Четвер, 25.04.2024, 02:14:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 203 204 205 206 207 ... 275 276 »
Народився 5 квітня 1958 р. в селищі Перегінському Рожнятівського району на Івано-Франківщині. В 1975 р. закінчив Коломийську СІП № 5, а в 1980-му - факультет прикладної математики і механіки Львівського державного університету ім. І. Франка.
Працював у Львівському державному університеті імені І. Франка, Івано-Франківському інституті нафти і газу, Івано-Франківському відділі Центрального науково-дослідного інституту „Моноліт" (Москва), Івано-Франківській конторі Держбанку СРСР. 31991 р. - начальник відділу інформатизації Івано-Франківської обласної філії АКБ „Укрсоцбанк".
Бібліофіл (особиста книгозбірня нараховує понад дві тисячі, серед них -книжки, що виходили в ста ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Музей мистецтв Прикарпаття відкрив виставку Михайла Зорія , присвячену 105-й річниці від дня народження художника. Експозиція представляє близько 40 портретів, пейзажів та замальовок митця з фондів Музею. Серед них - автопортрет художника на червоному фоні та портрет українського диригента Дмитра Котка, який вперше представлено з приватної колекції.
«Це третя виставка художника Михайла Зорія в нашому Музеї. Після першої експозиції, яка відбулась ще за життя митця, у 1995 році, нам вдалось придбати 14 його картин. Пізніше Музей закупив ще 30 творів, які свого часу справили велике враження на творчих людей міста. Ці роботи увійшли в нашу експозицію», - повідомила науковий співробітник Музею мистецтв Прикарпаття Ганна Шеремет. За її словами, творчий діапазон художника був надзвичайно широкий. Він займався графікою, монументальн ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

7 березня 2013 року, напередодні відзначення чергової річниці від дня народження будителя української нації, геніального Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка, невідомі вандали завдали брутального удару по національній свідомості, почуттях та спільній історичній пам’яті нашої громади.
Акти плюндрування па­м’ятників символам національно-визвольної боротьби, нашим землякам, що мали місце в с. Тюдів Косівського району та у с. Грабівка Калуського району, де були пошкоджені та облиті фарбою бюст генерал-хорунжому, Головному Командирові Української Повстанської Армії Романові Шухевичу й провіднику Організації Українських Націоналістів Степанові Бандері, стали викликом кожному, хто шанує українську історію та її героїв.
Такі вандальні дії – безпосередній насл ... Читати далі »
Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

7 березня 1878 р. в маленькому селі Лани неподалік Галича понад 135 років тому народився Іззак-Захаріяш Абрагамович. Помер 6 травня 1903 року у віці 25 літ. Йому не судилось цілком розкрити свій талант, а найприкріше – побачити свої твори надрукованими.
Походив Іззак-Захаріяш Абрагамович із убогої багатодітної сім’ї. Його батько, як більшість галицьких караїмів на той час, займався землеробством. Через матеріальну скруту караїмські родини насилу могли дозволити собі дати до школи навіть дуже обдарованих дітей.
Іззак-Захаріяш Абрагамович навчання почав у мідрашу (школа при кенасі – С.К.), яке проводив газан Сімхе Леонович, потім закінчив чотирирічну народну школу в Галичі. Так би на цьому і закінчився навчальний процес здібного ... Читати далі »
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Бурштинський історико-етнографічний музей Опілля «Берегиня» офіційно існує майже 12 років. Але ще далеко до свого статусу, а точніше з 1987 року, було розпочато збирання давніх, рідкісних речей, які згодом стали великою цінною колекцією. Всі ці роки музей розміщується в корпусі Бурштинського енергоколеджу і, на жаль, досі не має власного.  Ініціатором його створення була вчитель української філології енергоколеджу Тамара Гусар, яка зараз є директором цього музею. В його експозиції знаходяться археологічні матеріали, історичні, речі, які розповідають про культуру і побут українця з Опілля, багато предметів з дерева, кераміки.Тут зібрано чималу кількість вишитих речей – рушники, серветки, вишиванки. Експозиції обширні, в них насправді унікальні і цінні речі. Та попри всю свою самобутність, оригінальність і неповторність музей не має де ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Шановні користувачі! Завітайте до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Краєзнавча палітра Василя Харитона”, присвячена 50-літтю від дня його народження.
Василь Харитон - відомий на Прикарпатті історик, педагог, культуролог, член Національної спілки краєзнавців України, Національної спілки журналістів України, Всеукраїнського товариства „Просвіта" ім. Т. Шевченка.
Народився він у с. Черніїв Тисменицького району. Закінчив історичний, а згодом і психологічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника.
Переглядів: 651 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Споконвіку через карпатські гори пролягав стратегічний шлях, що з’єднував соледобувний регіон галицьких земель з іншими європейськими державами. Ця дорога була однією з основних торговельних артерій Європи.
Недавно до рук мені потрапила стаття журналіста Любомира Винника «Таємниця Делятинського трубопроводу» в газеті «Вільна Україна» за 1969 рік. Він розповідає про цікаву знахідку в селищі Делятині: «Труби масивні, посічені часом, замкнуті у металеві обручі... Виготовлені вони з суцільних смерекових чи ялинкових колод. Кожна довжиною шість метрів і товщиною близько 50 сантиметрів. З труб витікає у двох місцях вода: там, де оголені три з’єднані труби, і за 350-400 метрів нижче. Тут утворився водя ... Читати далі »
Переглядів: 939 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Зустрічі й листування між двома «велетнями духу» — Іваном Франком та Томашем Масариком, ЗУНР і дві місії Чехословацької Республіки в Станиславові та Самборі, визвольні змагання українців у першій половині ХХ ст. та їх єдина серйозна підтримка у світі на державному рівні — Чехословацькою Республікою — всі ці моменти привертають наш погляд до постаті засновника та ідеолога ЧСР, якого чотири рази обирали президентом республіки і який очолював державу з 1918-го по 1935 рр.
Про Томаша Масарика (1850—1937) та його зв’язки з Україною розмовляємо з професором Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника доктором політичних наук Михайлом Нагорняком, одним із поважних українських дослідників «Великого Чеха».
- Учень Гуссерля, «філософ на тро ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Сталося це у буремних дев’яностих. Однієї ночі з території авіагарнізону, що на вулиці Чорновола, вкрали всі урни для сміття.
Вони були ще радянські, чавунні, з важкою підставкою та чашею, стояли попарно біля казарм, навчальних корпусів, їдальні, а голов­не — перед штабом авіаційної дивізії. Сумарні збитки становили 16 одиниць чавунних виробів. 
Прапорщик, який чергував на КПП, нічого не бачив. Його викликали «нагору». Наказ виглядав десь таким чином: «Ти, дорогенький, ці урни про…ав, тому ти їх тепер і відновлюй. Бери де хочеш, але щоб перед штабом дивізії завтра стояли такі ж самі сміттярки!».
В армії накази не обговорюються, й бідолашний прапор ... Читати далі »
Переглядів: 496 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Коли люди переглядають старі станиславівські поштівки, то часто запитують: «А де це?». Дійсно, за останню сотню років місто сильно змінилось.
«Репортер» зробив добірку найневпізнаваніших поштівок і пропонує невеличку екскурсію втраченими кварталами Станиславова.

Якісь халупи, купа допитливих мешканців (1). Якби не підпис, що це вулиця Голуховського, залишалося б довго викликати сакраментальне «То де це є?». Пройшовши численні метаморфози, вулиця Голуховського тепер носить ім’я В’ячеслава Чорновола. Зі стареньких будиночків донині не дожив жоден. Єдиною зачіпкою є забудова вулиці Собеського (Січових Стрільців), яку видно на задньому плані. Фото зробили в районі нині помираючого кафе «Мармуляда». Скупчення м ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Довгий час у довоєнному Станиславові жив Александр Ваґнер, шахіст, теоретик і журналіст. Сьогодні його називають одним із кращих гравців Галичини кінця XIX століття.
Ваґнер народився 7 серпня далекого 1868 року, під час розквіту Австро-Угорської імперії. Він був свідком зламу століть, коли людина вперше сіла за кермо автомобіля, полетіла в небо на літаку, але на все життя залишився вірним одному-єдиному захопленню — шахам.
Александр Ваґнер здобував освіту в Лембергу (так за Австрії називався Львів), вивчав правознавство. Відомо, що після навчання він працював у адміністрації львівської залізниці. Згодом переїхав на роботу до Ходорова, але зрештою оселився у Станиславові.
Переглядів: 469 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1946 рік, частина ІІ
Дороги у Станіславі. Щось змінилось?
Переглядів: 688 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2013

Таку назву має книжково-ілюстративна виставка-персоналія, яка діє у відділі загального читального залу з нагоди 960-ої річниці від дня народження Володимира Мономаха, Великого князя Київського.
Володимир Мономах (1053-1125) – онук Ярослава Мудрого, син великого князя київського Всеволода Ярославича та грецької царівни, дочки візантійського імператора Костянтина IX Мономаха, звідки й походить його прізвище. Народився 1053 року. Одержав від батька уділ у Смоленську та Чернігові. Брав участь у походах проти половців, допомагав полякам у війні з чехами, виконував дипломатичні доручення. У 1093 році помер його батько, великий князь Всеволод Ярославич, який активно боровся за єдність Київської держави. У 1093-1113 рр. відбувалися часті напади половців на Русь, водночас почалися князівські міжусобиці. Володи ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 03.04.2013

Книгарня «Є» та Центр Досліджень Визвольного Руху запрошують на презентацію книги відомого львівського журналіста Олега Стецишина «Ландскнехти Галицької армії», що відбудеться у середу, 3 квітня. Початок – о 19.00.
У Івано-Франківську відбудеться презентація книги відомого львівського журналіста Олега Стецишина «Ландскнехти Галицької армії». Видання досліджує таке маловивчене явище нашої історії, як військове найманство: у ній йдеться про австрійців, німців, поляків, росіян, чехів та євреїв, які воювали за незалежність України в лавах УГА.
«Хоча досі вважалося, що загалом офіцерів-чужинців в УГА було кілька десятків, аналіз архівних документів та спогадів свідчить: насправді на захист Західноукраїнської Народної Республіки стало значно більше європе ... Читати далі »
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 03.04.2013

22 вересня 2013 року у музейному комплексі м. Рогатин - філії Музею мистецтв Прикарпаття відбудеться науково-практична конференція «Рогатинська Святодухівська церква крізь призму історії», присвячена 30-ій річниці церкви у статусі музею-пам'ятки дерев'яної архітектури і живопису ХVІ - ХІХ ст.
Основні тематичні напрями роботи конференції:
1. Церква Святого Духа (XVI ст.) у Рогатині - визначна пам'ятка архітектури національного значення.
2. Археологічні дослідження церкви Святого Духа як важливе джерело до вивчення історії краю.
3. Реставрація церкви Святого Духа: історія та сучасність.
... Читати далі »
Переглядів: 627 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2013

Як це добре, коли люди знають свій родовід. І хоча нерідко доля розкидає родини по різних світах, вони пам’ятають своє коріння і свою малу батьківщину. Приміром, вже традиційними стали на Городенківщині, у Тишківцях, з’їзди родини Шухевичів.
А тепер на Долинщині планують цьогоріч провести з’їзд роду Коляджиних. І майже на завершенні книга про цей рід. Її підготувала вчитель української мови і літератури за фахом, відмінник освіти Ганна Коляджин-Бойків. Це як продовження книги "Степан Коляджин — у власних творах, спогадах, у своїй родині", яка побачила світ у видавництві "Каменяр" у 2005 році.
Одним з представників роду Коляджиних є Степан Коляджин — письменник і видавець, редактор, перекладач і поет з с. Яворів Долинського району, який більше 45 рок ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2013

28 березня минула 101-а річниця з дня народження Героя України Олекси Гірника. З нагоди цієї дати у Калуші була презентована мобільна банерна експозиція, присвячена нашому землякові. Презентація відбулася у Калуші, за присутності, зокрема, великої кількості молоді. Адже саме на вихованні молоді наразі робить ставку Фундація імені Олекси Гірника.
Експозиція складається із п’яти банерів, розповідає про життя, заслання, самоспалення, вшанування пам’яті та родину Героя України. Її виготовили науковці Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери, коштом благодійної Фундації імені Олекси Гірника. До речі, саме на об’єктивність висвітлення життя і діяльності Героя України претендували автори задуму. Адже середній вік працівників музею — 30 років. Саме від молодих людей сподівалися на зважений підхід ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2013

Старий будинок у Івано-Франківську, який став відомим на всю Україну після того, як завалився, отримав шанс на відновлення. Правда, йому, скоріш за все, доведеться суттєво змінити лице.

Найпростіше — завалити
Понад рік тому, в суботу 11 лютого, в місті раптом завалилася частина пам’ятки архітектури місцевого значення — будинку на Січових Стрільців, 18. Впало перекриття між першим і другим поверхом. Жертв, слава Богу, не було, п’ятеро людей відбулися переляком. Може, тому й досі не знайшли винних у недбалості та й навряд чи особливо шукали. Міські чиновники одразу заявили: про те, що будинок потребував капремонту, знали всі, хто мав до цього стосун ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2013

Яким епізодом нашим старожилам найбільше запам’яталася Друга світова? У кожного свої спогади. Наприклад, цю історію розповів один геть старенький дідусь.
31 березня 1944 року до Станиславова увірвалися 22 радянських танки Т-34. Німецько-угорський гарнізон спочатку розгубився, але потім оговтався та почав методично знищувати машини червоних. Бій тривав усю ніч, а на ранок вулиці міста були заповнені підбитими радянськими танками. Один із них був легко пошкоджений — з перебитою гусеницею.
Німці його швидко полагодили, та, хильнувши шнапсу, взялися гасати по місту. Врешті-решт, не вписались у поворот і на повному ходу влетіли в будинок, де мешкав уже згаданий дідусь, а тоді хлопчик. Удар був настільки сильним, що з розбитих підшипників повилітали велик ... Читати далі »
Переглядів: 811 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2013

Пам’ятники — завжди актуальна в Україні тема. Їх ламають, ставлять нові, псують і відновлюють. Скоро, певно, придумають монумент поганим дорогам і витратять на нього всі гроші, призначені на ремонт тих же доріг…
Але пам’ятники в нас є. Наприклад, людині, на честь якої нині названо місто, — Іванові Франку — аж цілих два.

Ювілейна трійця
Віковий ювілей Каменяра гучно святкували в 1956 році. Тоді на Прикарпатті поставили три пам’ятники — у Криворівні (Верховинський район), у Підгірках (біля Калуша) та у приміських Опришівцях. То були типові бетонні шта ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2013

Норильське повстання — найбільше і найтриваліше повстання політичних в’язнів проти людиноненависницької комуністичної системи СРСР, яке тривало 61 день. Усі політв’язні Норильського концтабору, понад 70% яких становили українці, як правило, були засуджені на багаторічні терміни неволі — від 15 до 25 років  (т. зв. бандерівський стандарт) і на відміну від ув’язнених за кримінальні злочини, на амністію не сподівалися, а режим їхнього утримання був найжорстокішим...
Ключову роль у Норильському повстанні 26 травня— 
4 серпня 1953 р. відіграли колишні вояки УПА. Сьогодні в гостях «Галичини» один із цих повстанців — Володимир Аронець.
— Народився я 19 квітня 1927 року у В ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 29.03.2013

Івано-Франківський краєзнавчий музей презентує колекцію прикрас. В експозиції представлені жіночі та чоловічі прикраси, серед яких різноманітні намиста, вироби, плетені з бісеру (силянки, ґердани), прикраси з металу, дерева та шкіри, монети – дукачі, мідні перстені та шлюбні каблучки, а також весільні чільця та пояси.
На виставці експонується біля 100 оригінальних виробів з фондових збірок музею, більшість з яких показано вперше.
Завітайте на нашу виставку та ознайомтесь з багатством музейної скарбниці. 
Виставку можна оглянути з 28 березня 2013 року у відділі народного мистецтва.
Переглядів: 576 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1946 рік, частина І

Вибори-вибори… ... Читати далі »
Переглядів: 689 | Долучив: Dnister | Дата: 28.03.2013

Щомісяця в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбуваються презентації творчих доробків українських митців. Здебільшого це відомі художники, які вже сказали своє слово у мистецтві. Та чимало в нашому краю і молодих талановитих авторів.
26 березня відкрилася мистецька виставка івано-франківської художниці Христини Бик під назвою «Моя душа». Молода обдарована дівчина тільки починає свій творчий шлях. Закінчила вона Івано-Франківську дитячу художню школу, зараз навчається на 5-ому курсі вищого художньо-професійного училища № 3.
У лютому картини юної мисткині демонструвалися в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка. І ось тепер Галич став першим у черзі міст, які прийматимуть виставку робіт Христини Бик у рамках ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2013

На сесії Пнівської сільської ради провели засідання координаційного комітету щодо створення Музею історії Надвірнянського нафтопромислового району.
Працівники НГДУ «Надвірнанафтогаз» ВАТ «Укрнафта» провели презентацію макета музею та перших кроків формування його експозиції.
Місце презентації обрали не випадково, адже саме в Пневі розташовані виробничі приміщення компанії.
Перед представленням ідеї створення музею присутніх коротко ознайомили з історією виникнення і формування нафтової промисловості нашого краю.
Саме з території Надвірнянського району почалося освоєння та добування нафти в Європі в Х ... Читати далі »
Переглядів: 489 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2013

Всеукраїнська благодійна організація "Фонд Порошенка" та Інститут археології Польської академії наук домовилися про проведення археологічних досліджень на території Замкової гори в польському мість Холм, де розташований Собор Різдва Пресвятої Богородиці, з метою пошуку останків короля Данила Галицького.
Як передає "Інтерфакс-Україна”, відповідну рамкову угоду було підписано в понеділок у Холмі (Польща).
На церемонії підписання документа був присутній засновник благодійного фонду, народний депутат Петро Порошенко.
За словами представника польського інституту археології, ці дослідження будуть проводитися протягом 2013-2017 років, з українського боку в них візьмуть участь 10 фа ... Читати далі »
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2013

Міський голова Снятина Анатолій Шумко своїм розпорядженням затвердив план заходів «Про відзначення в м. Снятині 140-річчя від дня народження Марка Черемшини». Силами комунальних служб міста «Покуття—Комунальник» і «Водоканал» планується упорядкувати та реставрувати могили самого письменника та його дружини — Наталії Семанюк і капітально відремонтувати водопровід до приміщення Музею Марка Черемшини.
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 26.03.2013

21 березня голова Рогатинської райдержадміністрації Йосип Нижник зустрівся з автором книги «Духовенство Рогатинщини» Ярославом Польовим та священнослужителями Рогатинського району. 
Книга «Духовенство Рогатинщини» є перевиданням книги «Священики Рогатинщини», з уточненнями та доповненнями. Написана вона на основі архівних документів, охоплюючи період 1850-1950 роки та розповідає про священнослужителів, життєва дорога яких перетиналась з Рогатинський краєм. Обговорено питання друку та тиражування даної книги.
Переглядів: 558 | Долучив: Dnister | Дата: 24.03.2013

20 березня виповнилося 90 років Оксані Манюх — активістці спілки колишніх політв’язнів і репресованих, учасниці підпільної боротьби ОУН—УПА. Втім, Манюх — це її прізвище по чоловікові. За Польщі та в роки воєнного лихоліття її знали більше як Припхан. Власне, під цим прізвищем вона і ввійшла в історію визвольних змагань. Принаймні ось що написав у листі з грифом «Сов. секретно» за  2 листопада 1948 р. перший секретар Станіславського обкому компартії Слонь, доповідаючи Хрущову про оунівців: «Припхан Оксана, активная участница ОУН, бывшая руководительница Станиславской городской сети ОУН. В период немецкой оккупации по заданию ОУН ездила в восточные области для создания там националистических организаций». (З архіву Музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери в м. Івано-Франківську). Правда, серед побратимів і посестер по зброї дівчину знали ще й як «Крицю». 
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 22.03.2013

Цю історію розповіла мешканка Івано-Франківська пані Іда Пашницька. А вона її почула від своєї бабці — Ольги Бурнадз.
На початку ХХ століття 16‑річна Оля пішла з подругами до театру імені Монюшка (нині — облфілармонія). Там відбувався концерт знаменитого актора та оперного співака Івана Рубчака, який до чудових вокальних даних був ще й дуже вродливим. Дівчата йшли на концерт не стільки слухати, скільки дивитися на гарного чоловіка. Саме тому й зайняли перші місця у партері.
Під час концерту стався епізод, який ніхто з глядачів не помітив. Окрім дівчат з першого ряду. Коли Рубчак виконував пісню «Многая літа, молодята», то забув частину тексту. Проте продовжував співати, правда, кілька слів майже прошепотів. Ольга Бурнадз добре почула таке: ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 22.03.2013

На Прикарпатті музеїв не бракує. Але цей — у селі Саджава Богородчанського району — вражає увагою та повагою до найдрібніших деталей. І чи не до кожного експонату тут є своя цікава історія.

Коноплі до стелі
Сама б той музей, певно, не знайшла, якби не місцева бабуся, яка жваво йшла назустріч. Вона й спровадила у потрібний керунок — показала непримітну сіру сільську хату із заґратованими вікнами.
«Проходьте, проходьте», — у коридорчику з’являється круг­ленький геть сивий чоловік. Це — Василь Мороз, ініціатор і директор музею. За ним заходить його дружина — пані Галина. Обидва до пенсії вчителювал ... Читати далі »
Переглядів: 621 | Долучив: Dnister | Дата: 22.03.2013

Протягом останніх років радянщини Івано-Франківськ хоч і був закритим містом, але впевнено розвивався. Кількість мешканців перевалила за 200 тисяч і старих ресторанів не вистачало…

Гігант кулінарної індустрії
У 1966 році в місті провели зак­ритий архітектурний конкурс на кращий проект нового ресторану «Карпати». У фінал вийшли дві роботи — Володимира Лукомського та Івана Гриніва. Премію вони поділили порівну, а в життя втілили проект Гриніва.
Новий ресторан відкрили у 1969‑му, навпроти головного корпусу медінституту. То був не просто «кабак», а цілий комплекс громадського харчування. На першому ... Читати далі »
Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 22.03.2013

Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1945 рік, частина ІI
І пішло-поїхало…
У 1945 році ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2013

Повернувшись із  мистецького  Лувру три Ангели  буквально зійшли на землю.  Так жартома кажуть музейники. Небожителів, які перетнули пів-Європи, нині розташували на підлозі мистецької зали Музею мистецтв Прикарпаття. 
Музейники у цьому не вбачають небезпеки. Навпаки. Кажуть, глядачі мають можливість побачити творчість  Пінзеля, як ніколи близько. Кілька місяців скульптури перебували у Парижі на виставці. За цей час музейники Івано-Франківська змінили декорації. А старі тумби, які раніше слугували місцем для небожителів, демонтували.
Раніше скульптури були розташовані  під самим куполом на тросах. Там їх важко було вгледіти. Зараз музейники вирішили,  -  вони гідні почесного місця.  Небожителів перемі ... Читати далі »
Переглядів: 510 | Долучив: Dnister | Дата: 21.03.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024