П`ятниця, 29.03.2024, 07:39:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 231 232 233 234 235 ... 274 275 »
19 квітня 2012 року о 16 годині в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка (вул. Чорновола, 22) відбудеться презентація книги Квітослави Гнатишин-Скульської „Славні люди нашого міста”. Це видання – подарунок п. Квітослави до 350-річчя міста Івано-Франківська. Будемо раді зустрічі з Вами!
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2012

Про унікальні фортифікаційні споруди Прикарпаття - блокгаузи охорони залізничного мосту на р. Дністер (залізнична дистанція Дубівці – Єзупіль) тепер буде відомо значному коло осіб, які цікавляться фортифікацією та історією. Це стало можливим завдяки публікації під назвою «Польські залізничні блокгаузи», яка надрукована у найсвіжішому, квітневому числі (№5) журналу «Фортовед».
Дослідження підготоване на основі експедицій здійснених членами громадської організації «КІУР» (м. Київ) Олександром Кузяком і Максимом Ющенком та прикарпатським краєзнавцем Андрієм Чемеринським. Стаття подає передісторію будівництва блокгаузів, докладні описи північної та південної оборонних споруд. Цікавими для читачів будуть ілюстраційні матеріали щодо минулого та сучасного блокгаузів. Зокрема, тут розміщено світлини кожного блокгаузу, їхні схеми.
Переглядів: 761 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

Зараз на Косівщині проходять заходи на відзначення 115-ї річниці з дня народження визначної особистості в історії України — лікаря-сподвижника Остапа Селянського.
Ім’я Остапа Селянського повернулось із забуття не так давно. Про нього гуцули складали співанки, а між місцевими жителями ходили легенди-оповіді про «невідмовного лікаря», який не раз і часто безкоштовно рятував від усіляких недуг простих людей з різних куточків Косівщини, "витягав з того світу".
Ще на початку кар’єри Остап Селянський став особистим лікарем митрополита Андрея Шептицького. Він був свого часу єдиним на Покутті доктором, який мав пересувний рентгенапарат. Це давало змогу ставити безпомилкові діагнози. Окрім того, він був лікарем широкого профілю.
А народився ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць та 350-річчя від дати заснування нашого міста під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка-представлення.
Місто Станиславів веде своє літочислення від 7 травня 1662 року, коли цивільне поселення і фортеця отримали Магдебурзьке право. Пронеслися над містом століття, буремні події багатовікової історії. Але й сьогодні ми пишаємося його неповторною архітектурою європейського рівня, що об'єднала минуле і сучасне, працьовитими і гостинними людьми, особливою аурою культури і мистецтва.
Зацікавлений читач знайде на виставці документальні джерела, альбоми, присвячені дослідженню визначних пам'яток столиці Прикарпаття: книги В. Грабовецького, В. Полєка, М. Паньківа, Б. ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

Відреставрований бастіон Станіславської фортеці, розташований на розі вулиці Новгородської та Фортечного провулку, що в Івано-Франківську, відкриють для широкого загалу 4 травня.
Про це повідомив заступник міського голови обласного центру Прикарпаття Михайло Верес.
З його слів, реставрація бастіону – це «спільний проект підприємця і влади» і до оновленого бастіону після його відкриття, не виключено, переміститься центр виставкового життя Івано-Франківська.
Як повідомив заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Івано-Франківського міськвиконкому Василь Білик, оновленим перед мешканцями та гостями Івано-Франківська постане не тільки власне бастіон, а й досі занедбаний Фортечний провулок, де планується покласти ... Читати далі »
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2012

Визначний український мистецтвознавець Святослав Гординський справедливо зараховував Вишгородську чудотворну ікону Богоматері до найславетніших творів світової церковної культури. Згідно з старовинними переказами, ікону намалював євангеліст Лука ще при житті Святої Марії. Якщо вірити легендарній традиції, то Лука створив образ Пречистої Діви на кипарисових дошках зі столу, за яким споживала щоденну їжу Свята Родина в Назареті. Всього автор одного з канонічних Євангелій і Діянь апостолів написав 70 ікон із зображенням Божої Матері.
Серед зображень Богоматері існує кілька основних іконографічних типів: Одигітрія (Провідниця), Елеуса, Знамення, Оранта, Покрова та інші. Зображення Богородиці з Дитятком переважно поясні. Вишгородська ікона належить до типу Елеуса (Замилування або Ніжності). Вона символізує материнську любов Марії та нерозривне духовне єднан ... Читати далі »
Переглядів: 870 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2012

Листівка віддавна служить символом ввічливості та щирості, сприяє дружньому спілкуванню та обміну інформацією. Вона може бути різного вигляду, проте кожна несе у своїй основі посилання від автора картки, що й робить її доволі таємничою й унікальною, утворюючи своєрідний місток між творцем паперової краси та людиною, яка придбає таку роботу.
Листівку, без заперечень, можна віднести до окремого виду мистецтва і дуже часто головним у ній є далеко не зовнішній вигляд та оформлення, а зміст, який вона несе в собі. Інколи текст листівки є безцінним для одержувача. Так найчастіше трапляється з картками із серії «Вивчаємо нашу історію», які отримали життя у ПАТ «Коломийська друкарня ім. Шухевича». Носієм ідеї та автором історичного і вартісного для нашого краю проекту є активний громадський діяч і директор Коломийського педагогічного коледжу Валерій Ковтун, з ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2012

З нагоди святкування 350-тої річниці з дня заснування міста Івано-Франківськ, про обласний центр Прикарпаття видадуть книгу.
Про це на оперативній нараді у міського голови Віктора Анушкевичуса повідомив його заступник Михайло Верес, — інформує Малакава.
«До ювілею міста буде видано книгу «Станіславів-Станіслав-Івано-Франківськ». Над виданням цієї книги працювали відомі історики нашого міста, і вона налічує близько 600 сторінок. Вже на початку травня ми отримаємо її з друку, і я вважаю, що вона буде надзвичайно корисною для гостей та мешканців», - зазначив Михайло Верес.
Що ж стосується самої програми запланованих заходів, основна частина яких відбудеться 5-6 травня, то вже згодом кожен охочий зможе ознайомитися з нею на сайті місько ... Читати далі »
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 17.04.2012

У Коломийському Національному музеї народного побуту Гуцульщини та Покуття презентуватимуть альбом про автентичний український стрій лісостепового регіону та Карпат.
«Традиційне вбрання українців» - це багато ілюстроване науково-популярне видання у двох томах, у якому представлено традиційні ансамблі одягу, його компоненти та аксесуари з приватних і музейних колекцій України.
Окрім ілюстративної частини, в альбомі подано історико-етнографічну та краєзнавчу інформацію, а також словник термінів, що відображають реалії народного побуту початку ХХ ст., широко вживані свого часу.
Укладачем та автором проекту є відомий етнолог, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту народознавства НАН України Оксана Косміна. ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2012

Ляльки та вишиванки Юрія Мельничука
Напередодні Великодня у Музеї відкрилася виставка з приватної колекції киянина Юрія Мельничука. Вона стала підсумком його 20-річної наукової й творчої діяльності.
Виставка, яку пан Мельничук присвятив красі рідної Української землі, представляє близько 250 творів: вишиті рушники, автентичний український одяг кінця ХІХ - першої половини ХХ ст. у межах сучасних Черкаської, Полтавської, Чернігівської, Волинської та Рівненської областей. Є кілька одягових комплектів і з Івано-Франківщини, Тернопільщини та Закарпаття, а також ляльки-манекени з ниток, у вбранні різних історико-етнографічних регіонів України.
За фахом Юрій Мельничук учитель географії та біології. Десять років він пропрацював в Інституті г ... Читати далі »
Переглядів: 787 | Долучив: Dnister | Дата: 14.04.2012

В історії галицького села Острів є цікавий факт із першої половини ХХ століття. Його ми відшукали у книзі «Міста і села Галицького району» (за редакцією П. Арсенича, Івано-Франківськ, 2001р). П.Арсенич пише про те, що «значну культурно-просвітницьку роботу проводив у селі полковник армії Української Народної Республіки Андрій Голуб, який одружився з Марією Гелемей...».
Звісно така скупа інформація тільки збудила наше зацікавлення і ми вирішили дізнатися, хто цей історичний діяч, яка його роль у нашій непростій історії та які обставини занесли його у це село. То ж пропонуємо читачам нашого часопису відомості, котрі нам вдалося відшукати.
Андрій Голуб народився у 17 травня 1887 року в місті Лохвиця на Полтавщині. Після закінчення Єлсаветградського кавалерійського училища йому було присвоєно чин ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Напередодні Різдва в 1935 році Станиславів сколихнула небувала подія. «Сенсаційна афера в Станиславові!», «Афера, про яку говорить Станиславів» - кричали заголовками міські газети. А сталася річ, яка тепер нікого би не здивувала, - фінансове шахрайство.
Знана в місті фірма братів Манделів - "Mandel" - в суді звинуватила своїх компаньйонів - фірму "Alster i Szapira" в шахрайстві і вимагала повернення 100 тисяч злотих. В кінці фінансового року "Alster i Szapira" підбили баланс спільної діяльності, з якого випливало, що чистий дохід становить 240 тисяч злотих, який начебто чесно поділили на дві фірми. Тим часом власники фірми "Mandel" підрахували, що насправді чистий прибуток фірм становив 460 тисяч злотих. Отже, компаньйони вирішили обдурити їх щонайменше на 100 тисяч злотих!
Справа набула великого роз ... Читати далі »
Переглядів: 658 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Кожний край має шановану Святиню, яка своїм благодатним впливом охороняє край від зла і нещасть. Святинею Бойківщини є Ікона Гошівської Божої Матері.

Чудотворна Ікона Гошівської Божої Матері
Образно подібна до Ченстоховської ікони, вона, за переданням, спочатку належала родині хорунжого Шугая. Під час пожежі, коли господарство хорунжого згоріло дотла, залишилась недоторканою лише одна стіна – на ній висіла ікона. Потім святий образ перебував у маєтку Гошовських, відтак ікона знову змінила власників. В 1736 р. Вона оновилась і «заблисла великим сяйвом», а потім на обличчі Богородиці залишилась немовби роса, а з очей спливали сльози, що засвідчило багато людей і місцевий священик. Гошовський передав ікону в монастир, а митрополит Лев Шеп ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Що ми знали про нього раніше? Що був він «українським буржуазним націоналістом», «нацистським прислужником»... Лише з відродженням України ми одержали можливість дізнатись, ким насправді була ця яскрава особистість. Мова йде про австрійця за походженням, українського патріота за переконанням з однієї із найславетніших монархічних європейських династій Габсбургів — ерцгерцога Вільгельма-Франца Лотрінгена, який увійшов в історію нашого народу під прізвищем Василя Вишиваного й усе своє життя пов’язав з боротьбою за українську державність, до кінця своїх днів залишаючись вірним обраному шляху.
Недавно київське видавництво «Темпора» порадувало читачів окремою книжкою Юрія Терещенка і Тетяни Осташко «Український патріот із династії Габсбургів» (Київ: «Темпора», 2011. — 408 с.). Точніше, ми одержали її друге видання, доповнене новими документально-архівними м ... Читати далі »
Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Де поховані видатні івано-франківці і як доглядають за їхніми могилами? Цими днями на чинних та вже закритих цвинтарях Івано-Франківська було багатолюдно.
За традицією, в час Великодніх свят на Галичині заведено провідувати могили своїх рідних, наводити лад біля пам'ятників, поправляти надгробки. Відвідуючи кладовища, багато хто з міських старожилів не обмежується самим тільки візитом до місць захоронення родичів, але й відвідує могили людей, про яких досі згадують у місті, які залишили яскравий слід в його історії, стали взірцем для наслідування.
Чи легко в Івано-Франківську розшукати могили славних земляків? Де поховані видатні мешканці нашого міста? Чи належно доглянуті їхні могили?
Ідея створення франківського пантеону - місця д ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Художників мало цікавить історія Івано-Франківська. Взагалі, жанр історичного живопису в нас розвинений слабо. Якщо й малюють, то в першу чергу галицьких князів чи запорізьких козаків. Невже в історії старого Станиславова не було моментів, гідних пензля живописця? Аби дати відповідь на це запитання, довелося трохи побігати музеями, виставками, бібліотеками. І не дарма.

Облога Станиславова
У серпні 1676 року до міста підійшло 50-тисячне турецьке військо. Тоді вирішувалася доля Покуття — якби фортецю взяли, довелося б суттєво перекроювати політичну карту Східної Європи. Але станиславівський гарнізон героїчно боронився протягом двох тижнів і, врешті-решт, турки були змушені зняти облогу.
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

На вулиці Мельничука в Івано-Франківську нині стоїть металевий паркан. За ним повним ходом йдуть будівельні роботи. На невеличкій площі між кількома пам’ятками архітектури збираються звести чотириповерхівку. Через дорогу — Білий дім, і схоже, що нікого з чиновників це не бентежить.
Як розповіли «Репортеру» в міському департаменті архітектури і містобудування, тут будують навчальний корпус Західноукраїнського економіко-правничого університету. У серпні 2011-го Міносвіти згадало цей виш серед тих, які минулоріч не отримали жодної вступної заяви від абітурієнтів. Забудовник — ТОВ «Станіславська будівельна компанія», яка минулого року подала в суд на університет за борги, і тоді ж розпочалося провадження про банкрутство вишу.
Олег Баран, заступник начальника управління ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

Офіційно вважається, що останнім царем Російської імперії був Микола ІІ. Але це не зовсім так. Адже 2 березня 1917 року він зрікся престолу на користь свого молодшого брата Михайла. Натомість, той уже назавтра відмовився від влади та визнав Тимчасовий уряд. Таким чином Михайло Олександ­рович був останнім номінальним володарем Росії з династії Романових.
До чого тут Станиславів? Справа у тому, що великий князь був у нашому місті й навіть отримав за нього орден.
На початку Першої світової війни росіяни створили Кавказьку туземну кавалерійську дивізію з добровольців-мусульман. Її командиром і став уже знайомий нам князь Михайло. Дивізія воювала в Галичині та брала участь у боях за Станиславів.
У листі до дружини 2 березня 1915 року імп ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 13.04.2012

У новому терміналі міжнародного аеропорту „Львів”, відкриття якого відбулось сьогодні, встановлено погруддя короля Данила Галицького. Як повідомив УНІАН заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів, автором погруддя є український скульптор, академік Еммануїл Мисько.
Е.Мисько – професор Львівської академії мистецтв. Понад 10 років очолював Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва. Автор портретної галереї відомих учених, художників, письменників, громадських діячів.
Е.Мисько довгі роки очолював львівську Спілку художників, наприкінці 1980-х років - Фонд культури, є засновником Академії мистецтв України.
Як уточнив ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2012

В Івано-Франківському державному історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша відкрилася передвеликодня виставка "Господи! Твоє Воскресіння" з колекції академіка Володимира Грабовецького.
Серед експонатів є унікальні речі: "Євангеліє" 1674 року, "Пластир" 1685 року та "Літургіон" 1866 р., видані у відомій Львівській друкарні при церкві Успіння Пресвятої Богородиці. Представлені також високохудожні гравюри на тему Воскресіння, святкові листівки ХІХ-ХХ ст. з України та діаспори. Привертає увагу трилогія Володимира Грабовецького "Українські святині Прикарпаття крізь століття".
Вже традиційно в музеї Олекси Довбуша організовують виставки до національних свят, ювілеїв славних діячів науки і культури, великих релігійних свят. Серед найвеличніших християнських свят — Воскресіння Христове.
... Читати далі »
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2012

Під час реконструкції в Катедральному Святопокровському соборі УАПЦ («голуба церква») реставратори знайшли ікону Матері Божої Ласкавої Станиславівської.
Дві ікони випадково виявили в одному з нефів храму спеціалісти-реставратори, повідомив Василь Столащук. Заховані в стіні образи потребували реставрації. Після відновлення однієї з них відкрився впізнаваний лик Матері Божої Ласкавої Станиславівської. На разі ікона знаходиться в роботі у художників-реставраторів.
Вони вважають, що у «вірменській церкві», яка свого часу була збудована спеціально для поклоніння чудотворному образу Станіславівської Божої Матері, швидше за все виявлено оригінал.
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2012

Сьогодні в Івано-Франківську відбулось урочисте відкриття першого у світі пам’ятника «Пластунам, що не зламали своїх присяг». Знаково, що саме у цей день відзначається 100-ліття з Дня Першої Пластової Присяги.
У відкритті взяли участь пластуни з Івано-Франківська, Коломиї, Львова, Тернополя, Києва, Луцька та Чернівців.
Після маршу центральними вулицями міста учасники дійства вишикувались на площі біля скверу А.Міцкевича.
Вітальну промову виголосив один з ініціаторів заходу Тарас Зень.
Четверо пластунів різних вікових поколінь представили увазі присутніх сам пам’ятник. Після цього скульптуру освятив Митрополит Володимир Війтишин.
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 12.04.2012

8 квітня, у Вербну неділю, у переповненому залі Героїв Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери відбулося свято «Семен Височан – Хмельницький Галицької землі». Захід відбувся в рамках угоди про співпрацю між управлінням освіти і науки Івано-Франківського виконавчого комітету та обласним козацьким товариством «Українське реєстрове козацтво». На свято прибули представники делегації міської влади Івано-Франківського міського та обласного козацьких товариств ВГО «Українське реєстрове козацтво» та «Українське козацтво», представники козацьких організацій Черкащини та Львівщини, учні та педагоги загальноосвітніх шкіл № 4, 6, 7, 12, 13, 17, директори шкіл-садків № 3 та № 7.
З цікавістю переглянули присутні літературно-музичну композицію «Ми – нащадки козацького роду» у виконанні земляків С. Височана – учнів Височанської ЗОШ І-ІІ ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2012

В арт-холі «Кайрос» лікаря, мецената та громадського діяча Ольги Богомолець 5 квітня відкрилась виставки майстра з Гуцульщини Василя Бовича «Дідизна» за участі мистецтвознавців, представників рідновірства, діячів культури, фольклористів. Виставка триватиме до 17 квітня. 
На ній представлено понад 80 робіт сучасного декоративно-прикладного мистецтва Гуцульщини, вирізьблених з дерева та присвячених прадавній язичницькій та християнській духовності українців.
Косівський митець Василь Бович відзначається унікальним стилем і використовує особливу техніку різьблення по дереву – графіку в дереві. Крім, власне, різьби, застосовується тонування, аплікація писанковою шкарлупою, декорування штучними кораликами та перлами. Багато з них зберігаються в українських музеях та приватних колекціях. ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 11.04.2012

9 квітня 2012 р. в актовому залі Галицької ЗОШ №1 І – ІІІ ступенів відбувся святковий захід під назвою «Усе робити треба нам на совість, за заповідями жити на землі». 
Його проведення стало можливим завдяки домовленості про співпрацю між Національним заповідником «Давній Галич» та Галицькою ЗОШ №1. Ініціатором свята виступила заступник директора з виховної роботи Галицької ЗОШ №1 Ірина Кердяк, вона була одночасно його організатором та режисером. Учасниками-акторами дійства стали учні 4, 7, 9 та 11 класів, а глядачами постановки - представники Генеральної дирекції Національного заповідника «Давній Галич», його наукові працівники, члени педагогічного колективу навчального закладу. 
Дійство проведено під час тижня, який передує великому святу Воскресіння Христового і його основною метою було пригадати присутнім про основні моральні засад ... Читати далі »
Переглядів: 578 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2012

З нагоди святкування 350-ї річниці заснування міста Івано-Франківська, з метою приведення фасадів будинків-пам’яток архітектури та суміжних їм будівель і споруд, що розташовані в межах історико-архітектурної заповідної території в центральній частині міста, до належного стану Департамент містобудування та архітектури надає рекомендації та вимоги власникам будівель, щодо відновлення опорядження фасадів.
Власникам та співвласникам будівель і споруд необхідно виконати:
1. Відновлення втрачених автентичних елементів декору фасадів (штукатурки, облицювальної плитки, облицювального каменю, архітектурних деталей тощо).
2. Захист виступаючих елементів фасаду (підвіконників, карнизів, тощо) від впливу атмосферних опадів шляхом влаштування ві ... Читати далі »
Переглядів: 463 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2012

Після нашої публікації  «На Рожнятівщину — як на здибанку», у якій ішлося і про те, що спадок лауреата Шевченківської премії художника Опанаса Заливахи, зокрема його панно за мотивами українських казок та ліпка «Діти на підвіконнику», які нині в селі Ясені прикрашають приміщення дитячого обласного санаторію «Ясень» на Рожнятівщині, через виразні ознаки руйнування потребує уваги чиновників від культури і митців пензля, ситуація, виглядає, зрушила з мертвої точки. Як повідомив «Галичині» директор санаторію Зеновій Васильків, надати свою допомогу наразі вже зголосився знаний на Прикарпатті художник Богдан Бринський.
Ігор ЛАЗОРИШИН
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2012

Драматичну історію життя жидівської дівчинки, коломиянки за походженням, а нині громадянки Польщі Рути Вермут минулого тижня почули у Музеї історії міста Коломиї («жидівської», бо в Галичині представники цієї нації так називали себе аж до середини минулого століття).
На зустрічі пані Рута репрезентувала книгу під назвою «Зустріла Людей». У назві немає помилки, саме таких Людей з великої букви зустріла пані Рута у своєму житті.
У цій книзі авторка описує реальні історії свого життя, яке могло б обірватися однієї миті під час Другої світової війни, коли навколо було систематичне переслідування і знищення євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами, голокост. Тоді маленьку дівчинку разом з її сім’єю та іншими євреями везли на «смерть». Та вона хотіла жити і стрибнула з того злощасного пот ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2012

Івано-Франківська станиця та округа Пласту проведе ряд заходів по відзначенню 100-річчя від дня складання першої пластової присяги. Основні святкування відбуватимуться протягом квітня й травня 2012 року. Також окремі події по відзначенню ювілею заплановані на осінь.
Подаємо перелік подій, що відбуватимуться до кінця весни:

9 квітня (понеділок) 13:00 - ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ДЛЯ ЗМІ
Під’їзд будинку колишньої української гімназії, де зародився Пласт у Станиславові (вул. Шевченка, 44);

10 квітня (вівторок) 15:00 – ВІДКРИТТЯ МУЗЕЙНОЇ ЕКСПОЗИЦІЇ «ПЛАСТ- ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 10.04.2012

7 квітня 2012 року в Івано-Франківську вшанували пам'ять учасників націоналістичного підпілля, членів відділу надрайонного проводу ОУН – Василя Гросберга, Ганни Сміжак та Ганни Соколовської, які загинули у квітні 1949 року від рук енкаведистів у Княгинині. Цього дня на місці їх загибелі біля Скорботної стіни (вул.Княгинин, 30) відбулось поминальне віче за участю духовенства, представників міської влади, вояків братства ОУН-УПА Карпатського краю, громадськості міста.
Після панахиди, яку відслужили отці храму Святої Покрови, слово мали: cекретар міської ради Руслан Марцінків, голова Братсва ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський, автор поетичної збірки «Їм шутка шлях у вічність освятила» Ганна Дорошенко. Звертаючись до громадськості, Руслан Марцінків подякував усім присутнім за участь у спільній молитві та зауважив, що наш обов’язок пам'ятати і ш ... Читати далі »
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2012

Проїжджаючи потягом залізничним мостом через річку Дністер в районі Дубівці – Єзупіль, на межі Галицького та Тисменицького районів, можна побачити дві унікальні споруди, які є об’єктами військової оборонної фортифікації. Це - блокгаузи оборони залізничного мосту, через який проходила залізниця Львів – Станиславів (споруджена у 1866). Також, вони відомі, як одні з передмостових укріплень міста Галича. На початку ХХ століття ідентичні споруди були у Нижневі (Тлумацького р-ну) та Яремчі (Надвірнянський р-н), їх знищено у першій половині минулого століття. У ХХІ столітті на терені Республіки Польща збереглися 2 споруди такого типу: поблизу Тринча (не охороняється) та Тарнова (діючий).
Ці капітальні споруди були реконструйовані та перебудовані у 30-их роках ХХ століття польською владою ... Читати далі »
Переглядів: 783 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2012

Киянин Юрій Мельничук привезе до Коломиї приватну збірку українського вбрання.
Напередодні Великодня у виставкових залах Музею розгорнеться виставка, яка представить одяг різних історико-етнографіних регіонів України. Особливістю представлених експонатів є те, що це зменшені копії, дбайливо створені і одягнені на ляльок-манекенів натхенником і керівником київської творчої майстерні Юрієм Мельничуком.
Виставка стане підсумком 20-літньої наукової та творчої діяльності митця. Відкриття виставки - 11 квітня о 16.00 годині. 
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2012

В день великого свята Благовіщення генеральному директору - науковому керівнику Національного заповідника «Давній Галич», члену Національної Спілки Краєзнавців України Олександру Береговському виповнюються ювілейні 50-років з дня народження.
Саме йому завдячуємо ефективне функціонування Заповідника та невтомну популяризацію славного минулого Давнього Галича впродовж останніх двох десятиліть. 
Він - Заслужений працівник культури України (2005), голова Галицького райміськоб’єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта» ім. Т.Шевченка, член правління його обласного об’єднання. Голова Галицького осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, член обласного правління. Лауреат Всеукраїнського конкурс ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2012

8 квітня 2012 року в Івано-Франківську відбулись урочисті заходи з нагоди відкриття меморіальної дошки організаторові Покутського народно-визвольного повстання 1648 року, полковнику Семену Височану. Цього дня у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери пройшло загальноміське свято «Семен Височан – Хмельницький Галицької землі».
На фасаді будинку за адресою вул. С.Бандери, 27 відбулось освячення барельєфу полковнику Семену Височану та урочисте віче за участю духовенства, представників обласної та міської влади, реєстрового козацтва та громадськості міста. Відкрили барельєф секретар міської ради Руслан Марцінків, заступник міського голови Михайло Верес та представники реєстрового козацтва краю. На віче виступили: секретар міської ради Руслан Марцінків, депутат обласної ради Ольга Бабій, отаман Івано-Франківського міського козацького ... Читати далі »
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024