Субота, 20.04.2024, 16:27:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 196 197 198 199 200 ... 275 276 »
У Києві в конференц-залі Інституту історії України НАНУ відбувся Пленум правління Національної спілки краєзнавців України.
Спілчани відзначили день народження першого голови НСКУ, академіка Петра Тимофійовича Тронька (1915-2011). У програмі роботи Пленуму – покладання квітів на могилу П.Т.Тронька на Байковому цвинтарі, вручення Премії його імені, започаткованої цьогоріч Спілкою, а також розгляд питань щодо організації роботи наукового інституту краєзнавства та обговорення поточних проектів НСКУ.
У першій номінації "За висвітлення науково-краєзнавчої та громадської діяльності академіка Петра Тронька” премію серед інших присуджено Дмитру Мохоруку — відомому колекціонеру і автору багатьох художньо-краєзнав ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

21 липня у празник Всіх святих українського народу у смт. Печеніжин відбулося свято, присвячене пам’яті Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, які трудилися в цьому селі у довоєнні роки, а також у часах підпілля. Цього дня, з ініціативи п. Михайла Яремчука та за всесторонньої підтримки о. Ігоря Квартюка, місцевого пароха, освячено пам’ятну дошку на місці знищеного монастиря і захоронки сестер Служебниць. З цієї нагоди до церкви св. Архистратига Михаїла прибули мощі Блаженної Йосафати та преподобномучениці Тарсикії, які вірні матимуть змогу вшановувати упродовж двох тижнів. 
Після Божественної Літургії вірні вшанували мощі Блаженної Йосафати та мучениці Тарсикії, а відтак процесійно пішли до будинку на якому встановлена пам’ятна дошка. Її посвячення здійснили о. Ігор Квартюк та священики із сусі ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

День Хрещення Київської Русі — державна пам'ятна дата в Україні, що відзначається щорічно 28 липня (у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира). На виконання завдань і доручень Президента України щодо належної підготовки та відзначення Хрещення Київської Русі та з нагоди святкування у 2013 році 1025-річчя Хрещення Київської Русі підготовлено до друку книгу «Духовенство Рогатинщини», автором якої є Ярослав Польовий. 
Дана книга написана на основі архівних документів, охоплюючи період 1850-1950 рр., і розповідає про священнослужителів, життєва дорога яких перетиналась з Рогатинський краєм. Також в ній буде відображено історико-духовну спадщину Рогатинщини. Варто зауважити, що «Духовенство Рогатинщини» є перевиданням книги «Священики Рогатинщини», з уточненнями та доповненнями.
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

У секретаря міськради Миколи Вітенка відбулася робоча нарада стосовно знахідок, які археологи знайшли під час розкопок біля брами палацу Потоцьких.
Представники історико-краєзнавчого об'єднання "Моє місто", які ініціювали розкопки запропонували створити невеликий музейний комплекс просто неба, щоб показати мешканцям та гостям міста сенсаційні знахідки, зроблені під час археологічних розкопок. Найбільшу історичну цінність має бруківка 18-го століття та мур стародавньої фортеці 17-го століття, який знаходиться просто під сучасною брамою палацу Потоцьких. Так, знайдений археологами мур має значно більшу іцінність, ніж сама брама, яку мають відреставрувати до Дня незалежності. Музей пропонують зробити у вигляді амфітеатру, в якому східці вестимуть на глибину 2 метри до невеличкої брукованої площі та фортечної стіни, пише "Галиц ... Читати далі »
Переглядів: 463 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2013

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує книжкова виставка „Микола Когут – дослідник історії Калущини”, присвячена 55-літтю від дня його народження.
Микола Когут -  член Національної спілки краєзнавців України, громадський діяч, бібліотечний працівник.
Народився 27 липня 1958 р. в с. Підгірки Калуського району (сьогодні - м. Калуш). Після закінчення школи навчався в Калуському державному училищі культури, згодом - у Київському державному інституті культури ім. О. Корнійчука.
Працював в установах культур ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2013

Справжнім учителем може стати далеко не кожен навіть дипломований спеціаліст. Адже роль педагога в житті кожної людина справді неоціненна. Навчити, порадити, спрямувати, любити — усе це та багато іншого повинен уміти освітянин. А для цього душа його має бути щирою та відкритою, серце — великим і люблячим, розум — ясним і безмежним. А ще вчитель повинен уміти пропустити через себе кожну проблему дитини, зрозуміти її душу. Ці слова про довголітнього директора та вчителя Ямницької школи Кирила Ткачука.
Кирило Якович Ткачук народився 30 травня 1888 р. в Княгинині. Батько Кирила Яків був дяком у церкві св. Покрови в Княгинині і користувався загальною повагою, мати Марія була домогосподаркою. Спочатку навчався в 6-и класній початковій школі, а в 1917 році закінчив гімназію м. Станиславова. З дитинства виростав і виховувався в пат ... Читати далі »
Переглядів: 733 | Долучив: Dnister | Дата: 21.07.2013

Однією із найяскравіших пам’яток літописання нашої історії є Галицько-Волинський літопис. Його знайшов у 1809 р. видатний російський учений М. Карамзін. Цей твір був написаний у другій половині XIII ст. Зберігся він у кількох списках, зокрема в Іпатіївському, де його вміщено зразу після Київського літопису.  Літопис складається з двох основних, різних за обсягом і характером частин: Літопис Данила Галицького (оповідає про події 1205-1258 рр.) і Волинського літопису (1258-1290 рр.). Центральною частиною твору є життя князя Данила Галицького. Ідейно літопис був спрямований проти боярського свавілля та прославляв руську зброю і Руську землю.
Галицько-Волинський літопис видавався  неодноразово: А.Петрушевичем (Львів, 1871), Т. Кострубою (Львів, 1936), у перекладі на англійську мову, Є. Перфецьк ... Читати далі »
Переглядів: 763 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Присутність Петра Шекерика-Доникового в літературному контексті Гуцульщини дає підстави говорити про гуцульський епос. Просто перед тим і часто після того так траплялося, що не було часу на тривале писання. Не було ні умов, ні підстав, ні розуміння потреби. Епосом було саме життя, яке не потребувало фіксації. Його постійність видавалася такою, що здавалося безсенсовим щось записувати, бо воно і так перманентне. Ну й сам ритм життя був настільки гармонійним і циклічним, що аж ніяк не випадало засідати за тривале писання. Основні побутові сюжети передано у сконцентрованих співанках. У них вся мудрість і всі філософські узагальнення.
Збереження такої тенденції бачимо і нині, бо більшість письменників з Гуцульщини оперують поетичним словом, хоч форма урізноманітнилася порівняно зі співанками. Але більше тяжіння до концентрації – ... Читати далі »
Переглядів: 828 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Шановні користувачі! Завітайте до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Володимир Грабовецький: невтомний подвижник історії”, присвячена 85-літтю від дня його народження.
Володимир Васильович Грабовецький – відомий в Україні та поза її межами вчений, академік, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.
Народився 24 липня 1928 р. в селищі Печеніжині на Коломийщині в сім’ї селянина-ткача, учасника національно-визвольних змагань 1918-1920 рр. Початкову освіту здобув у рідному селі. Навчався в Коломийській українській гімназії (1939 ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Україна має видатну історичну спадщину, яка є частиною європейського та світового культурного надбання. Саме в Україні збереглася значна кількість унікальних об’єктів культової дерев’яної архітектури. З погляду національного та світового мистецтва власне церковним будівлям притаманна вражаюча образність, втілена в красі просторів, єдності конструкцій та форм, пластиці ліній та барв. Народні майстри, які володіли споконвічним даром творців і прадідівською майстерністю будівничих, досягли досконалості у пошуках єдності змісту християнського храму та його пластичної форми. Часто, коли милуєшся дерев’яними церквами, здається, що храм виріс прямо із землі, разом з горами й лісами, настільки високоякісно ці шедеври наче вмонтовані у мальовничий краєвид.

Переглядів: 503 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Вийшло чергове число всеукраїнського науково-популярного ілюстрованого журналу «Памятки України» (№6 (189) червень 2013 р.). Особливістю цього номеру є те, що він цілковито присвячений до 1115-річчя з часу першої письмової згадки про Галич. Вперше з часу існування (засновано в 1969 році) такого важливого часопису в сфері пам’яткоохоронної діяльності, пам’яткам колишньої столиці Галичини і Волині присвячено окремий номер.
Журнал поміщує більше десятка статей підготованих, як науковцями Національного заповідника «Давній Галич», так і відомими на Прикарпатті дослідниками. Перелік публікацій та їхнє авторство є наступним: «Пам’ятки Крилоської гори” (Дідух Володимир, Мацалак Руслана), «Київські сакралії серед старожитностей Княжого Галича» (Білик Олена, Шульгай Павло), «Давньоруські писала Княжого Галича» (Зіньковський Тарас, Ков ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Продовжуємо розповідь про наступ російської армії на Прикарпатті влітку 1917 року. За основу матеріалу ми взяли спогади учасника тих подій — Віктора Шкловського.

«Я плакав на даху»
Наступу передувала потужна артилерійська підготовка. Шкловський писав, що під Станиславовом зібрали 700 гармат. Хоча в інших джерелах цифра значно скромніша — 300. Ось що бачив очевидець:
«Я дивився на обстріл зі стріху, крізь припідняті черепиці даху високого будинку, оскільки спеціальний спостережний пункт був переповнений. Спочатку їх було два, але один був розбитий ворожим снарядом, спостерігачі загинули ... Читати далі »
Переглядів: 660 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Краєзнавець Михайло Головатий свого часу працював на «Промприладі». Там він познайомився із таким собі Гаускнехтом — колишнім членом компартії Західної України. Старий був доволі балакучим і часто розповідав історії зі своєї молодості.
Наприклад, згадував одного з найбагатших людей міжвоєнного Станиславова — німця Карла Гаусвальда. Він мав ковальську майстерню, крамницю залізних товарів, а перед Першою світовою збудував шикарну кам’яницю в самому центрі міста. Тепер це — Незалежності, 11. Окрасою новобудови була струнка вежа, накрита справжнім мідним куполом. Ця покрівля коштувала купу грошей та була чи не єдиною в Галичині. Коли Гаусвальд хвалився перед гостями своєю нерухомістю, то неодмінно звертав їхню увагу на унікальний мідний дах.
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Грабівка. Невеличка гарна хатинка. Саме тут з дитинства живе пані Анастасія Буркало, а нині їй уже 87. Звісно, таких бабусь на Прикарпатті є багато. Але не кожна була медсестрою в УПА й далеко не кожна добре пам’ятає юного хлопця, який потім став символом цієї армії — Степана Бандеру.

«Батьки дуже бідили»
Бабця Настя народилась у 1926 році в цій же Грабівці Калуського району. У місцевих селян Марії та Михайла було четверо дітей. З дитинства вона пам’ятає багато, каже, то страшні спогади: «Підеш на малини, а лісник був поляк, горнець розіб’є, та й ідеш додому плачучи. Або назбирила кори, звізала в’єзку, винесла з ліса, а ліс ... Читати далі »
Переглядів: 733 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2013

Із восьми унікальних дерев'яних храмів, які 21 червня увійшли до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, два знаходяться на Прикарпатті. Включення до списку ЮНЕСКО - це потужна інвестиція у туристичну привабливість краю, але щоб скористатися цим шансом, громада та влада мають багато попрацювати. У Нижньому Вербіжі Коломийського району, де знаходиться церква Різдва Пресвятої Богородиці, селяни до такого подарунку виявились не готовими. До Нижнього Вербіжа дістатися дуже просто. Півгодини маршруткою чи автобусом із Коломиї - і ви вже на місці. Як проїхати до "церкви з ЮНЕСКО", покаже будь-який селянин. Дорогу показують переважно без радості. Включення церкви Пресвятої Богородиці до списку об'єктів світової спадщини створило місцевій громаді чимало проблем. Люди тішаться, що у селі мають побудувати нову дорогу до церкви, облаштувати стоянку, туалети тощо, але сам храм через безкультур'я селян потребує негайної рес ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 18.07.2013

В Івано-Франківську біля брами палацу Потоцьких знайшли гарматні ядра часів польсько-турецької війни 1672-1676 рр.
Студенти-історики, які проводять археологічні розкопки під брамою палацу Потоцьких сьогодні викопали кільканадцять гарматних ядер часів облоги фортеці турками у 1672 році.
Найбільші ядра важать 1220 грамів кожне. "Ядра знаходилися в річковому намулі, очевидно, що під час нападу на фортецю вони впали у рів з водою, який оточував тогочасну фортецю", - пояснює Василь Романець, директор Прикарпатської археологічної експедиції інституту археології НАН. 
Окрім ядер, студенти знайшли також глиняні черепки 17-го століття, кістки та уламки посуду різних епох. Знахід ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2013

У виставковій залі обласного осередку Національної спілки художників України відкрито виставку Марії Корпанюк, приурочену до 40-ліття творчості. Ювілейну серію «Ви храм» презентовано 50-ма творами.                
Мисткиня є членом Національної спілки художників України, викладає мистецькі дисципліни в Педінституті Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Учасниця всеукраїнських та міжнародних виставок, лауреат обласної премії ім. Я. Лукавецького, Марія Корпанюк творить кераміку, пастелі, пише вірші і займається з дітьми. Малювати з малечею і влаштовувати експозиції їхніх робіт — одне з найбільш цікавих сьогодні занять для пані Марії. Бо виставки дитячих малюнків щоразу перетворюються не тільки на родинне свято, а й на непересічну мистецьку подію в місті. і без пере ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 17.07.2013

Вихідними 12-14 липня Прикарпаття відвідав київський письменник, засновник і президент історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль. Його зустрічі із галичанами відбулися у кількох містечках регіону.
Болехів — невелике містечко у передгір’ї Карпат. Від Калуша сюди 50 км на північний захід. Калушани мали нагоду зустріти письменника Романа Коваля у народному домі міста Болехова. Тут відбулася презентація нової книги письменника «Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею» та однойменного фільму столичного режисера Володимира Бондаренка. На презентації було представлено більше десяти книжок видавництва історичного клубу «Холодний яр».
Михайло Гаврилко — відомий український скульптор початку ХХ століття, автор пам’ятника Тарасу Шевченку ... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2013

12 липня на свято верховних Апостолів Петра та Павла у гуцульських селах вшановують місцевих пастухів. І не вівчарів, які стережуть овець в полонинах, а саме пастухів, які пасуть худобу на рівнинах.
— Кожна традиція, кожне свято на Гуцульщині — особливе, адже плекається віками, хоча й змінюється з часом, залишається прадавнє коріння. Отже пастухів, які стерегли худобу на рівнинах, також поважали: якщо полонинських вівчарів вшановували три рази на рік: під час виходу в полонину, на свято літування, коли господарі худоби несли їм гроші й почастунок, та після виходу з гір, то рівнинних пастухів є лише одне свято — Петра й Павла, — розказав ”Вікнам” етнограф з Коломиї Микола Кавацюк.
11 липня, перед святом,  газдині випікають для пастухів коржі – п ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Одним з основних розділів створення Генерального плану міста є історико-архітектурний план міста.  З  початку липня фахівцями Львівського інституту «Укрзахідпроектреставрація» розпочалась безпосередня робота над аналізом історичного середовища і окремих історичних споруд міста Івано-Франківська в створенні історико-архітектурного опорного плану.
Такий документ є узагальненим висновком про історичне середовище, землі історико-культурного призначення, існуючі пам’ятки місцевого значення, пам’ятки національного значення, цінну історичну забудову і її значення та роль для майбутнього планування міста. Цей план аналізує якість і цінність фонової забудови, розмежовує історичні ареали в тому числі археологічні, визначає охоронні зони як окремих пам’яток так і цілих комплексів і кварталів. Буде пров ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Фестиваль лемківської культури відбудеться на Прикарпатті. «Поклик мого серця» це поєднання унікального українського субетносу – лемків та західних бойків.
Мистецький захід своєрідний духовний пам'ятник тим етнічним українцям, котрих в 1944-50 рр. депортовали з Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Підляшшя та Холмщини на Україну.
Окрім вшанування і мертвих, і живих жертв цієї депортації, на гостей фестивалю чекають автентична пісня та танець. На фестивальній сцені виступатиме не один десяток творчих колективів та окремих виконавців з України, Польщі, Сербії та Америки. Мистецькі гостини на Рожнятівщині проведуть уже цими вихідними.
Ірина Тимчиши ... Читати далі »
Переглядів: 426 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Де ви, пане генерале? Якось в одній публікації «Галичини» зауважив фразу: «Чи знають у Заланові Рогатинського району, що тут народився генерал УПА О. Микитка?». Зацитував довільно. Отож хочу відповісти: не тільки знаємо. В історичному музеї села генералові присвячено велику експозицію, а в рогатинських газетах опубліковано мої дослідження про нього. Маючи можливість працювати в архівах та бібліотеках Львова, я віднайшов раніше нікому невідомі документи про генерала Микитку.                                              
На це риторичне запитання про долю останнього головнокомандувача УГА Осипа Микитки можна відповісти однозначно — в анналах історії. Не перебільшуючи, — у великій історії ві ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

11 липня в Івано-Франківському головпоштамті відкрилась філателістична виставка присвячена Українській головній визвольній раді. 
У відкритті взяли участь ревізор Асоціації філателістів України Олександр Канівець та директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери Ярослав Коретчук.
Підготовлена експозиція складається із кореспонденції, яка надходила з різноманітних населених пунктів, пов’язаних з національно-визвольним рухом середини ХХ ст. Експонати виставки розміщені на семи стендах.
Слід сказати, що естафета стартувала 10 вересня 2012 року від Київського поштамту з Ма ... Читати далі »
Переглядів: 447 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Франківські старожили ще пам’ятають довжелезний сарай (чи корпус цегельного заводу), який стояв на місці дев’ятиповерхівки на Коновальця, 93. Колись там зберігали дрова.
У післявоєнні роки на стрісі того сараю всю зиму переховувались два вояки УПА. Зрозуміло, що хтось носив їм туди їжу та воду. Цей хтось дуже сильно ризикував. У будь-якому разі енкаведистам хлопців ніхто не здав.
А навесні совіти оголосили бандерівцям амністію. І ці два хлопці вирішили нею скористатися. Уявіть, заходять вони до управління МДБ, що на вулиці Чекістів (Сахарова) — волохаті, бородаті, з автоматами.
Браві чекісті були в шоці. ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2013

Адміністрація міста Загреба (Хорватія) виявила зацікавлення до поховань хорватських військових, загиблих під час Першої світової війни на території Прикарпаття, у селі Глибівка Богородчанського району.
Щоб ознайомитися з місцем військових захоронень в області перебуває хорватська делегація.
У її складі - представник адміністрації міста Загреба, екс-міністр Міністерства учасників визвольної війни в Хорватії 1991-1995 р, депутат Хорватського парламенту двох скликань Івица Панчич і доктор історичних наук професор, завідувач Кафедри української мови і літератури Філософського факультету Загребського університету, ініціатор налагодження зв’язків з Прикарпаттям Євген Пащенко.
Переглядів: 475 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2013

У 2013 році виповнюється 120 – років з часу початку розкопок Вікентієм Хвойкою у Києві археологічної культури часів енеоліту, яка також відома як «трипільська культура». З цієї нагоди 8 липня 2013 року Національним заповідником «Давній Галич» проведено «Трипілезнавчі читання». Метою заходу було вшанування ювілею даної події та заслухання наукових доповідей. В читаннях прийняли участь науковці з Галича та Івано-Франківська. Читання не випадково проводилися в Галичі – в околицях давньоруської княжої столиці знайдено та досліджено декілька пам’яток трипільської культури.
Цікавими були виступи доповідачів, які передбачали, як висвітлення здобутків археологічної науки щодо даної проблематики від 1893 року і до сучасності, так і роботу окремих дослідницьких експедицій, життєписи відомих археологів.
Переглядів: 487 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2013

ТЛУМАЦЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
ТЛУМАЦЬКА РАЙОННА РАДА
ТЛУМАЦЬКА МІСЬКА РАДА
ПРИКАРПАТСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ІМЕНІ ВАСИЛЯ СТЕФАНИКА
Науково-практична конференція «ТЛУМАЧ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ»
Тлумач
25 жовтня 2013
 
Переглядів: 750 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2013

Сьогодні в Івано-Франківську відбулась прес-конференція стосовно 8 дерев’яних церков України, які були включені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На ній виступили провідний науковий спеціаліст інституту „Укрзахідпроектреставрація”, кандидат історичних наук Василь Слободян та народний депутат України Юрій Дерев’янко. Прес-конференція стала початком прес-туру, у рамках якого представники всеукраїнських ЗМІ матимуть змогу ознайомитись із старовинними церквами та розпочати їхню промоцію.
Василь Слободян розповів передісторію внесення дерев’яних святинь до Списку ЮНЕСКО, яка розпочалась у 2002 році, зокрема, про співпрацю українських та польських робочих груп у рамках реалізації проекту. Номінаційне подання було надане до Комітету Світової спадщини аж у січні 2012 року. А рішення щодо включення україн ... Читати далі »
Переглядів: 469 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.07.2013

З ініціативи Калуської міськрайонної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих на старому цвинтарі Калуша впорядковують могили. Наприкінці травня посередині старого кладовища на Височанці було віднайдено місце поховання Дмитра Коржинського — сотника Української галицької армії, хормейстера, диригента. Могилу очистили від бур’яну і молодих дерев. Наступний етап — реконструкція надгробку. Її заплановано завершити до Дня Незалежності.
Участь в експедиції взяли голова Калуської міськрайонної станиці Братства вояків ОУН-УПА Степан Петраш, голова Калуського осередку Товариства політв’язнів і репресованих Ярослав Парцей та члени однієї з міських націоналістичних організацій міста.
Дмитро Коржинський прожив 80 років. Народився у 1893 ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.07.2013

В Музеї мистецтв Прикарпаття, що в Івано-Франківську, доцент Косівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва художниця Марія Гринюк відкрила свою виставку кераміки. В її експозиції - понад 300 художніх творів, серед яких гуцульські тарелі, глеки та декоративні композиції, виконані в техніці Косівської кераміки.
«Косівська кераміка – це щось унікальне, те, що ніколи не повторюється,-каже Марія Гринюк, яка працює в народному стилі. - Оскільки Косівську кераміку разом з Петриківським розписом віднесли до духовної спадщини ЮНЕСКО, хочу своїми роботами представити і відкрити унікальність Гуцульщини».
Художниця зізнається: керамікою займається майже 30 років. Нині, через наукову роботу ... Читати далі »
Переглядів: 464 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.07.2013

В Івано-Франківську відбулася презентація книги "Під сонцем Італії. Московські морози” вояка дивізії "Галичина” Михайла Мулика, голови Івано-Франківської станиці галицького братства 1-ї Української дивізії Української національної армії.
З 13 по 22 липня 1944 року відбулася битва під Бродами. Саме там отримала своє бойове хрещення Перша Українська дивізія «Галичина», сформована і вишколена з юнаків, у грудях яких билося серце патріотів, які прагнули бачити свою Україну незалежною державою. У Бродівському котлі дивізія зазнала величезних втрат. Неоціненною є роль Бродівської битви для збереження самого Львова. За час битви німецькі частини покинули місто – і боїв у Львові майже не було. 
Але, звичайно, Українська дивізія не могла вплинути на пода ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.07.2013

У малій виставковій залі Музею мистецтв Прикарпаття триває виставка до 110-річчя подружжя художників Романа та Маргіт Сельських. Вони представляють Львівську мистецьку школу. Кожен із них творив власне самобутнє мистецтво, однак в їхніх роботах спостерігається багато спільних рис. Напевно, визначальним у становленні їх малярського почерку було перебування в мистецькій столиці світу — Парижі. Нині на виставці експонуються 17 художніх творів подружжя.
З нагоди відкриття виставки завідувач сектору реставрації  З. Крок та художник-реставратор  О. Крок провели реставраційно-консерваційні заходи картини «Карпатський пейзаж» 1961 р. в. авторства Романа Сельського та двох Маргіт — «Золота полонина» (1975 р.) і «Портрет жінки» (1960 р.).
Переглядів: 556 | Долучив: limnytcja | Дата: 09.07.2013

В Камбоджі відбулась цьогорічна сесія Комітету Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО. Для України це засідання було особливо цікавим, адже до Списку всесвітньої спадщини внесли ще два українські об'єкти: Херсонес і дерев'яні церкви українських та польських Карпат. Водночас міжнародні експерти говорили про проблеми українських пам'яток: мало бракувало, щоби до Списку об'єктів, яким загрожує руйнування, потрапили відразу три українські пам'ятки, серед них і Львів.
Що зіграло на користь українських надбань цивілізації? Хто обстоював наші інтереси та як сприйняла українські церкви міжнародна спільнота? Про це «Збруч» говорить з членом української ICOMOS, дослідником дерев'яної сакральної архітектури та одним з авторів подання «Wooden tserkvas» до ЮНЕСКО Василем Слободяном, який щойно повернувся з Камбоджі.
Переглядів: 528 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.07.2013

2 липня 2013 року у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку графіки, живопису та декоративної пластики зі шкіри. Співорганізатором виставки став Прикарпатський національний університет імені В.Стефаника.
На огляд відвідувачам галереї представлено близько 60 різноманітних творів виконаних у різних техніках дизайну. Їх авторами є дві мисткині, викладачі кафедри дизайну Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника – Оксана Бейлах та Світлана Повшик. Вони обидві займаються науковою діяльністю, цікавляться сучасним мистецтвом і мають власні напрацювання в даному напрямку. Зокрема, О.Бейлах активна в галузі декоративної пластики зі шкіри та моделюванні одягу, є кандидатом мистецтвознавства. Нею створено ряд цікавих робіт: декоративні пласти під назвами «Минуле», «Трапеза», «Йшли к ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Долучив: Dnister | Дата: 05.07.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024