Середа, 24.04.2024, 12:06:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 245 246 247 248 249 ... 275 276 »
Впродовж 1914-1917 рр. місто Галич та його околиці були ареною військових боїв між австро-німецькими та російськими військами. На початок бойових дій тут знаходилося 29 австро-угорських військових фортифікаційних укріплень. Важливості місту додавала наявність переправ через річку Дністер. Місто двічі чергово захоплювалося ворогуючими сторонами. 
Відомо, що в 1916 р. у Галичі розташовувався австрійський військовий госпіталь. Є дані про те, що багато воїнів, померлих від ран, було похоронено в Галичі. Ймовірно, що на існуючому кладовищі похоронені військові, які загинули в боях, і ті, які померли в госпіталі. Після завершення Першої світової війни (під час польської окупації) державними чинниками кладовище було облаштовано. Збережені військові поховання розташовані на кладовищі Галич-Гора. Захоронення займають площу близько 0,4 га і локалізовані на ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Долучив: Dnister | Дата: 11.12.2011

Івано-Франківська обласна державна адміністрація прийняла розпорядження №806 «Про відзначення в області 100-річчя Національної скаутської організації Пласт». Дане розпорядження підписане головою ОДА Михайлом Вишиванюком. 
Розпорядження передбачає затвердження організаційного комітету та плану заходів, які будуть проводитися в області у 2012 році. Фінансування розпорядження буде здійснюватися виходячи із можливостей дохідної частини обласного бюджету.
План святкових заходів передбачає виконання 18 пунктів. Серед них: проведення акції «Вифлеємський вогонь миру», організацію «Школи Альпійського Лещетарства», проведення екологічної акції «Чиста вулиця – пропаганда культури серед жителів міст, селищ та сіл області», відкриття пам’ятного знаку пластунам, святкову програму в облмуздрамтеатрі, в ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2011

На Рожнятівщині впорядкували ще одну туристичну принаду – Ангелівську Домницю. Опікувалися давньою доменною піччю волонтери із фундації «Карпатські стежки».
Координатор акції по збереженню пам’ятки Василь Фіцак розповідає в 2011 році вони реконструювали домницю.
Окрім роботи, яку провела фундація «Карпатські стежки», допомогу надало «Осмолодське лісове господарство». Підприємство забезпечило волонтерів лісоматеріалами та спецтехнікою, розповідає Василь Фіцак.
Ангелівська Домниця розташована на Рожнятівщині між селами Ясень та Гриньків. Вона - єдина в Україні пам’ятка старовинної культури національного значення.
Будівництво доменної печі розпочато у 1810 році за сприяння гр ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2011

У Коломиї відбулася студентська теоретична конференція присвячена 810 річниці від дня народження першого короля Русі-України Данила Галицького. 
Визначні дати в історії України в Музеї історії міста Коломиї вже традиційно відзначають проведенням цікавих просвітницьких заходів. Тож не порушуючи традицій не оминули і цю сторінку в історії. Тим паче, що Коломия завдячує князю Данилу Галицькому першою літописною згадкою про місто.
«Якби не Данило Галицький, то напевне не було би першої літописної згадки про Коломию за 1241 рік. Літо-осінь, 1241 року у літописі Галицькому згадується, що князь Данило Галицький держав сію Коломию для роздавання орудникам», – нагадав історію директор музею Михайло Арсак. 
Конференцію провели спіль ... Читати далі »
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2011

За «совітів» нинішня вулиця Кисілевської називалась Восьмого березня. У 1950-х роках там мешкав зовні нічим не примітний дідуган, але місцеві знали його як чаклуна. Ніби за невелику винагороду він міг навести вроки чи вилікувати майже від усіх хвороб.
За легендою, були тоді на тій вулиці два родинних клани, які ворогували між собою нічим не гірше від шекспірівських Монтеккі та Капулетті. І ось до діда звернулась одна зі сторін (наприклад, Монтеккі), аби той когось там врік у конкурентів. Чаклун погодився, а незабаром померла мама глави роду Капулетті. Може, «мольфар» перестарався, а може, то був випадковий збіг обставин – цього ми вже ніколи не довідаємось. Але розплата наступила миттєво. Того ж вечора до хати старого увірвався невтішний син померлої та зарубав діда сокирою.
Старожили й досі ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2011

Колись головним «армійським» святом було 23 лютого. Сьогодні в Україні є 6 грудня – День Збройних сил. Між тим, військових тепер не часто побачиш на вулицях. А нечисленні польоти винищувачів спричиняють у франківців ледь не паніку. Проте старші люди добре пам’ятають, що раніше Івано-Франківськ був закритим – іноземців сюди не пускали. Це обумовлювалось великою кількістю військових частин. Куди все поділося?

Була армія
Після розвалу імперії Україні залишилась потужна армада. Адже СРСР готувався воювати майже з цілим світом. Структура армії була простою. Її основу складали військові округи, які у воєнний час перетворювались на фронти. Округи складалися з армій, армії – з корпусів і дивізій, а ті з полків. Крім того, існували окре ... Читати далі »
Переглядів: 779 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2011

16 грудня в Рогатині відбудеться науково-практична конференція «Історико-культурні традиції релігійних громад церков Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Юра міста Рогатина». Захід проходитиме в актовому залі Рогатинської дитячої школи мистецтв ім. Бориса Кудрика (м. Рогатин, вул. Шевченка, 2). 
Початок о 11.00 год. Реєстрація з 10.00 год. в приміщенні Рогатинської міської ради (вул. Шевченка, 2).
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 09.12.2011

В Івано-Франківську презентовано святиню 17 століття Ікону Богородиці Одигітрії. Спершу мистецтвознавці вважали старовину 19 сторіччям, утім під час реставрації виявилося - іконі близько 400 літ.
Богородиця з Ісусиком на руках немов ожила. Понад рік місцевий реставратор Зиновій Крок відтворював первинний стан святині. Ікона роками перебувала у запасниках фонду села Залужжя на Рогатинщині. Старовина була у доволі занедбаному стані, тож відтворити її первинний вигляд - клопітка праця.
Окрім сакральної цінності давня ікона - наче мистецька азбука, яка відтворює галицьку школу іконопису, каже мистецтвознавець Михайло Дейнега.
За останні 10 років відреставровано понад півсотні старовинних ікон Прикарпаття. На черзі ще 10. Місцеві чиновни ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 08.12.2011

Робота згідно теми «Етнокультурні процеси в Карпатському регіоні (Івано-Франківська область) на 2008-2011 роки»

У навчально-науковому Інституті історії, етнології і археології Карпат діє три відділи: історії, етнології і археології. Кожен відділ працює за кількома темами.
Відділ археології займається дослідженням тем – «Транскарпатські шляхи в міграційних процесах і торгівельних зносинах (неоліт – середньовіччя)» (керівник – доц. Томенчук Б. П.). За звітній період: 
а). Проведено обстеження окремих ділянок транскарпатського шляху через Яблунецький перевал. Зокрема, між Добротовом і Заріччям, між Яремчем і Каменем Довбуша (Ямна), в районі самого Яблунецького перевалу. Археологі ... Читати далі »
Переглядів: 837 | Долучив: Dnister | Дата: 08.12.2011

Музей шоколадного мистецтва, який подорожує по всій Україні і радує туристів будь-якого віку, прибув до Івано-Франківська. Експонуватимуться вироби в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.   
В Музеї повною мірою представлена уся історію шоколаду: від самого початку до сьогодення. Експонати – шоколадні скульптури. Там також можна буде розбудити в собі дитину в анімаційній зоні, і навчитися дійсно правильно смакувати шоколад.
Всіх гостей музею також чекають приємні несподіванки: у вигляді шоколадного фонтану і крамнички з неповторними шоколадними виробами.

ДОВІДКА. Музей шоколадного мистецтва: за час існування всеукраїнська знаменитість на колесах поб ... Читати далі »
Переглядів: 578 | Долучив: Dnister | Дата: 08.12.2011

Як і обіцяв директор КП "Калушавтодор" Микола Барченко, очолюване ним підприємство перерахувало 8834 гривні на спорудження у Калуші пам'ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу.
За уточненими даними, 91 працівник підприємства перерахував свій одноденний заробіток на спорудження пам’ятника: від 53 до 283 гривень. Поіменні списки жертводавців поповнять Літопис створення пам’ятника, який буде зберігатися в історико-краєзнавчому музеї Калущини.
Станом на вівторок, 7 грудня, зібрано 28 836 грн.
Залишилося зібрати: 325 079,20 грн.
Юрій Тимощук, журналіст 
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2011

З давніх часів у Галичині і на Гуцульщині побутує традиція споруджувати каплички як знак віри в Бога і місце молитви до нього. Вони завжди були окрасою краю і символом духовності наших земляків. На жаль, в історії України був період, коли каплички масово руйнували войовничі атеїсти і мало яку з них пощастило врятувати.
Вивчаючи малі форми сакральної архітектури в рамках Всеукраїнської експедиції «Моя Батьківщина -Україна», гуртківці Косівськоїфілії Івано-Франківського ОДЦТКУМ виявили на Косівщині принаймні 7 старих капличок XIX – початку XX століть. Прикро, але з’ясувалося, що їх не взяли на облік, як пам’ятки історії, отже, не охороняють. У той же час місцеві жителі, намагаючись зберегти або прикрасити давні каплички, самовільно розпочали їх реставрувати — оббивають дошками муровані з каменю споруди або перекривають їх «золотою» бляхою.
... Читати далі »
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 07.12.2011

7 грудня 2011 року в Художньому музеї Івано-Франківська відкриється виставка іконопису на склі. Представлені на виставці роботи належить інженеру комп'ютерного монтажу Івано-Франківського обласного телебачення "Галичина" Миколі Коцюбі. Народився митець в м. Будапешт (Республіка Угорщина) в родині військовослужбовців 18 січня 1963 р. За фахом - військовий інженер авіації, майор запасу. Ікони малює недавно. Однак вже мав персональну виставку робіт в обласному Краєзнавчому музеї (2010 р.).
Стиль іконопису М. В. Коцюби - це ручний розпис на склі акриловими фарбами. Традиційний біблійний сюжет, поєднання кольорів, чисті лінії і неординарно складні силуети роблять ікони митця справжнім художнім твором.
Іконопис М. В. Коцюби - це краса, неповторність, висока енергетика Божого промислу! Початок заход ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

7 грудня 2011 р. у Івано-Франківському художньому музеї (майдан Шептицького, 8) відбудеться презентація реставрованої ікони «Богородиця Одигітрія» (XVIII ст.). Ця неординарна знахідка поповнить збірку ікон художнього музею. Реставратором твору є Зиновій Крок.
Відповідно до плану оновлення експозиції музею 5 травня 2008 р. із фондів було передано на реставрацію ікону невідомого автора, датовану ХVIII століття. Згідно з документацією, ікона надійшла в музейні фонди із села Залужжя біля Рогатина – тутешня церква була місцем збереження культових предметів з усього району, отож ікону можна вважати означеною територіально.
Твір вимагав неабиякої уваги. Після візуальних спостережень, а також ряду ретельних хімічних досліджень було прийнято рішення про розкриття ікони, тобто пошарове зняття пізніших ... Читати далі »
Переглядів: 563 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

Коли їхати дорогою Івано-Франківськ—Галич, у с. Крилосі напроти Музею архітектури та побуту Прикарпаття височіє пам’ятний знак «Меч і рало» роботи скульптора Петра Сопільника. Уродженець Дніпропетровщини зобразив меч набагато більшим, аніж сільськогосподарське знаряддя, хоча насправді все мало б бути навпаки. Чому такий варіант пам’ятника запропонував автор, невідомо. Можливо, він хотів підкреслити, наскільки важливим для людей, основним заняттям яких було хліборобство, був захист рідної землі. А може, скульптор у такий спосіб хотів підкреслити військову потужність Галича. Цілком імовірно і таке, адже галичани здавна відзначалися військовою силою, а меч в їхніх руках у ті давні часи був чи не найпоширенішою зброєю.
Від кого перейняли галичани таку військову доблесть? Щоб відповісти на це запитання, мусимо звернутись до початків галицької історії. Як за ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

«Україна стала самостійною державою», «Краяни – за незалежність», «Проголосували за волю» – такими заголовками рясніли грудневі числа газети «Народна Воля» у доленосному 1991-му. Репортажні рядки торжествували, пронизані гордістю за краян, які обрали волю і незалежність.
Про це красномовно засвідчили підсумки голосування у нашому районі та м. Яремче: кількість громадян, які взяли участь у голосуванні – 71953 (97%), 14627 (96,9%) – у м. Яремче; «Так» незалежності сказали 71265 (99%) у районі, 14510 (99,2%) – у Яремче.
У президентських виборах більшість жителів нашого району віддали свої голоси за В`ячеслава Чорновола – 47855 і 12037 – яремчанців.
Непросто оцінити день 1 грудня 1991 р. День Волі, Самостійності, до котрого йшли столітт ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

«Столочений копитами орди, збатожений московською нагайкою і обезсилений довголітньою боротьбою за волю, заснув був наш народ камінним сном», — так сказав Богдан Лепкий на 100-річному ювілеї М. Шашкевича 1911 р. у Бережанах про підневільний стан галичан. Хто ж мав пробудити їх зі сну? Це зробив великий будитель, поет і священик Маркіян Шашкевич. Він закликав українців не цуратися рідної мови:
Чом ся нев встидати маєм?
Чом чужую полюбляєм?

Отець Шашкевич один із перших у Галичині звернувся до вірних із проповіддю Божого Слова українською мовою. Це він склав знамениту «Читанку для малих дітей». Та й саме слово «Читанка» першим створив і дав цьому поняттю життя навіки. ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 06.12.2011

Книжки на новорічно-різдвяну тематику презентували у Коломийському музеї.
«Книги, що дарують радість душі» - під таким гаслом видавництво «Свічадо» вже понад двадцять років допомагає людині віднайти себе в сім’ї та у сучасному світі загалом. Ідея назви видавництва до сьогодні не втратила свого первісного значення – віддзеркалювати світло Божої мудрості, відповідаючи на духовні потреби людини.
У Коломиї львівські видавці репрезентували два свої найновіші видання, присвячені зимовим святам. Як зазначила відповідальний редактор видання «Від Романа до Йордана» Мирослава Лемик, ця книжка допоможе відтворити давні зимові обряди й традиції святкувань як у релігійному, так і в побутово-обрядовому аспектах.  
Про дивовижні й несподівані ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2011

Однією з форм роботи науковців є участь у різноманітних конференціях з метою поширення інформації про власні дослідження, обмін досвідом. Вже традиційно науковці Національного заповідника «Давній Галич» беруть участь у Міжнародних Могилянських читаннях. Цього року науковців Заповідника з давнього Галича очолював заступник генерального директора з наукової роботи, кандидат історичних наук Семен Побуцький. Нашими земляками виголошено доповіді на тематику охорони сакральної спадщини, релігійної ситуації періоду середніх віків.
XVI Могилянські читання проводилися 1 – 2 грудня 2011 р. у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. Проблематикою цьогорічних читань було: "Християнські реліквії: вивчення, збереження, експонування". У заході приймали участь науковці та мистецтвознавців з різних регіонів нашої держави та Європи. Результатами своїх досліджень поділилися провідні істо ... Читати далі »
Переглядів: 791 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2011

З кожною новою виставкою, яка експонується у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» збільшується коло осіб, яке хоче бути ближчим до світу мистецтва. Це – як відвідувачі виставок, які прагнуть побачити твори малярства і поспілкуватися з їхніми авторами, так і самі митці – які мають потребу передати оточуючим свою бачення навколишнього світу. Картинна галерея у Галичі стає дедалі більш популярною у мистецьких колах. Тому не випадково у ній представляють свої твори, як художники нашої області, так і з інших регіонів. 
Останнього листопадового дня 2011 року тут представляв свої твори уродженець села Надієва, що на Долинщині Степан Теліжин. Цікаво, що одне з урочищ села в якому він народився, називається «Галицьке». Виставка його малярства під назвою «Краєвиди Бойківщини» була присвячена 20-ій річниці Всеукраїнського референдуму що ... Читати далі »
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2011

Днями в Івано-Франківську освітяни Прикарпаття провели круглий стіл з вивчення і популяризації гуцульського діалекту з участю директора інституту української мови НАН України доктора філологічних наук Павла Гриценка. Зустріч відбулась з ініціативи громадського об’єднання «Поклик нації» на чолі з Тарасом Боднаром, який уже не вперше порушує питання гуцульського діалекту, трактуючи його як «гуцульську мову».
В актовій залі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти зібралися вчителі, науковці, діячі, не байдужі до Гуцульщини загалом і до гуцульського діалекту зокрема. У семінарі взяли участь заступник начальника головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Марія Мрічко, ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Зуб’як, представники Прикарпатського національного університету ім. В. Ст ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2011

Одним із питань, які розглядала обласна рада на XI сесії, стало обговорення питання про виконання обласної Програми пошуку та перепоховання жертв репресій тоталітарних режимів на 2010—2011 роки. Після активного обговорення виконаного в рамках цієї програми облрада вирішила: рішення не виконано.
«Відсутність події»
Обговорення депутатами обласної Програми пошуку та перепоховання жертв репресій тоталітарних режимів звелося переважно до обговорення теми розкопок у селі Пшеничниках Тисменицького району, які почав проводити «Меморіал» у вересні 2010 року («Галичина» про це писала 9 жовтня 2010 р., 19 жовтня 2010 р., 12 травня 2011 р. і 
1 червня 2011 р.). 
Заступник г ... Читати далі »
Переглядів: 727 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2011

Книгарня «Є» запрошує на семінар «Орнаментація як дискурс дописемних культур» від Тоталітарного Філософського Клубу, що відбудеться 4 грудня. Тоталітарний філософський клуб «28» розпочинає свої діалоги з презентаціі археологом Тарасом Ткачуком теми: «Орнаментація, як дискурс дописемних культур». Буде запропоновано таке бачення: орнамент, як вторинна моделююча система в різних культурах, на прикладі американо-індіанської культури Нового світу - Анасазі та Старого світу, Трипілля - Кукутень. 
Адреса Книгарні «Є»: вул. Незалежності, 31, 4-ий поверх. Початок — о 16.00. Вхід вільний.
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 03.12.2011

Нині у це важко віриться, але у довоєнному Станиславові другим за популярністю видом спорту після футболу був настільний теніс, тоді більше відомий як пінг-понг.
Пінг-понг у Станиславові був другим і за часом виникнення. Знову ж таки після футболу. Його поширення — не дивина. Адже цей вид спорту є чи не найдешевшим. Усе, що потрібно — це м’ячик, ракетки, стіл і сітка. Та й сам стіл можна встановити де завгодно – чи надворі, чи у спортзалі, чи у просторій кімнаті.
Пінг-понг зародився ще у XIX столітті. У перші десятиліття сітка мала висоту 17 см (нині — 15,25 см), дерев’яні ракетки були нічим не покриті та мали довгі ручки, спортсмени робили подачі виключно зверху. Гра почала набувати сучасного вигляду зі створенням у 1926 році Міжнар ... Читати далі »
Переглядів: 538 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Історична подія утворення Івано-Франківської Митрополії та інтронізація першого митрополита відбудеться 13 грудня 2011 р. Б. в Катедральному соборі святого Воскресіння за такою програмою:
11. 00 — уведення на митрополичий престол Єпископа Володимира Війтишина та Архієрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук;
13.30 — освячення пам’ятного знаку з ликом Блаженного Мученика Григорія Хомишина, Єпископа Станиславівського (1901-1945) на фасаді Катедрального собору.
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Масове поховання поблизу села Пшеничники Тисменицького району на Прикарпатті часто називають другим Дем’яновим Лазом. Протягом двох років члени обласного товариства «Меморіал» відкопали там рештки понад 600 людей. За оцінками їхніх експертів — це мешканці Станіслава, яких підрозділи НКВС розстріляли у 1939-41 роках.
І ось у п’ятницю, на засіданні сесії обл­ради, Роман Іваницький, заступник голови ОДА, а разом з тим і голова обласної комісії у справах увічнення жертв війни та політичних репресій, зачитав висновок експертизи фахівців франківського медуніверситету по «кісткових рештках 11 видів» із Пшеничників. Експертиза стверджує: деякі рештки пролежали у землі 500 років, інші — кілька тисячоліть.
Така новина просто шокувала сесійну залу. «То що – це наші предки-трипільці?», — зіронізував голо ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

«Народна війна». Таку назву носить постійна виставка документів та оповідей про збройну боротьбу українців Східної та Центральної України радянському пануванню у 1918 – 1933 роках, яка відкрилася учора просто неба вздовж івано-франківської «стометрівки» - вулиці Незалежності обласного центру.
Виставка є результатом копіткої праці учасників Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В.Стуса із збирання та вивчення фактичного матеріалу про усі прояви організованого збройного спротиву радянському режиму у міжвоєнний період.
Сюди увійшли документи, карти та фотографії, пов’язані як з боротьбою проти Червоної Армії регулярних частин армії Української Народної Республіки, так і збройними виступами окремих повстанських та партизанських загонів проти продрозверстки в 1920 – 1922-х та насильницької кол ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Площу перед франківською Білою хатою і зараз прикрашає пам’ятник Возз’єднанню українських земель. Його відкрили у 1989 році — до 60-ої річниці «золотого вересня». Скульптор — Ярослав Чайка, архітектор — Михайло Ходан.
Композиція складається з фігур цимбаліста (Західна Україна), бандуриста (Східна) та двох 15-метрових стел, які об’єднував бронзовий стяг із барельєфом Леніна. Месидж був простим — мовляв, саме завдяки більшовикам Україна нарешті об’єдналась. Проте пам’ятник чи не одразу став об’єктом жартів місцевих дотепників. Стелу із головою Леніна вони охрестили «шашликом». Неформальна назва втратила актуальність після 1990 року, коли «дідуся» звідти скинули.
До речі, через музичний антураж площі деякі туристи спочатку абсолютно серйозно думають, що наш адмінбунок — це консерваторія.< ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Сьогодні їх уже не роблять, а колись вони були грізною силою. «Фортеці на колесах» — саме таке прізвище дали їм сучасники. Одного із цих броньованих монстрів добре пам’ятають рейки старого станиславівського вокзалу. Але перед тим, як прикотити сюди, він пройшов довгий і насичений шлях.

Білий доброволець
Він народився у липні 1919 року та спочатку ніяк не називався. Точніше йому дали номер «2» та включили до складу Третьої Кубанської Залізничної сотні при Третьому Кінному корпусі Збройних сил Півдня Росії. Так, дещо громіздко, називалась добре відома нам Біла армія, яка рішуче боролась із армією Червоною. На перших порах бронепотяг №2 складався лише із броньованої площадки з чотирма кулеметами та однією гарматою, яка чіплялась д ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Як повідомив «Вікнам» директор КП «Калушавтодор» Микола Барченко, колектив підприємства одноголосно вирішив перерахувати свій одноденний заробіток на спорудження у Калуші пам’ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу. 103 працівники «Калушавтодору» погодилися передати майже 10 тис. гривень. Кошти надійдуть на рахунок Калуської станиці Братства вояків УПА до 5 грудня.
Це — перша ініціатива серед трудових колективів міста після створення у місті громадянської ініціативи «Загальна мобілізація». Мета — збір коштів на бронзовий пам’ятник Романові Шухевичу та гранітного постаменту.
Нагадаємо, що пам’ятник із бронзи буде виготовляти ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв. Нині триває пошук шляхів зі здешевлення бронзової скульптури пам’ятника та гранітної частини.
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Один з найвпливовіших економістів у світі, радник кількох американських президентів, голова Федеральної резервної системи США Артур Бернс перших 10 років свого життя провів у місті, яке тепер називається Івано-Франківськом. "Галицький кореспондент" натрапив на сліди перебування в нашому місті родичів знаменитого економіста, які до Другої світової війни, ймовірно, мешкали на вулиці Пьотра Скарги (тепер - вулиця Василіянок) та на ще кількох вулицях середмістя.
Упродовж трьох десятиліть Артур Френк Бернс, уродженець галицького містечка Станиславова (тепер - Івано-Франківськ), відігравав центральну роль у формуванні фінансової політики Сполучених Штатів Америки. У 1953 році він став головою Ради економічних консультантів президента Дуайта Ейзенхауера, а з 1970 до 1978 року, за врядування президента Річарда Ніксона, очолював Федеральну резервну систему, яка ... Читати далі »
Переглядів: 635 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2011

810-річчю від дня народження Данила Галицького, короля Давньої Русі, дипломата і полководця, що належить до найвидатніших постатей нашої історії, відділ краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І.Франка присвячує розгорнуту книжкову виставку „Король Данило і Галицька земля”.
Винятково здібний політик, Данило Романович все своє життя поклав на вівтар відновлення цілісної давньоруської держави. Він реформував військо та державний апарат Галицько-Волинського князівства, приборкав бунтівне галицьке боярство. Готувався до боротьби з татарами й шукав союзу із Заходом. У зв'язку з цим погодився на унію й прийняв від Папи королівську корону, що мало величезний резонанс у тодішніх міжнародних відносинах європейських країн. Незважаючи на складні для того часу обставини, зокрема загрози татар, Данило Галицький збудував ряд нових міст, зокрема, Львів та Холм ... Читати далі »
Переглядів: 1019 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2011

29 листопада 2011 року відбулись звітно-виборні збори районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.
Із звітом про проведену роботу виступила відповідальний секретар товариства О.Л.Лесюк.
Головою районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури обрано М.Я.Філіповича – голову райдержадміністрації.
Обрано склад ради та колегії товариства делегатів на обласну звітно-виборну конференцію.
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 30.11.2011

100 років тому, 26 листопада 1911 р., у залі «Руської Бесіди» (тепер вул. Січових стрільців, 24) видатний поет читав для станіславівської інтелігенції свою поему «Мойсей». У Станіславові Іван Франко побував неодноразово. Вперше це сталося 1880 року, коли його вели етапом з Коломиї до Нагуєвичів. Переночувавши в камері попереднього ув’язнення (за версією одних дослідників, — у будинку на Галицькій вул., 7-а, інших — у підвалах ратуші), поет у супроводі жандарма відбув до рідного села.
У 80-х роках І. Франко встановив тісні зв’язки з таємним гуртком захоплених соціалістичними ідеями станіславівських гімназистів, серед яких були університетські товариші Фелікс тa Iгнацій Дашинські і Владислав Дзвонковський. Кілька разів у 1883—1884 роках письменник зупинявся у будинках Ф. Дашинського (тепер вул. Гетьмана Мазепи, 66) та В. Дзвонковського (вул. Островського ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 29.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024