П`ятниця, 29.03.2024, 08:16:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 220 221 222 223 224 ... 274 275 »
22 серпня 2012 р. у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулися літературні читання присвячені ХХІ – ій річниці Незалежності України. Захід передбачав огляд життєвого шляху та творчості одного з тих діячів, які в минулих століттях боролися за майбутнє власного народу і відстоювали його інтереси перед урядами інших держав. Йшлося про відомого громадського діяча та політика Галичини та Австро-Угорської імперії, уродженця с. Крилоса д-ра Юліана Романчука (1842 - 1930). Цього року виповнюється 170 – років з дня його народження та 80 – років з часу його смерті.
Організаторами заходу виступили Національний заповідник «Давній Галич», Івано-Франківська обласна організація ВУТ «Просвіта», Галицьке міськрайонне об’єднання ВУТ «Просвіта». У літературних читаннях взяли участь представники управління культури, національностей та релігій Іва ... Читати далі »
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 26.08.2012

Іще одна версія кінця світу. Календар Майя, який начебто обривається в 2012 році, зробив тему кінця світу чи не найпопулярнішою у засобах масової інформації протягом останніх двох років. Чим тільки не лякають читача: глобальним похолоданням, або ж надмірною сонячною активністю, чи кометами, вулканами, землетрусами, цунамі, повенями, які нібито мають знищити усе живе на землі. А якщо природні катаклізми чомусь не відбудуться, то напоготові нова «страшилка»  – або інопланетяни нападуть, або доморощені масони геть розбушуються!
А ось сто років тому швидкого кінця світу не очікували, принаймні, з вини комет. Газета «Діло» від 1 січня 1933 р.  у статті «Кінець нашої Землі» повідомляла, що американський астроном Мак Міллян, зваживши на кількість комет у Всесвіті та розміри міжпланетного простору, згідно з теорією ймовірності розрахував, що можливіс ... Читати далі »
Переглядів: 674 | Долучив: limnytcja | Дата: 26.08.2012

Під час прокладання кабелю біля адміністративного будинку, в якому розташовані Івано-Франківська обласна державна адміністрація та мерія Івано-Франківська, робітники натрапили на вхід до загадкового підземелля.
Наразі землекопи працюють всередині каземату, вибираючи ґрунт, щоб дістатися долівки.  Виявлені підземелля, очевидно, датуються періодом Станиславівської фортеці (17-18 століття). "Нам сказали розчистити все аж до твердої основи, - сказав журналістові "ГК" один з робітників. - Каземат цей доволі просторий і глибокий, працювати можна стоячи на повен зріст".
За старою станиславівською легендою, під середмістям колись проходив колосальний підземний хід, який з’єднував палац засновників Станиславова шляхтичів Потоцьких із гол ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: limnytcja | Дата: 26.08.2012

До 2007-го про геніального скульптора XVIII століття Іоанна-Георга Пінзеля пересічний інтелігент майже нічого не знав. Сьогодні про містичного майстра також відомо небагато, єдине, що жив і творив на теренах Галичини й однозначно талантом сягнув, як хтось вдало висловився, рівня Мікеланджело. Але коли біографію Мікеланджело було надруковано ще за життя, то біографічних відомостей про Пінзеля дуже мало. Невідомо ні його національності, ні точного прізвища, ні тим більше якихось деталей, котрі так скрупульозно бережуть і визбирують про своїх геніїв країни, що поважають себе. Бракує навіть легенд і історій, котрі могли б заповнити білі плями. і те, що нині в Україні (згідно з офіційною версією) зберігається  62 твори різця Пінзеля, можна назвати унікальним бонусом для країни, котра не дуже вміє берегти власні мистецькі шедеври. З огляду на це виставка творів Пінзеля в одному з найавторитетніших музеїв світу — третьому ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

Є такий давній жарт, що у СРСР найстрашнішими військами були стройбати (будівельні батальйони), бо їм навіть зброю до рук боялися давати.
Туди часто потрапляли служити ті, від кого відмовлялися інші роди військ: солдатики з судимостями, алкозалежні та інші подібні категорії. Зрозуміло, що якість їхньої роботи залишала бажати кращого. Та виявляється, на військових будівельників нарікали не лишень у СРСР.
На початку 1670-х років у Станиславові розпочали будову величного католицького костелу. Проект розробив інженер-фортифікатор Франсуа Корассіні. Паралельно він займався зміцненням обороноздатності міста, і костел був ніби суспільним навантаженням від магната Потоцького.
Будували довго, настільки довго, що в Корассіні закінчився контра ... Читати далі »
Переглядів: 805 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

У довоєнному Станиславові спортом займалися не лише прості любителі цієї справи, а й люди поважних професій — викладачі, медики. І не просто займалися, а показували серйозні результати в тенісі, легкій атлетиці, ігрових видах. Одним із них був учений-ветеринар зі світовим ім’ям Володимир Соколовський.
Згадку про Соколовського можна знайти у діаспорному «Альманаху Станиславівської землі». Він народився у чеському містечку Нимбрук, неподалік Праги у 1916 році. Згодом сім’я переїхала до Станиславова. Тут у 1935 році він закінчив державну українську гімназію. Далі його чекали 10 років навчання, а ще — легкоатлетичні забіги, у яких він брав участь від Станиславова до Берліна.
Піонерами легкої атлетики міста були школярі, бо перші змагання відбувалися на міжшкільному рівні. На початках Станиславів ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

Дата 22 серпня 1957 року не фігурує у працях з історії Івано-Франківська. Бо нічого величного тоді не відбулося — лише були надруковані перші радянські поштівки з видами обласного центру Прикарпаття. Втім, саме завдяки їм ми сьогодні можемо порівняти зображення 55-річної давнини із теперішніми краєвидами та побачити, наскільки змінилося місто.
Отже в 1957 році Київська фаб­рика масового фотодруку тресту «Укрфото» випустила серію із п’яти поштівок. Вони були чорно-білі, виконані фотографічним способом. Наклад кожної — 5000. Кош­тував цей клаптик фотопаперу 65 коп. Серія мала наскрізну нумерацію від 2322 до 2326. Фото­г­раф — І. Лейбович. Якість кадрів доводить, що цей товариш був таки справжнім професіоналом.
Перша поштівка називалась «Парк імені Т. Г. Шевченка». Вона зображала куточок парку, ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.08.2012

Колись неприступна Пнівська оборонна фортеця під впливом часу і погодних стихій почала розвалюватися. Для того, щоб привернути увагу до її проблем, ще торік започаткували проведення етнофестивалю «Дженджур Фист».
Як би сказав мудрий гуцул, цей корінь, що є українським женьшенем, допомагає від багатьох захворювань. Помітили його чудодійні властивості і лицарі Ордена тамплієрів, карпатські мольфари і відьми. У програмі етнофестивалю вміло поєдналися: ленд-арт, реконструкція боїв, лицарські турніри, музичні і театралізовані постановки, ярмарки, відтворення традиційного побуту і ремесел Середньовіччя, які побутували у Карпатському регіоні.
Проведення цього заходу започаткували торік, хоч цьогоріч він відбувся вперше. Організатори – мистецька агенція «Фист», громадська організація «Вільна інформац ... Читати далі »
Переглядів: 781 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.08.2012

Каталізатором для написання цієї дещо спізненої статті про небуденну історію «Повстанського Танґо» стали два телефонні дзвінки зі Львова. Перший 30 травня ц. р. від п. Юрія Шухевича, сина Головнокомандуючого УПА Романа Шухевича, та 5 червня від співака Ореста Цимбали про те, що пані Ольга Ільків, зв`язкова Головнокомандуючого УПА, авторка тексту «Повстанського Танґо», одержала цього року звання «Львів’янка року».
Йдеться про надзвичайну, хоробру, інтелігентну жінку, патріотку і талановиту поетесу, якій цьогоріч сповнилося 92 роки. Нагороджена у 2008-му Орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня, різними грамотами та відзначеннями за заслуги у національно-визвольній боротьбі Української Держави тощо. У 2010-му п. Ольга Ільків розповіла про свій життєвий шлях у фільмі під назвою «З історії Галичини» (історії, бачені з боку українського, польського та єврейського) ... Читати далі »
Переглядів: 999 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.08.2012

Сьогодні, 23 серпня, на сесії  облради, Сергій Адамович «наїхав» на відділ охорони культурної спадщини та музейної роботи ОДА, в особі його керівника Андрія Давидюка. Каже, все, що добре вміють робити чиновники із цього відділу – це писати відписки.
За словами Адамовича, відділ працює у форматі бездіяльності. Мовляв, на запит щодо Палацу Потоцьких йому відписали, що «це не їхня компетенція». А на запит щодо захисту церков, які є пам’ятками національного значення, вони відписали «що цим займатися не будуть».
«Прошу звернути увагу на роботу цього відділу, — підсумував Сергій Адамович. — Може його треба розформувати за бездіяльність?».
Переглядів: 574 | Долучив: limnytcja | Дата: 23.08.2012

27 серпня 2012 р. у м. Коломия відкриють новозбудований пам`ятник Іванові Франку. З нагоди цієї події культурологічним проектом "Наше місто" видано листівку. Автором листівки є лікар Микола Ганущак, а листівка вийшла під номером 29 у серії листівок "Коломия - наше місто".
Переглядів: 900 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2012

21 серпня відбулася спільна нарада громадської організації «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» та Молодіжного благодійного фонду «Заради добра» з питань створення музею історії нафтової промисловості. 
Довгий час досліджуючи старі місця нафтовидобутку, активісти дійшли висновку – Прикарпаттю не вистачає музею, де люди могли б почерпнути історію про розвиток нафтової промисловості краю.  Одним з найближчих планів організацій стало відкриття музею нафти у селі Слобода, що на Коломийщині. Експозиція матеріалів буде проходити у приміщеннях та під відкритим небо у селі.
Слобода Рунгурська одне з перших поселень на Прикарпатті, де розпочали добувати нафту. Ще у 1771 році на цій території були відкриті копанки, де вже працювали люди, видобуваючи корисну продукцію. Н ... Читати далі »
Переглядів: 744 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

Пам'ять українського дисидента та політв'язня Михайла Дяка вшанували в Івано-Франківську. Панахида та віче відбулися біля його меморіальної дошки на вулиці Національної Гвардії. Михайло Дяк народився 1935-го року на Бойківщині.
Він засновник підпільного "Національного Фронту", боровся за незалежність України у 60-х роках. Попри те, що був співробітником органів внутрішніх справ, здійснив чимало антирадянських акції протесту.
Син дисидента - Олесь Дяк - відомий львівський бард та поет каже: батько до всього намагався підходити з гумором. Пригадує акцію протесту у Болехові. Тоді дисидент вирішив покепкувати над пам’ятником Леніна. Хотів прив'язати до руки вождя синьо-жовтий прапор.
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

Цими днями під час прокладання кабелю біля адміністративного будинку, в якому розташовані Івано-Франківська обласна державна адміністрація та мерія Івано-Франківська, робітники натрапили на вхід до загадкового підземелля.
Наразі землекопи працюють всередині каземату, вибираючи ґрунт, щоб дістатися долівки каземату, час існування якого, очевидно, датується періодом Станиславівської фортеці (17-18 століття).
— Нам сказали розчистити все аж до твердої основи, — сказав журналістові ”ГК” один із робітників. — Каземат — доволі просторий і глибокий, працювати можна стоячи на повен зріст.
За старою станиславівською легендою, під середмістям Станиславова колись проходив величезний півдземний хід, який з’єднував палац засновників міста Потоць ... Читати далі »
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

На  території Пнівського замку, що неподалік  від Надвірної, відбувся перший  етнічний фестиваль  середньовічної культури «Дженджур-фист». Упродовж двох днів можна було поринути у життя  та культуру середніх віків, самому спробувати середньовічні розваги, повправлятися у стрільбі з лука  та скуштувати на смак давні страви. 
Намір провести незвичайний етнофестиваль  його організатори, серед яких - місцевий тележурналіст та директор заходу Володимир Молдавчук, планували кілька років. Дебютувати з «Дженджур-фистом» збиралися торік, проте усе так і залишилося в планах аж цього року завдяки старанням влади та спонсорів Пнів прийняв перший етнічний фестиваль середньовічної культури. 
«Саме завдяки таким креативним ідеям люди можуть познайомитися з історі ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 21.08.2012

В Івано-Франківську до жовтня може з’явитись пам’ятник Євгену Коновальцю. Відповідне рішення сьогодні прийняте на сесії міської ради. Споруджуватимуть пам’ятник за кошти, зібрані депутатами на реставрацію брами палацу Потоцьких.
Пам’ятник буде встановлено у сквері на куті вулиць Євгена Коновальця-Військова, навпроти нової церкви. Секретар міськради Руслан Марцінків повідомив, що загальний кошторис споруди разом з благоустроєм території становить близько 350 тис.грн.
Народні обранці не висловили заперечень стосовно того, аби ті кошти, які вони ще взимку зібрали на ремонт брами палацу Потоцьких, були використані для будівництва пам’ятника. Крім того, частина фінансів на пам’ятник Коновальцю передбачена у Департаменті містобудування і архітектури.
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2012

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито оновлену експозицію відділів археології та історії. Представлено цікаву археологічну колекцію знахідок часів палеоліту – неоліту, культури лінійно-стрічкової кераміки та Трипілля.
Відвідувачі мають змогу оглянути предмети та колекції з фондів музею, які ще не експонувалися, а також відреставровані унікальні музейні експонати, які висвітлюють історію міста Івано-Франківська (Станиславова).
Показано відреставрований макет міста-фортеці Станиславова XVIII ст. (автор П.Ричков).
В експозиції – багата та цікава колекція холодної та вогнепальної зброї XVI - поч. XX ст.
Австро-Угорський період репрезентований різноманітними предмет ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 20.08.2012

Уроки історії: як влада маніпулювала виборцями і фальсифікувала результати волевиявлення сто років тому.
Ностальгія за австрійськими часами, яка досі не вщухла в Галичині, має пояснення: то була епоха самовизначення і становлення основ громадянського суспільства на наших теренах. Українці разом з іншими народами імперії вчилися азам європейської демократії. Вважається, що ці уроки досі відрізняють західних українців від їхніх східних братів.
Втім, приємні розповіді про толерантність і мультикультурність «австрійського раю»  не мають від нас ховати історичної правди: політичні уроки громадянського суспільства, демократії і парламентаризму галицьким українцям коштували чимало поту і крові. Найпереконливіше про це свідчать виборчі кампанії до віденського парламенту і галицького сейму, на яких висува ... Читати далі »
Переглядів: 700 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2012

15 серпня 2012 р. відбулася знаменна подія в житті пластової організації України та світу. Цього дня на терені пластової оселі «Сокіл» проведено кілька важливих заходів – панахиду за полеглими пластунами, посвячення копії першого пластового прапора та посвячення будівель відбудованого табору – музею «Сокіл» (с. Гриньків, Рожнятівський р-н).
У цих славних подіях, які вже тепер стали історією, прийняли участь більше двох сотень членів організації та її прихильників, представники органів державної влади та місцевого самоврядування. Знаменно, що в урочистостях брали участь члени головного пластового проводу – голова Головної Пластової Булави Володимир Базарко та голова Головної Пластової Ради Таня Джулинська; співголова Пласту – НСОУ Микола Музала та ін. Також, були присутні члени Управи оселі і Фонду Сокола – Андрій Ганкевич, Вячеслав Стебницький, Юрій Нестор.&nb ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2012

На минулому тижні сивочолий Галич вітав гостей із міста Холм. Польську делегацію, до якої ввійшли представники уряду міста, історики та науковці, серед яких відомі у світі професор Анджей Буко та археолог Томаш Дзінковський, очолювала керівник управління культури, спорту і туризму уряду міста Холм Ельжбета Бойкевич-Каліщук.
Зустріч відбулася у Галицькій  міській раді. Гостей привітали міський голова Орест Трачик. генеральний директор Національного заповідника «Давній  Галич» Олександр Береговський та головний спеціаліст територіального представництва в Івано-Франківській області департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України Лідія Максим’юк.
Сторонами було обговорено можливості співпраці в рамках Програми ближнього порубіжжя щодо розвитку тури ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 18.08.2012

Долі людські складаються по-різному. Однак життя кожної людини залежить від тої життєвої позиції, яку вона для себе обере. Заглядаючи у минуле, ми бачимо у ньому багато відомих і менш відомих діячів. Кожен із них на своєму місці і у свій час робив те, що було у його силах. Їхня спільна праця і наполегливі зусилля творили історію. Шкода тільки, що ми не завше її знаємо, мало цікавимось нею, а інколи просто не хочемо заглиблюватися у її сприйняття. Живучи у сьогоденні, ми не задумуємось, що саме завдяки тим людям, які жили до нас, ми маємо це майбуття.  
Сьогоднішня наша розповідь про людину, ім’я якої золотими літерами має бути вписане на сторінках історії села Залуква. Однак, якщо зараз запитати пересічного залуквянина, що він знає про Степана Мацькевича, то мало хто щось розкаже. Свого часу ми (спільно із зусиллями світлої пам’яті Миколи Скаврінк ... Читати далі »
Переглядів: 720 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

Іван Герасимович народився 28 листопада1876 року. Закінчив, найвірогідніше, учительський інститут, бо з кінця ХІХ століття розпочав свою педагогічну діяльність. Працював спочатку у школах Угринова Долішнього та Крилоса, звідки був звільнений через активну громадську діяльність. Один рік працював на приватній службі у товаристві «Дністер», а пізніше знову повернувся на вчительську працю. З 1901 по 1015 рр. був учителем на Буковині в П’ядиківцях, Ошихлібах, Вашківцях, Луці та Вікні. Живучи та працюючи у Вашківцях, І. Герасимович редагує становий місячник «Промінь» (виходив у 1904 -1907 рр.). Також у цьому містечку І. Герасимович спільно із вчителем Осипом Безпалком та послом до Буковинського сейму Юрієм Лисаном засновує одне з перших на Буковині товариство «Січ». 
Започатковуючи журнал «Промінь», редакція мала на меті з його допомогою дати початок д ... Читати далі »
Переглядів: 681 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

Для того, щоб вивідати інформацію і скомпрометувати повстанців, чекісти використовували такий метод, як «бочка», коли переодягнені енкаведисти «визволяли патріотів». Останні, не знаючи про провокації, розказували потрібну інформацію. Після цього вони ставали сексотами або самі розуміли, що їх знищить СБ. Підставляли керівників сотень, станиць, боївок, підкидаючи СБ компромат про «зраду» для того, аби цих керівників пізніше знищила СБ ОУН.
У Надвірнянщині використовували такі самі методи боротьби із повстанцями. Приміром, у довідці про оперативну роботу РВ НКГБ із грудня 1945-го по 12 січня 1946 року вказуються агенти «Алім», «Таня», «Маша», агент «В.», завербований і направлений для проникнення у Крайовий провід. За районним провідником «Морозом» пильно стежили агенти «Правда», «Рада», інформатори, тобто «стукачі» – «Максим», «Семен», «Алім». Для знище ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

За участі жителів району та при сприянні районної ради, райдержадміністрації і Надвірнянської міської ради здійснюють заходи зі спорудження пам’ятника Борцям за волю України у Надвірній.
З метою залучення широкого кола представників громадськості району на офіційному рівні не створювали організаційного комітету зі спорудження пам’ятника. Натомість, всі, котрі виявили бажання – від громадських організацій, політичних партій – долучитися до цієї благородної справи, увійшли до складу робочої групи.
На першому ж засіданні робочої групи з метою координації роботи та заходів зі спорудження пам’ятника за пропозицією представників громадських організацій та керівників політичних партій обрали трьох співголів робочої групи: голову районної ради Василя Поповича, голову районної адміністрації Володимира ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

У матеріалах Трудового конгресу України (відбувався 23-28 січня 1919 р. у м. Києві), що в один час був вищим законодавчим органом УНР, згадується те, що одну з комісій з підготовки законопроектів (бюджетну) очолив Чайківський (ініціали не вказані). На першу думку, важко судити, про якого Чайківського йде мова – та підстави все-таки є: правильність версії підтверджує те, що одночасно головою комісії з питань закордонних справ ТКУ став Л.Бачинський. Серед членів Ради Директорії УНР теж зустрічається прізвище Чайківський.
Особу на прізвище Чайківський згадують у листуванні Івана Зілинського з Кирилом Студинським. Обидва видатні українські мовознавці, літературознавці, фольклористи. І. Зілинський вклав немало праці у дослідження Лемківщини. Один час викладав у Станіславській гімназії українську, німецьку та латинську мови. Кирило Студинський товаришував із ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

У часи холодної війни СРСР активно допомагав комуністичним партіям по всьому світу. Особливу увагу звертали на латиноамериканські країни через їхню територіальну близькість до США.
І ось у 1950-х роках в одній із невеличких держав Карибського басейну стався путч (чи то в Гондурасі, чи то у Гватемалі — таке було і там, і там), як тоді писали у радянській пресі, фінансований американською «воєнщиною». Хунта, яка дорвалася до влади, у першу чергу стала утискати бідолашних гондураських (гватемальських) комуністів, точніше партійну верхівку. Втікаючи від репресій, вони сховались у радянському посольстві.
Разом із сім’ями тих ідейних біженців було десь під 200 осіб. Їх вивезли до Одеси морем і тимчасово розмістили в готелі. Поки у країні хазяйнувала хунта, дорога додому їм була закрита. Гостинний С ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

Кожна будова починається з котловану. Буває, разом із землею екскаватор піднімає людські кістки. Тоді у кращому разі кличуть археологів, а в гіршому — тихо закопують і працюють далі. Чи багато у Франківську будинків на кістках? Трохи є.

Католицький цвинтар Станиславова
У 1999 році робили реконструкцію майдану Шептицького із відбудовою барокової дзвіниці. Під час риття котловану, на глибині 2 м, виявили залишки людських поховань. Археолог Марія Вуянко почала вивчати знахідки. На 10 м траншейної стінки було виявлено 11 поховань. Усе вказувало на те, що знайшли старий цвинтар, який тягнувся від дзвіниці уздовж західної стіни Художнього музею.
Історичні дослідження це під ... Читати далі »
Переглядів: 810 | Долучив: Dnister | Дата: 17.08.2012

Уся наша багатостраждальна земля — мов суцільна рана. Тільки в минулому столітті її всіяли могили багатьох тисяч борців за волю України. Але земля дотепер зберігає безліч таємниць. Чекає, коли ж буде сказано всю правду про полеглих й віднесено їх до числа великих і праведних мучеників. Завдяки голові київського «Меморіалу» Романові Круцику «ожили» списки 531 ув’язненого, які померли в тюрмах Івано-Франківщини у 1944—1955 роках. Серед тих в’язнів були і жителі Долинського району. Вдалося віднайти кілька родин, зокрема й Дмитра Андрійовича Стефанишина 1888 року народження із Тростянця. Цього року минуло 60 літ, як сталінська тюрма обірвала життя чоловіка.
У Пшеничниках оживають імена борців за Україну

Все менше живих свідків тих ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Долучив: Dnister | Дата: 16.08.2012

Племінниця Івана Борковського з США Зоя Гаюк почала переклад на англійську мову книгу Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр». Це твір про збройну боротьбу за Українську державу під жовто-блакитним прапором УНР та чорним прапором Холодного Яру, на якому було написано: «Воля України — або смерть». Події відбуваються на теренах сучасних Черкаської, Кіровоградської, Вінницької областей, у Києві, Полтаві й на території тодішньої Польщі.
Відрадно те, що анголомовний читач зможе з перших уст почитати про боротьбу українців за свою державність, адже пані Зоя не тільки патріот, але належить роду, що боровся за соборність нації. 
Як зазначила з Чікаго по телефону пані Зоя Гаюк, вона неодмінно презентуватиме свій переклад у Городенці, яку вона любить за її працьовитих і мудрих людей, на яких тримаєтьс ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 14.08.2012

Із цієї нагоди 12 серпня 2012 року у краєзнавчому музеї села Криворівня ім. І.Франка відбулася зустріч за круглим столом під назвою «Щоб до душі душею промовляти, то треба, щоб ті душі поріднились», на яку запрошено громадськість села та гостей краю. Розповідь про перебування видатних людей на Гуцульщині підготувала і провела завідувач  музеєм ім. І.Франка Ганна Луцюк. А також, на зустріч були запрошені нащадки подружжя Зеленчуків, у яких відпочивав В.Гнатюк та М.Коцюбинський. 
В обговоренні взяли участь Василь Зеленчук – сільський голова села Криворівня, Іван Зеленчук – старший науковий співробітник відділення «Філії Гуцульщина» ННДІ українознавства і всесвітньої історії МОНМС України, Михайло Федорчак – директор Криворівнянської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.Грушевського.
Переглядів: 527 | Долучив: Dnister | Дата: 14.08.2012

10 серпня міський голова Володимир Гаразд провів засідання ХХІ сесії Долинської міської ради. Депутати розглянули 21 питання, основними з яких були про виконання міського бюджету за І півріччя 2012 року та уточнення міського бюджету на 2012 рік.
Під час засідання сесії проведено ІІ етап конкурсу на встановлення пам'ятника подружжю Антоновичів, меценатів, за кошти яких споруджено музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів в м. Долина. Конкурс відбувся з ініціативи Долинської міської ради та проводився з метою визначення кращих проектних пропозицій спорудження пам’ятника серед переможців І етапу конкурсу Юліана Квасниці та Ярослава Юзьківа, Руслана Романишина і Василя Заляска. Остаточним переможцем конкурсна комісія за участі голови обласної організації Національної спілки архітекторів України Миколи Капака обрала проект Руслана Романишина і Василя ... Читати далі »
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 14.08.2012

Як ми вже повідомляли, на Прикарпатті побував один із провідних учених-сходознавців світу, причому опальний до адептів сучасної офіційної російської історіографії, московський науковець українського походження Анатолій Кифішин. Насамперед гість ознайомився зі стародавніми святилищами в Карпатах, які недавно відкрили івано-франківські дослідники минувшини. А також прочитав написи на тамтешніх скельних зображеннях, які майже ровесники малюнків у гротах відомої Кам’яної Могили — найдавнішої пам’ятки писемності людства поблизу Мелітополя на Запоріжжі. Про свої висновки з цих студій, зокрема, та про власні висліди історії шумерів, первісні сліди котрих знайдено в Україні, взагалі А. Кифішин розповів під час зустрічей у «Просвіті», у Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника, в Будинку вчених в Івано-Франківську. А нині ділиться цією й іншою цікавою інформацією з читачами «Галичини».   ... Читати далі »
Переглядів: 729 | Долучив: Dnister | Дата: 13.08.2012

На місці поховання хорунжого 3-ї Залізної дивізії армії Української Народної Республіки Тихона Хилюка у селі Нижнів Тлумацького району поставили пам’ятник. Встановити ім’я вояка вдалося через 92 роки після його смерті, а з допомогою старожилів села знайти  й могилу.
Пам’ятник у вигляді ордена-хреста Симона Петлюри виготовлено на кошти жертводавців з Наддніпрянської України та громади Нижнева.
Хорунжий Тихон Хилюк у серпні 1920 року брав участь у боях 8-ї бригади 3-ї Залізної дивізії армії УНР проти 1-ї Кінної армії Будьонного біля Дністра, не даючи можливість більшовикам форсувати ріку. Як написав у своїй історичній розвідці координатор благодійної ініціативи «Героїка» Павло Подобєд, «на відтинку хорунжого Хилюка вісімнадцять більшовиків загин ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 13.08.2012

Його земна дорога зупинила свій біг на 76-ому році життя. Але то тільки земна. Бо, станувши на тій фатальній межі, він проникливим поглядом ще раз проревізував свій земний шлях, усміхнувся своєю щирою і доброю усмішкою і без остраху отримав перепустку до Вічності. Він ніколи не поскаржився на долю, яка важкими випробуваннями загартувала і тіло, і душу.
Євген Іваничук (син Івана) народився 10 серпня 1927 року в селі Трачі Косівського району Івано-Франківської області.
Навчався в школах рідного села, м. Коломиї, Коломийській гімназії (1941-1944). «Загинемо, або здобудемо Україну!» – сказав батькові і пішов з дому навесні 1944 року. Йому тоді було тільки сімнадцять. Через вступ до УПА залишив навчання в Чернівецькому вчительському інституті. УПА була для нього дорогою утвердження романтичних, юн ... Читати далі »
Переглядів: 750 | Долучив: Dnister | Дата: 11.08.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024