Четвер, 28.03.2024, 23:55:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 246 247 248 249 250 ... 274 275 »
27 листопада 2011 року з метою збереження та популяризації національного автентичного мистецтва рідного краю в Народному домі с. Кутище, що на Тлумаччині, пройде фестиваль народної творчості «Покутське надвечір’я».   
В рамках фестивалю будуть представлені автентичні народні пісні, легенди, обряди, гуморески, прислів’я, приказки, роботи майстрів декоративно-ужиткового мистецтва тощо. 
На захід запрошені колективи, майстри декоративно-ужиткового мистецтва Покуття, а саме Тисменицького, Городенківського, Коломийського та Снятинського районів.
Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2011

Тризуб - велетень. Державний символ України виклав на схилі карпатської гори ветеран УПА Афанасій Козак. Мешканець прикарпатського села Остриня створив тризуб, який видно з космосу. Для цього 89-літньому дідусеві довелося самотужки у торбах перенести дві вантажівки каміння.
Зі сльозами на очах дід Афанасій згадує партизанку. Тоді у 50-х роках колишній упівець під псевдо Чумак був провідником сотні імені Орлика. Чоловік і досі пам’ятає жорстокі бої повстанців проти більшовицької влади.
Вшанувати побратимів - упівців, які полягли у бою. Така ідея жила у діда Козака півсотні років. І лише у 92-му - задумане вдалося. Улітку, коли пас худобу, дід марно часу не гаяв. Він накреслив схему тризуба. Потім щодня упродовж літа носив торбами каміння на гору. Афанасій каже, пішло приблизно дві вантажівки. ... Читати далі »
Переглядів: 803 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2011

16 листопада 2011 р. в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери відбулася урочиста академія до 110-ї річниці від дня народження Євгена Побігущого-Рена «Лицар ідеї і чину». Це визначний український військовий і політичний діяч, пластун, старшина УГА, член УВО та ОУН, командир куреня «Роланд» і 29-го піхотного полку 14-ї гренадерської дивізії «Галичина», полковник Першої Української дивізії УНА, Лицар-Командор Ордену Св. Папи Сильвестра. Є.Побігущий народився на Тернопіллі в с. Постолівка (тепер Гусятинського р-ну). 
Захід зорганізувала завідувач відділу з організаційно-масової роботи ЦПВ ім. С.Бандери Ольга Школьна, яка теж народилася в Постолівці. Вона, зокрема, провела презентацію «Збручанський край – батьківщина Євгена Побігущого».
Переглядів: 672 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2011

20 листопада 2011 року у сільському Будинку культури с. Княже відбулись урочистості з нагоди відзначення 606-ї річниці з часу першої письмової згадки села Княже.
Під час святкування було презентовано нову книгу уродженця села, капітана у відставці 1-го рангу ВМФ ЗС України Мирослава Мамчака "Княже понад Черемошем”. Дане видання є ґрунтовною працею і носить історично-краєзнавчий характер, містить досить великий об’єм історичних фактів про с. Княже, щедро ілюстроване світлинами з родинних альбомів жителів села. Дана книга є першим виданням з історії села Княже. 
На програму святкування були запрошені почесні гості – заступник голови районної державної адміністрації Світлана Івасюк, видавець Володимир Карий, історик-краєзнавець Василь Харитон, сільські голови району.
Переглядів: 626 | Долучив: Dnister | Дата: 21.11.2011

У середу, 16 листопада, працівники радіо, телебачення і зв'язку відзначають своє професійне свято. А як починалася історія радіо у Станиславові?
Сьогодні радіо сприймається як щось буденне й звичне. А був час, коли радіо вважалося найпередовішим винаходом людства і радіоприймачі могли дозволити собі тільки найзаможніші...
В Європі винахідником способу передачі інформації через радіохвилі вважається італійський інженер Марконі, який на місяць випередив російського винахідника радіо А. Попова, винахід якого був продемонстрований 7 травня 1895 року. Американці мають свого винахідника радіо - ще у 1893 році Нікола Тесла запатентував радіопередавач, а через 2 роки - і радіоприймач. Проте перші радіостанції почали будуватися тільки у 1920 роках. У 1925 році була збудована радіостанція у Варшаві, як ... Читати далі »
Переглядів: 592 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

Палеонтолог-аматор із міста Галича усього за один рік зібрав поважну колекцію скам'янілостей, які походять із тих часів, коли на місці Карпат було доісторичне море.
Раковини, мушлі та панцири головоногих молюсків, плавники й хребці вимерлих риб, зуби акул та уламки коралів - такі скам'янілі рештки знаходить 60-річний галичанин Віктор Матура, мандруючи скелястими берегами річок та поблизу каменеломень на Прикарпатті.
"Ось цей, найбільший у моїй колекції амоніт (морський молюск, який вимер водночас з динозаврами - авт.) я знайшов у кар'єрі в селі Дубівці, - розповідав він репортерові «ГК». - А перша скам'яніла "черепашка" - так званий ростр молюска белемніта, вимерлого родича сучасного кальмара - трапилася мені на очі зовсім випадково, коли я прогулювався в Галичі біля Дністра, поруч зі своїм б ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

Заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес вимагає від міліції покарати зухвальців, які самовільно демонтували меморіальну дошку на честь Михайла Павлика.
Встановлена на житловому будинку на розі вулиць Франка та Павлика меморіальна дошка опинилася в центрі скандалу, коли приватний підприємець розпочав переобладнання квартири на першому поверсі під офіс з добудовою приміщення. Прибудова фактично замурувала пам'ятний знак на честь Михайла Павлика всередині майбутнього офісу. Міськвиконком тепер оскаржує це будівництво в суді, будівельні роботи поки що призупинені.
Однак минулої неділі, 13 листопада, від мешканців будинку надійшло повідомлення про те, що меморіальну дошку зі стіни хтось демонтував і викинув на купу будівельного сміття. Як повідомила на апаратній нараді в міс ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

Минулого тижня скульптор Ігор Семак завершив роботу над гіпсовим макетом пам’ятника Романові Шухевичу. Наразі макет чекає на мандрівку до Львова, де його мають втілити у бронзі. Хоча, двохметровий пам’ятник навіть у гіпсі вже вражає своєю витонченою героїчністю, а, поставши у бронзі, обіцяє стати серцем духовно-патріотичного маршруту містом. Тим часом, завдання громади — мобілізуватися, і зібрати кошти для встановлення пам’ятника.
Скульптор Ігор Семак працював над макетом від початку верезня. Минулого тижня похвалився «Вікнам», що, нарешті, склав композицію із кількох шматків гіпсу. Тепер скульптура — у майстерні художника — сохне, чекає на останні штрихи і, практично, готова до відливання у бронзі на ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв.
Шухевичу бракує бронзи
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

У п'ятницю відбулося друге спільне засідання оргкомітету зі спорудження у Калуші пам'ятнпика Генерал-хорунжому УПА Романові Шухевичу та громадської інціативи "Загальна мобілізація". За словмаи заступника голови оргкомітету, секретаря Калуської міської ради Олександра Челядина, міська рада вже перерахувала за проектні роботи та на оплату скульптору Ігореві Семаку обіцяних 40 тис. гривень. Залишилося доопрацювати деякі документи і казначейство перерахує кошти за призначенням.
Загалом, триває пошук шляхів зі здешевленння бронзової скульптури пам’ятника та гранітної частини. Наступної п’ятниці член "Загальної мобілзації”, директор Калуш ФМ Борис Червоний має поінформувати про цінові пропозиції щодо виготовлення скульптури від трьох українських виробників. Нагадаємо, що йдеться і про калуське підприємство — Завод "Техмаш”, яке працює з бронзою, проте досі н ... Читати далі »
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 20.11.2011

20 листопада 2011 року о 13.00 год. на вул. Гетьмана Мазепи, 2 відбудеться церемонія відкриття меморіальної дошки І. Мазепі.
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 19.11.2011

68 років тому, а саме 14 листопада 1943 р., під час оперети Я. Барнича «Шаріка» до українського театру ім. І. Франка в Станіславові увірвались гестапівці й арештували понад 140 глядачів, серед яких були провідники ОУН, УПА. А 17 листопада під єврейською синагогою німці розстріляли 27 українських патріотів.
Йшов третій рік німецької влади на Галичині. В Станіславові працювала українська гімназія, торговельна школа, інтенсивно діяв театр, де зібралась міцна трупа артистів. На прем’єрах оперет і вистав театру ім. І. Франка (сучасна філармонія) завжди був аншлаг. Попри те, що вся програма велася українською мовою, в залі було багато і німців, мадярів, словаків, які разом з українцями були частими гостями й поціновувачами театру. Наприкінці жовтня стало відомо про прем’єру в скорому часі нової оперети Я. Барнича «Шаріка».
Переглядів: 547 | Долучив: Dnister | Дата: 19.11.2011

Як повідомляли «Вікна», учора відбулася сесі Калуської міської ради. Активісти «Загальної мобілізації» роздали понад 30 особистих листів до депутатів з проханням підтримати збір коштів на спорудження памятника Роману Шухевичу. Грошей не збирали — просили добре вчитатися у текст, включитися в акцію, поширити інформацію. Проте депутати Василь Гордій та Ярослав Кінаш "для початку" дали 150 гривень.
Як свідчать офіційно оприлюднені дані оргкомітету зі спорудження пам’ятника Роману Шухевичу, поки що з депутатського корпусу власною гривнею долучився до збору коштів тільки секретар міської ради Олександр Челядин, який минулої п’ятниці перерахував на пам’ятник 300 гривень. Нині ведеться активна інформаційна кампанія, до якої залучені ЗМІ, створені спеціальні групи у соцмережах Facebook та вКонтакте. Розробляються варіанти здешевлення вартості самого пам’ятника ... Читати далі »
Переглядів: 448 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Бібліотечка історії визвольних змагань ОУН-УПА в 40-50-х роках попереднього століття поповнилася ще однією цікавою книгою – «Лицар нескореної України», що побачила світ завдяки тернопільському видавництву «Джура». Це пристрасна розповідь художньо-публіцистичного кшталту про несхитного провідника Коломийського окружного проводу ОУН та 21-го тактичного відтинку «Гуцульщина» четвертої округи УПА-Захід Бориса-Григорія Легкого, котрий очолював боротьбу повстанців цього терену з середини 44-го по жовтень 50-го, тобто, до дня загибелі у бою з енкаведистами на горі Карметура, неподалік Лебединого озера. Автор видання – наймолодший брат Провідника Петро Легкий зумів зібрати і подати читачеві багатющий фактаж мужності і героїзму оунівського підпілля у далеко нерівних змаганнях за українську самостійну державу, належним чином критично осмислити аналогічні спогади, публікації інших дослідників цього періоду боротьби за неза ... Читати далі »
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

У місті Коломиї відкрили музей освіти. Це один із заходів з відзначення у місті над Прутом 200-річчя з дня заснування першої окружної державної школи і 150-річчя Коломийської гімназії.
Новий музей розміщений у міському управлінні освіти. В експозиції — архівні матеріали, документи, світлини, які розповідають про історію освіти на Коломийщині, а також представлені експонати, створені руками педагогів і учнів: вишивки, вироби з дерева, бісеру. Тематична експозиція розвитку шкільництва у місті буде постійно оновлюватись як архівними, так і сучасними матеріалами.

Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Після громадських слухань, де калушани однозначно висловилася проти встановлення бюсту Олексанрові Пушкіну, своє останнє слово мала б сказати міська рада. Однак, окремим питанням встановлення бюсту на сесію міської ради не винесли. Натомість, розглянули питання «Про встановлення меморіального каменю у сквері на вул. Пушкіна». Як відомо, у рамках реконструкції вул. Пушкіна там мав би бути встановлений камінь із написом, що реконструкція площі здійснена з нагоди 20-річчя компанії «Лукойл».
Депутат від Народного руху України Леся Кирилович закцентувала на кількох суперечливих моментах у проекті рішення, які стосувалися, зокрема, напису на камені. Вона, наполягала на тому, щоб у написі згадували калуські підприємства, а не безпосередньо російського інвестора, а також те, що немає у місті площі Пушкіна, натомість є сквер на перетині кількох вулиць. На проти ... Читати далі »
Переглядів: 567 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

До уваги художників, мистецтвознавців, викладачів та студентів, всіх, хто цікавиться народним мистецтвом. Відділ літератури з мистецтва пропонує книжкову виставку „Скарб її душі”, присвячену 70-річному ювілею народного майстра декоративно-прикладного мистецтва, заслуженого художника України - Ганни Вінтоняк.
Народилася Ганна Григорівна 10 лютого 1941 року в с. Космачі Косівського району Івано-Франківської області у селянській родині. Змалку вміла писати писанки, вишивати і ткати.
Протягом десятків років плідно трудиться на ниві розвитку народного мистецтва України, зокрема Покуття. Створила оригінальні, неповторні комплекси сучасного одягу з використання народних художніх традицій, що увійшли до скарбниці народного мистецтва цього краю. Збагатила ансамблі одягу новими композиційними рішеннями ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Минулої суботи під стінами Палацу Потоцьких почались археологічні розкопки. Роботи, в рамках відзначення 350-річчя Івано-Франківська, проводить дочірнє підприємство «Культурна спадщина Прикарпаття» інституту археології НАНУ. У розкопках беруть участь і активісти історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто». Вже першого дня дослідники розкопали підземний хід.
«При обстеженні валу, що йде паралельно вулиці Дністровській, ми помітили просідання ґрунту, вирішили копати саме тут і не помилились, – розповідає Василь Романець, директор ДП «Культурна спадщина Прикарпаття» і керівник експедиції. – Знайшли підземний коридор з бочкоподібним склепінням шириною 2,15 та висотою до 2 м. Він розташований перпендикулярно стіні шпиталю та завершується завалом. Аби знайти його продовження, розпочали новий шурф прямо під стіною колишнього палацу. Якісь висновки робити зар ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Мирон Мицан, краєзнавець і громадський діяч, який виховав не одне покоління івано-франківських гідів, помер наприкінці жовтня. Він завжди переймався пам’ятками історії та культури в області, був автором цікавих та актуальних публікацій, зокрема книги «Станиславівські вежі». Ця стаття – остання в його доробку, тепер уже посмертна публікація…
Туристи люблять Прикарпаття, щороку їх більшає. При цьому левова їх частка через Івано-Франківськ лише проїжджає. Без зупинок. Бо що може запропонувати місто, яке туризм лише декларує? Коли турфірми не проводять оглядових екскурсій, як у багатьох інших містах? Та не це головне. Що в нас можна подивитись, які туристичні продукти з’явилися за останні роки та що планується створити в майбутньому?
У сімдесяті роки минулого століття Івано-Франківськ своїми квар ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

На східній стіні колишнього колегіального костьолу (Художній музей) можна побачити родовий герб Потоцьких – Пиляву. Цей геральдичний символ тісно пов’язаний із нашим містом, оскільки до 1939 року був невід’ємним атрибутом гербу Станиславова. Пилява – це хрест із трьома перекладинами, нижнє ліве рамено якого відламане. Така конфігурація не є випадковою.
Засновником роду Потоцьких вважається лицар Зірослав, який жив у ХІІ столітті. Разом із польським королем Болеславом Кучерявим він вирушив у військовий похід проти язичницького племені прусів. Біля селища Пилява відбулася вирішальна битва між двома арміями. Зірослав командував загоном польських воїнів, які отаборились на невисокому пагорбі. Саме по них пруси й нанесли головний удар.
Першу атаку поляки відбили більш-менш легко. Пруси полізли зно ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 18.11.2011

Сьогодні, 17 листопада на вулиці Страчених Націоналістів біля пам’ятного знаку відбулось віче на вшанування пам’яті 27-ми членів ОУН. Вони були розстріляні гітлерівцями 17 листопада 1943 р. у Станіславові. Саме на цьому місці (тепер вул. Страчених Націоналістів) під стінами тодішньої синагоги того дня сталася найголосніша розправа над українськими патріотами, які в лавах ОУН брали участь в русі опору фашистським окупантам.
14 листопада 1943 р. у станіславському українському театрі під час показу оперети Ярослава Барнича « Шаріка» було заарештовано 140 активістів руху опору. Із них 27 розстріляли на місці сучасної вулиці Страчених після короткого формального суду прямо в приміщенні театру.
Поминальне віче розпочалось панахидою, яку відслужили священики УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ. До пам’ятника страч ... Читати далі »
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2011

УПА - по-чеськи. В Івано-Франківську в одному з кінотеатрів міста відбудеться прем'єра чеського документального фільму «Бандерівці». У стрічці режисера Алеша Коудело очевидці тогочасних подій розповідають про боротьбу Української повстанської армії за незалежність України.
Історія ОУН бере свій початок у Чехії. Принаймні, так вважає один з авторів прем’єри. Молоді українські офіцери, втікачі від більшовиків та військовополонені, заснували у Празі Українську військову організацію.
Стрічка "Бандерівці" є двомовною. Озвучування - чеською, титрування - українською.
Переглядів: 493 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2011

Степан Процюк у Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття презентуватиме свою нову книгу «Маски опадають повільно. Роман про Володимира Винниченка».
Життя Володимира Винниченка сповнене пристрасті, болісних пошуків у творчості власного «Я», активної громадської діяльності та любовних історій. Контроверсійне мислення, творча сміливість і протест зробили його найчитабельнішим письменником свого часу, який гідно представив українську літературу у світі.   
Презентація відбудеться 24 листопада о 16-ій годині.

Довідка. 
Степан Процюк - письменник, лауреат численних літературних премій. Мешкає в Івано-Франківську. 
Переглядів: 973 | Долучив: Dnister | Дата: 17.11.2011

Майже всім івано-франківцям та гостям міста відоме приміщення сувенірної крамниці «Оле-тур» по вул. Січових Стрільців, 19/1. До останнього часу будинок був досить цікаво зовні оформлений, проте встановлені декорації приховували справжній фасад будинку. 
Цей дім, як і значна частина інших в центральній частині обласного центру є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. За наявними даними, цей будинок споруджено у 1890 р. Він відомий в реєстрі пам’яток під номером 360-іф.
Впродовж останнього часу власником проводяться роботи пов’язані з оновленням зовнішнього вигляду будинку. Можна побачити оновлення барв фасаду на рівні першого поверху, завдяки чому будинок «ожив» і одночасно зберіг свій автентичний вигляд.
Переглядів: 514 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

До розгляду на засіданні Калуської міської ради готують проект рішення про встановлення у місті бюсту Олександрові Пушкіну, яке є ініціативою керівництва ТОВ «Карпатнафтохім», зокрема, його генерального директора Сергія Чмихалова. Хоча, наразі у міського голови народилася ще одна ідея: знайти Олександрові Пушкіну компанію.
- Тарас Шевченко скільки написав про поляків, що, за логікою, його пам’ятників у Польщі взагалі не мало би бути, — вважає Ігор Насалик. - Я пропоную створити у місті щось на кшталт алеї класиків світової літератури. Однак, кого увіковічнювати в алеі, слід спитатися у громади. Для цього доцільно у трьох газетах помістити  бюлетені для голосування, у яких зазначити імена 50 класиків. Цікаво, кого саме обрали б калушани.
Особисто міський голова поставив би бюст Вільямові ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

Триває збір коштів на спорудження у Калуші пам’ятника Генерал хорунжому УПА Роману Шухевичу. Нагадаємо, що у міському бюджету передбачено цього року виділити на цю ідею 40 тис. гривень. Як свідчать офіційно оприлюднені дані оргкомітету зі спорудження пам’ятника Роману Шухевичу, поки що з депутатського корпусу власною гривнею долучився до збору коштів тільки секретар міської ради Олександр Челядин, який минулої п’ятниці перерахував на пам’ятник 300 гривень.
Із виконавчої влади міста та району власні кошти у сумі, відповідно, 1000 і 200 гривень оргкомітету передали голова Калуської райради Василь Дзундза та заступник міського голови Оксана Табачук.
«Загальна мобілізація» наразі збирає пропозиції щодо стимулювання депутатів до участі в акції зі збору коштів на спорудження пам’ятника Роману Шухев ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

В івано-франківському видавництві «Місто НВ» побачило світ історико-краєзнавче видання «Вшанування памяті «Руської трійці» (Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич, Яків Головацький)». Праця на 174 сторінках відзначається високим поліграфічним рівнем, приваблює дизайном та численними ілюстраціями.
Співавтори Богдан Гаврилів, Іван Миронюк та Юрій Угорчак присвятили ювілейну працю 200-літтю від дня народження М. Шашкевича та І. Вагилевича і 350-літтю Івано-Франківська. Книжка знайомить читача не лише з найкращими літературними здобутками «галицького Шевченка» — Маркіяна ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

Таку назву має книга, яка побачила світ у  видавництві «Нова зоря» і яку не буде перебільшенням назвати унікальною. Адже  це – вражаюча епопея життя і мучеництва за Христову віру отця Симеона Лукача, довголітнього професора морального богослов’я Станиславівської духовної семінарії, підпільного Єпископа Української Греко-Католицької церкви. Його святительський подвиг став підставою для проголошення Симеона Лукача Блаженним Мучеником  УГКЦ 27 червня 2001 року – під час апостольської подорожі в Україну Святішого Отця Івана Павла ІІ, Папи Римського.
Чим же заслужив отець Лукач такого визнання? Відповідь на це запитання і дає книга, яка, втім, не є художнім виданням. Перша її частина – це життєпис Блаженного Симеона в копіях документів про навчання і призначення на душпастирську працю, про порушені проти  отця кримінальні справи, копії п ... Читати далі »
Переглядів: 884 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

770-річчю першої літописної згадки про Коломию присвячено виставку культурологічного проекту "Наше місто” та "Арт-студії Дідораків”, яку буде відкрито 17 листопада в приміщенні Музею історії міста Коломиї.
Персональна виставка фоторобіт Валерія Дідорака "Коломия – краса навколо нас” представить мистецьку творчість фотохудожника у пластиці дерева та шкіри, скульптурних роботах, які яскраво доповнені та розкриті в його фотографіях.
Красу рідного міста він передає, розкриваючи мікросвіти, які нас оточують щодня: такі, наприклад, як життєдайна артерія Коломиї, вода якої дає щоденну поживу мешканцям міста. Вона представлена у циклі фотографій Прута, які зображують річку у різні пори року. Приваблюють автора та одночасно відкривають і для нас світ загадковості коломийських туманів.
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

Меморіальну дошку Михайлу Павлику на розі однойменної вулиці в Івано-Франківську зняли зі стіни під дахом сумнозвісної прибудови та тимчасово поклали до будівельного сміття, сперши на риштування. 
Вочевидь, дошку Павлику перевішають в інше місце. Якщо припустити, що це буде кут будинку з протилежного боку, то ситуація не така весела, адже вільного місця під дошку там фактично немає.
Дошку Михайлу Павлику забрала на збереження Міська ритуальна служба.  Як повідомив заступник міського голови Івано-Франківська з гуманітраних питань Михайло Верес, справа сумнозвісної прибудови знаходиться в суді.
Також Михайло Верес звернувся до органів внутрішніх справ з проханням покарати особу, яка зняла меморіальну дошку Михайлу Павлику. А ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

З ініціативи «Загальної мобілізації» сьогодні у майстерні скульптора Ігоря Семака побували журналісти калуських ЗМІ, які на власні очі побачили гіпсовий макет пам’ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу та мали зустріч зі скульптором та головним архітектором міста Петром Пострильоним.
Робота над скульптурою тривала, починаючи з вересня. Спочатку макет пам’ятника було виготовлено з глини, а відтак — з гіпсу (загалом на гіпсову скульптуру було використано 1 тонну гіпсу. — Авт.). Скульптура, за словами Ігоря Семака, практично готова для відливання у бронзі. Це — його перша робота як автора пам’ятника. Досі Ігор Семак був автором численних меморіальних дощок та невеликих скульптур.
За словами скульптора , висота пам’ятника — 2,3 метра. Він буде встановлений на грантітній брилі висотою 2,20 м ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 16.11.2011

17 листопада 2011 року в м. Івано-Франківську о 12.00 год. на вул. Страчених, 7 відбудеться поминальне віче на вшанування пам’яті розстріляних фашистами у 1943 році членів ОУН.
Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2011

15 листопада 2011 р. управлінням культури облдержадміністрації проведено нараду з керівниками обласних музеїв. На ній були присутні представники Івано-Франківського музею визвольної боротьби ім. С.Бандери, Івано-Франківського краєзнавчого музею, Івано-Франківського художнього музею.
На нараді розглянуто ряд питань, зокрема: проблемні питання діяльності музеїв, що потребують допомоги у вирішенні від управління культури; надання допомоги в організації приватного музею звичаєвої обрядовості гуцулів в с. Микуличин Ю.Ю.Боберського; організація взаємовигідної співпраці з музеями області; надання методичної допомоги громадським музеям; підготовка до складання державної статистичної звітності; вчасне та якісне подання звітної інформації управлінню культури облдержадміністрації.
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2011

Завтра (16.11) в Івано-Франківському центрі патріотичного виховання імені С. Бандери відбудеться урочиста академія до 110-ї річниці від дня народження військового і громадського діяча Євгена Побігущого, учасника національно-визвольних змагань 1918-1919 та 1940-х рр.
Уродженець Тернопільщини, він юнацькі літа провів у селі Воскресінці біля Коломиї. З проголошенням Західноукраїнської Народної Республіки, не маючи ще повних 17 літ, вступив добровольцем до лав Української Галицької Армії. В 40-х роках на заклик Проводу ОУН зголосився до Військової Референтури, згодом до дивізії "Галичина". В еміграції чимало часу присвятив політичній діяльності, зокрема в Організації Українських Націоналістів. Похований в Німеччині.
Переглядів: 494 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2011

7 вересня 2011 р. Верховна Рада України прийняла Постанову N 3706-V «Про відзначення 810-річчя з дня народження першого короля Русі-України Данила Галицького». Цим документом передбачено провести на державному рівні ряд заходів до цієї дати. Основні заходи повинні відбутися в останньому кварталі цього року.
Вчена рада Національного заповідника «Давній Галич» ще на початку 2011 р.  затвердила перелік заходів до цієї річниці. Передбачено ряд заходів, які спрямовані популяризацію легендарної постаті короля Данила. Важливо, що всі заходи передбачено проводити впродовж 2011 – 2012 р. 
Вже у цьому 2011 році проведено більше десяти різноманітних заходів. Серед них тематичні: V Міжнародна наукова конференція «Україна – Ватикан: державно – церковні відносини в контексті досвіду об’єднаної Єв ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Долучив: Dnister | Дата: 15.11.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024