Четвер, 25.04.2024, 00:44:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 175 176 177 178 179 ... 275 276 »

Меморіальний сквер пропонують перетворити на некрополь
З такою громадською ініціативою виступила Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка, відділ туризму міськвиконкому та громадська організація «Туристичний альянс». На спільному засіданні групи прийнято аргументацію та пропозиції щодо способу та етапів реалізації  ініціативи.
– В житловому кварталі поміж вулицями Незалежності, Мельника, С.Бандери та А.Сахарова (майже в центрі міста Івано-Франківська) існує зелений масив, званий мешканцями «сквер за драмтеатром», офіційно – «Меморіальний сквер». Сквер створений на місці колишнього міського кладовища, яке започатковане в 1782 році, всього тут було захоронено більше п’яти тисяч громадян, в т.ч. багато видатних наших земляків, борців за волю і незалежність України. З плином часу  святість і особливість цьог ... Читати далі »

Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

Минулого тижня відбулося четверте засідання Громадської ради при Управлінні СБ України в Івано-Франківській області. Серед інших обговорювалася участь СБ України в дослідженні матеріалів історії національно-визвольного руху ХХ ст. та відновленні історичної справедливості стосовно цього періоду.
Учасники засідання ознайомилися з висновками науково-історичної експертизи, розпочатої за ініціативою Громадської ради близько місяця тому стосовно меморіальної стели «Полеглим при виконанні службових обов’язків» у холі приміщення УСБУ на вулиці Сахарова, 15 в Івано-Франківську. Питання етичності існування цієї стели неодноразово піднімалося істориками та краєзнавцями, однак з різних міркувань було відкладене на майбутнє.
Проведеним історичним пошуком беззаперечно встановлено: військові, чиї прізвища внесено на стелу, загинули вже після завершення Другої світової, ... Читати далі »

Переглядів: 380 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2014

Історичні читання з нагоди 75-тої річниці підписання пакту Молотова–Ріббентропа відбулися в Національному заповіднику «Давній Галич». Метою їх було висвітлення “білих плям” історії, пов’язаних із підписанням радянсько-німецького пакту про ненапад 23 серпня 1939 р.
Власне, сам пакт загадки ніколи не становив. Його було опубліковано
негайно після укладення. Таємницею залишався додатковий протокол Для чого був підписаний пакт Молотова-Ріббентропа – історикам стало відомо через десятиліття. Фактично СРСР і Німеччина поділили сфери впливу в Європі. Кожна з країн при цьому переслідувала свої цілі: Гітлер намагався уникнути другого фронту після нападу на Польщу, а Сталін хотів на деякий час забезпечити в країні мир, щоб мати можливість підготуватися до неминучої війни.
Відкрив наукові читання Семен Побуцький, заступник генерального ... Читати далі »

Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2014

Сьогоднішнє тло України мальоване кров’ю. Жителів Західної України намагаються забруднити «страшним» словом «бандерівець». Хоча бандерівцями нині називають кожного, хто захищає суверенність та цілісність Української держави, та ніхто не має права паплюжити це почесне звання, взяте від лицаря визвольної ідеї Степана Бандери.
На жаль, Україні і сьогодні доводиться жертвувати своїми синами, як це колись зробив греко-католицький священик, культурно-громадський і політичний діяч, батько Степана Бандери Андрій Бандера. Він не хотів вивезти своїх дітей за кордон, навіть знаючи, що їм загрожує небезпека, бо був певен: виростуть вони такими ж патріотами. На виклики долі відповідав: «Усе в Божих руках».
10 липня — день, коли розстріляли Андрія Бандеру. Днями, 73 роки потому, в Івано-Франківському музеї визвольної боротьби ім. Степана Б ... Читати далі »

Переглядів: 672 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2014

70 років тому, наприкінці липня 1944 року, в горах біля курортного містечка Яремче тривали запеклі бої, під час яких загинули тисячі вояків радянської, німецької й угорської армій. Дотепер у навколишніх горах знаходять гранати, снаряди та міни, а в непозначених братських могилах – людські кістки та солдатські жетони.
На початку червня цього року, в селі Закрівці на Коломийщині відкрили пам'ятний знак на честь загиблих у Карпатах угорських солдатів. На відкриття меморіалу прибула делегація з угорського консульства в Ужгороді. Дипломати дякували українцям за пам'ять про полеглих вояків, незалежно від того, на чиєму боці вони воювали. Угорці визнали, що самі не дали би собі ради з упорядкуванням такої кількості військових поховань, які залишилися на Прикарпатті, і висловили сподівання на продовження співпраці з громадськими організаціями, які розшукують полеглих в ост ... Читати далі »

Переглядів: 882 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2014

На Прикарпатті працює харківський режисер документальних фільмів Ігор Піддубний, який має намір створити фільм про Степана Бандеру.
Знімальна група відвідала історико-меморіальний музей Степана Бандери у с. Старий Угринів на Калущині, побувала на туристичному маршруті «Карпатський трамвай» у селищі Вигода, а також селах Лужки, Старий Мізунь та Лолин, здійснила поїздку на скелі Довбуша та до Гошівського монастиря Чину св. Василія Великого. У с. Старий Мізунь Ігор Піддубний записав розповіді старожилів, а у с. Лужки - повстанські пісні у виконанні аматорського колективу «Лужанка».

Переглядів: 455 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2014

У середмісті Делятина дотепер на вул. 16 липня, 286 добре зберігся великий одноповерховий будинок ще з австрійських часів. Старожили кажуть, що у ньому завжди господарювали люди у білих халатах.
Із тих пір на фасаді кам`яниці завжди красувалася вивіска з написом «Аптека».
Делятинцям із панської Польщі добре запам`ятався довголітній провізор-аптекар Рудольф Куль, а з радянського періоду – Ярослав Петрик. Тепер тут аптекарює Андрій Меланюк.
А ще в цій будівлі розмістилася адміністрація Делятинської міської лікарні та кабінети дитячої і жіночої консультації. Останній для зручності пацієнтів дістав приписку в цьому будинку за наполяганням головного лікаря Володимира Кухтарука. В оновленні нового приміщення в старих стінах найбільше фінансово допоміг зі своєї зарплати народний депутат України Юрій Дерев`янко, а також долучилися місцеві підприємці-продавц ... Читати далі »

Переглядів: 472 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2014

Героїчний змаг українського народу за свою державу впродовж багатьох століть залишив незгладимий слід у нашій історії і пам`яті поколінь. Жертовна боротьба зберегла для нащадків імена провідників, які своєю мужністю та героїзмом в ім’я рідної землі назавжди увійшли в історію визвольних змагань. Драматичне і бурхливе ХХ ст., яке докорінно змінювало карту Європи, покликало у лави борців за Україну нове покоління звитяжців. Виховані на традиціях Шевченка і Франка, безстрашних опришків і легендарних усусів, героїв УВО та ОУН, вони без вагань стали у лави борців за відновлення Української держави. Саме цьому поколінню судилося увійти в історію як когорта залізних і нескорених. Десятки тисяч юнаків та дівчат вступили на шлях кровопролитної боротьби за потоптані права знедоленої нації.
У цій когорті незламних знайшов своє місце і залишив помітний слід Лука Гринішак, уродженець се ... Читати далі »

Переглядів: 762 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2014

У радянський час галицьку ділянку Дністра не змогли перетворити на повноцінну транспортну артерію, тож тепер замість вантажних барж і пасажирських теплоходів Дністровським каньйоном курсують туристичні катамарани та спортивні байдарки. Може, так воно й краще?
...Віддавна Дністер був судноплавною рікою – шляхом із соленосного Прикарпаття до торгових портів Чорного моря. Ще за княжих часів біля давнього Галича була пристань, куди причалювали шкути, якими перевозили виварену з тутешньої ропи сіль. А понад сто років тому в Галичі збудували справжній річковий порт, який заледве не став одним із опорних пунктів великої водної магістралі, яка повинна була з’єднати Балтійське та Чорне моря.
Як розповіла журналістові «Z» краєзнавець Наталія Храбатин, 1938 року професор Львівської політехніки М.Матакевич запропонував реалізувати сміливий проект: через будівни ... Читати далі »

Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 20.07.2014

У дворі магазину "Оле-тур", що на вул. Січових Стрільців, розташована стара будівля з написом "Fabryka", яка руйнується на очах.
Ця нікому не відома споруда ще у 1926 році була "Фабрикою шоколаду і десертних цукрів" В. Кровицького за адресою: вул. Сапіжинська, 8.
У соцмережах жителі Івано-Франківська розгорнули гостру полеміку з приводу реставрації і вважають, що архітектурну пам'ятку варто використати для створення кондитерської та музею шоколаду.

Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2014

У 1876 році, за часів бургомістра Камінського, впорядкували сквер за палацом Потоцьких. Оскільки поруч були залишки старих фортечних укріплень, новий сквер отримав назву «Гетьманські Вали». Від нього до сучасної вулиці Грушевського вела вузенька доріжка. Згодом вона переросла у вулицю. На міських мапах спочатку була безіменною, але на карті 1904 року вперше фігурує як Валова.
Нетривала епоха ЗУНР принесла вулицям українські назви. Тоді Валова перетворилась на Козацьку. Поляки мали до козаків певні претензії, тому підшукали вулиці кращого, на їхню думку, патрона. Ним став польській пат­ріот і повстанець Шимон Конарський (1808-1839). Брав участь в антиросійському повстанні, після розгрому якого емігрував за кордон. Але не заспокоївся. Нелегально повернувся до Російської імперії та провадив підпільну діяльність на Волині. Його схопила поліція, розстріляли як заколот ... Читати далі »

Переглядів: 432 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2014

Командирів станиславівського гарнізону історики ще так сяк згадують. А от щодо частин і підрозділів, з яких складався отой гарнізон, маємо справжню «інформаційну блокаду». Які війська в нас стояли, скільки їх було, де містилися казарми – на ці питання не дає відповіді жодний літописець. Хоча окремі згадки про станиславівських військовиків таки проскакують. Спробуємо зібрати цей мілітарний пазл.

Навіщо платити більше?
Чи мав Потоцький власне приватне військо? У Речі Посполитій великі магнати були майже непідконтрольні королю та утримували справжні власні армії.
Власники Станиславова були не з бідних, але історики не вихваляють їхню армію. Хоча приватну охорону вони точно мали, й чималу. Польський дослідник Чеслав Хованець пише, що під ч ... Читати далі »

Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2014

В українській гімназії Станиславова вчилися діти місцеві та сільські. Тутешні мешкали в батьків, а до послуг приїжд­жих були бурси, тобто платні гуртожитки. Гімназію обслуговували дві бурси – педагогічна й селянська. Перша вважалась елітною, тому дорожчою (30 корон на місяць). Селянська скидалася на економ-варіант (20 корон), а її постояльці були ще тими відчайдухами.
Чим гімназисти займались у вільний від занять час, розповів у своїх спогадах Михайло Яськів, який приїхав вчитися до Станиславова у 1907 році.
«У тих роках, коли бурса знаходилася на Казимирівській (тепер Мазепи), часто велася війна з батярами. Одного разу ми верталися з купелі в ріці Бистриця й дорогою нас зачепили кілька батярів. Бурсаки їм дали доброї прочуханки.
Ми вернули до бурси, та за якійсь час побачили армію батярів, які оточили бурсу. Бурса наша була обведена високими парканам ... Читати далі »

Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2014

В 1729 р. невідомий мешканець Станиславова власним коштом встановив у місті пам’ятник святому Яну Непомуку. Це була триметрова кам’яна статуя, виконана, як писав історик Шарловський «у стилі невдалого рококо». Втім на фото пам’ятник виглядає досить симпатично.
За свою понад 200-річну історію статуя декілька разів змінювала місце дислокації, так що її з повним правом можна назвати «мандрівною», пише Іван Бондарев у своїй новій книзі «Слідами забутих пам’ятників».
Спочатку Непомук стояв одразу за Галицькою брамою (це трохи не доходячи до перехрестя вул. Галицької, Новгородської та Дністровської). У 1814-му, коли почали нищити міські фортифікації, статую встановили перед колишнім костелом єзуїтів (сучасний кафедральний собор). 1838-го після реставрації костелу фігуру поміщають у зовнішню нішу відновленого храму. В 18 ... Читати далі »

Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2014

19–20 липня 2014 року в урочищі Розтока поблизу села Липа Долинського району Івано-Франківської області відбудеться традиційна патріотична акція вшанування пам'яти героїв старшинської школи УПА "Олені" та провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта) "Яворина-2014".
Щороку, починаючи з 1988 р., в першу неділю після свята верховних апостолів Петра і Павла з найрізноманітніших куточків України і світу в урочище Розтока, що на Долинщині, з’їжджаються українці, аби відчути на собі подих історії та віддати шану національним героям, полеглим за волю України, повідомили ”Вікнам” у прес-службі Долинської районної організації ВО “Свобода”.
Довідка: У жовтні 1944 року старшинська школа УПА ”Олені” розташувалася поблизу г. Яворина. Та незадовго в нерівному бою тут загинув весь штаб старшинської шко ... Читати далі »

Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей презентує  виставку до 105-річчя від дня народження Юліана Дороша (з фондової збірки). На виставці відвідувачі зможуть ознайомитись з роботами Юліана Дороша – фотографа, члена-засновника Українського фотографічного товариства, зачинателя професійного кіно в Галичині.    
В представлених фотороботах задокументовані унікальні зразки народного одягу, увіковічнена краса і багатство покутської землі. Виставка працює з 17 липня 2014 р.
Наша адреса:                                                                                            
Івано-Франківський  краєзнавчий ... Читати далі »

Переглядів: 416 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2014

12 липня 2014 року за сприяння ініціативної групи «Активні мешканці старої частини міста» в м.Бурштині відбулося освячення відновленої скульптури на каплиці-усипальниці Скарбеків-Яблоновських. Освятили скульптуру декан Бурштинського деканату отець Дмитро Шмігель та отець Богдан Демків.
На захід завітали керівник району, представники місцевих органів виконавчої влади, Бурштинської ради, місцеві жителі та парафіяни.
Від Бурштинської міської ради було вручено подяки підприємцям і всім тим, хто долучився фінансово та матеріально до проведення ремонтних робіт каплиці-усипальниці Скарбеків-Яблоновських.

Довідково
На початку ХІХ століття м.Бурштин переходить у власність графа Ігнатія Скарбека. Отримавши у спадок Бурштин, граф Скарбек розгорта ... Читати далі »

Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 16.07.2014

Польсько-українська молодіжна організація «Млоди Станіславув» оголошує відбір учасників на молодіжний проект «Слідами забутої історії».
Проект відбудеться на Івано-Франківщині за підтримки Фонду сприяння дітям і молоді «Piastun» у два етапи:
І етап — з 25 липня по 4 серпня;
ІІ етап — з 3 по 13 серпня.
Участь у проекті — безкоштовна. Організатори гарантують проживання, харчування, цікаву програму, повідомив ”Вікнам” один із організаторів Володимир Тимків.
На Вас чекають: заняття з психології; заняття з журналістики; курси фотографії; цікаві екскурсії територією Івано-Франківської області.
Для участі у проекті необхідно до 23-го липня надіслати есе на тему «Забута історія мого міста» на адресу: biuro.mlodystanislawow@gmail.com. Роботи мають бути написані 12-м шрифтом TimesNe ... Читати далі »

Переглядів: 486 | Долучив: Dnister | Дата: 16.07.2014

Упродовж двох тижнів на Прикарпатті, за підтримки Фонду сприяння дітям і молоді «Piastun», відбувся молодіжний проект «Слідами забутої історії», організований Польсько-Українською молодіжною організацією «МлодиСтаніславув».
Даний проект був поділений на два етапи: теоретичний та практичний. Перший етап тривав чотири дні та проходив в Івано-Франківську. У цей час для учасників проводились заняття з психології та журналістики, а також вони мали зустріч з професійним фотографом, який давав їм уроки та поради щодо того, як зробити фото якісним. Учасники вивчали основи спілкування, а точніше як працювати в команді, а також як стати хорошим співрозмовником та знайти підхід до будь-якої людини, повідомила ”Вікнам” учасниця проекту Вікторія Малиняк.
Під час другого етапу, що проходив в Яремче, учасники проекту більше заглибились у пі ... Читати далі »

Переглядів: 456 | Долучив: Dnister | Дата: 16.07.2014

З 7 липня цього року почала свою роботу археологічна експедиція Національного заповідника «Давній Галич». Її очолює Ігор Креховецький, науковий співробітник відділу археології заповідника. До роботи в експедиції, у рамках співпраці між науковими установами, залучені студенти Українського Католицького університету (м. Львів) під керівництвом старшого викладача кафедри нової та новітньої історії України Андрія Вулочина.
У планах роботи експедиції – дослідження укріплень нижньої тераси західної сторони Галицького замку, де, найвірогідніше, і проходили перші укріплення бастіонного типу. Потрібно зазначити, що дослідження у цій частині Замкової гори ще не проводилися. У закладеній траншеї вже знайдені рештки будівельного каменю, цегли, кераміки, скла та інші речі, які належать до різних часових періодів. Проте у керівника і юних пошуковців є багато енергії та запалу ... Читати далі »

Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 16.07.2014

У вівторок, 15 липня, в івано-франківській універсальній науковій бібліотеці ім. Франка відбулася презентація найновішого випуску популярної книжкової серії «Моє місто» - книги постійного автора «Репортера» Івана Бондарева «Слідами забутих пам’ятників».
Протягом п’яти років він збирав матеріали про франківські статуї, погруддя та обеліски.  Основну увагу Іван Бондарев приділив  тим пам’ятникам, які не дожили до наших днів. У книзі понад 50 ілюстрацій, деякі з них читач побачить вперше.
«Найцікавіші з мистецького боку – це скульптури 18 століття, - каже  Іван Бондарев. - Вражає багатство декору. Найдавнішим і найкращим, на мою думку, є пам’ятник Міцкевичу».
А ось пам’ятник, який варто відновити, на думку автора, - це літак МіГ-15, який у середині 1980-х роках стояв на кі ... Читати далі »

Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2014

У Тлумацькому районі облаштують меморіальний комплекс біля селища Обертин. Тут у 1531 року польське військо, очолюване гетьманом Яном Тарновським, розгромило загони молдавського господаря Петра Рареша.
У 2011 році, під час відзначення 480-ї річниці битви, тут відкрили меморіальну дошку, повідомляють в Тлумацькій райдержадміністрації.
Створення меморіального комплексу обговорювали на зустрічі керівництва райдержадміністрації з делегацією Тарновського повіту (Польща). Комплекс може стати місцем відпочинку, проведення святкових заходів, історичних фестивалів або ж реконструкції відомих подій.

Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2014

15 липня о 17 год. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація видання із серії „Моє місто” – „Слідами забутих пам’ятників” Івана Бондарева.

Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2014

Багато написано про Чорний ліс. Скільки би історій ви не чули про ці місця від друзів і знайомих, повірте: природа та історія Грабівки зможуть вас здивувати. Адже кожен, хто приїздить сюди, відкриває для себе Галичину — багатолику та неповторну. Туристичний маршрут створюється разом із калушанами, і кожен може зробити свій внесок у спільну справу.
Якщо пляжний відпочинок не для вас, і влітку вам не всидіти на місці у Калуші, то вам не варто їхати за сотні кілометрів у пошуках нових вражень. Краще витратити час на вивчення історії рідного краю. Такий шанс сьогодні є: — історико-краєзнавчий музей Калущини організовує автобусний маршрут до Чорного лісу.
Українська революція дуже підвищила престиж української національної ідеї. Чорний ліс — це жива легенда українського повстанського руху, і не бувати там, живучи на Прикарпатті, багатьом уже здається поганим с ... Читати далі »

Переглядів: 764 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2014

Перший в Україні та світі пам’ятник народній вчительці й українській поетесі Марійці  Підгірянці вчора урочисто відкрито й освячено в селі Білі Ослави Надвірнянського району, де народилася Марія Ленерт-Домбровська (таке справжне ім’я поетеси).
Встановили пам’ятник перед музеєм письменниці на центральній вулиці села, яка теж носить її ім’я. Це фігура Марійки Підгірянки, яка в одній руці тримає читанку, а в іншій – гілочки калини. Скульптуру прикрашають слова з вірша: «Для Вкраїни вірно жиймо, їй віддаймо труди».
Автор пам’ятника — відомий прикарпатський скульптор Володимир Довбенюк. У відкритті  взяли участь  не лише місцеві люди, а й гості з різних районів та областей. Ініціатива ж спорудження пам’ятника належить громадській організації «Рідне наше село» з Білих Ослав. За два роки кошти ... Читати далі »

Переглядів: 457 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2014

У селі Криворівня, котру ще називають "Українськими Афінами" може незабаром з'явитися ще один Музей. Адже як відомо, у свій час в цьому мальовничому місці побувало дуже багато непересічних українців, серед яких Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Михайло Грушевський, Гнат Хоткевич та багато інших. Більшість із них довгий час проживали у Криворівні, пише на сайті Верховини.
У будинку, де зупинявся Іван Франко вже багато років функціонує його літературно-меморіальний музей, на місці, де гостював Президент УНР споруджено Музей Грушевського...
Допоки ведеться обговорення щодо необхідності певним чином увіковічнити “присутність” інших відомих українців, розмови про реставрацію будинку, де впродовж шести років проживав Гнат Хоткевич набирають оборотів.
Гнaт Хоткевич 6 років проживав у будинку в Криворівні, квартирував, – п ... Читати далі »

Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2014

Першою альтернативою площі Ринок у Станиславові стала площа Франца. Хоча попервах на площу вона мало скидалася.
Сьогоднішній Івано-Франківськ налічує сім площ і майданів. За Потоцьких місто не могло дозволити собі таку розкіш і мало лише одну площу – Ринок.
Це пояснювалося ней­мовірною дорожнечею землі у середмісті, землі, яка була захищена потужними фортифікаціями. Через те щільно забудовувався кожен вільний клаптик, а про сквери, площі та дитячі майданчики годі було й мріяти.
Усе змінилось, коли Станиславів втратив оборонне значення й мури почали розбирати. Першою альтернативою Ринку стала площа Франца. Так звали австрійського цісаря, який примудрився розпочати своє правління як Франц ІІ, а закінчити Францем І (не плутати з його онуком Францем Йосифом І).
У 1835 році монарх помер, і з подачі станиславівського старости Казимира Мільбахера його ім&rsq ... Читати далі »

Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2014

Роботи імпресіоніста привезли науковці Рівненського краєзнавчого музею.

«Ми вперше привезли до Івано-Франківська 36 картин Косміаді. Експозиція складається з кількох розділів: біографічного, сакральна тематика, жіноча та рівненський період, коли митець малював пейзажі та натюрморти. Ця виставка підтверджує імідж інтелігенції Західного регіону в її національній терпимості та демократизмі», - стверджує науковець Рівненського музею Людмила Шлапак.
Георгій Косміаді пережив дві війни. З першої світової до Рівного повернувся майже сто років тому. Тоді російській офіцер на українській землі знайшов спокій та відкрив талант педагога. У Рівному Косміаді викладав малювання у п’яти гімназіях одночасно. Він залучав дітей до літератури, театру, мистецтва, а найб ... Читати далі »

Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2014

Про станиславівську фортецю написано багато. Про станиславівський гарнізон – ані слова. Несправедливо! Ця стаття присвячується тим, хто зі зброєю в руках захищав мешканців Станиславова – солдатам міста-фортеці магнатів Потоцьких.

Два переможці
Почнемо, як водиться, з начальства. Усі війська, розташовані у населеному пункті, називаються гарнізоном. Командує ним комендант (від французького commandant – командир). Якщо уважно читати праці місцевих істориків, то можна «виловити» кілька прізвищ військових очільників Станиславова.
У 1676 році велика турецька армія вдерлася на Покуття. Історик Садок Баронч пише, що «шановний засновник (тобто Андрій Потоцький – Авт.) забезпечив свою фортецю достатнім гарнізоном під кері ... Читати далі »

Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2014

У Музеї визвольної боротьби, що у Івано-Франківську відкрилась виставка, приурочена річниці загибелі Андрія Бандери ─ батька Степана Бандери.
«Він був священиком та свідомим українцем, патріотом, - розповідає організатор виставки Назар Розлуцький. Його вбили НКВД-сти у Києві тільки за те, що він був батьком очільника національно-визвольного руху в Україні».Серед експонатів виставки – фотографії, предмети вжитку та особисті речі Андрія Бандери. Оскільки він був священиком, то тут присутні також елементи сакрального мистецтва: священицька ряса, дерев’яні хрестики та вервиці, ікони та фелони.«Я вважаю, що про Андрія Бандеру потрібно знати більше, адже це саме він виховав провідника ОУН, очільника визвольної боротьби, героя України – Степана Бандеру. Думаю, важливо зрозуміти, у якому середовищі виховуються справжні патріоти та націоналісти. Ця вис ... Читати далі »

Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2014

Наприкінці ХІХ століття в Канаді відкрили велике родовище золота. Сюди одразу хлинули тисячі охочих легко збагатитись, спалахнула «золота лихоманка». Золото мили на річці Клондайк, через що вона прославилась на весь світ.
В околицях Івано-Франківська золота нема. У 1944 році роль прикарпатського Клондайку виконувала місцева річка Млинівка, що протікає крізь дачний масив у районі міського озера.
Тоді німці зрозуміли, що скоро Станіслав доведеться залишити. Аби приховати свої злочини, вони огородили єврейський цвинтар за озером високим парканом і розпочали бурхливу діяльність.
Руками 105 в’язнів Янівського концтабору гестапівці розкопували єврейські могили, викладали з трупів штабелі по три метри заввишки, обливали мазутом і підпалювали.
Треба сказати, що перед тим розстрілом нещасних євреїв ретельно обшукували й забирали коштовності. Втім багат ... Читати далі »

Переглядів: 440 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2014

За поданням Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Арсенич Петро Іванович – відомий краєзнавець Івано-Франківщини  удостоєний Загальноукраїнської Премії імені академіка Петра Тронька Національної спілки краєзнавців України за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю (у номінації за внесок у музейну та пам’яткоохоронну справу: діяльність у сфері  збирання, збереження та охорони історико-культурної спадщини України).

Петро Арсенич - член правління ОО НСКУ, доцент Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, Заслужений працівник культури України, історик, музеєзнавець, громадсько-культурний  діяч, книголюб та філ ... Читати далі »

Переглядів: 422 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

«То скандал!» – цю фразу наші прабабусі вимовляли нечасто, адже життя в Станиславові на початку ХХ ст. протікало спокійно й розмірено. Нечисленні скандальні випадки пліткарі жваво обговорювали й «смакували» місяцями. Якими ж вони були – затишні провінційні скандальчики?

Зірване весілля
«Кур’єр Станиславівський» за 13 липня 1902 р. повідомляє про скандал на весіллі, тактовно не називаючи імен молодят. В суботу пополудні на вулиці Казимирівській (нині вул. Гетьмана Мазепи) в будинку одного заможного містянина зібралося чимало гостей з нагоди одруження його дочки. Прийшли вже всі запрошені, й весільний почет був готовий вирушити до місця вінчання. Аж раптом наречений поставив «питання ребром»: поч ... Читати далі »

Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014

Івано-Франківський краєзнавчий музей презентує виставку дослідницької роботи Ірини Свйонтек по вивченню народних вишивок Карпат і Прикарпаття – Гуцульщини, Бойківщини, Покуття та Опілля впродовж 44-ох  років (1970-2014).
На виставці відвідувачі зможуть ознайомитись з багатогранною діяльністю Ірини Свйонтек з міста Івано-Франківська, лікаря за фахом, яка щиро захоплена народною вишивкою.
На огляд представлені зразки автентичної вишивки етнічних регіонів Прикарпаття. В експозиції показані авторські фотографії типажів покутян, опілян, гуцулів та бойків в народних строях. Окремо висвітлена науково-дослідницька діяльність Ірини Свйонтек, в результаті якої видано п’ять мистецьких альбомів (2005, 2008, 2010, 2013, 2014); підготовлено до друку ще три альбоми; опубліковано статті в журналах та інших книжках.
Дослідницько-творчий доробок Ір ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024