Субота, 20.04.2024, 08:59:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 195 196 197 198 199 ... 275 276 »
Жоден прикарпатський літній фестиваль не обійдеться без цього продуктового сувеніру – сирних коників. Різноманітні мініатюрні фігурки поскладані в ряд так і манять дорослих та дітей. А чи знаєте ви, що виліпити їх – справжнє мистецтво і тяжка робота? «Репортер» у цьому переконався.

Буденні атракції
А й справді, на ентофестивалях тих коників не бракує. Їх купують як смаколики чи сувеніри, але, напевне, ніхто не знає, як їх роблять. Отож «Репортер» і відправився на майстер-клас у селище Космач Косівського району до народної майстрині Олени Кравчик. Жінка понад 40 років займається цим ремеслом, а її коники – справжні сирні витвори мистецтва. Тому час ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2013

Існують цікаві спогади колишнього учня Станиславівській гімназії Миколи Парфановича, який навчався там у 1880‑х роках. Серед викладачів вирізнявся професор Іван Верхратський. Він викладав біологію і час від часу влаштовував учням природознавчі мандрівки околицями міста. Під час однієї з них стався цікавий випадок. Надамо слово Парфановичу:
«Була це неділя, біля третьої години з полудня, як численний гурток екскурсантів, у пошукуванні природних творів нашого підсоння, разом зі своїм учителем природи безцеремонно, не питаючи дозволу, увійшов цілою юрбою на травну леваду в селі Вовчинець під самим Станиславовом. Ми розбрелися по траві, шукаючи розкішних зел, комах, метеликів, словом – усіх дарів природи. Очевидно, що молода трава під нашими ногами подавалася, а левада була потолочена. Заняті нашими пошукуваннями не бачили ми, ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2013

«Ще вчора ввечері ходив по селі разом з хлопцями і дівчатами, радів життю, готувався до вступу у Львівський університет на філологічний факультет. Та не судилося. Органи КДБ запроторили мене в інший «університет», де вивчається лише один предмет – предмет виживання» – рядки з автобіографічної книги політв’язня Миколи Якціва.
У 1943 році, коли Миколі виповнилося лише 15, він вступив у нелегальну організацію ОУН. Каже, пішов по прикладу старшого брата.
«Не міг стояти осторонь та дивитися на те, що відбувалося, – пригадує дідусь. – Кожний вечір йшов на розвідку чи на зв’язок з іншими членами підпільної організації. Нашим завданням було піднімати молодь, вдихати у них патріотизм».
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2013

Доведено, що частіше до музеїв заходять туристи, аніж корінні мешканці. Багато хто з франківців взагалі відвідував подібні заклади ще у школі. Але зміни відбуваються і там. Рік тому Художній музей став Музеєм мистецтв Прикарпаття, кардинально змінивши експозицію. Тепер відвідувачі мають змогу побачити полотна, які десятиліттями припадали пилом у фондосховищах.

Жінка проти дракона
Сьогодні Музей мистецтв Прикарпаття складається з чотирьох відділів:
– сакрального мистецтва Галичини ХV‑XX ст.
– зарубіжного образот ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2013

Галич за тисячу років поволі пройшов від бурхливого піднесення, активного розвитку до стагнуючого занепаду. Тривалий час незмінним залишався лише його глибокий сакральний сенс, символічне значення, що міцно осіло у колективній свідомості. Місто, яке дало назву цілому регіону, стало колискою національного П’ємонту, в світогляді пересічного галичанина закарбувалось передусім як столиця Галицько-Волинського князівства, колись могутній центр, що підхопив та примножив державницьку традицію давніх русичів-українців. Кам’яні фортечні мури напівзруйнованих веж нагадують велич тих часів.
Після зруйнування монголо-татарами Княжий Галич так ніколи і не зазнав справжнього відродження. На відміну від того ж Києва, Чернігова, Новгорода, не відновив свого осьового значення… Усі наступні роки Галич приречено нітився у тіні власних сусідів. ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 31.07.2013

31 липня у місті Коломиї на фасаді костелу св. Ігнатія Лойоли Римсько-Католицької Церкви буде відкрито та освячено горельєф теолога XVI сторіччя Пьотра Скарґи.
Про це ІП повідомив засновник культурологічного проекту "Наше місто" Михайло Петрів.
Меморіальна таблиця з горельєфом була відкрита на фасаді костелу у 1912 році до 300-річчя смерті проповідника. В радянський час горельєф безслідно зник.
Уже в наш час скульптором Валерієм Дідораком горельєф заново виготовлено. З ідею відновлення відновлення горельєфу виступив краєзнавець Василь Нагірний. Ініціатива була підтримана настоятелем костелу ксьондзом Петром та римсько-католицькою громадою, на кошти якої виготовлено горельєф. ... Читати далі »
Переглядів: 500 | Долучив: Dnister | Дата: 31.07.2013

Копії корон Данила Галицького, Святого Володимира та Анни Візантійської будуть експонуватися в Музеї історії Галича під час Всеукраїнської Патріаршої прощі 3-4 серпня 2013 р.
Корона Данила Галицького овіяна легендами та справжніми героїчними подіями історичного минулого України. Немає єдиної думки про долю цієї корони. Пошуки корони Данила Галицького тривають не одне століття, мають захоплюючу історію та неоднозначну оцінку в Україні та за її межами, як і, зрештою, сам її володар.
Корона короля Данила Галицького, що буде експонуватися в Музеї історії Галича (з експозиції Золочівського замку), являє собою гіпотетичний варіант королівської реліквії. Золота корона важить близько 3-х кг. При її виготовленні використані оригінальн ... Читати далі »
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2013

На виконання наказу Міністерства культури України від 30.01.2013 року №43 «Про реалізацію прав соціально незахищених верств населення на відвідування підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління Мінкультури України на пільгових умовах», генеральною дирекцією Національного заповідника «Давній Галич», єдиним днем для безкоштовного відвідування Музеїв пільговими категоріями населення визначено понеділок.
Переглядів: 451 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2013

Про таку ініціативу сьогодні на прес-конференції повідомив голова обласної ради Василь Скрипничук. 

«Ми хочемо зробити, щоб це був електронний варіант нашої історії. Це щось подібне, як колись у СРСР була історія міст і сіл України. Ось це така ідея. Ми зараз набираємо тексти і поставимо фотографії, схеми, креслення», - розповів Скрипничук.

Заплановано, що матеріали про історію населених пунктів Прикарпаття збиратимуть впродовж декількох років. Також очільник облради запропонував усім, хто побачить помилки у історичних текстах, не соромитися і надсилати свої варіанти.

Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2013

Церква Зішестя Святого Духа датується 1598 роком і є однією з найдавніших сакральних споруд України. І не лише України. Подивитися на унікальний храм, збудований без жодного цвяха, приїжджають туристи з цілого світу. Експерти ЮНЕСКО були вражені давністю та автентичністю української церкви, адже таких дерев’яних об'єктів у світі залишилось небагато.
Відколи церква у Рогатині увійшла до списку світової спадщини ЮНЕСКО, гостей буде ще більше. Цей факт неабияк надихає місцеву владу та працівників музейного комплексу, до якого церкву включили ще у 1983 році. Храм Зішестя Святого Духа серед восьми українських церков, які включили в ЮНЕСКО, сьогодні у найкращому стані. Великою мірою завдяки зусиллям фахівців та розумінню громади. Проблем та потреб вистачає, але вони виглядають більш реальними для вирішення, ніж у багатьох інших у ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2013

Незвичний погляд на історію — через призму поштових марок, конвертів, штемпелів. Анатолій і Микита Задорожні, батько і син, видали книгу "Галичина: історія і філателія”, що побачила світ у видавництві "Сімик”. 
Це перша спроба в історії і філателії розповісти про окремі сторінки з давніх часів у Галичині мовою поштових видань. 
Статті-розповіді про Галичину в прадавні та княжі часи, про хрещення Прикарпаття, про наш край за часів князя Олега і Святослава, Володимира, Ярослава Мудрого і Ярослава Осмомисла, про утворення Галицько-Волинського князівства, про короля Данила Галицького та інші історичні періоди доповнюють фотоілюстрації марок, конвертів, листівок з такою ж тематикою. 
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2013

Розпочинаючи три тижні тому археологічні розкопки біля брами палацу Потоцьких, на сенсаційні знахідки місцеві науковці не сподівалися. Кількаметрове за площею місце розкопок, втім, виявилося справжнім клондайком для істориків та краєзнавців. Сьогодні спільно з міською владою ініціатори розкопок розробляють план створення музею під відкритим небом, щоб знайдені сенсації могли оглядати мешканці та гості Івано-Франківська.
Огороджена пластиковою стрічкою територія біля брами палацу Потоцьких, де цілими днями молоді люди копали, щось діставали із землі і ховали у мішки, інтригувала багатьох франківчан. Присутність люду додавала трохи драйву студентам-історикам, які біля брами палацу якраз проходили свою археологічну практику. "А золото є?" - мабуть, найпопулярніше запитання, яке цікавило перехожих. Почувш ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 30.07.2013

Якщо б ця теорія підтвердилася, то вона могла б перевернути всі краєзнавчі дослідження галицьких істориків та ентузіастів. А, принаймні, на Калущині — докорінно перекроїти історичну і туристичну мапу. Мешканець Томашівців Теодозій Король уже багато років розробляє теорію про те, що предки сучасних галичан — галли. Тому Галичина має багато ментальних, етнічних особливостей, відмінних від решти регіонів України. Підтвердження своїй теорії шукає у старожилів — за легендами і переказами, а також у літературі і на карті — за топонімами. Отже, можливо, ми — брати і сестри французам.
Зацікавленість історією околиць рідного краю у мешканця Томашівців Теодозія Короля сформувалася ще з дитинства, коли до нього доходили легенди і перекази про славних наших предків і про їхнє давнє місто. І — коли дивували незвичайні назви горбів, полів ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2013

У кожному галицькому місті, яке поважає себе і поважає свою історію та власну магдебурзьку традицію, є Ратуша. Є вона і в Калуші. Але її стан стає дедалі гіршим. Тому — ще кілька років, і замість руїн у нас буде просто місце, де колись була Ратуша. Там можна буде встановити навіть табличку із написом про те, що колись там було. Якщо, звичайно, не зведуть нову будівлю. Бо цього тижня калуська Ратуша згоріла.
Для більшості людей, яким не байдужа історія й імідж нашого міста, звістка про пожежу у Ратуші була просто шоком. Тим паче, що Ратуша, нехай навіть у напівзруйнованому стані, була частиною того, що називалося калуською архітектурною автентикою. Тим паче, за якимось дивним збігом обставин, саме вогонь знищив уже другу історичну пам’ятку міста.
Переглядів: 754 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2013

Цими днями в Івано-Франківській області намолочено перших 100 тис. тонн ранніх зернових. На Прикарпатті живуть такі традиції давніх хліборобських обрядів, яких, мабуть, немає вже ніде.
— Зажинками колись називали традиційний  початок жнив, коли господарі  виходили у поле і починали  серпом зажинати ниву, — розповіла «Вікнам» хранителька народних традицій, керівник народного аматорського фольклорно-етнографічного гурту „Перевесло” Ольга Бакота. — До зажинків готувалися дуже  ретельно. І спочатку робилися  такі речі, які, здавалося б,  не мають ніякого відношення  до процесу збору врожаю: до схід сонця жінки виходили на город, збирали кріп, варили  його, і в тому відварі дорослі мили голову, а дітей купали цілком.
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 29.07.2013

У неділю, 28 липня, у селі Перевозець Калуського району відбудуться урочистості з нагоди 70-ї річниці з часу створення дивізії «Галичина» та 69-ї річниці від часу загибелі одного із засновників дивізії — сотника Дмитра Паліїва.
Об 11.00 біля барельєфу, встановленого на честь Дмитра Паліїва, відбудеться урочисте віче та панахида за Дмитром Паліївим та всіма полеглими воїнами «Галичини», повідомили «Вікнам» в оргкомітеті. На урочистості у формі дивізійників прибудуть реконструктори бою під Бродами, а також самі учасники історичних подій — дивізійники «Галичини», у тому числі останній дивізійник-калушанин Василь Наконечний.
Також цього дня у селі відбудеться демонстрація документального фільму «В рамках долі», а також виставка листівок, значків та інши ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 28.07.2013

22 – 25 липня 2013 року відбувся спільний українсько-польський семінар «Управління місцями Світової Спадщини ЮНЕСКО», який став першим міждержавним заходом після внесення на 37-й сесії ЮНЕСКО до Списку Світової Спадщини транскордонної номінації «Дерев’яні церкви Карпат”. До переліку пам’яток увійшли об’єкти, які є зразками найдосконаліших досягнень у сфері сакральної архітектури України та Польщі. Відповідно до цього рішення ЮНЕСКО Івано-Франківська область представлена двома пам’ятками всесвітнього значення – церквою Святого Духа у м. Рогатині – 1598 року і церквою Різдва Пресвятої Богородиці – 1808 року в с. Нижній Вербіж Коломийського району. 
Організаторами семінару виступили Департамент культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА, Національний Інститут Спадщини у Варшаві, Державний ... Читати далі »
Переглядів: 555 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2013

Коломийська ратуша – візитка нашого міс­та, одна з архітектурних пам’яток Коломиї. В серед­ньовіччі право встановлю­вати вежі з годинником мали лише міста з Магдебурзьким правом. Коломия отримала таке право 1405 року (для порівняння: Львів – 1356 р., Луцьк – 1432 р., Житомир – 1444 р., Київ – 1494-1497 рр.). Урочисте відкриття но­возбудованої ратуші відбу­лося 22 листопада 1877 ро­ку. Згодом сюди переселив­ся магістрат.
1880 року до коломийської ратуші доправили заарешто­ваного Івана Франка.
Ратушу використовува­ли як пожежну вежу розта­шованого на подвір’ї ниніш­ньої міської ради пожежно­го депо. Черговий пожеж­ник оглядав місто з балкон­чика над годинником. Нині цей балкон має жахливий стан. А колись ... Читати далі »
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Церква Різдва Христового, що знаходиться на Ринковій площі у Галичі, збудована в середині XIV століття. Літописи розповідають, що у XVI-XVII ст. церква належала ремісничим об’єднанням (шевському і гончарному цехам) та братствам. У другій половині XVIІ ст. якийсь час була катедрою Галицько-Львівської єпархії. Мурована споруда неодноразово руйнувалася під час ворожих нападів. Ремонти проводилися у 1825, 1906, 1960 рр.
Останнім часом  внутрішня штукатурка почала осипатися і декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василь Завірач разом із церковною управою вирішили провести ремонт храму.
– Я 23 роки прослужив у Галичі і дуже чемно  слухав те, що мені говорили працівники Національного заповідника «Давній Галич», що не можна робити ремонт, кол ... Читати далі »
Переглядів: 453 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Поки у місті реставрують браму Потоцьких, археологи розпочали розкопки біля неї. Знахідки вражають — це фортифікаційні мури XVII та XVIII століть. Їх планують музеїфікувати та створити тут ще одну туристичну принаду Івано-Франківська.

Дивіться, поки можна
Розкопки фортифікаційного вузла розпочалися ще 1 липня та тривали три тижні. Якраз минулої п’ятниці вони призупинилися. Було розкопано два шурфи, один біля самої брами, інший — траншеєю через клумби до пам’ятника-погруддя пасічнику Прокоповичу.
Ці археологічні дослідження ініціювали представники історико-краєзнавчого об’єднання «Моє м ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника і вся українська історична спільнота вшановує видатного українського історика академіка Володимира Грабовецького, якому вчора виповнилося 85 років. Пропонуємо нашим читачам розмову з професором-ювілянтом, учнем історика Івана Крип’якевича, академіком Академії наук вищої школи України, професором Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктором історичних наук, головним дослідником опришківського руху, істориком-«біографом» міст і сіл, єдиним істориком України, який отримав звання «Почесний громадянин» від 13 населених пунктів, про його триб життя, студії, наукову творчість і плани на майбутнє.                  
- Розкажіть про свої перші кроки в шкільній науці. Як ви потрапили до Малої духовної семіна ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Щороку в Світлиці Залуквянської ЗОШ, Будинку культури збираються батьки, учні, члени «Просвіти» с. Залуква, «Молодої Просвіти», посестри Союзу українок, поціновувачі творчості Іванни Блажкевич, щоб вшанувати пам’ять про учительку, громадську діячку, талановиту дитячу письменницю. В жовтні 2011 року в Будинку культури с. Залуква відбулися урочистості з нагоди 125-річчя від дня народження Іванни Блажкевич. Ретельно готувалися просвітяни, учнівський та педагогічний колективи. Невипадково члени «Молодої Просвіти» Залуквянсь­кої ЗОШ реалізували проект «Вчителька державності (до 125-річчя від дня народження Іванни Блажкевич)», керівниками якого є Л. Майструк та З. Івасишин. Вдалою стала його презентація під час учнівсько-батьківської конференції, присвяченої цій даті. Саме тоді було висунуто пропозицію про присвоєння школі імені Іванни Блажкевич. Даний проект молоді просвітяни презентували і захищали не л ... Читати далі »
Переглядів: 777 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Наш обласний краєзнавчий музей був сформований на базі польського Покутського музею. У його фондах зберігалася колекція писанок. Звісно, не така потужна, як нині в Коломиї, але теж непогана. Яйця лежали у великій дерев’яній скрині з тирсою.
У 1950‑х згори впала директива про «звільнення фондів від предметів релігійного культу». Першими у списку на знищення стояли саме писанки. Але на захист яєць рішуче встала працівниця музею. То була доволі огрядна жіночка похилого віку. Коли вона довідалася про намір викинути писанки, то просто всілася на скриню й нікого до неї не підпускала. Всі накази та розпорядження керівництва жінка просто ігнорувала.
Невдовзі біля неї зібрався невеличкий натовп музейників, серед яких був і молодий Петро Арсенич (нині відомий ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

Після захоплення західноукраїнських земель Австрією територія Східної Галичини увійшла до складу так званого «Королівства Галичини і Володомерії з великим князівством Краківським і князівствами Освенцімським і Заторським». 1774 р. для ведення галицьких справ у Відні було створено Галицьку канцелярію на чолі з канцлером, який виконував функції голови уряду. У 1861 р. австрійський імператор Франц-Йосиф І, щоб зміцнити своє панування в Галичині, створив тут крайовий сейм, який діяв аж до розпаду Австро-Угорської імперії у 1918 р. 
Це був вищий представницько-законодавчий орган нової австрійської провінції,  який регулярно збирався на свої сесії у Львові від 1861 до 1914 року (останні чотири роки він майже не функціонував) і працював у тому приміщенні, де сьогодні головний корпус Львівського нац ... Читати далі »
Переглядів: 805 | Долучив: Dnister | Дата: 26.07.2013

24 липня в Івано-Франківську презентували 22 том «Літопису УПА» за участю упорядників збірника Дмитра Проданика та Степана Лесіва та президента видавництва Миколи Посівнича.
22 том видавництва «Літопис УПА» автори називають унікальним. На майже 1500 сторінках викладені факти про діяльність Станиславівської округи за період 1945 – 1951 років. Збірник «Станиславівська округа ОУН: документи і матеріали 1945 – 1951 роки» включає звіти, вісті з терену, а також списки полеглих та захоплених членів збройного підпілля, які містять інформацію про діяльність структур ОУН.
Родзинкою видання, за словами упорядників, є багаті ілюстровані матеріали, а також поданий структурний поділ ОУН. «Цих півтори тисячі сторінок можуть стати потужною зброєю для українців», - ... Читати далі »
Переглядів: 476 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2013

25 липня минає сімдесят один рік  з дня загибелі в концтаборі Освенцім доктора політично-економічних наук, учасника визвольних змагань, члена ОУН Олександра Бандери – брата Степана Бандери. 
У багатодітній родині отця Андрія Бандери Олександр був третьою дитиною після Марти й Степана Бандерів, згодом народились й Василь, Богдан, Володимира та Оксана. 
Олександра Бандеру, охрещеного Олексою, дома звали Лесьо. Народився  він 25 березня 1911 року в селі Старий Угринів, тепер Калуського району Івано- Франківської області. По закінченні Стрийської гімназії продовжив навчання на агрономічному факультеті Львівської політехніки в Дублянах. У 1933 році Олександр стає членом ОУН. Як зазначає у спогадах сестра Бандери ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2013

Скандальна забудова на вулиці Вірменській, 1 турбує не лише пересічних мешканців, але й спеціалістів у галузі архітектури та охорони культурної спадщини.
Громадська ініціатива "Збережемо старий Івано-Франківськ" просить забудовника дотримуватися законодавства та представити проект будівлі на розгляд фахівців.
Впродовж будівництва проект будинку на Вірменській, 1, автором якого є Ярослав Дорошенко змінювався вже кілька разів.
Найбільше зауважень у фахівців, та й не тільки у них, до округлих форм на фасаді та у плані будинку. Округлий фасад абсолютно не вписується в історичний квартал середмістя. Викликають запитання також скульптури на фронтоні -- на будинках на площі Ринок т ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2013

У селі Тисів на Прикарпатті освятили новий храм. Його звели на місці старої дерев'яної церкви, яку збудували двісті років тому. При цьому селяни пишаються, що зуміли зберегти і дерев'яну пам'ятку. 
Новий храм Святого Введення тисівська громада будувала довгих 12 років. На урочисте освячення зібралося все село.
Як інформує Інтер, мешканці Тисова мають особливий привід для гордості. Їхня церква стала справді унікальною. 
Олександр Васютин, священик села Тисів:
- Ми сьогодні радіємо, бо ми освятили ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2013

В історико-меморіальному музеї Степана Бандери, що у Старому Угринові Калуського району, відбулося урочисте відкриття виставки "Андрій Бандера — лікар людських душ”, де презентовані автентичні речі священика, які тимчасово передали в Старий Угринів з музею Андрія Бандери, що у селі Тростянець Долинського району, повідомляють "Вісті Калущини".
У цьому селі служив священиком отець Андрій і тут проживала його родина, сюди на вакації приїжджав Степан Бандера. В цьому ж селі у травні 1941 року отець Андрій був заарештований більшовицькими катами, які знищили його в київській тюрмі тільки за те, що він був священиком і батьком Провідника ОУН.
Директор музею Степан Лесів презентував експонати, розповів про кожну річ (зокрема про спов ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2013

У Музеї мистецтв Прикарпаття триває виставка кераміки доцента Косівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва художниці Марії Гринюк. Майстриня — член Національної спілки художників України, автор багатьох статей вітчизняних та зарубіжних видань, співавтор книги польського фотографа і соціолога Анжея Полєца «На далекій полонині». Понад 25 років працює в Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв (колишній Косівський коледж прикладного та декоративного мистецтва).
За час педагогічної діяльності неодноразово ініціювала цікаві виставкові, просвітницькі проекти з метою популяризації гуцульського мистецтва. Її твори є у збірках кількох українських музеїв та в приватних колекціях країн Європи, Америки й Канади. Заповітною мрією Марії було вступити ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2013

У Калуші згоріла Ратуша. Ратуша витримала 2 війни, але не витримала вогню. Учора близько восьмої вечора у Калуші згоріла пам'ятка архітектури — міська Ратуша.
Ратуша збудована наприкінці ХІХ століття.  До 1939 року — магістрат міста. З 1939 до 1940 року — райком партії. На початку 1970-х років це приміщення було передане для служб районного управління сільського господарства. В останні роки Ратуша була у зруйнованому стані і ніяк не охоронялася.
Юрій Тимощук, журналіст 
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2013

З гордістю хочу розповісти про Народний історико-краєзнавчий музей у селі Бортниках на Тлумаччині, який завдяки кропіткій повсякденній праці його директора Івана Карп’яка став знаковим на карті Івано-Франківщини, відомим в Україні, у близькому і далекому зарубіжжі.               
Задум створення музею в Івана Михайловича зародився ще в часи тоталітарного радянського режиму, коли з радіо і телеекранів лунало: «Мой адрєс — нє дом і нє уліца, мой адрєс — Совєтскій Союз», коли нищили нашу правітцівщину,  ментальність, щоб виховати «совєтского чєловєка» без роду і племені... Стукала в серце вчителя-історика ностальгія, жило велике бажання не дати загубитись у дусі радянщини тому, чим жили наші пращури, зберегти національний код нашої пам’яті..
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2013

Якщо вiрити легендi, то ще понад 300 рокiв тому у старому Станислововi (тепер Івано-Франківськ) iснував прообраз сучасного метро. За давнiми переказами, під середмістям колись проходив колосальний підземний хід, який сполучав палац власників міста магнатів Потоцьких із головним міським храмом – костелом-колегіатою Найсвятiшої Дiви Марiї (тепер – приміщення Музею мистецтв Прикарпаття). Кажуть, засновник міста граф Андрій Потоцький міг проїхати цим підземеллям навіть на кареті.
"Напевно, саме такого підземного ходу в старому Станиславові не існувало, бо не було особливої потреби в його функціонуванні, - вважає начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому, дослідник історії міста Ігор Панчишин. – Але легенда виникла не випадково. У Станиславівській фортеці дійсно були потужні підземелля. Скаж ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Долучив: Dnister | Дата: 24.07.2013

З 23 липня до 1 серпня з  нагоди 85-річчя видатного історика України, доктора історичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, патріарха історичної науки на Прикарпатті, академіка Володимира Грабовецького в Івано-Франківському  історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша, можна оглянути його музейну кімнату.
Володимир Васильович є засновником  і директором цієї культурної установи.
Варто нагадати, що Володимир Грабовецький опублікував 1500 наукових праць з історії України і Прикарпаття, в тому числі 60 фундаментальних монографій і 100 окремих видань.
Створив 4 музеї, підготував та видав 25 книг з історії міст і сіл Прикарпаття і Львівщини, за що єди ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024