П`ятниця, 19.04.2024, 15:33:22

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 198 199 200 201 202 ... 275 276 »
У середу, 19 червня, сесія ЮНЕСКО розглядатиме і голосуватиме питання внесення до Списку світової спадщини 32 нових об'єктів. Серед них — 8 дерев'яних церков в Українських Карпатах. 
Отже, рішення довідаємося вже скоро, але за словами Василя Слободяна, дослідника сакральної архітектури та одного з тих, хто готував подання до ЮНЕСКО, можна бути певним, що церкви до Списку внесуть, адже вони без проблем пройшли всі погодження перед остаточним голосуванням. У суботу Слободян вилетів до Пномпеня (Камбоджа), де відбувається сесія ЮНЕСКО, і сподівається повернутись звідти з добрими новинами.
Насправді йдеться про внесення до списку світової спадщини ЮНЕСКО 16 дерев'яних церков: восьми на тер ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 18.06.2013

Близько півсотні картин, які знаходяться у фондах Музею мистецтв Прикарпаття і належать періоду 60-80-х років, потребують негайної реставрації та консервації. Про це повідомив заступник директора Музею мистецтв Прикарпаття Віктор Доскалюк.
«Близько 50 картин, які знаходяться у наших запасниках періоду 60-80-х років, потребують негайної реставрації та консервації. У них - загальна біда: з плином часу втратився зв'язок шару полотна з фарбами і картини почали лущитись та тріскати», - повідомив Віктор Доскалюк.
За його словами, причиною такого стану картин є відношення до них самих художників. Перед нанесенням фарб на полотно, говорить Віктор Доскалюк, автори знехтували традиційними технологіями його ґрунтування. В той час у торгівлі почали з’являтись х ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 17.06.2013

16 червня, відбудеться похід на полонину Малиновище з нагоди дня вшанування пам’яті дев’яти  воїнів УПА, які загинули геройською смертю у бою з більшовиками і поховані тут.
Початок панахиди за загиблими та поминального віче о 13 год. Вийти на полонину можна зі сторони села Манява – збір о 10 годині біля церкви  у центрі,  і зі сторони села Яблунька – збір об 11 годині біля моста  на Кричку.
Запрошуємо всіх небайдужих долучитися до заходу!
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2013

«Ранкова гора» – назва височини між селами Угринів – Ямниця. 96 років тому вона стала ареною жорстокого кровопролитного бою, що відбувся в ході Першої світової війни між російськими і австро-німецькими військами. Сьогодні мало хто знає про цей дводенний бій, однак він вражає своїм масштабом.       
На червень 1917 року на Вовчинецьких горах між селами Колодіївка - Вовчинець, розміщувався ХІІ корпус Заамурської дивізії. Навпроти, в долині Бистриці між Угриновим, Ямницею і Павлівкою розтягувались три лінії укріплених позицій австро-німецьких військ ген. Терстянського та ген. Гадфі. Російські війська після кількох спроб заволодіти позицією ворогів взимку 1916 року зазнали невдач. Розмістившись на Вовчинецьких горах вони утримувала цю позицію без боїв. Австрійські війська, які були деморалізовані довгою війно ... Читати далі »
Переглядів: 1012 | Долучив: Dnister | Дата: 16.06.2013

В Івано-Франківську, Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку художників подружжя Романа та Маргіт Сельських, присвячену 110-ій річниці від дня їх народження. Експозиція представляє 17 полотен, серед яких улюблені пейзажі Романа Сельського та відомі портрети у виконанні його дружини Маргіт.
«У Львові Сельського знали, як художника творчого, того, хто шукає свій стиль - від традицій до модерну. Творчі пошуки подружжя Сельських часто були не зрозумілими для митців того часу. Нині Сельських вважають засновниками львівської школи живопису», - говорить директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега. 
Подружжя Сельських віддавало перевагу монументальному живопису. Мистецтвознавці стверджують, що донині їх картини зберігають найважливіше – про ... Читати далі »
Переглядів: 469 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Шляхетний рід Барончів, який у Галичині дуже добре знали, походив із вірмен.  Із цього роду вийшло кілька відомих постатей, які особливо проявили себе на духовній ниві. До слави роду також  прислужився Садок Баронч – письменник, публіцист, історик. 
Вінцентій Фереріуш Баронч (1814-1892) народився 29 квітня 1814 року у місті Станіславів. Походив з незаможної вірменської родини. Школу та гімназію закінчив у Станиславові (1821-1830). Після невдалих спроб вступу до Духовної семінарії у Львові навчався один рік у тривіальній (підготовчій) школі. З метою вступу до монастиря Домініканців у Львові розпочав листування з Римом з проханням дозволити йому змінити вірменський обряд на латинський. Не дивлячись на численні перешкоди зі сторони вірмен, такий дозвіл отримав через п’ять років.  ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Пам’ятники бувають різним. Є серед них видатні особистості й красномовні символи, а є й пам’ятники-привиди. Колись вони прикрашали собою місто, але їх знищив безжальний вітер історичних змін. Незважаючи на це, вони все ж продовжують жити – на старих світлинах і поштівках та в людській пам’яті. Кожен із цих пам’ятників залишив по собі слід в історії, а тому вони заслуговують на нашу увагу. Якими б не були їхні прототипи.

Тінь імператора
Пам’ятник імператору Австро-Угорщини Францу Йозефу І був споруджений у 1838 р. Він знаходився на однойменній площі (нині майдан Шептицького). Там бронзовий цісар  простояв 81 рік, аж поки на рубежі 1919-1920 рр. його не наказав знести ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Володимир Олексюк — один із багатьох українських діаспорних науковців, про якого майже не знають в Україні. Протягом усього життя він вірив у те, що день, коли його твори читатимуть на рідній українській землі, настане.
Народився Володимир Олексюк 25 січня 1913 року в селі Шешорах Косівського повіту в родині іллі та Параски (з дому Слижуків) Олексюків, яку шанували в селі. Батько ілля був солтисом, чудово грав на скрипці, керував церковним хором, який виконував складні духовні твори Бортнянського, Леонтовича. Його дружина Параска була доброю господинею. Вони виховували п’ятьох дітей: Володимира, Марію, Анну, Миколу та Олександру. Батько все робив для того, щоб діти здобули добру освіту.
Володимир опанув ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Холм (Польща). Зроблено сенсаційне відкриття – знайшли західну стіну церкви 13 століття. Воно визначає розташування храму, в якому має зберігатися могила галицько-волинського князя Данила Романовича. У 18 столітті на його місці збудували кафедральний собор греко-католицьких єпископів. Розкопки проходять у рамках міжнародного проекту. У ньому беруть участь археологи, геофізики, антропологи з України та Польщі. 
Radio Lublin
Переглядів: 457 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Хоча Станиславів мав лишень одну театральну споруду, власне театрів у місті налічувалось цілих три — польський, український та єврейський.
У 1920‑х роках режисером єврейського театру імені Гольдфадена був такий Давид Герман. Актори збирались у приватній кам’яниці на теперішній вулиці Шевченка, 22.
Якось до Германа підійшов молодий актор і попросив відпустити його з репетиції, мовляв, підхопив грип і почувається зле. Добрий режисер без вагань відпустив колегу лікуватись додому.
Після репетиції Герман із товаришами вирішили випити по гальбі пива у парку. Яким же було його здивування, коли на лавочці він побачив цілком притомного молодика у компанії з красивою панянкою.< ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 14.06.2013

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує на творчу виставку – презентацію студентських робіт Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника кафедри образотворчого мистецтва імені М.Фіголя зі спеціалізації «іконопис».
На виставці представлені 45 творчих робіт студентів: Богдани Гивель, Ірини Конів, Іванни Лукіянчук, Марії Мориляк, Віри Яреми. Іконописні твори, виконані у традиційній техніці жовткової темпери, а також малярства на склі.
Виставка студентських робіт зі спеціалізації «іконопис» присвячена 1025-річчю Хрещення Русі.
Відкриття виставки відбудеться 13 червня о 15.00 год. Виставка працюватиме з 13 червня по 3 липня 2013 року. ... Читати далі »
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 13.06.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1954 рік
«До чого техніка дійшла…»
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 13.06.2013

Івано-Франківський, Тернопільський та Львівський музеї, які допомогли організувати виставку Пінзеля у Луврі, визнано лауреатами у номінації «Найкраща музейна подія року 2012». Всеукраїнську акцію організував міжнародний благодійний фонд «України 3000».
Про це повідомив директор Івано-Франківського Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега.
«У номінації «Найкраща музейна подія року 2012» ми посіли перше місце, яке розділили з Національним львівським музеєм «Картинна галерея» та Тернопільським краєзнавчим музеєм. Разом з нами переможцями стали і Художній реставраційний центр України за експозицію Пінзеля у Луврі. Дипломи ми отримали від голови фонду «Україна 3000» Катерини Ющенко», - зазначив Михайло Дейнега.
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 13.06.2013

Відбулися вони 12 червня під час першого дебатного онлайн-моста з серії заходів проекту громадянського контролю "Campus 3.0/Владометр", який дає можливість виборцям з різних регіонів України отримати інформацію про роботу обраних депутатів ВР.
Перший онлайн-міст відбувся між студіями у Києві та Івано-Франківську. Спікерами моста були: Олесь Доній, Олександр Сич, Ольга Сікора, Ігор Панчишин, Анатолій Звіжинський, Тарас Прохасько Народний депутат-мажоритарник від Коломийського виборчого округу Олесь Доній звинуватив опозиційних депутатів з облрадівських фракцій ВО "Свобода" та ВО "Батьківщина" в блокуванні фінансування музею Шухевича в селі Тишківці, звідки походить родовід героя.
"Мені розповідають, що депутати облради від цих фракцій блокують виділе ... Читати далі »
Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2013

У Косові Івано-Франківської області невідомі поглумилися над меморіалом пам'яті на місці масових розстрілів євреїв у 1941-1943 роках.
Про це повідомили в прес-службі Об'єднаної Єврейської Общини України, пише Обозреватель.
Відзначається, що вандали розбили пам'ятну дошку, вкрали огорожі, знущаючись над пам'яттю невинних жертв.
За фінансової підтримки Об'єднаної єврейської громади України і Всеукраїнського єврейського конгресу була виготовлена ​​і встановлена ​​нова плита, натомість знищеної на головному монументі, але вкрадені огорожі і розбиті фрагменти відновити поки не вдалося.
"Це місце перетворе ... Читати далі »
Переглядів: 465 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2013

Реквізити благодійного рахунку для збору коштів на спорудження пам’ятників Папі Івану Павлу ІІ та Митрополиту Андрею Шептицькому в Івано-Франківську
Одержувач платежу: міський бюджет м. Івано-Франківська
50110000
Код: 37952250
р/р: 31512931700002
МФО: 836014
УДКСУ в м. Івано-Франківську
Призначення платежу: на спорудження пам’ятн ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 12.06.2013

В івано-франківському видавництві «СІМИК» побачила світ книга оповідного фольклору села Клубівців Тисменицького району «На цісаревих іменинах», записаного з народних уст Йосипом Карпівим у другій половині минулого століття. Редактор видання Василь Лесів наголосив, що «подібного до цього у фольклористиці краю за роки незалежності України, принаймні нами, не відстежено». Різноманіття жанрової палітри охоплює казки і притчі, повчальні вірші, прислів’я і приказки, жарти і каламбури,  ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2013

У Музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери відбулася презентація книжок львівського історика Євгена Перепічки. Цей чоловік присвятив своє життя донесенню до відома людей правдивої історії ОУН—УПА. Євген Перепічка народився у 1931 році в селі Дитятині Галицького району в селянській родині. У 1945 році його батька заарештували працівники КДБ і і засудили до 20 років каторги. Батько відбував покарання в Норильському концтаборі, де і загинув. Зрозуміло, що з такою біографією  ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2013

Газети й журнали виникають, живуть, розвиваються та… помирають. Причини смерті видань бувають різними, як і вік. Найстарший серед нинішніх франківських журналів — літературно-художній часопис «Перевал», заснований 1991 року.
У цьому одноповерховому будиночку колись містилась друкарня Піллєра
Та абсолютним станиславівським старожилом є «Календар повшезний, домовий і господарський». Він хоч і виходив раз на рік, але теж був періодичним виданням. Його рекорд серед журналів досі не побито — 47 років.

Наш Гутенберг
Переглядів: 792 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2013

Є легенда, що Микола Гоголь страждав на летаргію. Це така хвороба, коли людина впадає у глибокий сон, що характеризується повною відсутністю зовнішньої реакції, нечутним диханням, слабким пульсом і кров’яним тиском.
Простіше — ознак життя при такому сні нема. За тою ж легендою, коли знаменитий письменник заснув, близькі подумали, що той помер, і поховали його заживо.
У Станиславові також ходила подібна історія. У 1831 році в нашому місті спалахнула епідемія холери, яка забрала багато людських життів. Серед її жертв був і префект (ректор) Станиславівської гімназії ксьондз Йозеф Габурек.
Померлих ховали на спеціальному цвинтарі, в районі сучасного автомобільного мосту на Незал ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2013

4 червня керівник апарату районної державної адміністрації Катерина Олійник провела виїзну нараду на базі Тяпчанської сільської ради щодо відзначення 130-річчя від дня народження Ольги Дучимінської.
Присутні обговорили та затвердили заходи, які відбуватимуться з приводу відзначення 130-річчя від дня народження Ольги Дучимінської. Виконавцям дано відповідні доручення та визначено терміни їх виконання.
Захід заплановано провести 16 червня 2013 року о 15.00 годині на базі Тяпчанського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" ім.Ольги Дучимінської.
 
Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1953 рік

Про хороше
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 06.06.2013

Пам'ятний знак бджолі-трудівниці планують спорудити в Долині.
З відповідною пропозицією до Долинської міської ради звернулася громадська організація «Братство карпатських бджолярів». Нагадаємо, що минулого року за результатами конкурсу обрано ескіз, який найбільше вписується в навколишнє середовище міста. Таким чином, на засіданні виконавчого комітету Долинської міської ради ухвалено рішення «Про встановлення пам’ятного знаку» бджолі-трудівниці на проспекті Незалежності. Як очікується, громадська організація встановить пам’ятний знак в серпні під час святкування Дня міста Долина.
Переглядів: 464 | Долучив: Dnister | Дата: 05.06.2013

31 травня в картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулося відкриття виставки Закарпатської школи живопису творчого об’єднання «Райдуга». Виставка вже побувала в Музеї мистецтв Прикарпаття в Івано-Франківську та у музейно-виставковому центрі міста Калуша.
Цей проект презентували закарпатські художники І. Попдякуник, А. Секереш та Т. Софілканич. Вони розповіли про те, що творче об’єднання «Райдуга» створене в квітні 2009 року і сьогодні нараховує близько 30 активних членів, котрі шанують і високо цінують славну Закарпатську школу живопису, намагаючись наслідувати і пропагувати її надзвичайний стиль і високий рівень майстерності. Різні за віком, освітою, їх єднає велике бажання творити. Закарпатські художники давно мріяли про те, щоб таланти свого краю показати в давньому історичному місті Галич.< ... Читати далі »
Переглядів: 431 | Долучив: Dnister | Дата: 05.06.2013

На запрошення Фундації у справах дітей та молоді «Пястун» івано-франківська делегація у складі Михайла Косила (голови делегації, директора Івано-Франківського державного осередку туризму і краєзнавства учнівської молоді, голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України), Ірини Косило (редактора журналу «Краєзнавець Прикарпаття»), Вікторії Плахти (голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України), Володимира Повшека (члена Івано-Франківської обласної організації Національної спілки художників України), Євгена Барана (голови Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України), Ярослава Гнеся (заступника генерального директора Івано-Франківського обласного телебачення «Галичина») та оператора цього ж телебачення Тараса Лесика взяла участь у семінарі, присвяченому питанням культурної співпраці ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 05.06.2013

Минулої п'ятниці громадська ініціатива "Збережемо старий Івано-Франківськ" організувала прибирання території колишнього музею родини Гриневичів на вулиці Василіянок, 52. Старовинна 200-літня будівля перебуває в аварійному стані і потребує ремонту та реставрації. 
Поки архітектори та спеціалісти відділу захисту культурної спадщини обговорювали перспективи збереження будиночку, активісти громадської ініціативи косили бур'яни та обрізали чагарники, які цілком затулили вигляд на старовинну кам'яницю з боку вулиці. На ґанку кам'яниці поселилися бомжі, а всередині облаштували собі притулок наркомани, тож довелося прибирати музей ще й від різноманітного мотлоху, шприців та маковиння. "Ми раніше постійно тут прибирали та підстригали дерева, але останнім часом це зроби ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 04.06.2013

Дехто думає, що поняття «бренд» і «тренд» стосуються лише бізнесу і реклами. Насправді застосування для них можна знайти і в такій, на перший погляд, далекій від бізнесу царині життя як Церква.
Є, скажімо, великі і пишні храми, куди не спішать паломники. А є невеличкі церковки, до яких йдуть на прощу й відпуст сотні тисяч вірян паломників.
Це значить, що у цих церковках знаходяться так звані «тронні місця» визнаних святинь християнського світу. Зокрема, чудотворних образів. Саме вони стають «трендами» того світу, в якому звикли жити воцерковлені люди й ті, хто вірить у чудодійну помічну силу святинь. Володіти таким «трендом» не лише почесно, але й прибутково. Що вже й казати про те, що подібні святині є національними надбаннями, означниками-оберегам ... Читати далі »
Переглядів: 1756 | Долучив: Dnister | Дата: 04.06.2013

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка функціонує книжкова виставка-портрет, присвячена 130-річчю від дня народження письменниці, перекладачки, журналістки, громадської діячки і педагога Ольги Дучимінської.
Народилася  Ольга-Олександра Дучимінська (псевдоніми: Остапівна Ірма, Барвінок Олег, Лучинська Ольга, Поважна О. та ін.) в селі Миколаєві на Львівщині в сім'ї  вчителя.  Навчалася в Станіславській гімназії та в інституті для дівчат у Перемишлі. Вчителювала на Львівщині та Івано-Франківщині. Пізніше проживала в Празі, де познайомилася з Олександром Олесем, Володимиром Антоновичем. Працювала науковим співробітником етнографічного музею у Львові,  у журналах "Жіноча доля" і „Наша хата". Була подругою і однодумцем ... Читати далі »
Переглядів: 640 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2013

Громадська організація «Інститут історії Надвірнянського району» зініціювала проект зі створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району.
Про це журналісти Прикарпаття довідалися під час прес-туру в Надвірнянський район, відвідавши за програмою нафтогазовидобувне управління «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта».
Як розповів начальник НГВУ «Надвірнанафтогаз» Володимир Чуприна, Музей історії нафтопромислів Галичини під відкритим небом буде на території учбово-виробничого комбінату, де готують фахівців робітничих професій. У 2011 році сформувалась ініціативна група, до складу якої увійшли працівники нафтогазової галузі, інженери, історики, юристи, науковці, «кому не байдужа історія краю». ... Читати далі »
Переглядів: 440 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2013

«Історичні постаті Греко-католицької церкви та їх роль у культурно-просвітницькому та національному відродженні» — міжнародна наукова конференція на таку тему відбудеться цьогоріч 18 жовтня в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, що в Коломиї.
На захід, що присвячений 1025-літтю Хрещення України-Руси, запрошені історики, богослови, священики, етнографи, мистецтвознавці. І працюватимуть ці люди, зокрема, в таких напрямках: Роль Греко-католицької церкви в українському національному відродженні (ХІХ – ХХ ст.); священицькі родини в громадсько-культурному житті України; Греко-католицька церква в роки воєнних лихоліть ХХ ст.; капеланство як релігійно-церковний феномен; греко-католицьке духівництво в підпіллі та еміграції; Роль жінки у вихованні української греко-католицької род ... Читати далі »
Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2013

Цього року з нагоди дня міста звання почесного громадянина Івано-Франківська отримав головний історик Івано-Франківська Богдан Гаврилів. Відзнака існує не так давно, і на сьогодні є тільки восьмеро номінантів — Володимир Грабовецький, Лук’ян Вардзарук, Роман Фабрика та п’ятеро уже покійних — Володимир Войцюк, Володимир Полєк, Лідія Дмитрів, Мирон Мицкан, Опанас Заливаха. Їхні імена залишаться в Книзі почесних громадян міста довічно. Богдан Гаврилів — перший уродженець міста.
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

Верховна Рада України підтримала ініційовану народним депутатом Романом Чернегою постанову про відзначення у 2013 р. на державному рівні 1115 років з дня заснування міста Галича. Перша письмова згадка про колишню столицю Галицько-Волинського князівства датується 898 роком.
Давній Галич був великим економічним і культурним центром Київської Русі. В 1140 році він згадується в Іпатіївському літописі. З 1144 р. Галич був столицею Галицького князівства, а згодом і Галицько-Волинської держави. Центр княжого Галича містився біля теперішнього села Крилоса на березі Лукви (притоки Дністра), а на місці теперішнього міста існував торговельно-ремісничий посад.
Значного розквіту Галич досяг у 2-й половині 12 ст. за князювання Ярослава Осмомисла і Романа Мстислави ... Читати далі »
Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

Майже 350 років тому Українська Греко-Католицька Церква першою заговорила про те, що пияцтво знищує людину. Відтоді і до наших днів триває боротьба між світлим началом і темним, між матеріальними вигодами і духовністю.
У другій половині ХVІІІ ст. першу спробу організації боротьби з пияцтвом у Галичині зробив львівський єпископ Йосиф Шумлянський. У 1687 році видана книга його повчань та інструкцій для священиків "Метрика альбо реєстр для порядку церкви”, в якій 10 сторінок відведено для висвітлення шкідливості пияцтва. Галицький митрополит Михайло Левицький (1774-1858) звернувся з відповідним листом до своїх священиків у 1844 р. У ньому духовенство отримало детальні інструкції про те, як провадити антиалкогольну кампанію серед парафіян та провадити Товариства тверезості. А 8 листопада було опубліковане ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

Наприкінці XIX — поч. XX ст. почалося пробудження національної свідомості українського народу. Вже тоді відчувалася потреба в організації освіти для українських дітей. Розв’язання цієї проблеми в Галичині взяло на себе Українське педагогічне товариство «Рідна Школа».
«Рідна Школа» — громадське товариство, що бере початки від 1881 р., коли у Львові було засновано Руське товариство педагогічне (у 1912 р. воно змінило назву на Українське педагогічне товариство (УПТ), а у 1926 р. — на Українське педагогічне товариство — Товариство «Рідна Школа»). Засновниками товариства були українські педагоги Анатоль Вахнянин, Омелян Ороновський, Омелян Партицький, Омелян Савицький, Роман Заклинський та інші українські громадські діячі.
Основною ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024