П`ятниця, 19.04.2024, 17:48:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 233 234 235 236 237 ... 275 276 »
В день великого свята Благовіщення генеральному директору - науковому керівнику Національного заповідника «Давній Галич», члену Національної Спілки Краєзнавців України Олександру Береговському виповнюються ювілейні 50-років з дня народження.
Саме йому завдячуємо ефективне функціонування Заповідника та невтомну популяризацію славного минулого Давнього Галича впродовж останніх двох десятиліть. 
Він - Заслужений працівник культури України (2005), голова Галицького райміськоб’єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта» ім. Т.Шевченка, член правління його обласного об’єднання. Голова Галицького осередку Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, член обласного правління. Лауреат Всеукраїнського конкурс ... Читати далі »
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 09.04.2012

8 квітня 2012 року в Івано-Франківську відбулись урочисті заходи з нагоди відкриття меморіальної дошки організаторові Покутського народно-визвольного повстання 1648 року, полковнику Семену Височану. Цього дня у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери пройшло загальноміське свято «Семен Височан – Хмельницький Галицької землі».
На фасаді будинку за адресою вул. С.Бандери, 27 відбулось освячення барельєфу полковнику Семену Височану та урочисте віче за участю духовенства, представників обласної та міської влади, реєстрового козацтва та громадськості міста. Відкрили барельєф секретар міської ради Руслан Марцінків, заступник міського голови Михайло Верес та представники реєстрового козацтва краю. На віче виступили: секретар міської ради Руслан Марцінків, депутат обласної ради Ольга Бабій, отаман Івано-Франківського міського козацького ... Читати далі »
Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2012

Івано-Франківське міське козацьке товариство Всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво» запрошує Вас прийняти участь в заходах, присвячених встановленню барельефу полковнику реєстрового козацтва Семену Височину, що відбудуться 08 квітня 2011 р. згідно плану:
14.00 – загальноміське свято «Семен Височан – Хмельницький Галицької землі», ЦПВ ім. С.Бандери, Європейська площа, 1
14.45 – 15.00 – піша хода від ЦПВ по вул. С.Бандери до вул. С.Височана
15.00 – урочисте відриття барельєфу С.Височана.
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 08.04.2012

Понад 30 робіт художника Богдана Готя, які знаходяться в колекції Катедрального Собору УГКЦ , вперше презентували в Музеї мистецтв Прикарпаття. Назва виставки – «Яке життя, таке мистецтво». 
«Мені вдалося зібрати близько 70 робіт Богдана Готя. Сьогодні вперше експонують понад 30 його картин. Творчість Готя мені надзвичайно подобається, бо в його малярстві - містика, енергетика, українська тематика і сум, який притаманний був патріотам у 60-х», - говорить адміністратор парафії Катедрального Собору Святого Воскресіння УГКЦ в Івано-Франківську отець Юрій. 
Колекцію робіт Богдана Готя він збирає вже понад 4 роки. Окремі твори доводилось купувати, інші – приносять люди. 
«Художник був однодумцем і соратником Опанаса Залива ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2012

7 квітня об 11.30 год. навпроти Церкви Святої Покрови (вул. Княгинин, 29) біля Скорботної стіни буде відслужена панахида за молодими націоналістами-оунівцями, учасниками молодіжного націоналістичного підпілля, членами відділу пропаганди надрайонного проводу ОУН Василем Гросбергом, Ганною Соколовською і Ганною Сміжак які загинули від рук енкаведистів 6 квітня 1949 року.
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2012

5 квітня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулися презентація книги Володимира Шпільчака, Зеновія Соколовського, Михайла Головатого „Станиславів – Івано-Франківськ: Місто давнє і сучасне”, яка вийшла в серії „Історичні місця України”, а також відкриття художньої виставки В.Шпільчака та У.Шпільчак.
Про надзвичайну важливість і необхідність появи видання цієї тематики серед розмаїття краєзнавчих досліджень говорили представники наукової, мистецької еліти, влади та громадськості міста: Ігор Цепенда, в. о. ректора Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, Михайло Верес, заступник міського голови Івано-Франківська, Михайло Косило, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Володимир Великочий, директор Інституту туризму, Богдан Губаль, професор Інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника, З ... Читати далі »
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 07.04.2012

3 квітня в Національному заповіднику «Давній Галич» відкрито виставку «Чарівний дивосвіт мистецтва». 
В різні періоди своєї історії тисячолітній Галич відіграв особливе значення, як в житті княжої держави, так і Європи; як в середні часи, так і в добу нової та новітньої історії. Загалом, кожному відома політична та військова роль міста – столиці, життєписи його володарів – натомість, тільки певне коло фахівців вивчає та популяризує історію мистецтв, які були характерні для міста на Дністрі. В експозиціях та фондах музеїв нашої держави та за її кордонами зберігаються вироби галицьких ремісників – ковалів, ювелірів, зброярів; твори будівничих храмів, перші друкарські видання – всі вони є на високому мистецькому рівні. Галич в мистецькому плані стояв на одному рівні з Києвом та Черніговом. Багато творів створених у минулих століттях є унікальними. ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Настали ті перед великодні дні, коли згадуємо і молимося за наших найдорожчих, які відійшли від нас.
Музей «Берегиня»… Тут кожна річ нагадує наших дідів-прадідів. Їх нема серед нас, але музей зберігає їхню пам’ять. Більше двох сотень рушників, вишитих руками наших бабусь, більше півтори сотні сорочок, а ще запаски, ґорсики, скрині, старовинний довбаний вулик, жорна, терлиця… До сліз зворушує горсточок лляного, блискучого, як шовк, прядива, майстерно зв’язаного понад 50 років тому. 
Нещодавно в музеї зібралися поважні шанувальники і друзі «Берегині». Розглядали речі, такі знайомі ще з дитинства, яке пройшло у селянській хатині. І згадалося Симоненкові:
Я прощаюся нині з тобою,
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Невеличкому придністровському селу Бовшеву судилося потрапити на сторінки давньоруського літописання в тиху для природи і чорну для Галича ніч 1153 року, коли зі сцени історії навіки зійшов князь Володимирко Володаревич, а вже перед ранком сонце слави сходило для його сина, філософа і книжника Ярослава Осмомисла. А на початку 60-х років минулого століття, коли розпочалося будівництво Бурштинської електростанції, львівські археологи Володимир Баран, Лариса Крушельницька і Роман Чайка вирушили від середньої течії Гнилої Липи і крок за кроком, добираючись аж до устя ріки, пильно вивчали кожну ділянку землі. Неподалік від села Бовшева дослідники виявили в різних урочищах три давньоруські поселення ХІІ-ХІІІ ст. Під час розкопок одного з них, в господарському об’єкті, задокументованому в експидиційних звітах під номером 13, науковці відкрили на глибині 1,90 м бронзову іконку з біблійним сюжетом Благовіщення. ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Iвано-Франківська обласна рада вирішила профінансувати будівництво пам’ятника командиру УПА Роману Шухевичу в Калуші.
За це рішення сьогодні одноголосно проголосували депутати. Профінансують пам’ятник в розмірі 100 тисяч гривень.
Голова облради Олександр Сич наголосив, що потрібно завершити будівництво пам’ятника до дня народження повстанця - 30 червня.
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

У кіно час прискорюють легко. Наприклад, ставлять камеру навпроти квіткового горщика, і потім глядач може бачити, як за лічені хвилини пробивається зелений побіг, виростають листки, розпускається бутон і т.д. Цей принцип можна застосувати і до історії міста. Тож поставимо віртуальну камеру на центральному перехресті Станиславова та прослідкуємо його еволюцію.

У 1913 році на розі вулиць Сапєжинській (Незалежності) та Гославського (Вітовського) звели п’ятиповерхову кам’яницю Карла Гаусвальда. Цей будинок остаточно сформував обличчя перехрестя, яке воно зберігає протягом майже сотні років. Німець Гаусвальд походив із простої ковальської родини, починав із торгівлі цвяхами й доробився до власного «хмарочоса». Зрозуміло, що він там мешкав не сам. Перший поверх займали крамниці, вище починалис ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Одного разу до моїх рук потрапили міліційні звіти по місту Станіславу за першу половину 1941 року. Серед дрібних крадіжок і п’яних бійок осторонь стояло жорстоке групове вбивство, що сталося 5 лютого.
У будинку №10 на вулиці Далекій (невеличке відгалуження від Богдана Хмельницького) сусіди та міліціонери знайшли побиту родину Хмель. Чоловік, його дружина й донька вже були мертвими, а пораненого одинадцятирічного сина у важкому стані доставили в лікарню. Сусіди показали, що з помешкання вкрали різний одяг, взуття, нечисленні коштовності. Розслідування доручили начальнику карного розшуку лейтенанту Чубенко. Вже наступного дня справу було розкрито. Вбивцею виявився Петро Орєшкін, 1918 р. н., уродженець Московської області, кандидат у члени компартії. Він був старшим сержантом місцевого 29-го танкового полку, з якого дезертирував ще 4 січня. При затриманні ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 06.04.2012

Станіславів на поштівках початку ХХ сторіччя є тим ідеальним містом, яке я полюбив і намагаюся досі поміж архітектурних покручів нинішнього Івано-Франківська розгледіти ті любі оку та серцю фрагменти старого міста. 
На початку 90-х я щонеділі ганяв в клуб філателістів, щоб полюбуватися старими листівками, оскільки купити їх не було змоги (коштували тоді вони 7-10 доларів). Тепер же милуюся тим містом в альбомі, виданому нещодавно на основі колекції поштівок пана З.Жеребецького, де здається зібрані всі види Станіславова, що друкувалися до Другої світової війни.
Наше місто протягом 350 років пережило 5 масштабних катастроф, коли відбулися суттєві руйнації міського середовища – його ДУШІ.

Переглядів: 745 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2012

Уже вдруге в Юридичному інституті Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника за підтримки історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», ГО «Галицький історико-політологічний центр», а також за сприяння Івано-Франківської міської ради проводиться конкурс студентських науково-практичних робіт. Цього року він присвячений 350-річчю м. Івано-Франківська і має назву «Від граду Ревери до м. Івано-Франківська: крізь віки в сьогодення та майбутнє».
Організатори конкурсу ставлять перед собою мету стимулювати наукову діяльність студентів, залучити їх до збереження історико-культурної спадщини м. Івано-Франківська та розв’язання практичних проблем розвитку міської інфраструктури, залучити їх у процес розробки шляхів соціально-економічного розвитку міста, напрацювання напрямів удосконалення роботи органів місцевого самоврядування.
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2012

Сьогодні на сесії міськради представник Комітету по вшануванню пам’яті Івана Пулюя Степан Пілка звернувся до депутатів та громадськості з приводу спорудження погруддя Івану Пулюю. За його словами, важливим є повернення Україні імен видатних вчених. Пам’ятник буде встановлено на розі вулиць Пулюя та Берегової.
Для його будівництва було відкрито спеціальний рахунок, куди небайдужі громадяни могли пересилати кошти. На День міста пам’ятник встановити не встигають, однак орієнтовне відкриття заплановане на травень цього року.
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2012

Сьогодні секретар Івано-Франківської міськради Руслан Марцінків проінформував щодо ситуації з реставрацією брами палацу Потоцьких. На його адресу прийшов лист від Карпатської нафтової компанії, в якому повідомляється, що вона готова долучитись до реконструкції брами.
Уповноважений доповідати на сесії Віктор Кімакович повідомив, що наразі йде аналіз кошторисної документації, а з наступного тижня підрядники перейдуть до реставраційних робіт. Від міської ради вимагається надання необхідних дозволів.
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2012

Книжкова виставка під такою назвою функціонує у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка. Вона присвячена 100-річчю з часу заснування українського скаутингу – Пласту, учасники якого створили живу легенду вірності Богові й Україні.
Український Пласт є складовою частиною світового скаутського руху, ґрунтується на його ідейних засадах та організаційних принципах, яким надано національного змісту.
Скаутська організація „Пласт" діяла в Галичині та періодично на різних українських теренах до 1939 р. Вона пройшла значний шлях розвитку і стала важливою складовою частиною національного суспільного руху. Після Другої світової війни пластовий рух був заборонений на рідній землі, але після проголошення незалежності нашої держави 1991 р. відновив свою діяльність. ... Читати далі »
Переглядів: 520 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2012

Обласний центр Прикарпаття матиме книжку із своєю комплексною історією. Видання приурочене 350-річчю Івано-Франіквська.
Сьогодні в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбудеться презентація книги Володимира Шпільчака, Зеновія Соколовського, Михайла Головатого "Станіславів – Івано-Франківськ: Місто давнє і сучасне".
Також заплановане відкриття персональної художньої виставки Володимира Шпільчака. Початок презентації о 16.00.
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 05.04.2012

4 квітня 2012 р. у приміщенні Регіонального туристично-інформаційного центру (м. Івано-Франківськ) з ініціативи головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації за участю відділу туризму виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради відбулася нарада з акредитованими екскурсоводами міста.
Результатом зустрічі стала домовленість про проведення, починаючи з 06 травня 2012 року, щонедільних безкоштовних екскурсій Івано-Франківськом для мешканців і гостей краю. Захід приурочений до святкування містом 350-річчя від дня заснування і спрямований на активізацію розвитку внутрішнього туризму, популяризацію обласного центру серед українських та іноземних громадян.
Екскурсії розпочинатимуться о 12.00 год. біля Ратуші.
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2012

Кожних вихідних для відпочиваючих та гостей курорту відомі народні майстри України проводитимуть майстер – класи з вишивки, ткацтва, різьбярства, гончарства, ковальства. А для любителів поспівати та потанцювати організовуватимуться майстер – класи з народного танцю та української народної пісні.
Так вже 8 квітня, у Вербну неділю, на гостей і туристів із усієї України та з-за кордону чекатимуть майстри-писанкарі, які відкриють для секрети розпису гуцульських писанок, хореографи, які навчать галицьких веснянок і гаївок, ознайомлять із великодніми обрядами та звичаями, іграми та забавами.
Тож чекаємо всіх бажаючих у Вербну неділю, 8 березня, о 13.00 годині на центральному буковельському майдані, що знаходиться біля кафе «Бугіль», на народну передвеликодню етнозабаву «Не я б’ю – шутка б’є: віднин ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2012

Відгук на статтю «Анна Попович — жива повстанська легенда» Iвана Кметюка
Прочитав статтю, гарно написано, але, очевидно, автор користувався лише спогадами самої героїні і не має повної інформації про події тих часів. Пишу тому, що деякі епізоди виходять трохи спотворені, а це кидає тінь на чесне ім’я окремих учасників тих подій. Колись, якщо буде відкрито архіви КДБ, можливо, про це буде написано всю правду, та в 90-ті роки цю кримінальну справу забрали до Києва, де вона й по нинішній день. Звідти час від часу на сторінках газет з’являлись статті, котрі паплюжать учасників тих подій.
Тому хочу сказати, що жодного зрадника в оточенні «Грома» не було, тобто ніхто з учасників тих подій не «здав» ні одного зі своїх побратимів. Були муки, катування, кожен, хто потрапляв за тюремні мури, проходив ц ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Долучив: Dnister | Дата: 04.04.2012

Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради з нагоди святкування Дня міста, на вшанування та відзначення знаменних історичних подій в Івано-Франківську вирішив в 2012 році встановити меморіальну дошку про Державний Секретаріат ЗУНР. Дошка буде встановлена на вулиці Грюнвальдській, 11. На виготовлення та встановлення меморіальної дошки виконком виділив 15 тис. грн. Про це повідомляє прес-служба МВК.
Переглядів: 482 | Долучив: Dnister | Дата: 03.04.2012

Крім Івано-Франківської, до ТОП-5 потрапили ратуші Львова, Чернівців, Мукачево та Кам'янець-Подільська.
Це четверта за ліком міська Ратуша. Їх в місті почергово зводили починаючи з 1666 року. З ХХ століття будівля перестала бути адміністративною, але досі залишається єдиною в країні цивільною спорудою з позолоченим куполом. Серед усіх ратуш ця вирізняється особливим стилем.
Рейтинг було складено в рамках проекту "Поділіться любов'ю до України" від компанії "Київстар".
Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 03.04.2012

Тисменицька районна державна адміністрація, Тисменицька районна рада, Тисменицька міська рада та Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України запрошують усіх бажаючих взяти участь у науковій краєзнавчій конференції: «Тисмениця в минулому та сучасному: історія, економіка і культура», що відбудеться 18 травня 2012 року в приміщенні залу засідань Тисменицької районної державної адміністрації.
Напрями роботи конференції:
- Тисмениця крізь призму історії.
- «Просвіта» та інші громадські товариства в Тисмениці.
- Рух за державну незалежність і національне відродження.
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2012

29 березня в семінарійному храмі відбулось вшанування 145 річниці від дня народження блаженного священномученика Григорія Хомишина. З цієї нагоди була проведена конференція, в межах якої було представлено перевидання надзвичайно цінної книги блаженного священномученика Григорія Хомишина єпископа Станиславівського «Українська проблема», яка лаконічно висвітлює перспективи українського державотворення з точки зору Католицької Церкви. 
Перед початком конференції був відслужений молебень до блаженних мучеників Івано-Франківських, який очолив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир (Війтишин) у співслужінні протосинкела о. міт. Олега Каськіва, ректора семінарії прот. Олександра Левицького та о. Ігоря Пелехатого. Богослуження супроводжував своїм співом семінарійний хор «Благовіст».
Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2012

Йдеться про 150 тис. гривень, які, як було попередньо анонсовано, мали б бути виділені на підтримку ініціативи калушан зі спорудження пам’ятника Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу. У кінцевому, підтриманому депутатами проекті рішення, відповідний пункт був відсутній. Фракція Української партії звинувачує бюджетну комісію у тому, що пункт не підтримали. "Бюджетники”, у свою чергу, мають претензії до Івано-Франківської ОДА, яка подала на затвердження кілька варіантів пооб’єктного розподілу коштів.
Ініціатива "Загальна мобілізація” стартувала у Калуші більше півроку тому. Проте, коштів на спорудження пам’ятника, без допомоги влади, у такий короткий проміжок часу зібрати неможливо. Відтак, і міська, і районна ради підтримали виділення коштів на спорудження пам’ятника. Перша виділила 200 тис. гривень, друга — 20 тис. гривень. Обласна влада поки що вид ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2012

100 років тому, 28 березня 1912-го, в Богородчанах у небагатій сім’ї селян народився Олекса Гірник. Його відчайдушний чин самоспалення 21 січня 1978 р. на Шевченковій горі в Каневі ввійшов яскравою сторінкою в історію українського визвольного руху, засвідчивши факт протестних настроїв у середовищі небайдужого українства проти політики русифікації в Україні.
НП на Чернечій горі. 21 січня 1978 року припало на суботу, вихідний день. Але працівники фондів  музею Національного заповідника Тараса Шевченка працювали. Як згадує науковий співробітник музею Тамара Базилевич, «через півтори години музеєм пронеслась жахлива чутка: біля могили Шевченка спалився чоловік». У музеї було багато кагебістів. Працівникам строго заборонили говорити про те,  що сталося. Та наступного дня акт самоспалення на Тарасовій горі тихцем обговорював увесь Канів. ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 02.04.2012

29 березня в читальному залі центральної бібліотеки м. Івано-Франківська, що по вулиці Пилипа Орлика, 5 був проведений урок мужності «Немеркнуче світло великого подвигу», приурочений 100-річчю від дня народження Олекси Гірника, Героя України, який на знак протесту проти політики русифікації України й українців спалив себе в Каневі на Чернечій горі 21 січня 1978 року. Працівники краєзнавчого відділу центральної бібліотеки ознайомили присутніх з життєвим шляхом О.Гірника, значенням його подвигу для Української держави, а також акцентували увагу на книзі Михайла Іщенка «Спалився за Україну», яка вийшла у Києві в 2004 році. У художньо-біографічній повісті автор, який перший побачив останки чоловіка, спаленого поблизу могили Т.Шевченка, записав спогади рідних, близьких про батька, що привів себе на вогняну Голгофу. На завершення заходу були прочитані вірші Ю.Рудницького «На самоспалення О.Гірника», В.Марусина «Минає ... Читати далі »
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 01.04.2012

«Сакральний світ Трипілля» - під такою назвою 30 березня 2012 року у Галицькій ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відбулася науково-практична конференція за участю вчителів української мови та історії навчальних закладів району.
З вітальним словом до присутніх звернулася Ірина Чернега, заступник голови райдержадміністрації. Вона побажала плідної праці та нових відкриттів науковцям, які вивчають та популяризують спадщину Трипілля. Оплесками зустрічали гості виступи учнів Галицької ЗОШ І-ІІІст. №1 Дарини Йосипишин, Володимира Фаля, фольклорного колективу Галицької МАНР «Традиція».
На початку заходу поетеса зі Львова, заслужений вчитель України Марія Чумарна, презентувала слухачам поему «Данило Галицький».
З тематичними доповідями виступили культуролог ... Читати далі »
Переглядів: 612 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2012

12 квітня 2012 року минає 100 років із офіційної дати заснування скаутської організації України «Пласт».
За століття її історії змінилося вже декілька поколінь. У кожного з них – своя пам’ять, своя історія та, навіть, своя правда, проте є спільний обов’язок – вірність Богові й Україні. З 2012 року для «пластунів» розпочнеться новий відлік часу, починаючи зі ста. Погодьтеся, вік, що мимоволі викликає повагу. Проте, перед цим відліком залишилося чимало здобутків, історій та вражень, того, що вже не повториться, адже це вже сталося.
У приміщенні краєзнавчого музею та арт-галереї нашого міста відкрилася виставка «Пласт це... це Пласт!». За словами головного зберігача фондів музею Уляни Паньо, матеріали експозиції розповідають про 100-літню історію цієї організації. Умовно їх можна поділити на три ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2012

В рамках святкування Дня міста вже традиційно 4-5 травня 2012 року пройде Х Міжнародний фестиваль ковальського мистецтва «Свято ковалів». Цього року майстри ковальської справи будуть розміщені на площі «Бастіон». В галереях «Бастіону» відбудеться виставка «Орнаментального ковальства». Запрошуються мешканці та гості міста.

ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ «СВЯТО КОВАЛІВ - 2012»

м. Івано-Франківськ
4 травня 2012 р.
9.00 - 18.00 – площа «Бастіон» біля кафе «Наукове». 
· Реєстрація гостей та учасни ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2012

Президент України Віктор Янукович своїм березневим указом №217 з нагоди 25-річчя Організації ветеранів України нагородив орденом княгині Ольги III ступеня заступника голови ради Івано-Франківської обласної організації ветеранів Олександру Іллівну Синицю - «за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді, багаторічну плідну громадську діяльність».  
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2012

Містом давно ходять чутки про розгалужену систему підземних ходів, яка веде ледь не до Галича. Коли біля краєзнавчого музею провалився асфальт, то спуститись у підземелля міг будь-хто.
Пізніше з’ясувалось, що то були підвали старої ратуші (зразка 1871 року), яка своїми розмірами значно перевершувала теперішню. В одному з залів відгалужувався справжній підземний хід. Він був засипаний землею, але, враховуючи напрямок у бік Бистриці-Солотвинської, мимоволі згадувалася легенда про «Галицьку підземку».
Таємницю того ходу відкрила колишній директор Краєзнавчого музею Олександра Синиця. Виявляється, після війни перший поверх ратуші зайняв штаб цивільної оборони. У підвалі вони обладнали бомбосховище (там і досі збереглися важкі металеві двері). За правилами, на випадок руйнування та обвалу наземної ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2012

Як казав класик, до історії можна увійти, а можна туди вляпатися. Цей чоловік саме так і зробив. Розбризкуючи кров тисяч мешканців нашого міста, він залишився в історії воєнного Станіслава страшною плямою. Єврейські матері лякали ним неслухняних дітей. Йдеться про шефа станіславського гестапо, гауптштурмфюрера СС Ганса Крігера.

Юність у сталевому шоломі
Крігер був єдиним сином шкільного вчителя. Він народився 1 липня 1909 року в польській Познані, яка тоді входила до складу Німеччини. У 1918 році Польща відновила незалежність, і родині Крігерів довелося тікати до «фатерланду».
З освітою в нього не склалося. Закінчив лише п’ять класів державної школи та дворічний курс ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 30.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024