П`ятниця, 29.03.2024, 01:10:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 173 174 175 176 177 ... 274 275 »

Більшість мешканців Івано-Франківська вважає, що в нас є сквер імені Міцкевича. Бо там є дерева, квітники, доріжки, лавочки, одним словом — зелена зона. Втім, на міських мапах Міцкевича зазначається як площа, а на австрійський манер — пляц. Таку ж атрибуцію бачимо на поштівці, яку в 1914 році випустило краківське видавництво «Штука» (Мистецтво).
Колись тут був фортечний мур. На початку ХІХ століття австрійська влада ліквідувала станиславівську фортецю, мури розібрали, рів засипали. На місці еспланади утворився пустир — так звана Жидівська площа, де процвітала ринкова торгівля. Тогочасні журналісти порівнювали торговицю із «базаром в азійській частині Константинополя». Також там часто зупинялись мандрівні цирки, виступи яких збирали сотні зівак.
У 1870-х, за бургомістра Ігнаци Камінського, площу нарекли іменем Адама Міцкевича. Цей п ... Читати далі »

Переглядів: 407 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2014

Патріотичні організації Калущини просять знайти дані про загиблих вояків УПА. Як стало відомо, Калуська станиця Братства вояків ОУН-УПА та Товариство політв’язнів і репресованих облаштовує могили бійців УПА, які загинули у боях на Калущин. До Дня Незалежності України буде освячено меморіал на цвинтарі "Височанка".
Буде виготовлено три плити. На двох буде вигравіювано прізвища вояків УПА, які вдалося дізнатися станиці Братства вояків ОУН-УПА. Вони поховані на кладовищі «Височанка». Ще одну плиту встановлять на могилі невідомим воїнам УПА. На території меморіалу будуть встановлені хрести. Так само як і плити, вони будуть виготовлені із чорного граніту.
У братській могилі на цвинтарі «Височанка» у Калуші поховані вояки із сіл Верхня, Кропивник, Сівка-Калуська, Тужилів та Степанівка. Найбільше бійців із Кропивника та Верхньої, де у часи ... Читати далі »

Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2014

1 серпня виповнилося 100 років з початку І світової війни, яка ціною десятків мільйонів вбитих і скалічених людей привела до краху чотирьох імперій – Австро-Угорської, Німецької, Російської та Османської (Турецька). Початок війни і наступ російських військ в Галичині, а також подальші репресії московської окупаційної влади проти української інтелігенції і священиків Греко-католицької церкви привели до величезного піднесення національно-визвольних устремлінь серед українців Східної Галичини, Північної Буковини і Закарпаття. Сотні тисяч патріотів: чоловіків і жінок голосилися добровольцями до Легіону УСС, створеного за рішенням Головної Української Ради з Костем Левицьким на чолі. По всіх містах і селах збирались добровільні пожертви для  українського війська. Активну участь у цих процесах брали і наші земляки. Серед них було багато нащадків славних лицарів Карпат – опр ... Читати далі »

Переглядів: 794 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2014

Площа Ринок – головний майдан обласного центру, де розташована стародавня Ратуша – історичний центр колишнього Станиславова.
До цього місця прикута особлива увага мешканців і гостей Прикарпаття. Тому й вимоги особливі висуваються представниками громади, всіма небайдужими. 
На жаль, особливо тішитися тут нема причин. Біля новозбудованого будинку «Галереї Надія», яка гарно і гармонійно вписалася в інтер’єр площі,  вже ряд років перебуває у жалюгідному стані триповерхова давня кам’яниця, яку архітектори і влада міста ніяк не годні ані реставрувати, ані знести і на місці руйновища, в яке так чи інакше незабаром перетвориться цей будинок, створити достойний цього місця гарний архітектурний шедевр. Чи руки не доходять у представників влади до цього будинку, чи чекають на гарну фінансову пропозицію, можливо з «відкатом»? А ... Читати далі »

Переглядів: 772 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2014

Прикарпатське музеєзнавство і краєзнавство ось уже більш як півстоліття важко уявити без Петра Арсенича. Він є автором 55 книг. Серед них — «Січові стрільці» (Івано-Франківськ, 1990), «Станіслав — столиця ЗУНР» (Івано-Франківськ, 1993), «Гуцульський театр Гната Хоткевича (Коломия, 1993), «Родина Заклинських» (Галич, 1995), «Родина Шухевичів» (Івано-Франківськ, 1999), «Родина Озаркевичів» (Коломия, 1995), «Родина Бандерів» (Івано-Франківськ, 1998), «Криворівня в житті і творчості українських письменників, діячів науки і культури» (Івано-Франківськ, 2000) та інші. Крім того, він надрукував майже 1600 наукових статей, 323 рази виступав на міжнародних, всеукраїнських і регіональних наукових конференціях (у середньому шість конференцій на рік), організував 401 виставку (по шість-сім на рік ... Читати далі »

Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2014

У будинку №20 по вул. Грушевського в Івано-Франківську один із мешканців розпочав реконструкцію горища.
Дев’ятнадцятиквартирний будинок споруджений 1895 року і є пам'яткою архітектури місцевого значення. Всупереч законодавству будівельники вже вирізали вікно у фасаді будинку.
У квартирах почали тріскати стіни. Мешканці будинку №20 по вул Грушевського кілька місяців скаржаться на недобросовісного сусіда Володимира Свиридова у різноманітні інстанції.
Розповідають, що перед тим, як будувати, той обійшов майже всі квартири і просив дозволу приватизувати горище. За положенням міської ради "Про порядок реконструкції горищ під мансардні поверхи та здійснення надбудов у житлових будинках на території Івано-Франківської міської ради" надбудова чи реконструкція проводиться лише за наявності підписів усіх власників будинку. Втім, чоловік збирав підписи на чи ... Читати далі »

Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2014

Закладанню міського парку Станиславова передували тривалі пошуки місця. Вони тягнулися понад п’ять років і викликали справжній розбрат у магістраті. Частина депутатів схилялася закласти парк на так званому Радецькому полі – ділянці в кінці вулиці Голуховського (Чорновола). Опоненти закидали, що то місце нездорове, через що дерева будуть всихати, ще й тюрма з казармами поруч.
Нарешті всі питання погодили й у 1895 році на парк виділили кошти з міського бюджету. Наступної весни почали саджати дерева та розбивати алеї. Керував роботами міський садівник Каетан Місюрович. Невдовзі парк отримав своє перше ім’я.
10 вересня 1898 року в Женеві анархіст Луіджі Лючені заточеним напилком вбив дружину австрійського цісаря Єлизавету. Це стало шоком для підданих, які любили її та називали лагідно – Сісі. Вже через кілька днів станиславівський парк став називатися і ... Читати далі »

Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2014

Розпорядженням голови РДА Михайла Іваночка № 119 від 23 липня ц. р. «Про внесення змін до розпорядження райдержадміністрації від 21 лютого 2014 р. № 32 «Про відзначення в районі 100-літнього ювілею створення легіону Українських січових стрільців» затверджено новий склад організаційного комітету з підготовки та проведення в районі заходів, присвячених 100-літньому ювілею створення легіону УСС.
Оргкомітет очолили співголови – голова РДА Михайло Іваночко, голова районної ради Василь Попович та Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович (за згодою). Секретар оргкомітету – головний спеціаліст інформаційно-аналітичного відділу апарату РДА Наталія Масник.
У затвердженому плані заходів передбачається впорядкувати могили хорунжої УСС Софії Галєчко та місць поховань січових стрільців, забезпечити впорядкування криївок, пам`ятних знаків борцям за в ... Читати далі »

Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

Село Назавизів Надвірнянського району дало українському визвольному рухові двох курінних УПА — Данила Рудака («Чорного») та Сергія Олеськіва («Негуса»). Однак якщо про першого нині зібрано вже чимало біографічного матеріалу, то про другого відомостей обмаль. Річ у тому, що курінний «Чорний» боровся на теренах Прикарпаття, а тому тут його пам’ятають і шанують. «Негуса» ж доля закинула далеко на Волинь, де він прославився як талановитий командир. Однак для більшості наших краян його ім’я й досі невідоме.

Сергій Олеськів народився 1918 року в сім’ї старшини УГА. Навчався в гімназії міста Станиславова. Пізніше там же закінчив однорічні торговельні курси. Був членом юнацтва ОУН. За активну участь у ... Читати далі »

Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

«Знаменита», «легендарна», «культова» – саме так називають цукерню Кровіцького в українській та іноземній літературі, яка описує життя нашого міста в першій половині ХХ ст.  Заклад, безперечно, був солодким символом давнього Станиславова. Проте цукерня була відомою не лише завдяки вишуканим тістечкам, тортам та іншим смаколикам, а й своєю доволі цікавою, подекуди трагічною історією.

Як усе починалося
Цукерня початково мала двох засновників – Яна Новорольського і молодшого партнера Владислава Кровіцького. Ян Новорольський народився в с. Турка поблизу Коломиї в 1871 р. Юні роки провів у Львові, де служив помічником-практикантом у цукерні Фердинанда Ґросса і Владислава Струся – одній з найвідоміших у кра ... Читати далі »

Переглядів: 780 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

Мало хто знає, що перш ніж звільнити Станіслав від німців, совіти туди спочатку зателефонували.
26 липня 1944 року розпочався штурм міста. Головний удар наносив 569-й стрілецький полк, який атакував з півдня. Якщо дивитись на карту, то сьогодні цей район відповідає території військового аеродрому та складів на вулиці Петлюри. А тоді там були суцільні поля. Командир полку, підполковник Василь Федотов, пізніше написав мемуари. Там є цікавий епізод.
«Ми з невеликою групою офіцерів і бійців просувалися високими хлібами. Нашої піхоти видно не було. Несподівано наштовхнулись на телефоніста передового поста німецької артилерії. Смертельно переляканий солдат спротиву не чинив. У телефонній трубці надривався зумер. Наш зв’язківець зняв трубку і, не розуміючи, що там говорять, сказав: «Та чи вам не зрозуміло, панове фріци? Я ж вам чистою німецькою кажу: Гітлер капу ... Читати далі »

Переглядів: 501 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

Перша світова війна, сторіччя початку якої світ відзначає цього року, принесла Станиславову страшні руйнування. Австрійці навіть випустили серію поштівок з видами знищених міських кварталів. Дивишся і думаєш: «Яка ж падлюка так занапастила моє місто?».
А й справді – яка? Живих свідків уже не знайдеш, втім залишилися їхні спогади. Із них ми і довідаємося, хто перетворив центр міста на руїну.

Фронтова гойдалка
Для початку відтворимо хронологію бойових дій. 28 липня 1914 року Австро-Угорщина оголосила війну Сербії. Незабаром у збройний конфлікт вплуталися інші країни. Європу охопило полум’я війни, яку історики пізніше назвуть Першою світовою. Хоча сучасники й гадки не мали, що незабаром буде ще й Друга, тому бійня 1914-1918 років сп ... Читати далі »

Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2014

У час складної політичної ситуації та неприхованої агресії проти України, з метою привернення уваги громадськості до історичних подій столітньої давнини в Івано-Франківському краєзнавчому музеї працює виставка, приурочена 100- річчю початку Першої світової війни. Війна 1914 – 1918 років до Другої світової вважалася найбільшою за масштабами втрат і руйнувань в історії людства. Вона здійснила величезний вплив на життя мільйонів людей, спричинила розпад чотирьох імперій світу. На виставці представлені матеріали з колекції Сакова Юрія Ернестовича. Відвідувачі можуть ознайомитися зі зразками озброєння періоду Першої світової війни та речами побуту солдат. Також пропонується для огляду колекція пляшок від напоїв та лікарських препаратів кінця XIX- початку XX ст. В рамках виставки проводиться благодійний збір коштів на потреби української армії.

Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 31.07.2014

У Коломиї власники кав’ярні, яка знаходиться на задньому дворі міської ради, під час ремонту знайшли надгробний камінь з єврейських поховань – мацейву.
Нею ж одразу зацікавилися в єврейському товаристві – розпочали демонтаж надмогильних плит, якими вимощене чи не все подвір’я позаду ратуші. 
Наразі робітники знайшли близько півсотні каменів, датованих 1922-33 рр. поховання. Далі їх планують встановити у належному місці – в парку на вул. Чехова, де колись розміщувалося єврейське кладовище, повідомляє кореспондент "Коломийських ВІСТЕЙ".
Краєзнавець Василь Нагірний каже, схожих відкриттів у Коломиї може бути чимало – надгробками з єврейських поховань під час Другої світової війни вимощували дороги і тротуари, коли євреїв масово знищували. Плити з цвинтаря окупанти використовували замість бруківки для економії коштів.
... Читати далі »

Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2014

Цього року м. Долина відзначає 1035-ту річницю та 100-річний ювілей видатних долинян Кардинала Мирослава Івана Любачівського та доктора Омеляна Антоновича. Проведення урочистостей з нагоди свята заплановано на неділю, 10 серпня 2014 року.
Як поінформували ”Вікна” у Долинській міській раді, цього дня Долина вітатиме Главу УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука. Об 11.00 розпочнеться Архієрейська Літургія в церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Храм був освячений 1906 року Митрополитом Андреєм Шептицьким. 100років тому в ньому громадським діячем отцем деканом Теодором Величковським і були охрещені ювіляри.
Після Літургії на території церкви відбудеться урочисте відкриття та освячення пам’ятника Кардиналу Мирославу Івану Любачівському.
О 14.00  за участі духовенства, гостей та долинян під супровід муніципального духового оркестру розпочнеться урочиста ... Читати далі »

Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2014

Зі споруди, збудованої у 1866-му році, яка вважається окрасою міста, зняли старі вежі і замінили їх новими, форма й вигляд яких не зовсім відповідають оригіналу і викликають чимало запитань. На куполі вокзалу ще залишилася одна оригінальна вежа, яка наочно демонструє різницю. 
Нові вежі нагадують ракету, а їх форма мало перегукується з виглядом куполів та самої будівлі, збудованої у стилі неоренесанс із використанням елементів мавританського стилю. Матеріал, яким покрили купол, вежі та дах, блищить, наче дешевий пластик, в той час як стара, фарбована назелено бляха виглядала хоч і не ново, але благородно, й була неушкодженою. 
Для чого було здирати бляху і ставити нову покрівлю, якщо можна було освіжити фарбу? Чому реставратори не відновили оригінальну форму веж? Чи прозоро були використані кошти державного підприємства “Укрзалізниця” на реставрацію І ... Читати далі »

Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2014

29 липня 2014 року в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася презентація буклету «Музей історії Галича» та книжки Ганни Жолоб «Галицька Чудотворна ікона Матері Божої з Крилоса». 
Святкове дійство та всіх присутніх поблагословив о.Йосафат Мощич. Буклет презентує широку експозицію матеріальних предметів та історичних свідчень минулого, що становлять основу Музею історії Галича. Вона створює враження, які відволікають відвідувача від буденності та занурюють його у новий і цікавий світ. 
Заступник генерального директора НЗ «Давній Галич» Володимир Дідух розповів присутнім про зародження ідеї щодо створення буклету та подякував меценату за сприяння у випуску даного видання. 
Рекламний проект «Музей історії Галича» побачив світ завдяки фінансовій підтримці депутата районної ради Володимир ... Читати далі »

Переглядів: 437 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2014

Ілюстровану монографію Івана Сеньківа — відомого етнографа, що в повоєнний час жив у Німеччині, можна назвати справжньою енциклопедією Гуцульщини. Солідну за обсягом книжку (512 сторінок), із кольоровими вкладками, перевидали в редакції журналу «Гуцульщина» у Верховині.
Цієї книжки Гуцульщина чекала давно. Через смерть автора в 1993 році та інші обставини в 1995-му 300 примірників «Гуцульської спадщини», які вийшли друком у видавництві «Українознавство», осіли в колекціях краєзнавців, а для широкого загалу книжка так і не стала доступною. Понад 20 років Іван Сеньків, який народився під Станіславом, жив у Німеччині, збирав і готував матеріали наукової праці — монографію з життя і творчості гуцулів.
Як стверджував науковий консультант, доктор філологічних наук Федір Погребенник, «автор книги І. Сеньків узяв на себе нелегк ... Читати далі »

Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014

Цьогоріч в Івано-Франківську міська влада запланувала встановити перший в Україні пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому.
Для цього  були зроблені перші кроки. Зокрема, визначено остаточний варіант монумента. Тож, за результатами конкурсу, переможцем став художник-скульптор Степан Федорин. Також  були розроблено проектні пропозиції з реконструкції площі, повідомляє «Бліц-Інфо». А фінансове управління Івано-Франківського міськвиконкому, згідно з рішенням сесії, відкрило благодійний рахунок зі збору коштів на пам’ятник Андрею Шептицькому.
Загалом вартість пам’ятника складає 400 тисяч гривень. 200 тисяч планувалося залучити з бюджету міста, натомість другу половину  – з благодійних внесків громади.
Проте, втілити задумки міських чиновників до вересня, як планувалось, з усього видно, — не вдасться. Адже, як повід ... Читати далі »

Переглядів: 398 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014

Поки франківчани тішаться, що їхнє рідне місто традиційно лідирує у рейтингах найкомфортніших для проживання міст України, Івано-Франківськ впевнено втрачає своє унікальне архітектурне обличчя. В першу чергу - через прагнення комфорту його ж мешканцями. Пластиковими вікнами різного розміру, зашкленими й оббитими вагонкою балконами, утепленими пінопластом фасадами та хаотично понатикуваними кондиціонерами франківчани убивають улюблене місто своїми ж руками.
Напівзруйнований Солодовий цех старої Станиславівської пивоварні рано чи пізно обвалиться, і місто захлисне хвиля обурення бездіяльністю Костянтина Бородайка - власника споруди, та різних дозвільних установ, які дозволили підприємцю приватизувати унікальну пам’ятку архітектури і не змусили бізнесмена виконати зобов’язання щодо її утримання та реставрації. Не вщухають розмови довкола долі Палацу Потоцьких чи потворн ... Читати далі »

Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014

27 липня на фасаді Івано-Франківської обласної бібліотеки ім. І. Франка встановили анотаційну дошку в рамках програми «Івано-Франківськ – місто Героїв». Цього разу уславили першого директора Станіславської обласної бібліотеки Василя Пашницького. Участь у відкритті взяв народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків.
Василь Пашницький — талановитий педагог, краєзнавець, палкий книголюб, засновник  і перший директор  Станіславської обласної державної бібліотеки (тепер Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка, найбільша бібліотека області) . Народився він у 1903 р. у с. Вовчинцях (нині у межах Івано-Франківська) в родині бідного шевця. Після закінчення виділової школи вступив до Станіславської української державної гімназії. Проте навчання перервала Перша світова війна. Як тисячі свідом ... Читати далі »

Переглядів: 450 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2014

У неділю, 27 липня, о 13.00 в Івано-Франківську відбудеться відкриття анотаційної дошки першому директору Станіславської обласної бібліотеки, педагогу, книголюбу, краєзнавцю Василю Пашницькому.
Встановлять пам'ятку на фасаді Івано-Франківської обласна наукова бібліотека ім. Івана Франка, що на вулиці Чорновола, 22.
До слова, анотаційні дошки встановлюють обласному центрі Прикарпаття встановлюють в рамках програми «Івано-Франківськ – місто Героїв».
Програма «Івано-Франківськ – місто Героїв» спрямована на охорону, популяризацію історичної та культурної спадщини, вшанування героїв національно визвольних змагань, які проживали чи вели активну діяльність в м. Івано-Франківську, а також поширення інформації про важливі події, які відбувалися в м. Івано-Франківську.
Унікальність проекту полягає у тому, що дана анотаційна дошка о ... Читати далі »

Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2014

На Верховинщині у вересні запланували провести регіональну науково-практичну конференцію з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження українського письменника Михайла Коцюбинського та 50-річчя виходу у світ його екранізованої повісті «Тіні забутих предків».
Верховинська райдержадміністрація та відділення «Філія Гуцульщина» Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії для участі у заході запрошують діячів науки, культури, освіти, представників районної громадської організації «Просвіта» та інших.
Доповіді учасників конференції стосуватимуться висвітлення питань природи і екології Українських Карпат як фактору збереження і розвитку традиційної народної культури Гуцульщини, перебування Михайла Коцюбинського у селах Голови та Криворівня, зв’язків письменника з Петром Шекериком-Дониковим, Михайл ... Читати далі »

Переглядів: 440 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

На старій поштівці читачі легко впізнають сучасну вулицю Грушевського. За Австрії вона називалася Третього Мая – на честь дати ухвалення першої польської конституції. Однак фотокартка підписана інакше – вулиця Шидловського. Чого б це?
Річ у тім, що колись вулиця Третього Мая мала дещо іншу конфігурацію та починалась від перехрестя теперішніх Шашкевича / Незалежності, після чого повертала праворуч. Дільниця ж від Шашкевича до Вітовського дов­ший час стояла незабудованою. Там містилися приватні ґрунти бургомістра Валерія Шидловського (1835-1896).
Він змінив на цьому посту знаменитого Ігнація Камінського та продовжував його справу щодо розвитку міста. Сучасники згадували, що «то була людина із добрим серцем, ввічлива, скромна, мала тільки друзів і жодного ворога». Містом він керував від 1888-го і аж до самої смерті.
За Шидловського у Станисла ... Читати далі »

Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

На старих станиславівських мапах один із міських районів, що відповідає сучасним вулицям Тарнавського, Лермонтова, Макогона, підписаний як Леонівка.
Оскільки левів в околицях Станиславова не водилося, мався на увазі якийсь конк­ретний Леон. І це був депутат австро-угорського парламенту, а згодом міністр фінансів, Леон Білінський (1846-1923).
Коли у 1894 році постало питання, де відкривати нову залізничну дирекцію – у Станиславові, Чернівцях чи ­Коломиї – між цими містами спалахнула жорстока боротьба. Завдяки депутату Білінському Станиславів вийшов переможцем і сюди хлинули потужні інвестиції. На честь лобіста незабаром назвали вулицю (теперішню Сахарова), але цим вдячні мешканці не обмежились.
Після відкриття залізничної дирекції на роботу до Станиславова приїхало багато держслужбовців. Інженери-колійовці тоді заробляли незлі гроші, й незабаром не ... Читати далі »

Переглядів: 793 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

З нагоди сімдесятої річниці визволення м. Івано-Франківська від фашистських загарбників у обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відкрито книжково-ілюстративну виставку „70 років визволення: пам’ять не згасає”.
Велика шана героям живим! Світла пам’ять героям загиблим! 
Під час німецької окупації економіці й господарству Станіслава було завдано величезної шкоди. За різними підрахунками нацисти знищили понад 100 тис. мешканців міста, майже 18 тис. вивезли на роботу до Німеччини.
27 липня 1944 р. у Станіславі востаннє гриміли гарматні вибухи. У цей день в результаті обхідного маневру та фронтової атаки військ першого Українського фронту відбулося визволення міста – обласного центру України, великого залізничного вузла і важливого пункту оборони німців у передгір’ї Карпат.
Першим увірвався на вулиці Станісл ... Читати далі »

Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

Меморіальний сквер пропонують перетворити на некрополь
З такою громадською ініціативою виступила Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка, відділ туризму міськвиконкому та громадська організація «Туристичний альянс». На спільному засіданні групи прийнято аргументацію та пропозиції щодо способу та етапів реалізації  ініціативи.
– В житловому кварталі поміж вулицями Незалежності, Мельника, С.Бандери та А.Сахарова (майже в центрі міста Івано-Франківська) існує зелений масив, званий мешканцями «сквер за драмтеатром», офіційно – «Меморіальний сквер». Сквер створений на місці колишнього міського кладовища, яке започатковане в 1782 році, всього тут було захоронено більше п’яти тисяч громадян, в т.ч. багато видатних наших земляків, борців за волю і незалежність України. З плином часу  святість і особливість цьог ... Читати далі »

Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

Минулого тижня відбулося четверте засідання Громадської ради при Управлінні СБ України в Івано-Франківській області. Серед інших обговорювалася участь СБ України в дослідженні матеріалів історії національно-визвольного руху ХХ ст. та відновленні історичної справедливості стосовно цього періоду.
Учасники засідання ознайомилися з висновками науково-історичної експертизи, розпочатої за ініціативою Громадської ради близько місяця тому стосовно меморіальної стели «Полеглим при виконанні службових обов’язків» у холі приміщення УСБУ на вулиці Сахарова, 15 в Івано-Франківську. Питання етичності існування цієї стели неодноразово піднімалося істориками та краєзнавцями, однак з різних міркувань було відкладене на майбутнє.
Проведеним історичним пошуком беззаперечно встановлено: військові, чиї прізвища внесено на стелу, загинули вже після завершення Другої світової, ... Читати далі »

Переглядів: 373 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2014

Історичні читання з нагоди 75-тої річниці підписання пакту Молотова–Ріббентропа відбулися в Національному заповіднику «Давній Галич». Метою їх було висвітлення “білих плям” історії, пов’язаних із підписанням радянсько-німецького пакту про ненапад 23 серпня 1939 р.
Власне, сам пакт загадки ніколи не становив. Його було опубліковано
негайно після укладення. Таємницею залишався додатковий протокол Для чого був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа – історикам стало відомо через десятиліття. Фактично СРСР і Німеччина поділили сфери впливу в Європі. Кожна з країн при цьому переслідувала свої цілі: Гітлер намагався уникнути другого фронту після нападу на Польщу, а Сталін хотів на деякий час забезпечити в країні мир, щоб мати можливість підготуватися до неминучої війни.
Відкрив наукові читання Семен Побуцький, заступник генерального ... Читати далі »

Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2014

Сьогоднішнє тло України мальоване кров’ю. Жителів Західної України намагаються забруднити «страшним» словом «бандерівець». Хоча бандерівцями нині називають кожного, хто захищає суверенність та цілісність Української держави, та ніхто не має права паплюжити це почесне звання, взяте від лицаря визвольної ідеї Степана Бандери.
На жаль, Україні і сьогодні доводиться жертвувати своїми синами, як це колись зробив греко-католицький священик, культурно-громадський і політичний діяч, батько Степана Бандери Андрій Бандера. Він не хотів вивезти своїх дітей за кордон, навіть знаючи, що їм загрожує небезпека, бо був певен: виростуть вони такими ж патріотами. На виклики долі відповідав: «Усе в Божих руках».
10 липня — день, коли розстріляли Андрія Бандеру. Днями, 73 роки потому, в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби ім. Степана Б ... Читати далі »

Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2014

70 років тому, наприкінці липня 1944 року, в горах біля курортного містечка Яремче тривали запеклі бої, під час яких загинули тисячі вояків радянської, німецької й угорської армій. Дотепер у навколишніх горах знаходять гранати, снаряди та міни, а в непозначених братських могилах – людські кістки та солдатські жетони.
На початку червня цього року, в селі Закрівці на Коломийщині відкрили пам'ятний знак на честь загиблих у Карпатах угорських солдатів. На відкриття меморіалу прибула делегація з угорського консульства в Ужгороді. Дипломати дякували українцям за пам'ять про полеглих вояків, незалежно від того, на чиєму боці вони воювали. Угорці визнали, що самі не дали би собі ради з упорядкуванням такої кількості військових поховань, які залишилися на Прикарпатті, і висловили сподівання на продовження співпраці з громадськими організаціями, які розшукують полеглих в ост ... Читати далі »

Переглядів: 875 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2014

На Прикарпатті працює харківський режисер документальних фільмів Ігор Піддубний, який має намір створити фільм про Степана Бандеру.
Знімальна група відвідала історико-меморіальний музей Степана Бандери у с. Старий Угринів на Калущині, побувала на туристичному маршруті «Карпатський трамвай» у селищі Вигода, а також селах Лужки, Старий Мізунь та Лолин, здійснила поїздку на скелі Довбуша та до Гошівського монастиря Чину св. Василія Великого. У с. Старий Мізунь Ігор Піддубний записав розповіді старожилів, а у с. Лужки - повстанські пісні у виконанні аматорського колективу «Лужанка».

Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2014

У середмісті Делятина дотепер на вул. 16 липня, 286 добре зберігся великий одноповерховий будинок ще з австрійських часів. Старожили кажуть, що у ньому завжди господарювали люди у білих халатах.
Із тих пір на фасаді кам`яниці завжди красувалася вивіска з написом «Аптека».
Делятинцям із панської Польщі добре запам`ятався довголітній провізор-аптекар Рудольф Куль, а з радянського періоду – Ярослав Петрик. Тепер тут аптекарює Андрій Меланюк.
А ще в цій будівлі розмістилася адміністрація Делятинської міської лікарні та кабінети дитячої і жіночої консультації. Останній для зручності пацієнтів дістав приписку в цьому будинку за наполяганням головного лікаря Володимира Кухтарука. В оновленні нового приміщення в старих стінах найбільше фінансово допоміг зі своєї зарплати народний депутат України Юрій Дерев`янко, а також долучилися місцеві підприємці-продавц ... Читати далі »

Переглядів: 465 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2014

Героїчний змаг українського народу за свою державу впродовж багатьох століть залишив незгладимий слід у нашій історії і пам`яті поколінь. Жертовна боротьба зберегла для нащадків імена провідників, які своєю мужністю та героїзмом в ім’я рідної землі назавжди увійшли в історію визвольних змагань. Драматичне і бурхливе ХХ ст., яке докорінно змінювало карту Європи, покликало у лави борців за Україну нове покоління звитяжців. Виховані на традиціях Шевченка і Франка, безстрашних опришків і легендарних усусів, героїв УВО та ОУН, вони без вагань стали у лави борців за відновлення Української держави. Саме цьому поколінню судилося увійти в історію як когорта залізних і нескорених. Десятки тисяч юнаків та дівчат вступили на шлях кровопролитної боротьби за потоптані права знедоленої нації.
У цій когорті незламних знайшов своє місце і залишив помітний слід Лука Гринішак, уродженець се ... Читати далі »

Переглядів: 753 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024