Середа, 24.04.2024, 17:52:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 194 195 196 197 198 ... 275 276 »
21 серпня 2013 року голова райдержадміністрації Йосип Нижник здійснив виїзд в село Черче, де проходять роботи з відбудови вілли письменника Богдана Лепкого «Богданівка».
Музей-садиба Богдана Лепкого в Черче включена у план будівництва на 2013рік, а капсулу під її спорудження було закладено  20 жовтня 2012 року.
На даний час проведено облаштування опалубки під фундамент будинку, проводяться бетонні роботи.
«Ми працюємо над тим, аби Рогатинщина мала ще один цікавий та туристично-привабливий об’єкт. Сподіваюсь, що вкладемось у встановлені терміни», – наголосив Йосип Нижник.
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2013

Існує кілька версій заснування Надвірної. Більшість пов’язані з Пнівським замком, котрий був у ті часи чи не найпотужнішою фортецею на Прикарпатті. Та ще до його закладання на Городищі існувало поселення давніх слов’ян, котре, у разі потреби, виконувало оборонну роль.
У залозі Пнівського замку могло знаходитися за сотню гайдуків. Із застосуванням вогнепальної зброї Пнівський замок почав втрачати своє оборонне призначення. Коли  Австро-Угорщина ввела строкову військову службу, роль мілітарного центру почала відігрівати Станіславська фортеця, з часом і Коломия. В їхніх гарнізонах переважали німці, чехи та поляки, українців (русинів) – незначний відсоток. На території Надвірнянщини час від часу розміщувалися літні табори австрійського війська, в яких проходили вишкіл новобранці.
Переглядів: 503 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Завдяки надвірнянським «свободівцям» Меморіал пам`яті сотні УПА «Чайки» постане у Верхньому Майдані оновленим.
– За кошти на реконструкцію могили сотні «Чайки», які виділила районна рада, придбали матеріал на огорожу. Монтаж якої я зі своїм зятем зробили за власні кошти. Залишилося пофарбувати і зробити вхідну браму, – розповідає Верхньомайданський сільський голова Михайло Колинецький.
Відгукнулися надвірнянські «свободівці». За власні кошти націоналісти закупили фарбу і метал для оформлення вхідної брами. За три дні вони пофарбували більше 200 метрів огорожі та ланцюгову огорожу навколо насипної могили. Загалом на фарбування використали понад  50 кг фарби та 2 листи кольорової бляхи, з якої виготовили національний синьо-жовтий та бандерівський ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Урочистості з нагоди освячення Собору, зведеного на березі Дніпра, знаменують повернення Української Греко-Католицької Церкви до її коренів часів Володимирового Хрещення, 1025-річчя якого УГКЦ також святкує у ці дні.
Взяли участь в урочистостях з нагоди освячення Патріаршого Cобору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви офіційні делегації від Римо-Католицької Церкви та Східних Католицьких Церков, представники благодійних організацій та вірні з усіх континентів світу. 
Після прощі делегація від Івано-Франківської області, яку очолив Архиєпископ і Митрополит  Володимир Війтишин, подарувала від Арсенія Яценюка та Прикарпаття  Патріарху Блаженнішому  Святославу  копію жезла Андрея Шептицького.  ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1958 рік
Музика і квіти
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

Браму до Палацу Потоцьких, що знаходиться в Івано-Франківську на вулиці Шпитальній, почали реставрувати ще минулого року.
Представник власника комплексу палацу Потоцьких Вадим Пісний запевнив: «Як тільки ця брама буде відремонтована — то ми одразу візьмемося до реконструкції всього Палацу», повідомляє газета Репортер.
Проте реставраційні роботи минулого року так і не завершили. Відновлення брами проводить ТОВ «Будівельна компанія Трансбуд».
Працівники не впевнені, що реконструкцію завершать до Дня Незалежності. Кажуть, роботи ще багато і все.
Львівська «Будівельна компанія Тран ... Читати далі »
Переглядів: 432 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

У читальній залі центральної міської бібліотеки у Франківську на Пилипа Орлика, 5 наступного четверга, 22 серпня, о 14 годині історик, краєзнавець, академік Володимир Грабовецький презентує свою нову книгу. Історична розвідка розповідає про перший в Україні і світі пам’ятник Тарасу Шевченку.         
В передмові до книги заслужений діяч  мистецтва і культури України Анатолій Грицан зазначив, що Володимир Грабовецький відомий не лише своїми науковими працями з історії України і створенням головного Літопису Прикарпаття, але й розвідками й науковими працями, присвяченими Кобзареві.
У книзі «Історія встановлення першого скульптурного пам’ятника Тарасові Шевченкові у Винниках» на основі історичних першоджерел і архівних док ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 22.08.2013

На сесії Калуської районної ради депутати розглянули питання «Про присвоєння звання «Почесний громадянин Калущини».
Відповідно до Положення про звання «Почесний громадянин Калущини» та враховуючи рішення комісії щодо визначення кандидатур на присвоєння цього почесного звання, депутати Калуської райради проголосували за присвоєння звання «Почесний громадянин Калущини» посмертно Ярославові Мельнику («Роберту»), Михайлові Дяченку («Боєславу»), Олесеві Бабію («Хмелику») та Петрові Пасічному («Чорному»).
Юрій Тимощук, журналіст
Переглядів: 482 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2013

У 1913 році викладацький колектив Станиславівської Української гімназії поповнився новим учителем математики Іваном Смолинським. Виявилося, що, крім точних наук, він дуже любить музику, точніше, хоровий спів, і має за плечима великий досвід диригентської роботи. Тому нічого дивного не було в тому, що йому доручили керівництво гімназійним хором, а згодом він став диригентом «Станиславівського Бояна».
Іван Смолинський народився 3 квітня 1878 року в селі Корениця на Ярославщині (тепер Польща). Навчався в Перемишльській гімназії, де, маючи гарний від природи голос, співав в учнівському хорі. Мистецтво хорового співу у гімназії плекалося від початку її існування. Ініціатором створення хору був директор закладу Григорій Цеглинський (уродженець м. Калуш на Станиславівщині) – поет і великий шанувальник музики ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2013

На 80-му році життя в івано-Франківську самотньо помер доктор історичних наук Роман Петрів, який більшу частину свого життя присвятив історичним дослідженням Галичини періоду Австрійської імперії.
Як непересічний історик Роман Петрів став відомим лише в часи незалежної України. Уродженець села Заланова Рогатинського району після студій у Львівському державному університеті ім. і. Франка на факультеті германістики спершу викладав іноземні мови в школах івано-Франківщини. Тільки після того, як у 1972 році здобув другу вищу освіту на історичному факультеті івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника, Роман Петрів почав займатися історичними дослідженнями та писати кандидатську й докторську дисертації. Перфектне володіння німецькою та польською мовами дозволяли історикові працювати з оригіналами документів, які ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2013

Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк вважає, що в музей народної архітектури і побуту Прикарпаття, який розташований у Національному заповіднику "Давній Галич" потрібно «вдихнути життя».
Очільник Прикарпаття переконаний, що на території музею повинні стояти не просто експонати будинків, а тут слід працювати студентам відповідних спеціальностей, які б сьогодні показали туристам, як жили українці у минулі часи.
«У нас є інститут туризму, культури, історії та українознавства – це все армія, яка не працює і її потрібно направити у конкретне русло. У Галичі потрібно зробити живий музей, де б коза в городі паслася. Переодіті студенти зможуть розповідати відвідувачам про традиції, українську культуру показати, як хліб печеться, як прати чи ткати ... Читати далі »
Переглядів: 582 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2013

Наприкінці 1947 року бригада косівських різьбярів виготовила набір штудерних меблів для кабінету радянського диктатора Йосипа Сталіна.
Офіційно подарунок з Гуцульщини вважався приуроченим до 30-ої річниці так званої «Великої жовтневої революції», яку в Радянському Союзі святкували з особливою помпою. Але виготовлені косівськими майстрами меблі повезли до Кремля лиш у грудні, незадовго до дня народження "вождя, вчителя та батька радянського народу” Йосипа Віссаріоновича Сталіна.
Тогочасна обласна преса називала роботу гуцульських різьбярів не інакше, як "Подарунок для Сталіна”. Зараз невідомо, чи сидів більшовицький самодержець у різьбленому кріслі за майстерно виконаним столом і чи брав до рук спеціально для нього зроблену гуцульську файку. Зрештою, ... Читати далі »
Переглядів: 687 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2013

15 серпня 2013 року в Івано-Франківській облдержадміністрації відбулося засідання президії громадської ради при Івано-Франківській ОДА. В роботі президії приймали участь, як фахівці зі справи збереження культурної спадщини – представники органів державної влади, так і громадські активісти. Зокрема, голова громадської ради В.Старченко та її представники - Г.Микитка, І.Мацюк, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА А.Давидюк, депутат обласної ради С.Адамович, громадські активісти Т.Случик та ін. 
Порядок денний був присвячений питанням збереження автентичного архітектурного обличчя Івано-Франківська та області. Дане засідання відбулося за клопотанням Громадської ініціативи "Збережемо старий Івано-Франківськ".
Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2013

Вокзал у Татарові на Яремчанщині нині на межі повного занепаду. Будівля, зведена ще за часів Австро-Угорщини, переживає свої найгірші часи. Місцеві жителі та яремчанська мерія роками намагалися домовитися із залізничниками про ремонт споруди. У відчаї люди звернулися за сприянням до народного депутата України Юрія Дерев’янка. Результатом його численних звернень стало те, що «Укрзалізниця» таки пообіцяла виділити кошти на ремонт цієї пам’ятки архітектури.
Ситуація з вокзальним приміщенням у селі Татарові нагадує замкнене коло. «Укрзалізниця», на балансі якої перебуває споруда, роками не звертає на неї уваги, мотивуючи це своїм скрутним фінансовим становищем. Підприємці з Татарова зголосилися власними силами відновити приміщення вокзалу, однак для цього потрібно передати його у власність громади. «Ми готові вкласти власні гро ... Читати далі »
Переглядів: 472 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2013

До 105 річниці від дня народження художника, педагога, графіка, монументаліста Михайла Йосиповича Зорія в бібліотеці філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) організована виставка–вернісаж «Мистецтво – вічне, життя – коротке». Цей древньогрецький афоризм любив часто повторювати сам художник.
На долю М. Зорія випали тяжкі життєві випробування в роки Першої й Другої світової воєн. В роки більшовицької влади сім років провів у засланні, у таборах для політичних в’язнів. Особливе місце в творчій спадщині митця займає широко відомий пам’ятник Д. Січинському в Меморіальному сквері міста Івано-Франківська. Читачі мають змогу переглянути репродукції картин самого художника, познайомитись з його біографією.
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 15.08.2013

В Народному домі м. Галича відбулося відкриття фотовиставки «Храми землі Галицької», організованої працівниками закладів культури району. Захід проходив за участю представників влади, духовенства, молоді та громадськості.
Фотовиставка відображає церкви Галицького району та популяризує найцінніших пам’ятки галицької сакральної архітектури. В експозиції фотографії представлено за темами:  «Сучасні храми», «Храми, побудовані  за період Незалежності України», «Зруйновані святині».
Після перегляду фотовиставки своїми враженнями з присутніми поділився декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василь Завірач: «За допомогою фотографій ми за кілька хвилин здійснили паломництво храмами нашого району. Я хочу побажати всім галичанам , щоб Ви так полюбили наш ... Читати далі »
Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 15.08.2013

Національний заповідник "Давній Галич" ініціює проведення 7 листопада 2013 року наукової конференції «Галич і Галицька земля в державотворчих процесах України».
Сподіваємося на Вашу зацікавленість та запрошуємо до участі в роботі конференції.
Напрямки конференції:
1. Археологічний
2. Історичний
3. Культурно-мистецький
4. Архітектурний
Тексти доповідей у друкованому вигляді та в ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 14.08.2013

Серед видатних постатей Галичини ХIХ століття важливе місце належить Омелянові Огоновському — творцю першої національної філологічної школи в Галичині, першому шевченкознавцю.
Серед учнів Огоновського-педагога слід назвати І. Франка, М. Павлика, О. Колессу, О. Маковея, В. Коцовського, Р. Заклинського, О. Макарушку та інших.
Народився він 3 серпня 1833 року в селі Григорові на Рогатинщині. Навчався в гімназіях у Бережанах та Львові. Пізніше продовжував навчання у Львівській духовній семінарії, у Львівському та Віденському університетах. З 1867 року, після відходу з університету в зв’язку з виїздом до Росії Я. Головацького, став професором на кафедрі української мови та літератури Львівс ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 13.08.2013

До 15 серпня у Коломиї в залах Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського триває виставка традиційного одягу Коломийщини «ТекСТИЛЬ. Динаміка традиції».
Експозиція присвячена 90-літтю від дня народження відомого майстра з виготовлення тканих виробів Івана Антонюка та 65-річному ювілею його учениці Катерини Романенчук з Корнича.
На виставці експонується близько 200 зразків традиційних одягових та інтер’єрних тканин з фондів музею та приватних колекцій.
Серед них роботи заслуженого майстра народної творчості України Марії Стефак з села Рунгури Коломийського райо ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 13.08.2013

Івано-Франківськ – місто із 350-річною історією, яке нараховує 5 пам'яток архітектури національного та 559 місцевого значення, що внесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.
Усі вони разом із площами, скверами та сквериками створюють неповторний архітектурний портрет міста, який почав спотворюватися через непродуману забудову або через недостатній догляд за будівлями.
Отож бажання запобігти руйнуванню архітектурного ансамблю міста, стало поштовхом до проведення Всеукраїнського живописного пленеру «Івано-Франківськ – місто у межиріччі двох Бистриць».
За задумом організаторів пленеру художники, які зголосилися взяти участь цьому заході, через суб'єктивне сприйнятт ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 13.08.2013

У Коломиї відкрили пам’ятну дошку поету, художнику, бібліографу, громадському діячеві Михайлу Кучірці. Вона знаходяться на фасаді будинку коломийської бібліотеки №3.
По запрошенню Спілки літераторів Коломиї "Суцвіття” Коломийська громада взяла участь у відкритті пам’ятної дошки.
Присутні пом’янули відомого художника і згадали про його творчі й життєві здобутки. Михайло Кучірка був педагогом, бібліотекарем, публіцистом, літературознавцем, активним просвітянином, бібліотекар-бібліографом, засновником і головою Коломийської спілки літераторів "Суцвіття”.
Нагадаємо, що знаного на Опіллі культурно-мистецького діяча Михайла Кучірка все життя супроводжувала любов до поетичного слов ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 12.08.2013

Кілька століть тому у місті було лише дві українські церкви
Важко повірити, чи не так? Однак хроніки 1701 року підтверджують саме такі дані. 
«Перша церква  у Станіславові – Церква Вознесіння Христового – була збудована у 1670 році на місці, де сьогодні знаходиться синагога, – розповідає краєзнавець Михайло Головатий. – Там вона простояла до 1815 року, поки не завалилася від ветхості».  
Ще одна українська церква 17 століття, що з’явилася невдовзі після заснування міста, – Церква Успіння Святої Богородиці (в народі називалась Варваринською) теж не достояла до наших днів. Цей храм теж завалився у 1846 році. Нині на його місці Івано-Франкі ... Читати далі »
Переглядів: 655 | Долучив: Dnister | Дата: 09.08.2013

Родина Паращуків з Отинії Коломийського району створила свій домашній музей старожитностей. Нині в їхній колекції понад сотню експонатів: вишиваний одяг, кераміка, вироби зі шкіри та багато іншого. І то такого – ніби вчора зробили.

Спадкове захоплення
Музей у Паращуків починається одразу, щойно ти потрапляєш до їхнього двору. Тут просторо, зелено, красиво. Повсюди якісь цікаві композиції з глечиків, великих коліс від возів, ще десь поскладані гірки зі старих жорен. Словом, оригінально та водночас колоритно.
Біля хати гостей вже зустрічають господарі ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 09.08.2013

У скверику біля площі Ринок стоїть пам’ятний знак першій українській церкві Станиславова. Спочатку на таблиці була дата – 1670, але перед самим відкриттям її затерли. Річ у тому, що серед істориків і краєзнавців досі немає згоди, коли спорудили цю церкву.

Дата, якої нема
Найдавнішим документом з історії Станиславова, якому пощастило «дожити» до наших часів, є привілей Андрія Потоцького на зас­нування тут української церкви. Ось коротенький уривок:
«Андрій з Потока на Станиславові Потоцький – воєвода і генерал земель київських, Галицький, Коломийський, Лежайський староста… Внесене проха ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 09.08.2013

Після розвалу СРСР по Західній Україні почали їздити якісь люди, що масово скуповували старі швейні машинки «Зінгер». Як для кризових часів пропонували досить непогані гроші. Ніхто не розумів, навіщо комусь потрібно це поламане залізяччя? Висувалися різні версії. Казали, що за Австрії якісь вузли цих машинок виготовляли із платини…
Але є й цікавіша легенда. Раніше чи не кожна друга єврейська родина Галичини мала власний «Зінгер», за допомогою якого заробляла на життя пошиттям чи ремонтом одягу. Хоча євреї часто бідкалися на скруту, гроші в них були. Хтось зберігав їх у панчохах, але переважна більшість довіряла банкам. Найкращими вважалися швейцарські та австрійські, філіали яких були і в Станиславові. Досить часто вклади відкривали на пред’явника, де паролем слугувала комбінація цифр. Аби не забути к ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 09.08.2013

Депутати Івано-Франківської міської ради затвердили програму «Івано-Франківськ – місто героїв».
Згідно з програмою, на фасадах, в інтер’єрах будівель та спорудах, пов’язаних з історичними подіями, життям і діяльністю видатних громадян будуть встановлювати відповідні пам’ятні/анотаційні дошки.
Також, створять інформаційний сайт-путівник встановленими об'єктами.
Реалізувати програму планують протягом трьох років. З міського бюджету на її втілення в життя витратять 100 тисяч гривень.
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2013

25 серпня, у місті Тлумачі, в рамках відзначення 800-річного ювілею міста, відбудуться IV обласний фестиваль «Смачний Спас» та районний фестиваль «Свято меду й короваю з нового врожаю».
Програма фестивалю передбачає знайомство із автентичною карпатською кухнею, оглядини фольклорно-етнографічних садиб та виставок майстрів декоративно-прикладного мистецтва, етноігри тощо, повідомили ”Вікнам” в управлінні інформаційної діяльності Івано-Франківської ОДА.
Другий етап відзначення ювілею Тлумача включає традиційні «Свято меду й короваю з нового врожаю», виступи весільних музик, концертну програму за участю аматорів народного мистецтва області та району, естрадних виконавців та ін.
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2013

– Коли у порожнечу летять роки, треба щось робити аби зупинити негативний процес… Цей вислів івано-франківського художника Леона Кондрачука став епіграфом його персональної виставки «Ключ до почуттів», яку 7 серпня було презентовано в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич».
– Його власна філософія, втілена у творчий задум, авторська манера письма, де визначну роль відіграє колір і експресія покладеного на полотно мазка, – це результат досконалого вивчення художником малярських здобутків європейського постмодернізму та авангарду ХХ століття. Це своєрідні пазли, які змінюють свій вигляд з кожним поглядом на них, – зазначив, відкриваючи виставку завідувач Музею караїмської історії і культури Ярослав Поташник. 
Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2013

3-4 серпня в с. Крилос на Прикарпатті відбулася Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої. Вона об’єднала близько 20 000 віруючих. Другого дня разом з прочанами був Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук. Він відвідав Музей історії Галича (колишні митрополичі палати). Під час Архиєрейської Божественної Літургії Блаженнійший сказав кілька тез про значення давнього столиці Галицько-Волинського князівства Галича – Крилоса, історії українського народу та його церкви. 
«Це святе місце… Голос віри наших предків покликав сьогодні нас до цього древнього міста, древнього Галича.
Як відомо з історії, після упадку Києва, під натиском азіатських орд саме Галич став продовженням, сп ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2013

6 серпня в Музеї Мистецтв Прикарпаття (м. Івано-Франківськ, майдан Шептицького, 8) відкриють виставку вітражів польського художника Адама Сталони-Добжанського «Сотворення світу».

Довідково 
Адам Сталони-Добжанський (1904 – 1985) – польський художник, графік, реставратор пам’яток мистецтва, професор Краківської Академії мистецтв. Твори Адама Сталони-Добжанського – це композиції на сакральну тему, створені для понад 50 католицьких костелів, православних церков та храму євангелістів. Серед них мозаїки та, передусім, понад 220 вітражів, на яких представлено повну іконографію християнського мистецтва.
Переглядів: 510 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2013

В селі Білі Ослави Надвірнянського району в неділю встановили і освятили пам’ятник односельцям, розстріляним фашистами 70 років тому. Тоді за один день — 4 серпня 1943 року — загинуло понад сім десятків мешканців села.
Пам’ятник виготовлено і встановлено завдяки громаді, яка збирала кошти та впорядковувала територію. Це великий гранітний хрест, а поряд, як розгорнута книга життя, дві стели з іменами всіх розстріляних.
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2013

Останнього липневого дня під час парафіяльного відпусту в костелі св. Ігнатія Лойоли в Коломиї єпископ-помічник Львівської архдієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Леон Малий посвятив горельєф о. єзуїта Петра Скарги, відновлений стараннями місцевих українців у межах культурологічного проекту «Наше місто».
Цю меморіальну таблицю встановлено на фасаді костелу у 1912 році з нагоди 300-річчя смерті польського церковного діяча Петра Скарги. Як зазначено в написі на таблиці, на знак подяки за його діяльність у захисті віри, служіння убогим і з'єдинення Руської Церкви з Римом.
Таблицю з відновленим горельєфом відкрив і посвятив єпископ Леон Малий.
Єписко ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2013

В історії культурних зв’язків Галичини з Наддніпрянською Україною кінця ХIХ — початку ХХ ст. важливе місце належить видатній українській поетесі і громадській діячці Лесі Українці.
Ім’я Лесі Українки вперше з’явилося в 1884 році на сторінках львівського часопису «Зоря», де було надруковано вірші молодої поетеси «Конвалія» і «Сафо». 1887 року галицька письменниця Наталія Кобринська разом із матір’ю Лесі Українки Оленою Пчілкою видали у Львові за редакцією Івана Франка перший в Україні жіночий альманах «Перший вінок». У ньому переплелися твори письменниць Галичини і Наддніпрянщини. Леся Українка виступила тут з поемою «Русалка» і трьома віршами: «Любка», «На зеленому горбочку...» та «Літо краснеє минуло...». Про поетичні спроби початкуючої поетеси схвально відгукнувся іван Франко, побачивши у них «перший розмах крил свіжого лі ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2013

Чимало архітектурних споруд в Коломиї пережили більше сотні років. Проте впродовж останніх місяців відбувається своєрідна акція вандалізму історичних скарбів міста.
Вирішили привернути увагу до цієї глобальної проблеми громадська організація «Збережімо стару Коломию». Саме під її егідою у педагогічному коледжі відбувся круглий стіл під назвою «Збереження історико-архітектурної спадщини Коломиї. Діалог громади та влади».
Учасниками круглого столу стали активні коломияни, яких турбує стан архітектурноі спадщини міста.
Приєднався до діалогу і очільник Коломиї Ігор Слюзар. Він зазначив, що міська влада не завжди спроможна захистити історичні будівлі в Коломиї. Так, один із місце ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024