П`ятниця, 29.03.2024, 04:39:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 234 235 236 237 238 ... 274 275 »
20 березня 2012 р. під головуванням заступника голови Галицької райдержадміністрації Ірини Чернеги відбулося чергове засідання робочої групи щодо підготовки видання «Славетні галичани». У роботі групи прийняли участь голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький, професори Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника - Ігор Коваль та Богдан Тимків, начальник відділу туризму і культури Галицької райдержадміністрації Марія Іваськів, головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Андрій Чемеринський, голова Галицької районної організації НРУ Володимир Федорняк.
Порядок денний засідання передбачав підведення попередніх підсумків роботи та планування праці на майбутнє. Впродовж тижня, який минув від останнього засідання робочої групи, до праці над підготовкою видання активно  долучилися працівники Галицької районн ... Читати далі »
Переглядів: 536 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2012

22 березня 2012 року о 16 год. в Музеї мистецтв Прикарпаття, майдан Шептицького, 8, відкриється виставка живопису «Олекса Новаківський і його учні», присвячена 140-річчю від дня народження художника. На виставці будуть представлені роботи з фонду музею, а також полотна з приватних колекцій.
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2012

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка-пам’ять із циклу „Духовні пастирі Галичини”, присвячена 145-річчю від дня народження єпископа Української Греко-Католицької Церкви, Владики-Ординарія Станиславівської Єпархії, патріота України та мученика за єдність святої Церкви.
На виставці експонується чимало видань, в яких на основі багатої джерельної бази об'єктивно аналізується  пастирська та суспільна діяльність ісповідника віри (П. Мельничук „Владика Григорій Хомишин: патріот, місіонар, мученик", О. Єгрешій „Єпископ Григорій Хомишин: портрет релігійно-церковного і громадсько-політичного діяча" та ін.), розкривається його тернистий життєвий шлях (В. Грабовецький „Сторінки літопису Івано-Франківського Катедрального Собору Святого Воскресіння", В. Бабій „Владичий жезл ... Читати далі »
Переглядів: 612 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2012

Брифінг секретаря Івано-Франківської міської ради Руслана Марцінківа та голови постійної депутатської комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету Романа Онуфріїва, що повинен був відбутись сьогодні на площі перед брамою палацу Потоцьких відмінили.
Причиною тому стала озвучена офіційна позиція власника комплексу палацу Потоцьких Олега Бахматюка, згідно якої він повністю підтримує точку зору Івано-Франківської міської ради та громадськості, щодо необхідності негайної реставрації в’їзної брами палацу.
Заявлено, що вже у найближчий час, спільними зусиллями міської влади та власника буде розпочато реставраційні роботи із прагненням завершити їх до 350-ти річчя міста Івано-Франківськ.
Секретар Івано-Франківської міської ради Русл ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2012

У неділю, 18 березня ц.р., в краєзнавчому музеї с. Кутище Тлумацького району відбулося урочисте відкриття персональної виставки майстра творів декоративно-прикладного мистецтва графіки й живопису Йосипа Пони.
Усі присутні мали змогу відвідати кімнату живопису, в якій виставлено 50 творів майстра (портрети, натюрморти, пейзажі, роботи з різьби по дереву).
«Мрія про персональну виставку в день 50-ти літнього ювілею, на якій було б 50 власних робіт, здійснилася», - зізнався Йосип Пона.
Заступник голови районної державної адміністрації Олександра Чаплінська та сільський голова Богдан Налисник відкрили виставку та висловили найщиріші побажання та слова вдячності митцю за його творчу працю, а також вруч ... Читати далі »
Переглядів: 566 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2012

В четвер, 22 березня з нагоди 100-річчя Пласту в театрі кіно «Люм’єр» відбудеться прем’єра документальної стрічки «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919 - 1939», а також прес-конференція творчого колективу, що працював над створенням фільму.
Режисером стрічки є відомий український кліпмейкер – Тарас Химич, знаний за відео-роботами гуртам «ТНМКонго», «Скрябін», «Тартак», «Гайдамаки», «Фліт», а також за документальними фільмами «У рамках долі» та «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939-1941».
Нова робота кіностудії «Invert Pictures» і «Західно-Українського центру історичних досліджень» є ґрунтовним дослідженням історії Закарпаття періоду 1919-1939 років, підсилене вичерпними оповідями очевидців, маловідомими документами, а також майстерно відзнятими краєвидами і художніми сценами. Цік ... Читати далі »
Переглядів: 496 | Долучив: Dnister | Дата: 20.03.2012

Працюючи над документами Армії Української Народної Республіки, часто доводиться звертатись за допомогою до сільських рад різних областей, їздити у краєзнавчі експедиції. Мета таких подорожей -пошук додаткової інформації. Питання прості: «Що відомо про односельця...?», «Що чули про такі події?». Майже в усіх випадках місцеві дослідники та старожили стинають плечима. Та й що може знати старенька бабуся чи дідусь про події 1917-1921 рр.? У кращому разі пригадують лихоліття Другої світової війни. Про боротьбу Армії УНР не розповідали ні в школі, ні в церкві. Батьки боялись говорити на цю тему в присутності малих дітей. Раптом бовтне де не треба?
Однак, трапляються і щасливі випадки. Тоді, вхопившись за ниточку, починаєш розплутувати клубок таємниць. Про один з таких щасливих випадків піде мова нижче.
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 19.03.2012

Завтра, 20 березня об 11.00 на площі перед брамою палацу Потоцьких у Франківську відбудеться брифінг секретаря Івано-Франківської міської ради Руслана Марцінківа та голови постійної депутатської комісії з питань планування фінансів, цін та бюджету Романа Онуфріїва.
У зв’язку з тим, що на неодноразові звернення та заяви Івано-Франківської міської ради та збір коштів на реставрацію брами палацу Потоцьких, її власник Олег Бахматюк не дає дозволу на початок робіт, секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків ініціює початок акції зі збору підписів громадськості до Президента України «ВРЯТУЙМО БРАМУ ПАЛАЦУ ПОТОЦЬКИХ».
Нагадаємо, що Івано-Франківською міською радою відкрито благодійний рахунок, на який благодійниками міста уже перераховано необхідну суму коштів для реставрації брами (б ... Читати далі »
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 19.03.2012

Отець Михайло Ганушевський
Відомий церковний і громадський діяч Станиславівщини о. Михайло Ганушевський народився 5 грудня 1880 року в селі Суховоля на Львівщині, у багатодітній селянській родині. Навчаючись у Львівській академічній гімназії, був лідером різних гуртків гімназійної молоді, а на вакаціях проводив культурно-освітню роботу в рідному та сусідніх селах. Студіюючи теологію, одночасно вивчав філософію і право у Львівському університеті, брав участь у студентській акції за відкриття українського університету 1901 р., через що змушений був покинути Львів і продовжити студії у Віденському університеті. Після закінчення студій 1905 р. митрополит Андрей Шептицький висвятив його на священика і призначив своїм капеланом. Через рік отець Ганушевський з дозволу митрополита дістав парафію в Гошеві на Долинщині. Працюючи на релігійному ґрунті, багато зус ... Читати далі »
Переглядів: 1152 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Пам’ятний знак «100 років надвірнянській нафті», споруджений 45 років тому. Він є одним із символів міста Над­вірна і став його невід’ємною частиною. Монумент незупинно супроводжує не одне покоління нафтовиків. Він – свідок багатьох подій у трудових колективах підприємств Надвірнянського нафтопромислового району. Звитяжна праця нафтовиків упродовж століття стала основою його змісту.
Нинішнє покоління наф­товиків цікавить історія спорудження монумента. Прагнемо довідатися про авторів, які його створювали, про людей, котрі брали участь у його будівництві. На жаль, про спорудження монумента раніше не описувалося. Багато учасників подій тих років забуті, хоча їхня роль у народженні пам’ятного знака вагома. Тому їх праця не має залишитися забутою.
Колектив та організація ветеранів НГВУ «Надвірнана ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Коні здіймаються на диби, вершники падають від ворожих списів, козацькі шаблі стинають польські голови, польські гусари топчуть кіньми тіла убитих козаків, полем розкидані відрубані голови. Не чути лише свисту шабель й стогону поранених. Все решта - по-справжньому. До Дня міста у Пасажі Гартенбергів буде виставлено унікальну панораму битви під Жовтими Водами франківського скульптора Ярослава Булки.
Молодий митець витратив понад два роки на відтворення баталії, щоб довести самому собі, що зможе відтворити у глині фрагмент битви й відродити популярність скульптури в українського глядача. "Я обрав битву під Жовтими Водами, бо це найперша битва з початку визвольних змагань. Надихнув фільм про Тараса Бульбу. З дитинства люблю історію, хоча сама війна мене не захоплює. Як і всі хлопчики, маю потяг до зброї та цікавлюся битвами", - пояснює скульптор, усміхаюч ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Якщо вірити історикам, в часи Галицько-Волинського князівства на місці сучасного Галича стояв порт на Дністрі, а ріка була значно повноводнішою, ніж сьогодні. Як торговий шлях з галицького передгір'я до Чорного моря, Дністер був відомий ще в античності. Греки називали його Донастер, а римляни - Тирас.
У модерну епоху про необхідність централізованого транспортного використання Дністра задумалися в Австрії на початку ХІХ ст. Пізніше, за часів Австро-Угорщини, вже проводилися роботи з регулювання русла річки: дно очищували і поглиблювали, русло вирівнювали, укріплювали береги.
В 1901 році австрійський уряд видав розпорядження про проектування мережі каналів Дунай-Вісла-Дністер. Відгалуження до Дністра мало проходити через річку Сян і планувалося для руху суден вантажністю 600-700 тонн з усадкою ... Читати далі »
Переглядів: 766 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Єдина гуцульська майстриня, яка знає таємниці стародавнього плетіння кошелів, цими днями зустрічає сто першу весну.
Євдокія Дзвінчук із гуцульського села Космач у поважні роки ще й проводить майстер-класи із лозоплетіння для французьких, швейцарських та українських митців. Колись, каже, могла кошіль за день сплести. А тепер вже роки до землі гнуть. Може й три дні один робити. Буває, що треба розплітати і починати знову.
"Явдоха в нас бабця-герой, — розповідає голова космацької сільради Дмитро Пожоджук. — Хоча й за свій вік зазнала біди, не втрачає оптимізму, молодим би в неї повчитися, а то лише на долю нарікають…”
У родині Євдокії було шестеро дітей, а коли дівчинці виповнилося 9 років, померла мама. І сама ще дитя, вона доглядала ... Читати далі »
Переглядів: 510 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

До 70-річчя створення Української Повстанської Армії центральній площі Бурштина присвоєно назву Героїв УПА.
За словами міського голови Бурштина, «свободівця» Петра Курляка, ініціатива присвоєння одній з площ чи вулиць м. Бурштина назви Героїв УПА походила від місцевого Братства ОУН-УПА, Галицької районної організації ВО «Свобода», Товариства політв'язнів і репресованих та інших місцевих партійних організацій. Також під листом-зверненням підписалися голови Бурштинської філії Союзу Українок ім. Ольги Басараб, міськрайонної організації Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Галицької філії Союзу Українок.
«Спочатку пропонувалося перейменувати вулицю Будівельників - найстарішу вулицю в місті. Проте, як зазначили на сесії депутати, таке перейменування обійдеться щонайменше в 300 тис. грн., а л ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Під такою назвою в Коломийському Національному музеї відкриється виставка відомого коломийського фотохудожника Яреми Проціва.
На виставці митець представить 60 робіт у портретному жанрі. Виставка відкриється 23 березня о 16-ій годині. 

Довідка.
Ярема Проців – член Національної спілки фотохудожників України. Учасник численних вітчизняних та міжнародних виставок (Австралія, Австрія, Англія, Аргентина, Бельгія, Болгарія, Бразиліїя Голландія, Данія, Іспанія, Італія, Канада, Німеччина, Франція, Росія, Сингапур, Туреччина, Японія). Відзначений престижними званнями (AFIAP, EFIAP) та нагородами.
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 16.03.2012

Храм священномученика Пантелеймона є відомим далеко за межами Прикарпаття. Знаходиться він у с. Шевченкове Галицького району. В різні періоди храм використовувався спершу, як княжа церква, а згодом – як кафедральний собор римо-католицького єпископа. В 1963 р. Постановою Ради Міністрів УРСР храм віднесено до списку пам’яток. Для нас – сучасників, дана церква є цікава, як зразок архітектурної думки та історії Галицько-Волинського князівства. 
Сьогодні церква Святого Пантелеймона знаходиться під опікою Національного заповідника «Давній Галич» і є одним з найпривабливіших туристичних об’єктів області та держави. Саме тому не випадковим стало його включення до переліку туристичних об’єктів акції «Туристичні рекорди України: Івано-Франківщина». Цю Всеукраїнську акцію розпочало 1 березня 2012 р. Головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовніш ... Читати далі »
Переглядів: 498 | Долучив: Dnister | Дата: 16.03.2012

Краєзнавчий музей готується до нової виставки в рамках проекту «Врятуймо скарби разом!». Три роки тому музей відкрив прикарпатцям та Україні унікальні, досі не відомі ікони XVIII-XIX століть. Ідея проекту належить франківському реставратору Валерію Твердохлібу.

Мурашки по спині
На площі Шептицького у реставраційному відділі Краєзнавчого музею нині відбуваються останні приготування до виставки. Тут затишно, маленькі старі приміщення, які просто заставлені старовиною: іконами, картинами, скульптурами, підсвічниками, іншим. У деяких кімнатах-майстернях досить прохолодно, така температура більш-менш потрібна, аби не зашкодити пам’яткам.
У мініа ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 16.03.2012

У 1970 році в Івано-Франківську знімали кіно про війну. Фільм називався «Відвага» та розповідав про радянських підпільників, які відчайдушно боролися із німцями. Для зйомок наше місто було обране через те, що залізничні шляхи тут не електрифіковані, а, за сценарієм, більшість сцен розгорталися навколо вокзалу.
Раніше знімали із розмахом, на масовках не економили. Реквізитори знайшли величезну кількість комплектів німецької військової форми, в яку переодягнули близько сотні акторів. Уся ця орава гуляла пероном і привокзальною площею, обідала в колійовому ресторані, сиділа в залах очікування та всіляко «вживалася в образ».
І ось у розпач зйомок до Франківська прибув потяг із Москви. Гості були не в курсі, що робиться на вокзалі, та отримали шок від побаченого. Уявіть собі: на рейках димлять ста ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 16.03.2012

У туристичній асоціації «Карпати Еко-Край» спільно з профільними фахівцями Карпатського національного природного парку розробили новий туристичний проект і назвали його «Гуцульщина сакральна». За словами ініціаторів створення такого туру, його учасники відвідають 16 церков як у Яремчі й Ворохті, так і в Дорі, Ямні, Микуличині, Татарові, Яблуниці, Поляниці та в інших селах. Зрозуміло, що такий специфічний маршрут, який стартує в червні, матиме не тільки пізнавальне значення, а й духовне. А з часом може перетворитися й на своєрідний паломницький шлях.
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2012

Станиславів… Стара назва Івано-Франківська викликає почуття ностальгії, адже вона неначе овіяна серпанком історії. Тож не дивно, що в багатьох наших краян виникає запитання: а чи не варто повернути місту його історичне ім’я? Інтерес до цієї теми значно зріс у зв’язку з важливою для Івано-Франківська датою, адже цього року місто святкує 350-річний ювілей надання магдебурзького права. Ми детально проаналізували це питання й зібрали основні аргументи «за» і «проти» перейменування міста. Отже, чи бути Івано-Франківську Станиславовом?

Аргументи «ЗА»
– Івано-Франківськ — немилозвучна назва. «Подвійна» назва міста, яка пишеться через дефіс, важко сприймається, складно запам’ятовується і її непросто вимовити. Особливо важка вона для ін ... Читати далі »
Переглядів: 609 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2012

Польський Інститут у Києві та видавництво «Грані-Т» запрошують на промо-тур 2 томного путівника «Польські замки і резиденції в Україні» автора Дмитра Антонюка (мандрівник, журналіст).
Описи палаців й замків містять захопливі історії життя їхніх мешканців (Ґрохольських, Собанських, Скібнєвських, Потоцьких, Сенявських Браницьких та інших родів), розповідають про метаморфози зовнішнього вигляду споруд, про цікавинки інтер’єру. Водночас автор закликає звернути увагу на ті пам’ятки, які опинились на межі зникнення, тому у книгах йдеться й про резиденції та замки, які на перший погляд вже не становлять інтересу для туристів.
Путівники також містять корисну інформацію про інфраструктуру і дороги, а також особисті враження, а, почасти, й пригоди автора, пов’язані із дослідженням архітектурного спадку ... Читати далі »
Переглядів: 714 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2012

13 березня 2012 р. в м. Галичі у адміністративному будинку відбулося перше засідання робочої групи по написанню та підготовці до друку видання про наших краян – уродженців Галицького району. Основним завданням даного видавничого проекту є вшанування тих галичан, які активно працювали для місцевої громади, є відомими в області та поза її межами. Рішення про підготовку книги прийнято спільно - Галицькою районною державною адміністрацією та Галицькою районною радою.
Як відомо, історія народу це не тільки події й процеси, а й діяльність окремих осіб, які своєю працею принесли славу своїй Батьківщині. Хтось з них відомий ще за життя, до когось визнання приходить після смерті; інші складають своє життя на полі бою, ще хтось творить словом. Важливо, що незалежно від свого фаху – чи літератор, чи медик, чи робітник є корисними для оточуючих. Їм і буде присвяче ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2012

У Коломийському музеї Гуцульщини та Покуття відзначено 198-у річницю від дня народження великого сина українського народу Тараса Шевченка.
Уже стало доброю традицією в проведенні Шевченківських днів запрошувати до Музею старшокурсників образотворчого відділу Коломийського педколеджу, яких ознайомлюємо з малярською спадщиною геніального Шевченка. Здебільшого звиклі до його неперевершеної поезії, ми чомусь дуже рідко звертаємося до Шевченкового малярства, прийнятого до зразків світового рівня.
Про становлення Шевченка як художника та його мистецький шлях розповіла завідувачка образотворчого відділу Музею Марія Двилюк. Яскравим доповненням до розповіді стало слайд-шоу живописних та графічних робіт митця. Як відомо, Тарас Шевченко працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-дек ... Читати далі »
Переглядів: 642 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2012

14 березня у селі Чортовець Городенківського району побувала делегація одного із найкращих і найпрестижніших університетів Європи – Карлового університету. А привернуло увагу це мальовниче покутське село Чортовець, капустяна столиця краю – поважних професорів, директора інституту Східно-Європейських студій філософського факультету Марека Пшигоди та  старшого наукового співробітника цього інституту, доктора Станіслава Туміша, як родинне село європейського  вченого, першовідкривача «празької культури» Івана Івановича Борковського. У свій час галичанин теж закінчив філософський факультет Карлового університету і захистив тут докторську дисертацію. 
Того дня гості поставили квіти до пам’ятника І. Борковського, відвідали музей його імені у місцевій загальноосвітній школі, зробили запис у книзі почесних гостей  музею.
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2012

Майже два століття історія українського народу, його література, ідеологія та засади патріотичного виховання пов’язані з особою Тараса Шевченка. Щороку у березні громадськість вшановує Кобзаря, перевидаються його твори, досліджуються нові сторінки його життєпису. Кожен з нас вивчав поезію Шевченка, переглядав його малюнки і здається, вже нічого нового, пов’язаного з життям і творчістю цієї видатної особи для себе відкрити не зможе. Проте, в академічних колах, в товариствах краєзнавців праця продовжується – і тому є завжди нагода довідатися щось нове, привідкрити завісу таємничості, - почути те, що не говорилося в Російської імперії і що замовчувалося в СРСР. 
12 березня 2012 року в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася святочна академія з нагоди 198-ї річниці від дня народження Кобзаря. Захід проведено під назвою «Пізнаймо заново Тара ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

Після  Другої Світової війни з Луганська до Косова приїхав  відомий художник Євген Якович Сагайдачний (1886-1961 рр.)  з дружиною Зоєю Антонівною. У подорожах Гуцульщиною  Сагайдачні  зібрали  значну колекцію декоративно-вжиткових виробів, яка з часом стала основою Косівського музею гуцульського мистецтва і побуту (тепер філіал Коломийського Національного музею Гуцульщини і Покуття ім. Й.Кобринського).
До 125-річчя  з дня народження Є.Сагайдачного виставку його  творів відкрили  у Київському  Національному  художньому музеї.
Нещодавно серед творів Є.Сагайдачного було виявлено листівку невідомого автора, на якій зображено могилу Т.Г.Шевченка у її первісному  вигляді. Під зображенням є рукописний підпис: «Могила Т.Г.Шевченка в Канівськ ... Читати далі »
Переглядів: 527 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

Пропонуємо вашій увазі нове видання серії „Історичні місця України” – книгу Володимира Шпільчака, Зеновія Соколовського та Михайла Головатого „Станиславів – Івано-Франківськ : Місто давнє і сучасне”.
Це - розповідь про найважливіші події та розвиток Івано-Франківська, особливості формування архітектурного середовища міста, його вулиць, будівель. Авторами подається докладний опис господарки міста, побуту його мешканців. Наводяться маловідомі, але не менш цікаві факти про людей, які розбудовували рідне місто. Адже, як зазначено в одному із розділів: „Існує сентенція, що місто - це не стіни й не вежі, місто - це зібрання шляхетних людей. Станиславову - 300 років, Івано-Франківську - незабаром 50. Дбаймо, щоб не обірвалася тяглість часу, щоб зберегти дух старого Станиславова для майбутніх поколінь".
Переглядів: 806 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

Виявлення ще однієї чудотворної ікони в селищі Гвіздець. Дуже відомою на Галичині вважається Ченстоховська ікона Божої Матері.
З церковних передань довідуємося, що вона належить до інших 70 ікон, написаних святим апостолом і євангелістом Лукою. Вона була створена в Єрусалимі, в Сіонській світлиці. В 66-67 роках, під час нападу римських військ під проводом Віспасіана і Тита, християни, тікаючи в містечко Пеллу, брали з собою святині з Божих храмів.
Серед ікон переховували в печерах також цей чудотворний образ, котрий пізніше назвали Ченстоховським. В 326 р., коли цариця Єлена ходила в Єрусалим для поклоніння святим місцям, вона з великими труднощами виявила там хрест Спасителя. Тоді вона й отримала від християн оцю ікону в подарунок.
Переглядів: 1124 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

У приміщенні центральної дитячої бібліотеки відбулася традиційна літературно-мистецька година «Голос до народу з-перед ста тридцяти літ…». Захід був присвячений 130-річчю з Дня народження уродженця Калуша письменника Михайла Козоріса.
Із життєвим шляхом і творчістю нашого земляка присутніх місцевих літераторів, завідувачів бібліотек міста, учнів загальноосвітніх шкіл ознайомили ведучі — провідний бібліотекар Микола Когут та завідувач бібліотекою для юнацтва Олександра Сокульська.
За словами викладача Коледжу культури і мистецтв Наталії Ярославцевої, доля Михайла Козоріса — це доля української літератури: гнаної, репресованої, стріляної, але — не знищеної. Твори цього самобутнього письменника, на жаль, і досі не опубліковані. Однак, Михайло Козоріс був у курсі української літературної думки по ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 13.03.2012

Науково-практична конференція "Боротьба відділів УПА та збройне підпілля ОУН на Калущині" відбулася у Старому Угринові увосьме. Традиційно — у день загибелі Головнокомандувача УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича. До речі, минулого року делегати конференції неабияк уболівали за встановлення пам’ятника Романові Шухевичу у Калуші, і навіть прийняли відповідне звернення до Калуської міської ради. Цьогоріч конференція відбулася без заяв, проте, — за представництва міської і районної влади.
"Родзинкою” цьогорічної конференції була новизна оприлюдненої інформації. Наразі "фронт” робіт науковців із історико-меморіального музею Степана Бандери у Старому Угринові, а також — обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери — спілкування із очевидцями чи учасниками тих подій, які мешкають на теренах області. Адже район Чорного лісу навіть за радянської влади з ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

Бойківщина належить до однієї з найбільш закритих етнічних груп не тільки Прикарпаття, але й усієї України. Чи не найбільше це виявляється у ставленні людей до поховальних обрядів і потойбіччя. Під час роботи над дослідженням поховальних обрядів Бойківщини молодший науковий співробітник історико-краєзнавчого музею Калушанки Інна Унге зіткнулася з проблемою, коли люди просто не хотіли з нею говорити, а іноді навіть відганяли від себе, звинувачуючи у зв’язку з нечистою силою. Можливо, саме через острах на презентацію дослідження, що днями відбулася у музеї, прийшли тільки найбільш сміливі з постійних відвідувачів музею.
Страх перед смертю і всім, що з нею пов’язане, — природній. Проте, у пострадянському суспільстві, де потойбічне життя було табу, люди жили, практично, у невіданні. Через те, що навколо цієї теми панував безпросвітний морок, люди ще більше ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

15 березня, в Книгарні «Є»  відбудеться презентація книжки Станіслава Вінценза «На високій полонині».
Роман «На високій полонині», написаний Станіславом Вінцензом у Швейцарії і виданий у Варшаві у 1936 р., став першою книжкою багатотомного полотна про Гуцульщину, де зібрано величезний етнографічний матеріал, показано побут, звичаї, духовну культуру гуцулів.
Він сам писав, що його призначення «відкривати світові барви та історію Гуцульської Верховини». «На високій полонині» порівнюють з «Тінями забутих предків» Михайла Коцюбинського та творами Гната Хоткевича про опришків, називають «Калевалою гуцулів».
Книга в українському перекладі Тараса Прохаська вийшла у видавництві «Лілея-НВ». В ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

Учасники проведеної нещодавно для масмедіа презентації Рожнятівського району мали можливість побувати не лише на підприємствах, в освітніх, бібліотечних установах цього краю, а й відвідати громадські музейні заклади, якими славиться Бойківщина. 
Зокрема, представників районних та обласних ЗМІ запросили відвідати відомий за межами Прикарпаття історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини, що в селі Цінева. Тут понад 5 тисяч унікальних експонатів, серед яких – старовинні елементи бойківського побуту, повсякденний та святковий одяг, знаряддя праці, світлини з життя бойків. 
«Найбільше на Бойківщині славилися майстри-будівничі церков, - розповідала журналістам завідуюча музеєм Галина Якимович. - Вони побудували понад 100 храмів, відомості про два з яких занесено до «Енциклопе ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2012

10 березня у Канаді на 87 році життя відійшов на Вічну Ватру останній Президент УНР у екзилі, Голова Проводу Українських Націоналістів Микола Плав’юк.
Народився в селянській родині у с. Русів Снятинського повіту на Станіславщині, що тоді входила до складу Польщі (нині — Івано-Франківська область). Навчався в Русівській публічній загальній та Снятинській середній школах.
До підпільного Пласту в Україні Микола Плав’юк вступив під час ІІ Світової війни, з 1945 року пластував у Німеччині, а згодом у Канаді, належав до куреня Лісові Чорти. Свого часу обіймав посади у керівних органах КПС Канади, а також ГПБ.
Проживаючи в Києві заснував і був головою правління Фундації імені О. Ольжича у Києві, за підтримки якої видано велику кількість ук ... Читати далі »
Переглядів: 472 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024