Четвер, 25.04.2024, 08:26:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 202 203 204 205 206 ... 275 276 »
Осмолодівські ліси (теперішній Рожнятівський район) давно славились дичиною. Ще наприкінці ХIХ ст. граф Пауль Пальфій фон Ердьодь у безлюдних горах недалеко від Осмолоди орендував для полювання близько десяти тисяч гектарів лісових угідь. У 1933 році в цих мисливських угіддях англійський лорд вполював оленя, роги якого вагою 7,5 кілограма потягнули на рекорд Галичини. Моральний кодекс тогочасної «стріляючої» європейської еліти викладено у стрічках фон Візенталя:
По тім пізнати справжнього ловця,
Що в звірі почита її Творця,
Знає, на що як полювати,
Коли стріляти, а коли плекати.
Переглядів: 729 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2013

Якщо версія вчених про «старіння» віку церкви Святого Духа в Рогатині підтвердиться, це буде сенсація, зазначив начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної держадміністрації Володимир Федорак. За його словами, «думка кількох істориків і реставраторів є дуже чіткою, що це перша чверть 16-го століття, тобто церкві близько 500 років».
Експерти зі Львова, які займалися реставрацією храму, при дослідженні структури деревини зробили біохімічний аналіз і встановили, що дерева, з яких побудована церква, були зрубані у 1502–1503 роках.
Наразі в історичних довідках, інформаційних буклетах ця церква, одна з претендентів на включенн ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2013

Музей мистецтв Прикарпаття відкрив експозицію творів, які належать фонду Черкаського обласного художнього музею. В експозиції – понад 30 художніх робіт, присвячених Тарасу Шевченку.
«В цій експозиції кращі твори Черкаського художнього музею, які присвячені темі життя та творчості Тараса Шевченка. Головну частину цієї експозиції займають роботи Олександри Теліженко, відомої, як ініціатор акції «Рушники Національної Єдності України». Їх вишивала вся держава», - говорить науковий працівник Музею мистецтв Прикарпаття Роман Водвуд.
Він зауважив, що в експозиції є два рушники, автором яких є Олександра Теліженко : «Вогонь душі Тараса» та «Роде наш красний». Вони доповнені декоративними панно «Золотий тризуб», ... Читати далі »
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

До 100 річниці Першої світової війни на Прикарпатті впорядкують усі солдатські могили. Про це сьогодні на колегії Івано-Франківської облдержадміністрацїі повідомив її голова Михайло Вишиванюк.
Він дав доручення перевірити кожний населений пункт, де є поховання колишніх воїнів і упорядкувати могили, незалежно від нації тих, хто там похований чи від того, на якому боці фронту воювали.
«Треба провести упорядкування усіх могил, не дивлячись на конфесію, національність і на те, за що воював. Це – солдати. І має бути християнське ставлення до всіх, хто загинув. Не дай Боже, щоб хоч якась могила була у бур’янах. Усі ветерани мають бути уважені, без винятку» - наголосив Вишиванюк.
Переглядів: 501 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

У центральній частині Надвірної височіє будівля римо-католицького костелу Успення Пресвятої Богородиці. Це найстарша культова споруда у місті.
Поява римо-католицьких храмів у нашому краї пов`язана із занепадом Галицько-Волинської держави і захопленням у ХІV ст. Галичини Польщею. Польські королі роздавали своїм васалам захоплені землі. Ще у ХІV ст. король Владислав дав значні земельні володіння феодальному роду Куропатвів, у т. ч. і на Надвірнянщині. Разом із ними сюди прийшли челядь і дрібна шляхта, яка займала різні адміністративні посади у маєтках та при дворі магната.
Ширша польська колонізація відбулася у XV ст. Переселенці із Польщі осідали у містах і містечках краю. З виникненням міста Надвірна (К ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

З метою підняття духу знедоленого українського народу і посилення почуття національної гідності і патріотизму в легіоні УСС створили, крім бойових підрозділів, і мистецькі структури (хори, духовий оркестр і театр). До духового оркестру ввійшов надвірнянець Лесь Гринішак. У 1916 р. наш краянин став учасником струнного квартету.
Після створення Української Галицької Армії (УГА) засновано фронтовий театр, адміністратором якого призначили Леся Гринішака, керівником трупи – Гната Юру, а завідувачем літературно-репертуарної частини – земляка із Ланчина Юрія Шкрумеляка.
1919-го постали кілька стрілецьких хорів, духовий і струнний оркестри, котрі виступали перед стрільцями і місцевими жителями. Стрілецькі хори та оркестри під керівниц ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

У передвеликодні дні на прикарпатців та гостей краю чекає чимало різноманітних виставок. Одна з них розгорнула свою величну експозицію. В обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрилась виставка плащаниць з колекції архикатедрального та митрополичого собору Воскресіння Христового.
До уваги глядачів представлена колекція плащаниць, які датуються від другої половини XIX до першої половини XX. Плащаниця — це плат великого розміру із зображенням відбитку Ісуса Христа. На багатьох плащаницях експозиції бачимо, окрім Ісуса Христа, ще й інших біблійних осіб.
«У нас така дискусія велася, яка канонічна плащаниця — чи там, де Він є один в гробі, чи там, де чотири чи п’ять,  — розповідає отець Юрій Новицький ... Читати далі »
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Чи хотілося вам коли-небудь повернутися на століття назад, дізнатися, що бентежило, інтригувало чи забавляло наших прадідів та прабабусь? Зробити це легко, бо аби збагнути, як жили люди десять, двадцять, тридцять, сто років тому, зовсім не обов'язково штудіювати підручники з історії. Часом достатньо полистати підшивки старих газет. Тим паче, що не зважаючи на тривалий термін, деякі замітки з минулого дивують своєю свіжістю і актуальністю. 
Щодо, власне, станіславської преси, то перші друковані видання на території сучасного Івано-Франківська побачили світ у середині ХІХ ст. У першій третині ХХ століття, тобто приблизно сто років тому, особливого  вибору у пресі станіславівці не мали: газет у місті в різний час було від одного до трьох-чотирьох видань, адже особливістю тодішніх  «таблоїдів» було те, що виходили ... Читати далі »
Переглядів: 774 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Цього разу — краєзнавчі видання міжвоєнної доби. За 20 років поляки встигли випустити багацько книжок. Відмітимо найцікавіші.

Пан плагіатор
У листопаді 1920 року на окружній краєзнавчій конференції історик Станіслав Гайковський прочитав доповідь. Двома роками пізніше він видав її окремою брошурою під назвою «Станиславів і його пам’ятки з давніх часів».
Про автора відомо небагато. Польський телефонний довідник повідомляє, що Станіслав Гайковський був керівником школи та мешкав на вулиці Пєрацького, 32. З 1934 року так називалася Липова (Шевченка). За ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Повстанець УПА Володимир Аронець вважає, що немає слів, якими можна було б навіть приблизно висловити ту безмежну міру жаху, страждань і терпінь, що винесли тисячі українців по незчисленних сталінських таборах від Заполяр’я до Далекого Сходу.  
Сьогодні продовжуємо розмову з активним учасником Норильського повстання Володимиром Аронцем, якому завтра виповниться 86 років.
- На якій частині тіла і до якого часу каторжани носили концтабірні номери? Який був ваш?
— Кожен каторжанин носив табірний номерний знак, який обліплював його зо всіх боків: на грудях, на плечах, на правій і на лівій руках, на правій нозі, спереду на шапці ... Читати далі »
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Кілька років тому вийшли друком цікаві спогади Володимира Макара «Мій Станиславів».
Він описує своє дитинство та навчання в українській гімназії, яке припало на двадцяті роки минулого століття.
Тоді «державна гімназія з руською мовою нав­чання» була острівцем українського патріотизму у польському Станиславові. Учні добре пам’ятали часи ЗУНР і вважали поляків окупантами.
11 листопада 1927 року, коли гімназисти поверталися зі служби у катедрі, їм наказали йти на парад. У примусовому порядку. Весь польський Станиславів відмічав тоді День незалежності. На сучасному Вічевому майдані встановили трибуну з високими гостями, повз яку чеканним кроком проходили колони військових, пожеж ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Карпатські гори в минулому були чи не первинним осердям тієї цивілізації з історії людства, котру заведено вважати шумерською, і для цього є достатньо доказів серед наскальних написів у місцевих камінних святилищах доісторичної доби. Таку сенсаційну заяву зробив знаний російський сходознавець Анатолій Кифішин під час презентації в Івано-Франківську нового видання своєї монографії про Кам’яну Могилу на Запоріжжі як про найдавнішу писемну пам’ятку світу — цю фундаментальну працю щойно перевидали коштом членів науково-просвітницького товариства «Просвіта—Світовид».  
Втім, як «Галичина» писала, науковець уже оприлюднював свої попередні висновки з розшифрування загадкових написів на скелях та  каменях на Косівщині, про які свого часу писав дослідник українських, у тому числі й галицьких, старожитностей Степан Пушик і ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

19 травня 2013 року в Музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» відбудеться фольклорний музейно-туристичний фестиваль «Галицька брама». Про особливості цьогорічного фестивалю в короткому інтерв’ю розповідає генеральний  директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський.
- п. Олександре, чим зумовлене проведення цьогорічного фестивалю?
- У цьому році ми маємо багато свят пов'язаних з історією землі Галицької і загалом України. Адже ми готуємося до відзначення 1025 - річчя Хрещення України, святкуватимемо 760-річчя коронації Данила Галицького, а також 1115-річницю першої згадки про Галич в угорських хроніках. Саме в цьому часі, серед чисельних заходів, 19 травня традиці ... Читати далі »
Переглядів: 332 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2013

Я виховувався в єзупільській селянській родині. Тато помер у 1942-му. Брат Семен 23-літнім у складі дивізії «Галичина» воював під Бродами. Зумів емігрувати до Канади, де помер через вісім літ. Сестру Ганну 1914 р. н. за зв’язки з ОУН та УПА репресували й депортували до Архангельської області. Її дочку Марію, яка народилася 1938 року, переховували чужі люди, і так вона змогла уникнути депортації. Нині Марія Трач (по чоловікові) працює секретарем Івано-Франківської міської організації Всеукраїнської спілки політв’язнів і репресованих.
Микола Дийдий (1925 р. н.) загітував мене і Василя Недоступа (1927 р. н.) вступити до юнацтва ОУН і створити його найнижчу структуру — «трійку». Ми вивчили напам’ять «Декалог» (десять заповідей українського націоналіста), «Дванадцять прикмет характеру українського націонал ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2013

У Косівському видавництві "Писаний Камінь" побачив світ навчальний посібник "Історія Гуцульщини" професора Володимира Грабовецького.
Це спільна ідея автора — доктора історичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України Володимира Грабовецького та науково-дослідної лабораторії "Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство.
Навчальний посібник "Історія Гуцульщини" багатий на репродукції старовинних гравюр, автентичні документи, численні ілюстрації, карти і схеми. І буде цікавий усім, хто любить свій край.
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2013

Щорічна книжкова виставка-рекламний проспект, приурочена Всесвітньому дню книги і авторського права, розгорнута у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.
Краєзнавча книга є одним з основних джерел вивчення місцевої історії, тому завжди користується надзвичайно великою популярністю серед наших краян: науковців, краєзнавців, студентської та учнівської молоді.
Виставка „Краєзнавча книга 2012-2013" представляє нові надходження з  фондів нашої бібліотеки.
Відкриває експозицію розділ „Історія", який містить видання, присвячені минувшині нашого краю від найдавніших часів і до сьогодення. Викликають захоплення книги „Станиславів ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 16.04.2013

Напередодні Великодніх свят Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку плащаниць з колекції архікатедрального і митрополичого собору Воскресіння Христового міста Івано-Франківська. Ініціатор і куратор виставки адміністратор парафії отець мітрат Юрій Новицький.
Відкриття виставки відбудеться 16 квітня 2013 року о 15.00 год. у виставкових залах музею. Виставка триватиме з 16 квітня по 8 травня 2013 року.
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 16.04.2013

Про факти пошкодження пам’ятників героям національно-визвольних змагань йшлося на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку.
Окрім облиття фарбою пам’ятників Степанові Бандері у с. Грабівка Калуського району та Роману Шухевичу у Тюдові Косівського району 7 березня, 6-8 квітня додалися ще два випадки пошкодження пам’ятних дощок Роману Шухевичу в селах Пуків і Княгиничі Рогатинського району. В засіданні постійної комісії обласної ради взяли участь представники УМВС в області та прокуратури. Вони запевняють: проводиться слідство.
Всі пам’ятники, меморіальні і пам’ятні дошки героям національно-визвольних змагань на території Івано-Франків ... Читати далі »
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 16.04.2013

В суботу, 13 квітня, в рамках святкування 101-ї річниці Пласту – Національної скаутської організації України в театрі кіно «Люм’єр» відбудеться допрем’єрний показ документального фільму «Смуга перешкод. Історія Івано-Франківського Пласту».
38 хвилинна «Смуга перешкод» складається з 10-ти епізодів, що висвітлюють життя Пласту за останні сто років. Зйомки стрічки тривали впродовж року: від березня 2012 до березня 2013. Головним оператором став Ігор Гурський. Спеціально для фільму були віднайдені та оцифровані унікальні архівні кадри, зокрема найстаріше відео міста Станіслав (1944 р.), відео з митрополитом Андреєм Шептицьким серед пластунів (1930 р.), фрагмент пластового маршу в одному з гірських міст (ймовірно Хуст – 1930 р.).
Автори стрічки взяли за ... Читати далі »
Переглядів: 512 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

У рамках відзначення 1025–річчя хрещення Київської Русі 11 квітня 2013р. в актовій залі Галицької ЗОШ І-ІІІст. №1 відбулась науково-практична конференція «Через століття – до сердець».
З вітальним словом та Божим благословенням до учасників конференції звернулись декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василій Завірач та митрофорний протоієрей Іоан Кузь, декан Галицький УАПЦ.
З доповідями виступили доцент кафедри релігієзнавства і теології Прикарпатського університету ім.В.Стефаника Ігор Коваль (доповідь «Історія княжого Галича в найновіших археологічних джерел») та заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький (доповідь «Початок християнізації Галичини»).
Переглядів: 465 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

10 квітня у залі засідань Калуської райдержадміністрації відбулася конференція на тему: «Протистояння українських націоналістів і радянської влади у повоєнний період, останній бій УПА» за участю працівників музею Степана Бандери, науковців, дослідників, викладачів історії. На заході була присутня і шкільна молодь, яким розбудовувати Українську державу. На цьому наголошували учасники конференції.
Відкриваючи конференцію, заступник голови районної ради Михайло Срібняк відзначив, що вороги Української держави спонукають до проведення таких заходів, як сьогоднішня конференція.
«Попри те, що щороку ми відзначаємо і День Героїв, і День створення УПА та інші свята, ми вирішили спільно з учителями, дослідниками провести конференцію.
Переглядів: 527 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

У 2011 році члени обласного товариства «Меморіал» гучно заявили, що у селі Пшеничники Тисменицького району знайшли масове поховання жертв НКВД 1939‑41 років.
Розкопали останки понад 600 людей, серед них 82 дітей. Тоді цю новину обговорювала чи не вся Україна, Пшеничники називали другим Дем’яновим Лазом. Пройшло близько двох років, а про перепоховання – жодних новин. Де ж нині ті останки?

Ким ви були?
Василь Тимків, член «Меморіалу», який очолював групу дослідників по Пшеничниках, каже, що всі розкопки там завершилися ще 15 березня 2011 року. Усі ці ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

Про наше місто написано багато – хто б сперечався. У польських бібліографічних джерелах кількість публікацій перевершує чотири сотні.
Левова частина – це порівняно невеликі статті у газетах. А чи написані про місто книги?
Такі, де від першої і до останньої сторінки йшлося б саме про Станиславів? Те, що є, легко поміститься на одній полиці. Сьогодні пропонуємо добірку австрійських раритетів.

Історія в анекдотах
Перша історія Станиславова вийшла з‑під п ... Читати далі »
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

Майже 200 років барокова дзвіниця прикрашала теперішній майдан Шептицького. Разом із костелом вона творила чудовий архітектурний ансамбль та використовувалася під час богослужінь.
Але у 1960‑х роках костел закрили, а на площі влаштували автобусну станцію приміського сполучення. Дзвіниця заважала розвертатись автобусам, тож міське керівництво просто наказало її знести. На щастя, архітектори встигли зробити обміри фундаментів.
Коли на початку ХХІ століття проводили реконструкцію середмістя Івано-Франківська, стару дзвіницю вирішили відбудувати. Але майже одразу зіштовхнулись з суттєвою проблемою – у будівничих були лише креслення підмурівків, а висоту дзвіниці ніхто не знав.
Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1947 рік
Вже другий рік поспіль у Станіславі розпочинався виборами. У 1947 році це були вибори до Верховної Ради УРСР. Вибори ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2013

Наприкінці березня під час наукового відрядження професора Прикарпатського національного університету Миколи Кугутяка в бібліотеку Румунської академії наук у м. Бухаресті виявлено два рукописи ХVІІІ ст. з Манявського Скиту, написані церковнослов’янською мовою.
Один з них, під номером 567, містить "Завіт Духовний» ігумена Феодосія і «Житіє Іова» монаха Ігнатія з Любарова.
Другий, має № 525. Рукопис датується 1731-1733 рр. і містить церковні ірмолої, що виконувалися у Скиту під час богослужінь.
Зроблено також електронні копії двох скитських синодиків ХVІІ ст., які досі не були відомі українській історичній науці.
Переглядів: 455 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2013

В Івано-Франківській області з 6 по 8 квітня в селах Княгиничі та Пуків Рогатинського району невідомі розбили пам'ятні гранітні дошки із зображенням погруддя головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича, повідомляє zahid.net.
— На місці події вилучено уламки гранітних плит та фрагменти слідів взуття. Для всебічного, об’єктивного та повного розслідування кримінального провадження створено слідчо-оперативну групу, для встановлення осіб зловмисників розроблено план розшукових дій. Крім того, щоб встановити предмети, якими було пошкоджено пам’ятні знаки, призначено трасологічні експертизи, — повідомляє прес-служба прокуратури Івано-Франківської області у вівторок.
За цими фактами розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 196 (ху ... Читати далі »
Переглядів: 543 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2013

Відбулося перше засідання комісії з присудження міської премії ім. І. Франка в галузі літератури і журналістики. Згідно Положення про премію переможців визначають у двох номінаціях: літератури – дві премії, журналістики – одна. 
Члени комісії розглянули твори авторів, які висунені на здобуття премії, і прийняла рішення допустити до конкурсу ряд авторів, серед яких краєзнавці. Зокрема:
1. у номінації «Література» - Іван Монолатій (хрестоматія з історії Івано-Франківська «Моє місто»);
2. у номінації «Журналістика»:
- Володимир Кукуруза, Іван Нікітін, Михайло Головатий (тво ... Читати далі »
Переглядів: 484 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2013

У ніч із 7 на 8 квітня невідомі пошкодили меморіальну дошку на будинку, де у роки Другої світової війни була підпільна штаб-квартира Генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.
Про це "Вікнам” повідомив голова Івано-Франківської обласної організації УНА Роман Король.
За його словами, надзсичайна подія трапилася у селі Княгиничі Рогатинсьокго району. Невідомі пошкодили тільки дошку, імовірно, тому, що пам’ятник Роману Шухевичу встановлений попри дорогу, у добре освітленому місці. Крім того, тут працює камера відеоспостереження Державтоінспекції. А от музей «Конспіративна квартира Романа Шухевича у Княгиничах» — подалі від дороги і не освітлюється. Тому розбити меморіальну дошку тут було легше.
Переглядів: 488 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2013

Асоціацію музеїв Долинщини створено днями на установчих зборах цієї громадської організації. Головою обрано Тетяну Сенів, директора Долинського краєзнавчого музею ім. Тетяни та Омеляна Антоновичів. 
За словами керівника апарату Долинської райдержадміністрації Катерини Олійник, Асоціація музеїв Долинщини, яка об’єднала 29 музеїв та музейних кімнат етнорегіону Бойківщини, створена задля встановлення партнерських зв'язків між музеями і органами виконавчої та представницької влади, розвитку та популяризації музейної справи, матеріально-технічного забезпечення музеїв, соціального захисту працівників, збереження історичних пам’яток, запозичення вітчизняного та європейського досвіду музеєзнавства, пропагування місцевих традицій меценатства.
Переглядів: 466 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2013

На виконання доручення Міністерства культури України в рамках проведення екологічного форуму «Довкілля для України» 5 квітня в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулося засідання Круглого столу на тему «Вплив шкідливих викидів теплових електростанцій на збереження культурної спадщини». У заході взяли участь співробітники установи, були запрошені також працівники Галицького національного природного парку.
Завідувач відділу охорони природи Національного заповідника «Давній Галич» Марія Дмитрук, наукові співробітники відділу Надія Мельник та Олександр Сватик виступили з доповідями про вплив викидів Бурштинської ТЕС на гідросферу і водні ресурси Галицького району, розповіли про забрудненість ґрунтів і повітря внаслідок техногенного навантаження промислових підприємств на екосистему.
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2013

У звітному періоді правлінням, членами обласної організації Національної спілки краєзнавців проведена певна робота по розвитку краєзнавчих досліджень на Прикарпатті, організаційному зміцненню та удосконаленню діяльності, поповненню рядів нашої спілки.

Організаційна діяльність
У  січні 2012 року відбулися загальні збори Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, де було розглянуто актуальні питання спілчанського життя. Оскільки видається велика кількість літератури, то постало питання про створення п ... Читати далі »
Переглядів: 687 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2013

Вокзал – особливе місце, романтика якого передовсім у вічному переміщенні, безкінечному русі. В епіцентрі цього перпетуум мобілє дивовижно сталою є історія ресторану «Дорожній» – найстарішого ресторану в Івано-Франківську, який пропрацював у приміщенні вокзалу майже 150 років.
Ресторацію не змогла зачинити ні війна, ні окупація, ні перебудова. Славетний заклад із розкішним інтер'єром і швейцаром на дверях зрештою не витримав ринкової конкуренції, а от скромний буфет на пероні процвітає і досі завдяки відданим клієнтам, які спеціально приходять сюди на каву – дешеву і дуже добру.
У 1960-их – 80-их роках ресторан «Дорожній» переживав справжній розквіт. Потрапити туди на обід було одночасно проблемою і справою честі, адже там хар ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2013

З ініціативою спорудження пам’ятника Андрію Мельнику в Івано-Франківську до міського голови Віктора Анушкевичуса звернулася громадські організації міста.
Реалізувавши таку ідею наше місто має шанс стати першим в Україні в якому будуть пам’ятники трьом засновникам ОУН – Євгену Коновальцю, Степану Бандері та Андрію Мельнику.
Під час засідання робочої групи, 5 квітня 2013 року, присутні обговорили ідею спорудження монументу, місце його можливого розміщення та варіанти макетів самого пам’ятника.
Присутні погодились, що доцільно було б спорудити пам’ятник на вулиці названій іменем Андрія Мельника. Також було розглянуто запропоновані два макети, проте остаточного рішення не прийня ... Читати далі »
Переглядів: 491 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024