Четвер, 25.04.2024, 05:55:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 199 200 201 202 203 ... 275 276 »
Громадська організація «Інститут історії Надвірнянського району» зініціювала проект зі створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району.
Про це журналісти Прикарпаття довідалися під час прес-туру в Надвірнянський район, відвідавши за програмою нафтогазовидобувне управління «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта».
Як розповів начальник НГВУ «Надвірнанафтогаз» Володимир Чуприна, Музей історії нафтопромислів Галичини під відкритим небом буде на території учбово-виробничого комбінату, де готують фахівців робітничих професій. У 2011 році сформувалась ініціативна група, до складу якої увійшли працівники нафтогазової галузі, інженери, історики, юристи, науковці, «кому не байдужа історія краю». ... Читати далі »
Переглядів: 441 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2013

«Історичні постаті Греко-католицької церкви та їх роль у культурно-просвітницькому та національному відродженні» — міжнародна наукова конференція на таку тему відбудеться цьогоріч 18 жовтня в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, що в Коломиї.
На захід, що присвячений 1025-літтю Хрещення України-Руси, запрошені історики, богослови, священики, етнографи, мистецтвознавці. І працюватимуть ці люди, зокрема, в таких напрямках: Роль Греко-католицької церкви в українському національному відродженні (ХІХ – ХХ ст.); священицькі родини в громадсько-культурному житті України; Греко-католицька церква в роки воєнних лихоліть ХХ ст.; капеланство як релігійно-церковний феномен; греко-католицьке духівництво в підпіллі та еміграції; Роль жінки у вихованні української греко-католицької род ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 03.06.2013

Цього року з нагоди дня міста звання почесного громадянина Івано-Франківська отримав головний історик Івано-Франківська Богдан Гаврилів. Відзнака існує не так давно, і на сьогодні є тільки восьмеро номінантів — Володимир Грабовецький, Лук’ян Вардзарук, Роман Фабрика та п’ятеро уже покійних — Володимир Войцюк, Володимир Полєк, Лідія Дмитрів, Мирон Мицкан, Опанас Заливаха. Їхні імена залишаться в Книзі почесних громадян міста довічно. Богдан Гаврилів — перший уродженець міста.
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

Верховна Рада України підтримала ініційовану народним депутатом Романом Чернегою постанову про відзначення у 2013 р. на державному рівні 1115 років з дня заснування міста Галича. Перша письмова згадка про колишню столицю Галицько-Волинського князівства датується 898 роком.
Давній Галич був великим економічним і культурним центром Київської Русі. В 1140 році він згадується в Іпатіївському літописі. З 1144 р. Галич був столицею Галицького князівства, а згодом і Галицько-Волинської держави. Центр княжого Галича містився біля теперішнього села Крилоса на березі Лукви (притоки Дністра), а на місці теперішнього міста існував торговельно-ремісничий посад.
Значного розквіту Галич досяг у 2-й половині 12 ст. за князювання Ярослава Осмомисла і Романа Мстислави ... Читати далі »
Переглядів: 452 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

Майже 350 років тому Українська Греко-Католицька Церква першою заговорила про те, що пияцтво знищує людину. Відтоді і до наших днів триває боротьба між світлим началом і темним, між матеріальними вигодами і духовністю.
У другій половині ХVІІІ ст. першу спробу організації боротьби з пияцтвом у Галичині зробив львівський єпископ Йосиф Шумлянський. У 1687 році видана книга його повчань та інструкцій для священиків "Метрика альбо реєстр для порядку церкви”, в якій 10 сторінок відведено для висвітлення шкідливості пияцтва. Галицький митрополит Михайло Левицький (1774-1858) звернувся з відповідним листом до своїх священиків у 1844 р. У ньому духовенство отримало детальні інструкції про те, як провадити антиалкогольну кампанію серед парафіян та провадити Товариства тверезості. А 8 листопада було опубліковане ... Читати далі »
Переглядів: 618 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

Наприкінці XIX — поч. XX ст. почалося пробудження національної свідомості українського народу. Вже тоді відчувалася потреба в організації освіти для українських дітей. Розв’язання цієї проблеми в Галичині взяло на себе Українське педагогічне товариство «Рідна Школа».
«Рідна Школа» — громадське товариство, що бере початки від 1881 р., коли у Львові було засновано Руське товариство педагогічне (у 1912 р. воно змінило назву на Українське педагогічне товариство (УПТ), а у 1926 р. — на Українське педагогічне товариство — Товариство «Рідна Школа»). Засновниками товариства були українські педагоги Анатоль Вахнянин, Омелян Ороновський, Омелян Партицький, Омелян Савицький, Роман Заклинський та інші українські громадські діячі.
Основною ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

Одним з найкращих фотографів міжвоєнного Станиславова по праву вважався Мар’ян Єдрик. Він непогано заробляв і міг дозволити собі винаймати квартиру у будинку на Сапежинській, 30, пізніше відомому через крамницю «Прикарпатський коровай».
1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу. Станиславів був далеко від лінії фронту, проте всі боялися авіанальотів і диверсантів. Місто ще не бомбили, але німецькі літаки очікували зо дня на день. У Станиславові сформували муніципальну громадську охорону — добровільну організацію, учасники якої охороняли різні важливі об’єкти. Єдрик також записався до МГО.
Одного ранку він повернувся з нічного чергування та вийшов покурити на балкон. Мешкав на третьому поверсі, звід ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Долучив: Dnister | Дата: 31.05.2013

29 травня 2013 року в приміщенні Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулася презентація навчально-демонстративної виставки «УПА: історія нескорених», авторами якої є співробітники Центру досліджень визвольного руху «Зарваницька громадська ініціатива».
Вона розрахована як на молодь, так і на старше покоління. Фотовиставка побудована на документах з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішніх документах Української Повстанської Армії.
У вітальному слові заступник голови районної державної адміністрації Людмила Сівецька, звернувшись до авторів виставки, зазначила: «УПА є своєрідним феноменом у світовій історії. Велика честь і шана Вам за таку благородну справу. Сподіваємось, що молоде покоління глибоко та гідно оцінить ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1952 рік
Новий басейн
Переглядів: 585 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2013

Калуські краєзнавці працюють над розробкою туристичних маршрутів на території міста і району. У нашому краї пропонують створити п’ять туристичних маршрутів, які презентували б історію нашого краю у всіх тих аспектах, які були б цікавими для туристів.
Отже, туристи могли б мандрувати маршрутами «Старе місто», «Калуські святині і некрополі», «Калуські промисли», «Музей Бандери і Чорний ліс» та «Первісні стоянки і печери». Над їхньою розробкою працюють краєзнавці Богдан Яневич, Юрій Онисько та завідувач музейно-виставкового центру Калуша Уляна Паньо.
Наші предки залишили нам історичне минуле. І воно — не ліпше і не гірше від історичного минулого решти міст області переконують розробники маршрутів.  ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 30.05.2013

«Звідки походить рід Кобилянських?» — таке запитання неодноразово ставили й досі ставлять собі дослідники творчості відомої української письменниці Ольги Кобилянської. В науковому обігу побутує думка, що Кобилянські на Буковину прийшли з Наддніпрянщини. Так вважають одні дослідники, другі — що з Галичини. Чи справді це так?            
Відомий український поет, перекладач, літературознавець, директор Чернівецького літературно-меморіального музею О. Кобилянської Володимир Вознюк, досліджуючи творчість та життєпис письменниці, звернув увагу на цитату в її спогадах, написаних для мовознавця і громадсько-політичного діяча Буковини Степана Смаль-Стоцького під назвою «Про себе саму»: «На жаль, дідо Яків Кобилянський і батько його, греко-католицький парох у Микитинцях у Галичині, не подбав про те за ж ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2013

У селі Довгому Калуському Калуського району на церковному подвір’ї збереглися могили трьох священиків, які свого часу були парохами місцевої церкви Св. Василія Великого. Скупа інформація, віднайдена у шематизмах (списках) бібліотек Львівської архієпархії XIX та першої половини ХХ ст., наштовхнула мене на думку звернутися через газету до жителів сіл, в яких парохами церков Калуського, Тисменицького, Косівського, Пістинського, Надвірнянського, Тлумацького, Болехівського і Бережанського деканатів були отці Симеон Стефанович, іоан Каратницький, Михаіл Олексій. Можливо, хтось допоможе розширити подані тут життєписи священиків на підставі власних спогадів, фотографій, документів чи літератури. Можливо, віднайдуться і відізвуться хтось із близьких і рідних, хто зможе доповнити їхні біографії.     
Симеон Стефанович. ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 29.05.2013

26 травня 2013 року на території Музею архітектури і побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» (с. Крилос, Галицького р-ну Івано-Франківської обл.) відбувся довгоочікуваний захід: ІІІ музейно-етнографічний фестиваль «Галицька брама». Саме на території скансену, на якій розташовані старожитні об’єкти архітектури з чотирьох етнографічних регіонів Прикарпаття, всі гості фестивалю мали можливість побачити діяльність сучасного музею і одночасно відтворити власну історичну пам’ять. Розпочалося дійство поруч мистецьки нововідтвореної сторожової вежі, яка збудована на зразок фортифікаційних оборонних споруд княжої доби, але має сучасне призначення – демонструвати минуле і заохочувати мандрівників до відвідування скансену. 
«…Покоління за поколінням, впродовж років і віків творили, мріяли ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2013

24 травня 2013 року у м. Галичі відбулася наукова конференція «Авраамічні релігії в Україні: історія, етнокультурні взаємовпливи, міжконфесійні взаємини». Її організаторами виступили Міністерство культури України, Міністерство освіти і науки України, Національний заповідник "Давній Галич", відділення релігієзнавства інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України та кафедра релігієзнавства і теології Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.
В конференції прийняли участь 52 науковці з провідних наукових закладів більшості міст України, зокрема – Бережан, Галича, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Києва, Кам’янця-Подільського, Львова, Рівного, Тернополя, Чернівців, Чернігова та ін.
З вітальним словом до учасників конференції зверн ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2013

Ми вже неодноразово висвітлювали процес формування Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району, який створений торік у нашому місті.
Цього тижня Музей отримав поповнення – напередодні Міжнародного дня музеїв свою власну бібліотеку передав до Музею Ярослав Драбина – головний геолог НГВУ «Надвірнанафтогаз» у 1959-1990 роках. Під час офіційної передачі книг до колекції музейних експонатів додалися й кілька десятків світлин околиць Биткова, зроблених у 20-30-их та у 50-60-их роках минулого століття, із архіву обласної федерації профспілок нафтогазової промисловості.
Як зазначив голова ГО «Інститут історії Над­вір­нянського нафтопромислового району» Ігор Гузійчук, ця подія непересічна для Музею і ... Читати далі »
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2013

З нагоди 118-ї річниці від дня народження відомого українського поета, січового стрільця Юрія Шкрумеляка у його рідному селищі Ланчин з ініціативи місцевого осередку ВО «Свобода» за підтримки учителів та учнів місцевих шкіл відбулися урочистості із вшанування борця за волю України. Панахиду провів настоятель Церкви Зіслання Святого Духа УГКЦ о. Василь Ткачук біля монумента Юрію Шкрумеляку у центрі селища.
У святковому концерті за участі учнів місцевої школи, названої у честь Юрія Шкрумеляка, прозвучали вірші поета та стисла оповідь про його життя.
До пам’ятника січовому стрільцеві «свободівці» поклали вінки, а голова райорганізації ВО «Свобода» Михайло Іваночко, виступаючи перед односельцями, зазначив, що громада має не лише пам’ятати своїх земляків ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2013

Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Батьківщини сини незборимі” з 27 травня 2013 р. функціонує книжкова виставка „Євген Петрушевич: портрет державника у часі й просторі”, присвячена 150-літтю від дня народження відомого політичного діяча Галичини.
Євген Петрушевич народився З червня 1863 р. в Буську на Львівщині у сім'ї священика. Навчався на юридичному факультеті Львівського університету.
Уже в студентські роки став одним із лідерів молодіжного руху, очолював „Академічне братство". Вия­вив себе талановитим організатором суспільно-політичного й культурно-ос­вітнього життя у віддаленому від га­лицької стол ... Читати далі »
Переглядів: 529 | Долучив: Dnister | Дата: 28.05.2013

Перший в Україні Музей вівчарства відкрили в найбільшому серед гуцульських сіл — Космачі на Косівщині. Як розповів господар садиби «Космацька писанка» Роман Бойчук, ідея такого музею виникла з огляду на відсутність у більшості господарств нашого краю цієї головної з давніх-давен годувальниці сім’ї. Створення музею стало наступним пунктом у проекті, який стосується методів нетрадиційного лікування, і який Роман Бойчук разом із сином, також ветеринаром за фахом, запровадили кілька років тому.
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2013

Якось звичним уже стало зазначати в біографії українського борця, що він прожив бурхливе, сповнене різноманітних пригод і прикрощів життя. Але навіть серед цієї когорти людей життєвий шлях Костянтина Петера вражає своєю насиченістю і багатогранністю. Адже мало хто протягом 60 років життя зумів побувати на фронтах обох світових воєн, взяти активну участь в обох українських визвольних змаганнях, понад 10 років провести в підпіллі і до того ж одружитися, виростити дітей, звести будинок, висадити біля нього розкішний сад та провести велику просвітницько-культурну роботу серед населення. При всьому тому його ім’я наразі, окрім дослідників та односельців, залишається мало відомим для пересічної людини.
Народився Костянтин Петер на Вінниччині у с. Пилипи-Борівську в 1893 р. Його батько за походженням був німцем, а мати — із давньог ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2013

Серед когорти видатних душпастирів Української Греко-Католицької Церкви достойне місце займає отець Тит Блонський — поет і прозаїк, літературний критик, етнограф. Вивчення метричних книг села Дора, архівних документів та літературних джерел дозволяє розширити відомості про цю видатну особистість.
Отець Тит Блонський народився 9 квітня 1830 року в Тлумачі на Станиславівщині в сім’ї священика, громадського і культурного діяча, посла до австрійського парламенту Кирила Блонського (1803-1852). Батько був також організатором шкіл, збирачем гуцульського фольклору та матеріалів до словника народної мови. Матір звали Текля, походила із священичої родини Бородайкевичів, була обдарована тонким музичним слухом і чарівним голосом. Після смерті батька молодим студентом-теологом опікувався дядько, отець Іван Блонськ ... Читати далі »
Переглядів: 885 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2013

26 травня начальник відділу культури районної державної адміністрації Володимир Гібчинський та Долинський міський голова Володимир Гаразд взяли участь в освяченні меморіальної дошки долинянину, музиканту, засновнику музичної освіти на Долинщині, першому директору Долинської дитячої музичної школи Володимиру Антоновичу, яку встановили на будівлі Долинської музичної школи імені Мирослава Антоновича.
Поминальну панахиду відправив протоієрей, парох УГКЦ Серця Ісуса і Серця Марії м. Долина о. Вітольд Левицький.
Спогадами про знаного музиканта, прекрасну, щиру людину, поділились директор Івано-Франківської музичної школи №1 Ганна Кецало, член Національної спілки письменників України, журналіст Тетяна Матвєєва ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2013

24 травня, під головуванням першого заступника міського голови Зіновія Ігоровича Фітеля відбулася нарада з керівництвом Департаменту містобудування і архітектури та відділу з питань охорони культурної спадщини стосовно реконструкції брами палацового комплексу Потоцьких.
На нараду також були запрошені проектанти, які спеціалізуються на роботі з відновлення архітектурних та історичних пам’яток та мають значний досвід роботи з реконструкції та відновлюваних робіт на об’єктах культурної спадщини. В результаті наради роздано ряд протокольних доручень для оперативного проведення чергової стадії робіт з реконструкції брами вищезгаданого палацового комплексу.
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 27.05.2013

Нещодавно завершився міський конкурс проектів і програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства міста Івано-Франківська, який вже другий рік поспіль проводить міська рада.
Минулого тижня відбулося нагородження переможців конкурсу.
Фінансову підтримку від міста отримають 56 проектів. У номінації «Проекти громадських організацій» перемогу здобула Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка. Вона запропонувала видати міфологічний путівник «Легенди старого Станиславова». Його автором є журналіст «Репортера» Іван Бондарев.
«Нині відчувається велике зацікавлення читачів старовинними перека ... Читати далі »
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2013

Кілька років тому увагу перехожих на вулиці Василіянок привертав гарненький будиночок із колонами та старовинним портиком - родинна кам'яниця сім’ї Гриневичів, збудована ще 200 років тому. Донедавна там працював музей Гриневичів. Сьогодні за кронами дерев та хащами бур'янів фасад будинку №52 неможливо розгледіти взагалі. На ґанку поселилися бомжі та наркомани - треба ступати уважно, щоб не поранитися до шприца чи розбитої ампули "Димедролу" та не вступити у лайно. З будинку просто на траву пообсипалися частини фасаду. Музей, який покликаний зберігати пам'ять і рятувати від забуття, сьогодні потребує порятунку сам. Чи втратить місто ще одну пам'ятку?
Як відзначає краєзнавець Михайло Головатий, будівля на вулиці Василіянок, 52 збудована на початку 19-го століття: "Це дуже цікава міщанська споруда у стилі класицизму. Привертає увагу цікавий чотирикол ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2013

Оргкомітет музейно-етнографічного фестивалю «Галицька брама» повідомляє про те, що у зв’язку з вшануванням в Україні 19 травня Дня пам’яті жертв голодомору і політичних репресій, дата проведення фестивалю змінюється.
Фестиваль буде проведено 26 травня 2013 року. Початок фестивалю о 12.00 год. на території Музею народної архітектури та побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» (с. Крилос, Галицького району Івано-Франківської обл.).
Чекаємо Вас в гості на фестиваль, будемо раді зустрічі!
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 26.05.2013

22 травня ц.р  в Народному музеї історії  Прикарпатського національного  університету ім. В.Стефаника та  освіти на Прикарпатті відбувся  пленум Івано-Франківської обласної  організації Національної спілки  краєзнавців України. В пленумі  взяли участь 24 члени правління та 5 членів лічильної комісії.
На порядку  денному розглянули наступні питання:
1. Про підготовку програми ОО НСКУ і завдання розвитку краєзнавства на Прикарпатті.
2. Про роль по підготовці до відзначення на Прикарпатті 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.
3. Нагородження премією ОО НСКУ «Краща книга року».
Переглядів: 527 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2013

Переглядаючи один за одним старі номери газети українців Америки «Свобода», ми наштовхнулися на цікавий допис про видатного композитора Дениса Січинського, десять останніх років життя якого були тісно пов’язані зі Станиславовом початку ХХ ст. Автор статті – Марія Якубович-Качмарська, донька одного із станиславівських приятелів композитора  Євгена Якубовича, яка  в дитинстві знала Січинського і була його ученицею.
Про авторку відомо небагато. У 1925 році, коли помер батько Марії, вона вже мала власну сім’ю, а в кінці 1940-х Марія опиняється в США. Напевно, доля розкидала по світу її родину, бо в газеті «Свобода» у 1947 році вона помістила невелике оголошення в рубриці «Шукають своїх рідних». У США Марія проживала у штаті Нью-Джерсі, входила до  Союзу Українок Америки.
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2013

26 травня 2013 року в Музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» відбудеться фольклорний музейно-туристичний фестиваль «Галицька брама». Про особливості цьогорічного фестивалю в короткому інтерв’ю розповідає генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський.
- п. Олександре, чим зумовлене проведення цьогорічного фестивалю?
- У цьому році ми маємо багато свят пов'язаних з історією землі Галицької і загалом України. Адже ми готуємося до відзначення 1025 - річчя Хрещення України, святкуватимемо 760-річчя коронації Данила Галицького, а також 1115-річницю першої згадки про Галич в угорських хроніках. Саме в цьому часі, серед чисельних заходів, 26 травня традиційно, в ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 25.05.2013

Продовжується організаційна робота та заходи щодо спорудження пам’ятника Борцям за волю України у м. Надвірна.
Одним із важливих заходів, без якого неможливе втілення задуму спорудження пам`ятника, є збір коштів, який розпочато у грудні минулого року. За станом на 15 травня 2013 р., завдячуючи жителям Надвірнянщини, працівникам органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, депутатам, працівникам державних підприємств, установ, організацій, освітянам та працівникам культури району, на благодійний рахунок громадської організації «За спорудження пам’ятника Борцям за волю України» надійшло 38425 грн. Організаційний комітет та громадська організація складають щиру подяку жертводавцям, котрі відгукнулись на благодійну акцію та внесли свої пожертви на спорудження пам’ятника Борцям за волю України у Над ... Читати далі »
Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

Ще один пам’ятник у середмісті Івано-Франківська. Пам’ять зачинателів національного відродження «галицького Шевченка» о. Маркіяна Шашкевича,  бойківчанина Івана Вагилевича та етнографа Якова Головацького - місцеві краєзнавці  вшанували  постаментом.
Просвітителі відомі тим, що у часи  ополячення та русифікації Галичини видавали першу книгу українською - альманах "Русалка Дністровая." Такий пам’ятник "Руській трійці" перший в Україні, переконаний Богдан Гаврилів. І не лише в цьому його особливість, постамент споруджують методом народної побудови.   Кошти збирають уже три роки.
У довгому переліку 10 тисяч благодійників. Першим жертводавцем став праправнук одного з "трійці" - 85-річний Іван Демянович Вагилевич. На збереження па ... Читати далі »
Переглядів: 469 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

17 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, у рамках відзначення 100-річчя з часу дарування митрополитом Андреєм Шептицьким Національного музею українському народові відбулася визначальна подія – відкрито новий розділ постійної експозиції «Йов Кондзелевич. Визначна пам’ятка українського бароко – Богородчанський іконостас» (1698 – 1705)», повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Знаково, що відкриття відбулося за участі Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви.
В урочистостях також взяв участь голова обласної державної адміністрації Віктор Шемчук, який, зокрема, зазначив: «Стараннями Блаженнішого митрополита Андрея Шепт ... Читати далі »
Переглядів: 443 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

Районний прокурор смт Більшівці Станіславської області товариш Цокур 10 квітня 1952 року зачитав вирок: «За саботаж і куркульство іменем закону УРСР засуджено громадянина Матейка Онуфрія Михайловича, 1872 р. н., позбавленням волі на десять років з повною конфіскацією власного майна за місцем проживання в с. Кінашів».
У судовій залі присутні дружина Оксана (75 років), дочки Ганна та Явдоха. Діти плачуть, сльози котяться з очей і падають на долівку перед столом правосуддя, накритим яскраво-червоною скатертиною. Душею і серцем тужить за чоловіком згорьована непосильною працею дружина. Сільські хлібороби з презирством вдивлялися в нелюдські обличчя тих, хто творить насильство над людьми праці в переддень Христового Воскресіння на святій Богом даній землі Україна.
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

Кажуть, що історія повторюється: у періодах, у подіях,  у постатях. Наші славетні предки – галичани в далекі часи середньовіччя ставали на прю із численними ворогами, що  сунули на наші землі то із заходу, то зі сходу. Вміле володіння зброєю, тактичні навички ведення війни, відчайдушність характеру і безприкладний героїзм дозволяли нашим краянам  у давнину  не тільки зупиняти ворожі полчища, але і перемагати нападників. Через гени військова завзятість передалася і їхнім нащадкам. Січові стрільці та вояки УПА – ось найбільш  яскраві приклади  військової доблесті та наступності у поведінці галичан.

Зрозуміло, що найбільше для тих давніх часів заняття військовою справою зосереджувалося у столиці держави – славному міст ... Читати далі »
Переглядів: 803 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013

За Польщі у Станиславові диваків-оригіналів не бракувало. Але з них вирізнявся один чоловік, якого називали Професором.
Він постійно возив за собою скриню на колесах, запевняючи перехожих, що там його цінний винахід. Про цього дядька вдалося довідатись трохи більше.
Звали його Володимир Бурчицькій, і спочатку він був доволі поважною людиною — радником суду. Проте з часом у нього виявилися проблеми з головою. Бурчицький вважав себе винахідником і дуже боявся злодіїв, які неодмінно мали вкрасти його винаходи, а його самого вбити. Він навіть обклав оловом свою халупу на вулиці Колійовій — аби підступні вороги просвітили її рентгеном.
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 24.05.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024