П`ятниця, 19.04.2024, 11:48:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 213 214 215 216 217 ... 275 276 »
Це — не лише духовна святиня, але й історико-архітектурна пам’ятка національного значення.
Храм будувався і отримав свій теперішній вигляд у XV—XVІІІ століттях. Церква тричі горіла, і відбудовували її щоразу з деякими змінами як зовні, так і в інтер’єрі.
Церковне братство своїм коштом спорудило в 1642 році храмовий іконостас, який проіснував до 1932 року, поки його не замінили на новий.
Під час Першої світової війни, коли Рогатин майже повністю згорів, церква Різдва Пресвятої Богородиці лишилася неушкодженою. А під час нападу німців на Галичину у Другу світову війну (1941) храм не обминула бомба. В резуль ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Іроденко Василь (11 січня 1958, м. Надвірна) – парох Стопчатова.
Закінчив Надвірнянську середню школу (1975), Одеську духовну семінарію (1982). З 12 липня 1989 року до 8 травня 2005 року – парох Стопчатова. 25 грудня 1989 року склав присягу перед єпископом Павлом Василиком і був прийнятий до лона УГКЦ, після чого стопчатівська парафія під його проводом стала греко-католицькою. На долю В.Іроденка випали відбудова церкви св. Миколая в Стопчатові, будівництво каплиці на присілку Борисівка (1993) та початок будівництва церкви в сусідньому містечку Яблунові.
Разом із сільськими активістами Стопчатова організував громаду для участі у важливих політичних подіях: освяченні і піднятті українського національного прапора в Стопчатові (1990), перепохованні жерт ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Заячук Дмитро Миколайович (1 вересня 1952, с.Стопчатів) – заступник проректора з навчально-організаційної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
В 1959 – 1969 роках навчався в Яблунівській СШ. В 1974 році закінчив фізичний факультет Чернівецького державного університету. Працював на кафедрі напівпровідникової мікроелектроніки, згодом – на кафедрі термоелектрики і фізичної метрології та в спеціальному конструкторському технічному бюро ”Фоном”, що було створено при кафедрі.
З 1991 року помічник проректора з адміністративно-організаційної роботи, згодом – проректор (1994), заступник проректора з навчально-організаційної роботи (2002).
Має 15 наук ... Читати далі »
Переглядів: 708 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Летять над горами роки,
немов лелеки в сяйві літа.
Земля Стопчатова свята
серцями нашими зігріта.

Стопчатів – одне з мальовничих сіл галицького Підгір’я, що лежить на межі Гуцульщини і Покуття. Майже за 600-річну свою історію село пережило багато радісних і трагічних подій. Не дивлячись на те, що тривалий час воно, як і вся Галичина, перебувало під іноземним поневоленням, жителі села невтомно працювали, мріяли та боролись за краще майбутнє своїх дітей та онуків. На непростих шляхах історії кра ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Відбулось засідання робочої групи з питань реставрації і музеєфікації пам’ятки архітектури головної брами «Палацу Потоцьких».
На засіданні робочої групи було розглянуто питання завершення реставрації головної брами пам’ятки архітектури «Палацу Потоцьких» і обговорення можливості комплексного дослідження пам’ятки «Палацу Потоцьких».
Замовнику реставраційних робіт запропоновано взяти участь в продовженні археологічних досліджень нововиявлених фортечних фрагментів на території пам’ятки архітектури, оскільки, за визначенням науковців, ця пам’ятка є одним з важливіших містобудівельних елементів в центральній частині міста.
Переглядів: 441 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Працівники та депутати Надвірнянської міської ради на чолі з міським головою Зіновієм Андрійовичем наприкінці жовтня побували у криївці полковника «Грома», яка слугувала місцем базування повстанців у післявоєнні роки.
Реконструйований за незалежної України бункер знаходиться у смерековому лісі на схилах гори Березовачка приблизно за дві години ходьби від Горганського природоохоронного науково-дослідного відділення природного заповідника «Горгани». Тепла сонячна погода та мальовничі осінні краєвиди Карпат створили комфортну атмосферу для сходження по гірських стежках та кам`яних розсипах-сенетах. Ми справді торкнулися невмирущої історії і славних сторінок національно-визвольної боротьби у нашому краї.
Тарас ПЕКАРСЬКИЙ,< ... Читати далі »
Переглядів: 496 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Олексій Волянський народився 7 жовтня 1862 року в селі Звинячі Чортківського району на Тернопільщині. Ще з дитячих років присвятив своє життя служінню Богові. Його батько, дід і прадід також були священиками, а далекі предки походили з села Волі Самбірського району на Львівщині, через що, мабуть, і носили таке прізвище.
У 1886 році Олекса взяв собі за дружину Марію Бурачинську з Криворівні. Батько дружини, Андрій Бурачинський, був священиком. У 1894 році батько помер. І тепер священиком стає Олекса Волянський. Він служив у Криворівні тридцять років.
Невдовзі після одруження в сім’ї Волянських народжується дочка Володимира, через деякий час – син Роман та найменша дочка Кикемія.
Переглядів: 499 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

9 листопада о 16.00 год. в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського відбудеться презентація міжнародного мистецького проекту «Відмінні одягом. Гуцульщина – традиція і сучасність».
Проект став підсумком українсько-польської виставки в Лодзі (Республіка Польща), на яку понад 300 творів було представлено музеєм з Коломиї.
Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Напередодні 140-х роковин від дня народження українського галицького письменника Богдана Лепкого — автора трилогії «Мазепіана», вірша «Чуєш, брате мій», що давно вже став народною піснею, та багатьох інших творів, які збагатили скарбницю нашої літератури, на території санаторію «Черче», що на Рогатинщині, відбулось закладення наріжного каменя під будівництво садиби-музею «Богданівка», знищеної у 1982 році за прямою вказівкою кремлівських бонз.
— Закладенням цього наріжного каменя, — сказав, відкриваючи поважне зібрання головний лікар черченського «живця» Михайло Падучак, — ми віддаємо шану славному українському письменникові, поету і краєзнавцю Богданові Лепкому, який впродовж десятиліття проживав і творив свої невмирущі шедеври на нашій опільській землі. З часу, коли він поселився у  «Богданівці», вона стала своєрідною ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Знайомство Івана Франка з містом, котре сьогодні має його ім’я, було не дуже приємним — одну ніч  під час першого приїзду до міста він провів у камері поліційного відділку. Було це в червні 1880 року після арешту в гуцульському Яблунові та тримісячного перебування в коломийській  тюрмі. Згодом Франко приїздив сюди ще багато разів, тому в місті є кілька десятків місць, що зберігають пам’ять про нього. історики визначили в Івано-Франківську їх аж 19.  9 листопада минає 50 років, як Станіславів став Івано-Франківськом.
Зрештою, в нашому місті Іван Франко бував кілька десятків разів і навіть хотів тут оселитися. Він мав бажання разом із Михайлом Павликом і його сестрою Анною купити клаптик землі та заснувати рільничу спілку. Однак сподіванням збутися не судилось, бо на викуп землі грошей не вистачало, а орендуват ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Чому власник антикварної крамниці в Івано-Франківську безкарно замінив старовинні вхідні двері у пам’ятці архітектури на сучасну металопластикову конструкцію?
Днями в «європейському» місті Івано-Франківську було видозмінено чергову пам’ятку архітектури. В будинку № 14 на вулиці Січових стрільців (неподалік від давньої кам‘яниці, в якій ще в лютому цього року через тривалий недогляд обвалилося перекриття між першим і другим поверхами), зникла парадна дерев’яна брама з різьбою, яка донедавна слугувала входом до антикварної крамнички «Старі речі». Тепер любителі старовини, навідуючись до магазину, де торгують предметами з минулого, перед тим, як опинитися серед старожитностей, проходять через сучасні металопластикові двері.
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Уродженець Галича, знаменитий вчений-богослов Діонізій ДОРОЖИНСЬКИЙ, будучи одним із найближчих соратників Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, крім своєї багатющої душпастирської спадщини, науково-педагогічних праць, залишив вагомий слід при створенні художнього музею Богословської Академії у Львові, до якого він передав рідкісні експонати зі своєї колекції.
Працюючи над своїми дисертаційними дослідженнями в бібліотеках і архівах України, мені неодноразово траплялися матеріали про визначних уродженців Галича та його історичних околиць. Вони не мали прямих стосунків до моєї наукової теми, але в кожному випадку я бачив, яке важливе значення мають зроблені невеличкі історичні відкриття для галицького краєзнавства. Адже за кожною із щойно відкритих персоналій стоїть не просто видатна особистість, але новий доказ того, як Галич ... Читати далі »
Переглядів: 797 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Караїмська конференція, яка нещодавно відбулася у Галичі, підняла на-гора цілий пласт цікавих матеріалів, котрі мали на меті з’ясувати час і причини, що спонукали представників досить невеликого, але на той час уже сформованого у релігійному питанні етносу переселитися із Азії до майже уже зруйнованого Галича. Історики по-різному підходили до цього факту ( мається на увазі переселення караїмів), але, здається, гублячись у здогадах, вони так і не змогли пояснити, чому саме, і з яких причин караїми тут осіли.
Досить цікавою, на наш погляд, є інформація, яка зберігалася на сторінках пергаментного молитовника, який до 1830 року був у кенасі (караїмському храмі) міста Галича. Цей текст повідував, що «в 5003 році від створення світу – за лічбою ізраїльтян, а в 1243 році християнської ери, між королем татарів Бату-ханом та королем ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

У середині ХІХ століття у Станиславові, на людину, яка себе дивно поводила, казали — «ходить як Оремус». Це прислів’я було настільки популярним, що навіть потрапило в етнографічний збірник Садока Баронча «Казки, байки, легенди і прислів’я на Русі», який побачив світ у 1866 році. Там є примітка, яка пояснює зміст вислову.
«У Станиславові був гімназіальний професор, старий кавалєр, завжди замислений. Коли до школи чи додому приходив, то завжди знімав капелюх та мовив: «Оремус». Ходив по вулицях зовсім без цілі, часто повертався, ніби чогось забув. Бувало, що при зустрічі, кланяючись комусь, казав «Оремус», замість «Припадам до ніг».
Переглядів: 716 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

Центр Івано-Франківська багатий на паркову скульптуру. Це різноманітні вироби з пісковику, що встигли потемніти від часу. Під час екскурсій люди часто питають: «А що це?». Відповіді немає в жодному путівникові. Хоч кожна скульптура має назву, автора та щось там символізує.

Навіть меру було цікаво
У 1999 році головою обласної спілки художників був Богдан Губаль. Подорожуючи Україною, він помітив, що площі та сквери багатьох міст (зокрема Винниці) прикрашають невеликі симпатичні скульптури. В голові художника зародилася цікава ідея. Він запропонував головному архітектору міста Олександру Микуляку провести тут симпозіум скульптури. Такі речі практикуються по всьому світу: ... Читати далі »
Переглядів: 732 | Долучив: Dnister | Дата: 09.11.2012

140-у річницю від дня народження українського письменника, літературознавця, критика, перекладача, історика літератури, видавця, публіциста, громадсько-культурного діяча та художника Богдана Лепкого відзначатимуть в Україні 9 листопада.
З нагоди ювілею на батьківщині видатного українця, Тернопіллі, ще на початку листопада розпочались різні заходи на вшанування такої поважної дати. Загалом за цей рік в області видано нові путівники, перевидано твори славетного земляка, організовано численні виставки.
На базі Тернопільського педагогічного університету ім. В. Гнатюка відбулася Міжнародна наукова конференція «Творчість Богдана Лепкого в контексті американського і європейського дискурсу». А спільним проектом працівників обласного комунального музею Богда ... Читати далі »
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 08.11.2012

8 листопада 2012 року селі Медуха, біля пам’ятника міністру військових справ Уряду Західно-Української Народної Республіки Дмитру Вітовському, відбулися урочистості, присвячені 94-й річниці з дня проголошення Західно-Української Народної Республіки та 125-й річниці з дня народження Дмитра Вітовського.
Розпочалося свято панахидою пам’яті, яку відслужив парох села отець Василь Чередарчук. До підніжжя пам’ятника було покладено вінки та квіти від районної державної адміністрації, районної ради, сільської ради, Галицько-Рогатинського об’єднаного військового комісаріату, районної станиці Братства вояків ОУН-УПА, мешканців району, ліцеїстів Львівського військового ліцею ім.Героїв Крут.
Заходи продовжились у ... Читати далі »
Переглядів: 473 | Долучив: Dnister | Дата: 08.11.2012

Мистецька академія з нагоди 135-ліття від дня народження видатної української художниці Олени Кульчицької відбудеться в Коломийському національному музеї.
Народна художниця України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Олена Кульчицька була художником універсальним, вона спробувала себе в дуже різних мистецьких жанрах і напрямках. Проте найсильнішою частиною її творчості є графіка. Саме вона відродила техніку деревориту та ліногравюри…
Під час мистецької акції у Музеї, науковці разом зі студентами Коломийського педколеджу пригадають сторінки життя й творчості першої в Галичині жінки-художниці Олени Кульчицької, а розповіді про конкретні твори мисткині, що містяться у збірці Національного музею, підсилить слайд-шоу.
Переглядів: 857 | Долучив: Dnister | Дата: 08.11.2012

Кілька днів тому в Івано-Франківську власник магазину «Старі речі» (Січових Стрільців, 14) зняв старі автентичні двері та поміняв їх на пластикові. Споруда — пам’ятка архітектури місцевого значення, яка побудована в кінці XIX століття.
Історія із цими дверми тягнеться уже кілька місяців. Нам повідомляли, що ще влітку в місті бачили оголошення про те, що вони продаються. Правда, оголошення не збереглося, а власник приміщення це заперечує.
«Двері були нікудишні», — каже обласний охоронець культур­ної спадщини Андрій Давидюк. 
За словами начальника міського відділу охорони культурної спадщини Ігоря Панч ... Читати далі »
Переглядів: 562 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.11.2012

27 листопада на Верховинщині відбудеться перший районний фестиваль – конкурс гуцульської співанки імені Марії Кречунєк (Чукутихи), - каже його ініціатор заслужений працівник культури України Роман Кумлик. –«Може би навернулася молодь до гуцульської співанки». Оскільки талановита гуцулка Чукутиха тривалий час жила і похована в селі Верхній Ясенів, пропонується провести співанковий фестиваль у Будинку культури цього села і, «тим самим, вшанувати яскравий співочий талант цієї найвідомішої виконавиці автентичних гуцульських співанок».
«Хочемо провести фестиваль з метою популяризації гуцульської співанки, особливо серед молоді. У Верховинському районі стільки співаків, що, мабуть, за три дні всі свої співанки би не переспівали. Тому звертаємось до усіх бажаючих взяти участь у фестивалі. Бажано, щоб співанки були різнотематичні ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 08.11.2012

7 листопада в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка відбулась краєзнавча студія з мультимедійною мандрівкою, присвячена 50-річчю перейменування м. Станіслава на Івано-Франківськ.
Як відомо, візитною карткою будь-якого міста, його обличчям є архітектура, яка, формуючись впродовж століть, створює своєрідну, неповторну атмосферу, притаманну лише йому. Міські споруди мають часто не тільки архітектурну цінність, а будучи свідками тих чи інших подій або ж ставши домівкою чи тимчасовим притулком для визначних людей, набувають історичної цінності, стають тією ланкою, що поєднує минуле і сьогодення.
Тож присутні на заході студенти педагогічного інституту ПНУ ім. В. Стефаника (куратор Надія ... Читати далі »
Переглядів: 457 | Долучив: Dnister | Дата: 08.11.2012

На черговій сесії Івано-Франківської міської ради депутати розглянуть питання про найменування вулиць Проектна-I-Гімназійна та Проектна-IV-Гімназійна.
У підготовлених проектах рішень на розгляд сесії Івано-Франківської міської ради пропонується найменувати вулицю Проектна-I-Гімназійна іменем Єпископа Григорія Хомишина, а вулицю Проектна-IV-Гімназійна іменем Єпископа Івана Лятишевського.
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 07.11.2012

Минулого тижня в Івано-Франківську презентували історичний документальний фільм «Історія Станиславівської фортеці». Кіно унікальне, бо поки що єдине, у якому  розповідається про історію фортеці від початку її заснування і до сьогодні. Не лише розповідається, але й показується – спеціально для фільму було створено кілька 3D моделей фортеці, а візуалізація сьогодні для вивчення історії – річ першочергова. Коли бачиш, до прикладу, що на місці фортечних ровів постали сучасні вулиці Новгородська, Лесі Українки, Дністровська та Грушевського, фортеця перестає бути неживою сторінкою історії.
Презентація фільму відбувалася у фортечній галереї «Бастіон». Це 12-хвилинна короткометражка. Стрічку розпочали з того, що відновлений бастіон, у якому сьогодні розташовуються крамниці та кав'ярні, є частиною правдив ... Читати далі »
Переглядів: 680 | Долучив: limnytcja | Дата: 07.11.2012

В с. Білі Ослави Надвірнянського району розпочався збір коштів на пам’ятник Марійці Підгірянці. Ініціювала його громадська організація "Рідне село", яку очолює Михайло Шкрумиляк. А про ідею написали в останньому числі газети, яку почали видавати з Дня Незалежності.
Саме в Білих Ославах народилася Марія Ленерт-Домбровська, яка в українську поезію увійшла як Марійка Підгірянка. На приміщенні старого корпусу місцевої школи встановлена пам’ятна дошка з її барельєфом. Є в селі і музей Марійки Підгірянки, який очолює краєзнавець, лауреат премії Марійки Підгірянки Василь Левицький.
А от тепер ініціюють встановлення пам’ятника поетесі. Сподіваються, що вдасться, адже більше 20 років, звернувшись до громади, зібрали кошти і встановили в центрі села пам’ятник Тарасові Шевченку. І хоча у Білих Ославах Марійка Пі ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 07.11.2012

У Долині з участю екс-голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, директора Центру наукових досліджень та історії українського національно-визвольного руху Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Миколи Вітенка, представників Братства вояків ОУН—УПА Карпатського краю та Спілки репресованих і політв’язнів, а також інших громадсько-політичних організацій національно-демократичного спрямування відбулось засідання круглого столу на тему «Право на історію. Проблеми розсекречення архівів КДБ, МВС та прокуратури СРСР».
Відкриваючи це зібрання, В. Наливайченко, зокрема, сказав: «Кожна велика нація за віки свого існування знала і величні перемоги, і трагічні поразки. Проте найбільших втрат зазнали ті народи, яким накинули чужинецькі бачення їхньої минувшини. Адже силою зброї можна ... Читати далі »
Переглядів: 559 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2012

В Івано-Франківську донька репресованого українського професора Василя Пашницького, іменем якого названо одну з вулиць міста, двадцять років не може повернути у власність належне їй за законом житло.
Іда Пашницька потайки приходила до цієї звичайної, майже сільської садиби за вокзалом, біля польського костелу кожного року 22 червня, відколи знову повернулася до Івано-Франківська. Вона дивилася на вікна хати, в якій проминули перші шість років її життя, і згадувала той злощасний день, коли почалася так звана "велика вітчизняна" війна. Того дня її батька, власника цього будинку, гімназійного професора Василя Пашницького арештували органи НКВС. Викладач Станіславського учительського інституту, засновник обласної бібліотеки став одним із останніх українських інтелігентів, яких було репресовано в Станіславі радянською владою. ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2012

Завершені роботи з покриття бляхою даху і замуровування вікон цеглою в колишній астроно-метеорологічній обсерваторії на горі Піп Іван в Карпатах. Про це повідомив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Ігор Цепенда.
За його словами, на роботи витрачено понад 600 тисяч гривень грантових коштів в рамках програм транскордонної співпраці Європейського Союзу. На зимовий час створені умови для підсушування приміщення, з квітня розпочнуться внутрішні роботи.
Консервація обсерваторії – це спільний проект Прикарпатського і Варшавського університетів. Роботи розпочалися у липні цього року, а планують їх завершити у 2015 році.
Переглядів: 521 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2012

Реконструкція «Брами Потоцьких» у Івано-Франківську може подарувати місту нове історичне відкриття. Під фундаментом однієї з найстаріших пам’яток Станиславова ремонтники виявили залишки муру.
Він є значним за своїми розмірами, і у свій час міг бути елементом оборонних споруд обласного центру. Принаймні, такі висновки з попереднього аналізу знахідки, говорить головний архітектор міста Володимир Гайдар.
З метою обговорення подальшої долі даної знахідки, та належного контролю за процесом реконструкції Брами Потоцьких, міська влада створила робочу групу. До її складу увійшли архітектори, чиновники, історики та власники історичного об’єкту з фірмою, яка проводить реставраційні роботи. Проект реконструкції уточнюють, розповідає кері ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: Dnister | Дата: 05.11.2012

Для тих, хто любить рідне місто!!!
7 листопада о 14 год. запрошуємо у відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на краєзнавчу студію з мультимедійною мандрівкою „З любов’ю в серці до рідного міста”, присвячену 50-річчю перейменування м. Станіслава на Івано-Франківськ.
Переглядів: 449 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2012

У неділю, 4 листопада цього року, у селі Грабівці Калуського району відбудуться поминальні заходи на спільній могилі членів проводу ОУН, командирів та стрільців УПА. Герої полягли 1 листопада 1944 року в нерівному бою з комуно-більшовицькими окупантами у Чорному лісі.
Виїзд автобуса з Івано-Франківська у неділю, 4 листопада, о 9 год. від Народного дому на вул. Шевченка.
Переглядів: 542 | Долучив: limnytcja | Дата: 04.11.2012

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації – Роман Іваницький, перший заступник голови та керівник апарату районної державної адміністрації Сергій Плотніков, заступник голови районної ради – Микола Гуцуляк.
Ремонтні роботи проведено у рамках Проекту Європейського Союзу «Підтримка заходів з енергоефективності у малих містах України». У музеї замінили 43 вікна та 8 дверей, утеплили фасад будівлі, а також проведено модернізацію системи опалення та енергоспоживання.
Ініціатор написання проекту — волонтер Корпусу Миру США Робін Ілейжер.
Директор музею «Бойківщина» Тетяна Сенів подякувала з ... Читати далі »
Переглядів: 463 | Долучив: limnytcja | Дата: 03.11.2012

Народна мудрість гласить, що «двічі в одну й ту саму ріку увійти неможливо». А це тому, що ріка, тобто сама вода як субстанція, постійно змінюється. Але постійно змінюється і саме русло ріки. Однак пливуть не тільки ріки, але пливе і час, точніше кажучи, він стрімко біжить.
Сьогоднішнє наше свято пригадало мені подію, яка відбулася на цьому самому місці 51 рік тому, до якої і я мав деяку причетність. Тоді з ініціативи учителя-філолога Делятинської середньої школи Тимофія Антонюка у будинку колишнього адвоката Миколи Лагодинського відкрили меморіальну кімнату-музей Марка Черемшини, якого у ті часи називали «співцем знедоленого гуцульського села». Саме таке словосполучення і закарбоване на тогочасній меморіальній дошці, яку, сподіваюся, скоро замінять на більш відповідну і без іде­ологічного нашаруван ... Читати далі »
Переглядів: 763 | Долучив: limnytcja | Дата: 03.11.2012

"Апостоли правди" — щойно вийшла у світ книга мемуарних розповідей колишнього військового льотчика, багатолітнього в’язня радянських таборів, народного депутата України від Прикарпаття першого демократичного скликання Богдана Ребрика.
"Доля людини є відображенням частинки української історії, яку неможливо читати без брому, — каже колишній дисидент. — Герої мемуарів не вигадані, а реальні, постають в не надто привабливому світлі. Але із пісні слів не викинеш...”.
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012

Подія, яка відбулася минулої неділі у Космачі, має свою передісторію. На панахиді, приуроченій 17-тим роковинам смерті Патріарха Володимира у Хімчині, святі отці та владика Коломийсько-Косівський Іоан висловили думку про достойне вшанування пам’яті цієї великої людини на теренах Косівщини.
Після недільного богослужіння о. Василь освятив меморіальну дошку, яка органічно поєдналася із дерев’яними стінами храму Петра і Павла. Майстерно виконаний барельєф відсвічує сонцем, на дошці викарбувані слова «Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир. В 1968-1971 роках у церкві святих апостолів Петра і Павла ніс пастирське служіння отець Василь Романюк. 29 квітня 1990 року прийняв єпископську  хіронтію з іме ... Читати далі »
Переглядів: 467 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024