони є і були дикими, підлими й нікчемним ... Читати далі »

Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2015

Саме такими словами, за рік до початку Першої світової війни, львівська газета «Діло» у некролозі підсумувала життя відомого свого часу священика о. Ієроніма Бариша. Те, що священнослужителі займали активну життєву позицію, було завжди помітним. Адже багато із них не тільки виконували свої душпастирські обов’язки, але й вели за собою громади. Парохи часто організовували по селах товариства «Просвіти», були активними у протиалкогольному русі, відстоювали права своїх співгромадян у австрійському парламенті чи Галицькому сеймі.
Одним із таких діячів був якраз і о. Бариш.Отець Ієронім Бариш народився 27 червня 1864 року у с. Конотопи Сколівського району Львівської області. Висвячений у 1888 році.  Був одружений на дочці пароха із с. Ямниця о. Антонія Струтинського. Деякий час (у 1889 р.) працював сотрудником при цьому священику у Ямниці, пізніше &n ... Читати далі »

Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2015

Цікаві факти з історії івано-франківського вокзалу
На івано-франківському вокзалі щодня  відбуваються сотні зустрічей і прощань. Багато він встиг пережити за півтора століття своєї історії  – капітальну перебудову, війни, залізничні випадки й навіть… боротьбу з порнографією. Не всі знають, якою давньою є наша залізнична історія, адже вокзал Івано-Франківська старіший за київський. Спробуймо помандрувати уявним «поїздом у минуле», щоб дізнатися про нього більше.

Залізничне місто
Колію через Станиславів протягли в 1866 р. під час прокладення залізничної лінії Львів-Ходорів-Станіславів-Чернівці. Ця залізниця стала другою в Галичині після лінії Перемишль-Львів. Важко уявити, якою рідкістю в ті часи були залізничні перевезе ... Читати далі »

Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2015

Основні події, які стосуються захоплення Станиславова у 1809 році, ми відновили завдяки двом спогадам. Перші написав поляк під псевдонімом «F. C.». Він тоді був ще хлопчиком, гаряче симпатизував своїм співвітчизникам, усе запам’ятав, а вже дорослим виклав. Інші мемуари – невідомого містянина, який зберігав вірність Габсбургам і точно мав непогане почуття гумору.

Одноокий з пістолетом
Перед полуднем 26 червня, у будній похмурий день, мешканці Станиславова висипали на вали біля Галицької брами. Натовп вигукував: «Поляки з Калуша йдуть!». У натовпі був і юний «F. C.», якому перед тим мама пошила маленький уланський мундир. Та минали години, а «поляків із Калуша» все не було. Люди потрохи почали розходит ... Читати далі »

Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 06.03.2015

В Івано-Франківську представники  ГО «Поступовий гурт франківців» організували круглий стіл, щоб разом із депутатами міста та області, громадськістю, інтелектуальним середовищем та активістами об’єднання «Моє місто» обговорити історико-архітектурний спадок Івано-Франківська, його сучасний стан та стратегічне значення.
Мета круглого столу - сформувати довгострокові плани збереження історико-архітектурної спадщини Івано-Франківська. Для вирішення відповідних проблем планують зобов’язати Відділ охорони культурної спадщини міста та Івано-Франківської області щорічно звітувати про стан історико-культурної спадщини. Також планують провести в місті повну паспортизацію пам’яток, укласти охоронні договори та створити історико-архітектурний заповідник у центральній частині.
Участь у заході взяли архітектори, пам'яткоохоронці, істори ... Читати далі »

Переглядів: 396 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2015

5 березня у приміщення історико-меморіального музею Степана Бандери, що у Старого Угринові на Калущині, відбудеться науково-практична конференція на тему «Полковник УПА Василь Андрусяк-«Грегіт»: до сторіччя з дня народження».
Конференція приурочена 65-м роковинам  загибелі командира УПА, Генерального секретаря УГВР, Провідника ОУН в Україні, Героя України — Романа Шухевича.
На конференції будуть представлені найновіші дослідження про діяльність відділів УПА 22 ТВ “Чорний Ліс”, ВО IV “Говерля”, біографічні нариси військових старшин УПА. Відбудеться презентація видань, які відображають період національно-визвольної боротьби під проводом ОУН і УПА.
Організатори просять тих, хто має намір взяти участь в конференції, найближчим часом поінформувати про це.
Матеріали для участі в конференції можна надсилати до ... Читати далі »

Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2015

5 березня 2015 року в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» Народний депутат України IV, VІ скликань Роман Ткач представив галичанам власну колекцію раритетних видань «Кобзаря» Тараса Шевченка.
На захід завітали працівники Галицької центральної районної бібліотеки, вчителі та учні Галицької загальноосвітньої школи №1, представники районної державної адміністрації, Національного заповідника «Давній Галич» та громадськість.
В минулому народний депутат, а тепер - громадський діяч Роман Ткач розповів про своє захоплення творчим надбанням великого поета, про власну колекцію «Кобзарів» та історію їх видавництва у різні роки.
Колекція налічує 130 видань, найстаріше з яких датоване 1884 роком. Колекціонер привозив їх звідусіль та приймав у подарунок від родичів і друзів.
«Декілька років тому мен ... Читати далі »

Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2015

На базі обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій відбувся семінар з питань охорони культурної спадщини.
На заході нагородили переможців огляду-конкурсу музеїв історії населених пунктів області. Нагадаємо, що список таких найкращих музейних закладів Прикарпаття було оголошено на проведеному нещодавно засіданні колегії управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації.
Перше місце посів народний історико-краєзнавчий музей «Гуцульщина» (с. Яблуниця Верховинського району), друге місце розділили народний краєзнавчий музей с. Кутище Тлумацького району, а також музей історії школи та мікрорайону Опришівці м. Івано-Франківська, третє – історичний музей с. Заланів Рогатинського району, народний історико-краєзнавчи ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2015

Сьогодні в обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій (вул. Незалежності, 46) відбудеться обласний семінар з питань охорони культурної спадщини за участю представників Міністерства культури України.

Переглядів: 446 | Долучив: Dnister | Дата: 05.03.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024