Середа, 24.04.2024, 07:05:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 217 218 219 220 221 ... 275 276 »
Експедиційний загін громадської молодіжно-юнацької організації Королівський клуб, який створено при Галицькій гімназії (керівник М. Непийвода), здійснив піший похід повстанськими стежками.
28 вересня члени Королівського клубу Галицької гімназії та учні Кінашівської школи вирушили з Галича до Крилоса.Потім їх маршрут проходив через село Вікторів і остання зупинка – село Височанка.
Учасники експедиції зупинилися біля могили повстанців (Тиндик), а у Будинку культури с. Крилос відвідали музей, де дізналися про учасників ОУН-УПА.
Пішою ходою пройшли через с. Вікторів, у якому теж височать насипані могили героям УПА.
У с. Височанка учні ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

З нагоди 70-річчя створення Української Повстанської Армії працівники відділу краєзнавчої літератури взяли участь в обласній науково-практичній конференції Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти „Українська Повстанська Армія: особистісний вимір”, а також підготували виставку-фотогалерею „Легендарна УПА мовою світлин”.
Одне із провідних завдань конференції полягало у активізації зацікавлення педагогів регіону у історико-краєзнавчих дослідженнях феномену Української Повстанської Армії. З цією метою завідувачка відділу краєзнавчої літератури Ольга Черепович запропонувала учасникам пленарного засідання виступ „Нові видання з проблематики УПА у фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка".
Українська Повстанська Армія уособила в собі зв ... Читати далі »
Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

11 жовтня о 16 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбудеться презентація хрестоматії з історії Івано-Франківська „Моє місто”, в якій зібрано чималий краєзнавчий матеріал. 
Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією нашого обласного центру, 11 жовтня о 16 годині завітати до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка за адресою: вул. Чорновола, 22. Будемо раді зустрічі з Вами!
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

У Надвірній до 70-ої річниці УПА  презентують книжку Івана Кметюка  «Зродились ми великої години. Оповідання»  – перше дослідження істориків  про національно-визвольний рух  на Надвірнянщині.
У праці на основі архівних документів та розповідей досліджено участь Надвірнянщині у національно-визвольному русі в один із найдраматичніших періодів української історії - з кінця 30-х років до середини 50-х років ХХ століття.
Відбудеться презентація у суботу, 13 жовтня, о 12-00 у приміщенні районної бібліотеки.
Переглядів: 468 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2012

У понеділок, 15 жовтня, у селі Уторопи на Косівщині відкриють новозбудований музей Тараса Мельничука. В урочистостях планує взяти участь голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, за дорученням якого у поточному році «взялися і завершили» добудову приміщення музею. 
За словами голови Косівської райдержадміністрації Ярослава Шинкарука, фундамент під дерев’яний будинок- музей закладено три роки тому. Кошторисна вартість цього об’єкта - 237 тис. грн. В поточному році на добудову музею освоєно 94,5 тис. грн., 90 тисяч яких - з державного бюджету, решта – з районного. На облаштування музею Князя роси –Тараса Мельничука Косівський район додатково залучив ще 8 тис. грн. 
«Як відомо, Михайло Вишиванюк під час своєї першої каденції, у 2000 році, збудував прекрасн ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

З 21 листопада по 25 лютого 2013 року у відомому паризькому музеї Лувр відбудеться виставка «Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ сторіччя: Йоганн Георгій Пінзель», повідомив Міністр культури Михайло Кулиняк 10 жовтня під час брифінгу в Будинку Уряду. 
Серед відібраних до експонування у Франції скульптур Пінзеля – 3 експонати надав Музей мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківський обласний художній музей). Відповідно до підписаних договорів між Львівською національною галереєю і Лувром, роботи повинні повернутися в Україну до 15 квітня 2013 року. 
«Це перша в історії сучасної України масштабна виставка одного автора, представлена у Луврі. Вперше Україна на такому високому міжнародному рівні презентує найкращі зразки свого мистецького надбання», - підкреслив ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: limnytcja | Дата: 11.10.2012

З метою вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті та відзначення в області 120-ї річниці від дня народження засновника і провідника ОУН, полковника Євгена Коновальця 22.08.2012 р. на 29 сесії Івано-Франківської міської ради прийнято рішення "Про спорудження пам’ятника Євгену Коновальцю в м.Івано-Франківську”.
Просимо небайдужих до долі України, меценатів, благодійників, мешканців міста, керівників підприємств, установ і організацій проявити патріотизм та любов до України – надати фінансову підтримку на спорудження пам’ятника Є.Коновальцю.
Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2012

Ми, напевне трохи не звикли відповідати за історичну спадщину. Це щось таке, яке «паде з неба» і його варто швиденько спожити, а ділитись ми не зобов’язані. А чи насправді така спадщина є наша?
Щойно з’явилось повідомлення з Житомира, про те , що на спорудженні нового об’єкту виявили культурний шар періоду заснування міста і місцеві пам’яткоохоронці і археологи розпочали боротьбу за музеєфікацію цього об’єкту. Найцікавіше, шо майже всі слова які говорили на камеру краєзнавці і археологи як дві краплі води з однієї склянки подібні на ці висловлювання, які були сказані в Івано-Франківську щодо подібних знахідок в нашому місті. http://zhitomir.info/news_113279.html#u0kdE1349340566 Таке відбувається часто в історичних містах. І щоразу це великі перспективи для міста і України, але щоразу це головна біль для всякої міської влади.
Переглядів: 672 | Долучив: limnytcja | Дата: 10.10.2012

Пройшло 70 років з часу утворення Української Повстанської Армії, яка своїми подвигами наблизила час проголошення незалежності соборної України. Слава належить кожному воїну. Дмитро Дідущак був одним із них.
«Життя – це боротьба» написано на меморіальній табличці на історичній композиції присвяченій 70-річчю створення УПА. Важко не погодитися, тому що щоденно йде боротьба, і кінця їй ще не видно.
Двадцяти двох річний Дмитро Дідущак на псевдо «Погиба» віддав своє життя у боротьбі із загарбниками. Сотні юнаків йшли на смерть без вагань, без жодних сумнівів. Вони вірили, що прийде день, коли Україна стане вільною. І не чекали герої, що на їхню честь складатимуть пісні та зводитимуть меморіали. Так, Дмитро Дідущак поліг на в’їзді у село Спас. Він став першою жертвою зі свого села, але не останньою ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2012

У Івано-Франківську з’явиться одразу три нові пам’ятники. Відкриття їх відбуватиметься у рамках відзначення в місті свята Покрови Пресвятої Богородиці та 70-ої річниці створення Української Повстанської Армії.
Так 14 жовтня о 11.30 у мікрорайоні Пасічна (АС-2) буде урочисто відкрито пам’ятник борцям за волю України.
21 жовтня о 13.00 у сквері на розі вулиць Військова-Є.Коновальця відбудеться урочисте відкриття пам’ятника засновнику і провіднику ОУН полковнику Євгену Коновальцю.
А 24 жовтня о 12.00 на вул. Пилипа Орлика, 5 пройде урочисте відкриття пам’ятного знаку гетьману України Пилипу Орлику.
Переглядів: 489 | Долучив: Dnister | Дата: 09.10.2012

У Коломиї наприкінці жовтня буде урочисто відкрито парк скульптур «7 ЧУДЕСних ПИСАНОК» виготовлених під час симпозіуму скульпторів-каменярів. Кошти для реалізації проекту виділено згідно Указу "Про призначення грантів Президента України для обдарованої молоді на 2012 рік". Автор проекту коломиянка Оксана Островська.
Симпозіум скульпторів буде проходити на подвір’ї Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського університету імені В. Стефаника, а скульптури будуть встановлені в парку біля музею писанкового розпису, як продовження ідеї писанкового міста Прикарпаття і України.
Днями привезли каміння для симпозіуму. Його відбирали у Львівській області у селі Демня, адже там, за словами спеціалістів, дуже якісний камінь, який піддається обробці і гарно витримує ... Читати далі »
Переглядів: 483 | Долучив: Dnister | Дата: 09.10.2012

Ювілей першої літописної згадки відзначили в селі Блюдники Галицького району. 600-ий День народження.
Історики називають датою першої письмової згадки про Блюдники 1412 рік, хоча окремі з них вважають, що село було засновано значно раніше — ще в дванадцятому столітті. За однією із версій вважається, що галицькі ремісники, які не хотіли сплачувати податок місту, поселилися поза його межами. Маючи тут великі запаси глини, вони займалися гончарством, виготовляли глиняний посуд, або так звані блюда, і цим заробляли собі на життя. Таким чином виникло село Блюдники.  
Переглядів: 459 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2012

В рамках святкування 100-річчя «Пласту» голова Івано-Франківської обласної ради «пластун»-сеньйор Олександр Сич презентував книжку «Пласт» — український скаутинг». Видання вийшло друком у місцевому видавництві «Лілея НВ».
Презентація книжки відбулась у приміщенні католицької школи Св. Василія Великого, що є символічним для «пластунів», адже саме тут у 20-х роках минулого століття активно діяли одні з перших дівочих «пластових» гуртків. «Пласт» — український скаутинг» — це друге доповнене видання авторства О. Сича. Перша книжка вийшла друком 1999 року накладом у три тисячі примірників, який розійшовся миттєво. «Ми її видали по-простенькому, гарна обкладинка, проте всередині — жодної фотографії», — зауважив автор.
Друге видання вже є набагато повнішим за свого попередника, має близько 300 сторін ... Читати далі »
Переглядів: 683 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2012

7 жовтня 2012 року  в селі Спас Долішній відбулися урочистості з нагоди відкриття історичної композиції та музею-криївки присвяченого 70 річниці створення УПА.
Зі святом усіх присутніх привітав голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Михайлович Негрич та голова Коломийської районної ради Богдан Володимирович Болюк.
Голова Коломийської  райдержадміністрації відзначив, що музей-криївка ОУН-УПА та експонати зібрані в ньому - це частина історії великої боротьби УПА за волю і незалежність України, ті хто жив і боровся за Українську державу заслуговують на щиру вдячність, пошану сучасників і прийдешніх поколінь. Михайло Михайлович Негрич вручив подарунок та грамоту голови райдержадміністрації засновнику історичної композиції та музею-криївки Василю Михайловичу Савчуку.
... Читати далі »
Переглядів: 469 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2012

Поклін Тобі, Учителю Народний,
Ідейний страднику, дивний чародію!
Ти до Народу післанець Господній.
На собі двигаєш його надію.
Не раз уже з похилої безодні
Урятував ти заповітну мрію,
Що нам її з готів величча і сили
Князі й гетьмани в спадщині лишили.

Цей вірш викладача античних мов Коломийської державної ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 06.10.2012

Цього разу івано-франківський старожил Володимир Баран розповідає, як одягались у довоєнному Станіславі, що було найдефіцитнішим товаром і чому тих «перших совітів» городяни проводжали з величезним полегшенням.

Жінки у пеньюарах
Змінився зовнішній вигляд перехожих. Совіти дуже не любили носити краватки та капелюхи, а привезли з собою кепки й косоворотки. Синки партійних чиновників, яких у місті називали мажорами, могли підбігти до якогось інтелігента та з матюками зірвати капелюха з голови та викинути куди подалі — розважалися. Безслідно зникли модники із тростинками.
На вулицях з’явилося багато нових облич. Особливо кидались в очі військові т ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

10 жовтня о 16.00 год. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка з нагоди 85-річчя від дня народження художника Михайла Фіголя відбудеться відкриття виставки робіт митця.
До уваги присутніх:
– експозиція робіт Михайла Фіголя з фонду обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка;
– книжково-ілюстративна виставка „Сенс живописної філософії Михайла Фіголя”.
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

Про боротьбу Української Повстанської Армії на наших теренах усі начебто достатньо наслухані. Однак попри це часто стикаємося з необізнаністю щодо дат, подій, прізвищ тощо, коли, крім загальних фраз, не можуть конкретніше щось сказати. Тому спробуємо ознайомити громадськість із цими конкретними фактами — про десять найбільших боїв УПА на території Івано-Франківської (тоді ще Станіславської) області. Дані для цієї статті взято з «Літопису УПА», зокрема III, IV, XVIII і XIX томів та книги «Бойові дії УПА. 1942—1950 рр.».
На десяте місце ми поставили бій 25 вересня 1944 р. загону сотенного «Шума» проти відділу НКВД, який нараховував 260 осіб. Довідавшись про його маршрут, повстанці влаштували засідку між селами Сокіл—Мединя на шляху Галич—Станіслав. Запеклий бій тривав три години, у ньому загинуло 173 радянські солдати, втрати повстанців невідомі. Підібрав ... Читати далі »
Переглядів: 691 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

Хто ж такий «Спартан»? Це Михайло Москалюк, член ОУН з 1939 року. Восени 1944 р. очолив створену повітовим провідником ОУН «Курявою» сотню, яка ввійшла до куреня «Карпатський». Сотня оперувала на теренах Коломийщини, Косівського, Жаб’євського, Надвірнянського районів, здійснювала рейди на Буковину і Закарпаття. Повстанці сотні «Спартана» нападали на німецькі і мадярські обози і таким чином забезпечували себе зброєю для майбутніх боїв. На честь героїчного сотенного наш земляк поет Дмитро Павличко написав вірш «Спартан».
Легендарний партизанський командир народився у вересні 1921 р. у с. Іванівці біля Ланчина в родині національно свідомих Марії та Юрія Москалюків. Михайло був найстаршим з трьох дітей. Він ще в сільській школі захоплювався 300 відважними спартанцями, які всі до одного полягли під ворожими стрілами, але не здалися на милість ворогів рідної ... Читати далі »
Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

Початок стометрівки формують дві величні кам’яниці. Та, що праворуч, зведена у 1912 році місцевими багатіями Хованцями. Це була перша п’ятиповерхівка Станиславова — з ліфтом, елект­рикою та іншими передовими комунальними досягненнями. Аби надати будинку естетичного вигляду, Хованець замовив кілька скульптур у майстерні Антоняка, що робила надгробки для місцевого цвинтаря.
В Україні є традиція — коли сусід будує хату, то порядний ґазда мусить збудувати кращу, у крайньому разі — не гіршу. Тому вже наступного року німець Карл Гаусвальд навпроти будує свою кам’яницю. Теж п’ятиповерхову, з ліфтом, електрикою та скульп­турами майстерні Антоняка.
Про одну з них туристам і гостям міста часто розповідають, що вона є символом. Бо в Брюсселі є знаменитий фонтан — «Пісяючий хлопчик». А нашу стометрівку пр ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

3 жовтня 2012 року в Регіональному туристично-інформаційному центрі відбулося засідання робочої групи з реалізації проекту «Мистецька палітра Прикарпаття».
Обговорено результати опитування майстринь народного декоративно-ужиткового мистецтва області щодо існуючих проблем, потреб та перспектив співпраці в галузі туризму. На разі робоча група розробляє для них навчальну програму, реалізація якої запланована на першу половину листопада 2012 року.
Результати опитування майстринь народного декоративно-ужиткового мистецтва у рамках проекту «Мистецька палітра Прикарпаття». Влітку 2012 року проведено опитування майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва Івано-Франківської області.
Метою дослідження є вивчення думки майстрів народно ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 04.10.2012

Завдяки плідній співпраці Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери та Івано-Франківської державної художньої школи, 26 вересня 2012 року в приміщенні музею-меморіалу «Дем’янів Лаз» відбулось урочисте відкриття та нагородження переможців виставки-конкурсу, присвяченої 73-й річниці з дня приєднання західноукраїнських земель до УРСР на тему: «Цей кривавий «золотий вересень» 1939». Переможцями конкурсу стали:
- в номінації «Композиція»: І місце – Генега Юлія (викладач Петранюк Ганна Ільківна), композиція «Пам’ятаємо…»; ІІ місце – Постранська Анна (викладач Петранюк Ганна Ільківна), композиція «1939 – Пам’ятаємо…»; ІІІ місце – Мутко Катерина (викладач Кардаш Назар Миколайович), композиція «1939 рік…».
- в номінації «Графіка»: І місце – Присяжнюк Вікторія (виклад ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 04.10.2012

Боднарчук Петро Миколайович народився 7 червня 1958 року у селі Петрилів Тлумацького району Івано-Франківської області. Закінчив у 1984 році з відзнакою філологічний факультет Івано-Франківського педінституту, під час навчання в якому почав займатися краєзнавчою та науковою роботою під керівництвом викладача В.Т.Полєка. Напрацював ґрунтовне дослідження про педагога М.С. Кондрат та її родину із села Петрилів.
Перебуваючи на посаді директора Братишівської ЗОШ І-ІІ ст., активно поєднував педагогічну діяльність з краєзнавчо-пошуковою роботою: записав спогади від односельчан про вчительську діяльність дитячої поетеси Марійки Підгірянки та її чоловіка у селах Братишів та Антонівка, розпочав краєзнавчі розвідки про уродженців села підприємця і мецената Северина Снігуровича, професора Уманського с/г інституту Шкварука М.М., викладача Станіславської української гімназії ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 04.10.2012

В середу, 3 жовтня видавництво «Лілея НВ» спільно з станицею Івано-Франківськ Пласту – Національної скаутської організації України проведе презентацію нової книги «Пласт – український скаутинг».
Автором книги є пластун, науковець, голова обласної ради Олесандр Сич.
У виданні відображено історію становлення українського скаутинґу, що найповніше зреалізував себе у формі Пласту – Національної скаутської організації України. В ньому читач має змогу ознайомитися з витоками та розвитком світового скаутського руху, заснуванням скаутських організацій у Наддніпрянщині і Галичині, а також історією розвитку української скаутської організації Пласт в інших частинах України – на Волині і Поліссі, Буковині та Закарпатті, отримати інформацію про те, як пластова традиція зберігалася на еміґрації у міжвоєнний ... Читати далі »
Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2012

28-29 вересня в Галичі гостювали працівники Національного історико-культурного заповідника «Качанівка», розташованого в Ічнянському районі Чернігівської області. Свого часу в маєтку, на основі якого створено заповідник, побували М. Гоголь, П. Куліш, М. Костомаров, Т. Шевченко.
У Галичі колег гостинно зустріли наукові співробітники Національного заповідника «Давній Галич». Заступник генерального директора НЗДГ з наукової роботи к. і. н. Семен Побуцький розповів про історію створення установи, її структуру та діяльність.
Гості з Качанівки разом з головним зберігачем відділу фондів Національного заповідника «Давній Галич» Юрієм Мусякевичем побували в Івано-Франківську, де відвідали краєзнавчий музей. Глибокі враження залишились у чернігівців від побаченого і почутого в Історико-меморіальному музе ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2012

7 жовтня виповнюється 150 років з дня народження Олекси Волянського — священика УГКЦ, довголітнього пароха спочатку Криворівні, а згодом у Соколівці на Косівщині, де помер і похований.
У нього бували відомі українські письменники і громадські діячі, він чимало зробив для популяризації Гуцульщини. Над поштовою листівкою, присвяченою ювілейній даті, працювала художниця з Кут Ольга Яремчук.
Серед робіт Ольги Яремчук — ілюстрації до творів Івана Франка, Богдана Радиша, Ігоря Пелипейка, Михайла Ломацького, Тараса Мельничука, Миколи Близнюка. Всього ж оформила понад 300 книг українських авторів. Додається ще одна листівка, присвячена Олексі Волянському.
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2012

29 вересня заступник голови обласної держадміністрації Василь Брус, голова районної державної адміністрації Олександр Криницький, начальники відділів освіти та культури районної державної адміністрації Володимир Сподар та Володимир Гібчинський, директор Вигодського держлісгоспу, депутат районної ради Ігор Тимочко, відповідальний секретар районної організації Товариства охорони пам'яток історії та культури Ольга Федоришин взяли участь у відкритті та встановленні на фасаді Кропивнянської ЗОШ І-ІІ ст. меморіальної дошки відомому професору, видатному академіку, уродженцю с. Кропивник Михайлові Тимочку, життя якого обірвалось трагічно.
Поминальну панахиду й освячення меморіальної дошки провели декани Долинські УГКЦ о. Зореслав Котович, УАПЦ о. Ярослав Лашків та протоієрей, парох УГКЦ Серця Ісуса і Серця Марії м. Долина о. Вітольд Левицький.
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2012

У Верховині є пам’ятний знак, в якому увічнені слова Івана Франка: «Жаб’є - гуцульська столиця». Однак, в народі побутує думка, що цей знак позбавлений художнього смаку і є пародією, ніж дійсно твором мистецтва. 
Кандидат у народні депутати України по одномандатному виборчому окрузі № 89 Микола Палійчук стверджує, що таким чином автор пам’ятки самовиразився, проте і він не в захваті від такого задуму. 
«Особисто я також не в захваті від художнього задуму і його втілення у цій композиції, - каже політик. – Втім, автор мав право самовиразитися так, як він це зробив. Інша річ, чи розділяють його смаки мешканці Верховини? Чи до вподоби їм такий символ? Адже в будь-якому разі замовником пам’ятника у селища завжди є громада. Якщо людям подобається, то - немає питань». 
... Читати далі »
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 02.10.2012

Сьогодні у Прикарпатському  національному університеті відбулась презентація книжки Богдана Сушинського  «Слово про Скит Манявський». Книга вийшла за сприяння мецената Володимира Грабовецького, тож студенти мали змогу поспілкуватися як з письменником, так і з благодійником.
Богдан Сушинський, журналіст, історик, автор понад 150 праць, проживає та працює в Одесі, але у своїй творчості дуже багато уваги приділяє Прикарпаттю. Це вже друге видання праці «Слово про Скит Манявський».
«Я вдячний пану Грабовецькому за допомогу у випуску другого видання книги, - відзначив Богдан Сушинський. Він розповів, як свого часу приїхав у Скит Манявський. «Там до мене підійшли настоятелі, попросили написати історію Скиту Манявського і навіть виділили келію», - згадує автор праці. Втім, до монастирськог ... Читати далі »
Переглядів: 482 | Долучив: Dnister | Дата: 02.10.2012

У центрі Івано-Франківська, очевидно, так і залишиться на невизначений час руїна колишньої пам’ятки архітектури – брами палацу Потоцьких. Про неї буде нагадувати тільки вставлений ще напередодні ювілею міста величезний банер, котрим тоді заслонили пам’ятку від очей мешканців та гостей обласного центру.
Підрядник, котрий займається реставраційними роботами, тепер вирішив припинити цей процес, оскільки під час розбирання брами та частини огорожі натрапив на давні мури. «Територія палацу, виявляється, наповнена загадками і вимагає детального обстеження археологами», – відзначають представники фірми-підрядника. Втім, така позиція реставраторів насторожує громадськість. Люди турбуються про долю брами і переживають, що вже втратили її назавжди.
«Це не дає підстав для того, аби припиняти роботи, їх м ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 01.10.2012

6 жовтня в Івано-Франківську пройде лицарський турнір "Меч Станіслава". Захід познайомить глядачів з бойовим мистецтвом і культурою Європи епохи середньовіччя.
У програмі заходу: бої в номінаціях щит / меч за правилами історичного фехтування, вільний бій за професійними правилами, груповий бій. Також, цікавою новинкою будуть середньовічні танці, показові виступи та майстер-класи. Для глядачів будуть проводитись конкурси та забави, стрільба з історичного лука, фаєр-шоу.
Переглядів: 583 | Долучив: limnytcja | Дата: 30.09.2012

У суботу, 29 вересня видавництво «Лілея НВ» проведе презентацію щойно виданої книги «Імпреzа. Міжнародне бієнале» з серії «Моє місто».
Книга, що упорядкована Ігорем Панчишином та Анатолієм Звіжинським висвітлює часи початку 90-х років коли у Івано-Франківську від 1989 до 1997 р. що два роки відбувалась міжнародна виставка творів сучасного мистецтва, зокрема живопису, скульптури, асамбляжу та графіки. Учасниками першої виставки стали представники 40 країн світу. Результатом її став виданий каталог з роботами учасників та аукціон з продажу творів сучасного мистецтва. В книжці детально описана атмосфера тих часів, розміщені світлини тогочасного періоду, а також кольорові репродукції кращих робіт.
Також в рамках презентації книги відкриється і виставка афіш та картин «Імпреzи». Останні будуть як і з тогоч ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: limnytcja | Дата: 29.09.2012

26 вересня 2012 р. за головуванням заступника міського голови М. Вереса відбулась зустріч за участю відділу з питань охорони культурної спадщини, Департаменту архітектури і містобудівництва та членів громадського об’єднання «Моє Місто» з питань реставрації пам’ятки архітектури 18-19 ст. так званого «Палацу Потоцьких». Розглядалась ініціатива створення спеціальної робочої групи, завданням якої було б узагальнення результатів археологічних досліджень, що проводились на території історичного середмістя впродовж останніх двох років. 
На засіданні було проаналізовано ситуацію з проблемами реставрації брами палацу Потоцьких і розгортання пошукових робіт на кількох нововиявлених об’єктах середмістя. З огляду на велику історичну цінність і важливість музеєфікації чисельних фрагментів давніх фортифікацій і необхідність розгортання ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012

З нагоди Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні у Києві відбулось нагородження державними нагородами та відомчими відзнаками кращих працівників сфери туризму та курортів.
Третє місце посів іванофранківець Іван Бондарєв, кореспондент тижневика «Репортер» за серію репортажів з популяризації внутрішнього туризму.
Переглядів: 475 | Долучив: limnytcja | Дата: 28.09.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024