П`ятниця, 19.04.2024, 03:42:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 260 261 262 263 264 ... 275 276 »
7 серпня 2011 р. делегація Івано-Франківської області взяла участь у святкових заходах на відзначення 200-літнього ювілею визначного громадсько-культурного, релігійного діяча, письменника, одного з членів «Руської Трійці», речника і символа національного відродження отця Маркіяна Шашкевича. Урочистості відбувалися на Маркіяновій горі біля с. Підлисся Золочівського району Львівської області. На урочистостях виступили вокальні колективи з Рожнятівського та Рогатинського районів.
В складі делегації області, яка вшанувала пам’ять М.Шашкевича були начальник управління культури ОДА В.Федорак, начальник відділу у справах релігій та національностей головного управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА Т.Лапка, начальник відділу культури і туризму Рожнятівської РДА Я.Тринчук, генеральний директор обласного телебачення «Галичина» О.Бабій, секретар вченої ради Івано-Франківської теологічної академії о. М.Друль та ін.
... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 08.08.2011

Культурологічний проект "Наше місто” на відзначення 770 - річчя міста Коломиї заснував серію ювілейних листівок під назвою: "Коломия – наше місто”. 770-років першої літописної згадки про Коломию” в якій видано 24 листівки.
Авторами ювілейних листівок виступили коломийські художники, архітектори, дизайнери та фотографи: Андрушко Василь, Базак Марта, Бартєнєв Віталій, Бежук Ігор, Вінтоняк Галина, Венц Юлія, Ганущак Микола, Друляк Михайло, Зотова Олена, Кочержук Роман, Ніколенко Володимир, Семеняк Микола, Проців Ярема, Ясінський Мирослав а також художниця із Севастополя Кавулич Надія.
Колекція відкривається 7-ма листівками із графіками знакових для міста будівель, без яких Коломия не буда-б тією Коломиєю, яку знають та люблять коломийці та безліч закоханих в неї подорожуючих: Ратуша (1877), Наці ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2011

Впродовж кількох десятиріч панування тоталітарного режиму питання пов’язані з історією церкви, її діячами подавалися з певною негативною ідеологічною спрямованістю. Релігія, як і приватна власність, була тією фундаментальною основою з якою боролися, як пропагандивними, так і силовими методами.
Особливого забарвлення набирала ця боротьба, коли йшла мова про католицьку церкву. Як вважалося, остання була реакційною, і визискувала працьовитий люд. Звісно, певні підстави під цим у конкретних історичних обставинах були, але разом з тим, католицька церква дала світу багатьох святих і благословенних, заступництва в яких і зараз просить той самий працьовитий люд. Адже святість є завжди актуальною і ніколи не старіє з бігом часу. В цьому плані є цікавою постать архиєпископа галицького римо – католицької церкви Якова Стрепи (Стржемя) / пол. Jakub Strepa (Strzemię). Часи середньовіччя уже давно в минулому, ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2011

В Івано-Франківській області між селами Рибне і Павлівка Тисменицького району у Чорному лісі вшанували пам’ять польських інтелігентів, розстріляних фашистами.
Як передає кореспондент УНІАН, у заходах з вшанування пам’яті взяли участь керівники Івано-Франківської облдержадміністрації, міськвиконкому, в.о консула Генерального консульства Польщі у Львові Анджей ДРОЗД, генеральний секретар Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Польщі Анджей КУНЕРТУ, голова польського Товариства культури «Пшиязнь» Луція КУБІЦЬКА, представники і родини загиблих з польських міст Ополє, Кошалін, Варшава, Краків, гості Львівської, Чернівецької областей, Великої Британії, представники духовенства та місцевої громади - всього близько тисячі осіб.
Про місце розстріляних 6 серпня 1941 року 700 представників польсько ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 07.08.2011

На Гуцульщині побутує один мудрий вислів, який ми почули під час експедиції в найбільш високогірному селі України — селі Дземброні, що розміщене на схилах Чорногірського хребта, від столітнього гуцула Івана Рошеюка: «Єк я умру, то гори ни засунутси». Гуцули вважають, що зсування гір є вкрай рідкісне й унікальне явище в Карпатах. Досліджуючи останні катастрофічні паводки на Гуцульщині, ми виявили кілька випадків зсування частини гір, певну кількість зсувів лісових масивів і дуже багато зсувів грунту на стрімких гірських схилах. Всі вони змінюють гірський рельєф і природний ландшафт Гуцульщини.
В історії природи Українських Карпат було багато катастрофічних паводків, які карпатські горяни називають потопами або катастрофами. історичними катастрофічними паводками в Карпатському регіоні вважаються паводки 1736, 1832, 1927, 1969 і 2008 років. Про перші два ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2011

Вшановуючи знаменний ювілей 770-річчя першої літописної згадки про Коломию на кошти Коломийської міської ради за спільної ініціативи відділу культури та туризму Коломийської міської ради, Музею історії міста Коломиї та Культурологічного проекту "Наше місто” світ побачив живописний альбом з лаконічною назвою "Коломия”.
Презентація видання, яке становить вагу як для краєзнавців, істориків, митців, так і для мешканців і гостей нашого міста відбудеться 18 серпня цього року у приміщенні Музею історії міста Коломиї о 14.00.
Відкриваючи мальовничий альбом, перше, що кидається нам у вічі, це сердешне звернення до коломийців та гостей міста міського голови п. Ігоря Слюзаря та голови Коломийської райдержадміністрації п. Михайла Негрича. У передмові Мирослави Кочержук та Михайла Петріва оживає дух старо ... Читати далі »
Переглядів: 1001 | Долучив: Dnister | Дата: 06.08.2011

Кажуть, коли помирає людина — згасає зоря. Не так давно одна яскрава зірка погасла на галицькому небосхилі. Відійшов у вічність Микола Барткович Скаврінко – учитель, дослідник-краєзнавець, Людина з великої літери.
Для мене його відхід у засвіти став несподіваним і болем зачепив струни мого серця. Не стало людини, яка впродовж кількох останніх років була мені порадником, наставником і до певної міри критиком. Адже не було жодної моєї статті, котру б Микола Барткович не прокоментував чи покритикував, якщо для цього були вагомі підстави. Від нього я багато навчився, адже його життєвий досвід дозволяв це зробити. Він був прямолінійним, мав твердий характер, говорив правду в очі, не думаючи подобається вона комусь чи ні.
Маколу Бартковича я запізнав як краєзнавця, що добре знався на історії Галича ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

Івано-Франківський краєзнавчий музей запрошує відвідати виставку творів студентів Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, створених на кафедрі образотворчого мистецтва упродовж кількох останніх років. Кожен експонат виставки є результатом докладного вивчення різноманітних технік малярства – жовткової темпери, акрилу, олії, воскової емульсії, холодної енкаустики.
Леймотив виставки – ретельні пошуки композиційного розв’язання при відборі найсуттєвішого, осмислена стилізація, використання широкого спектру виражальних засобів і абстрагування від реального для якнайповнішого розкриття теми при втіленні задуму.
Працюють молоді художники під керівництвом Миколи Якимечка – вчителя, який допомагає їм у ґрунтовному вивченні образотворчої монументальної мови, орієнтує на найкращі зразки українського і світового мистецтва, допомагає розкритися кожній особистості та зорієнтуватися на порозі життя ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

Велика та героїчна історія нашого народу. Любов до рідної землі і бажання бути єдиними господарями на ній здавна були властиві галичанам. Тому в пам’яті народній навіки залишаться імена тих, хто боровся за незалежність України, хто йшов тернистим шляхом до волі, залишаючи по собі безсмертні подвиги в ім’я великої ідеї. Їх було сотні, а потім і тисячі. Вони не підкорились своїм "визволителям”, вибирали смерть або важке заслання, але не зрадили Україну. Їхнє життєве кредо – «Смерть або воля України». Багато вже мовлено про цих звитяжців, але ще не все і не про всіх. Ті, які загинули героїчною смертю, не завжди мали свідків. Багато цікавого забрали вони із собою в могилу. Вже ніколи не дізнаємося правди. Тепер, поки ще живі деякі очевидці, ми повинні все зробити для того, щоб не загубилися яскраві приклади героїзму та служіння рідному народові за волю і незалежність України.
Переглядів: 590 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

Горбачовська перебудова дала поштовх до створення у 1989 році в Україні опозиційної організації, яка вплинула на зростання національної свідомості українців і довела відсутність повноцінних інститутів громадянського суспільства в державі та нездатність республіканського керівництва створити ефективну структуру державного управління. 
Рух поставив перед собою завдання консолідації української нації, подолання психологічного бар’єру між регіонами України. Так виникла ідея української хвилі масових заходів, в яких брали участь сотні тисяч людей з усіх куточків України. Люди пізнавали історичну правду, яку протягом десятиріч перекручувала радянська пропаганда. Дуже швидко народ відкинув пропагандистське сміття, взяв у руки національні символи і поніс їх по всій Україні. 
Ми сьогодні про ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

Мирослав Снігурович зі Станиславова перші спортивні перемоги здобував на велосипеді, успішно виступав на мотоциклі, а після війни став чемпіоном Польщі з автоспорту.
Сьогодні велоспорт на Прикарпатті представлений переважно любителями позмагатися на гірських спусках і лісових стежках. А до війни у Станиславівському воєводстві найпопулярнішими були шосейні велоперегони на довгі дистанції. Саме звідси почав свій спортивний шлях Мирослав Снігурович.
Він був сином заможного станиславівського підприємця Северина Снігуровича, тому мав гроші на дорогі велосипеди. До прикладу, спортивний ровер у ті часи коштував понад 400 злотих, а зарплата простого робітника трохи перевищувала 30 злотих.
Мирослав починав кар’єру, коли у Станиславові знали ... Читати далі »
Переглядів: 812 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

Окрасою будь-якого міста є площі. У старому Станиславові їх було цілих чотири. Крім аполітичної за назвою площі Ринок усі інші носили ім’я вінценосних осіб чи їхніх близьких родичів. Усі вони залишили по собі яскравий слід в історії.

Франц із двома номерами
Сучасний майдан Шептицького відомий краєзнавцям як «плац Франца». Це вже відлуння австрійського панування у Галичині.
Як відомо, Австрією правили цісарі, при чому кожен порядний цісар додатково був королем купи територій. Наприклад, до складу імперії Габсбургів входили королівства Богемське, Угорське, Хорватське, Ломбардо-Венеційське та королівство Галичини і Лодомерії.
Переглядів: 731 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

«Пузатий Яворський у капелюсі та краватці», – саме так поважний коломиянин, засновник і власник приватного домашнього музею «Просвіта» полюбляв казати сам про себе. Певно, саме таким його запам’ятали і чимало відвідувачів. Аби подивитися на різні старожитності, які він збирав більше 60 років із своїх 82, сюди приїздили звідусіль. За якусь годину-дві відвідувачам щастило опинитись і в Польщі, і в Бельгії, і в Австрії, і у війську, і в давній гуцульській хаті, помацати все власними руками, послухати, як господар грає на домрі. Тепер старого музейника вже немає, а доля його колекції, на жаль, виглядає не надто оптимістично.

Старовина у занепаді
Романа Яворського з почестями поховали два роки тому. Коломияни згадують його добрим сл ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

У XVIII столітті росіяни регулярно здобували та грабували Станиславів. Але одного разу, у 1739 році, місту таки вдалося відбитись. Взагалі це був якийсь дивний напад. Тоді росіяни воювали з турками та громили їх на території сучасної Чернівецької області. Після перемоги під Ставучанами війська російського фельдмаршала Мініха обложили Хотинську фортецю. І раптом, ні сіло, ні впало, Мініх відряджає гусарський загін під командуванням Костянтина Кантеміра, аби той спустошив Станиславів. Зауважмо, що бойові дії відбувалися далеко від міста. Мало того, Польща взагалі не брала участь у конфлікті.
То чого вони сюди поперлися? Офіційна версія – аби провчити Йосипа Потоцького, який плів інтриги проти Росії й загравав із Туреччиною. Але виглядає вона якось непереконливо.
Нещодавно стали відомі нові факт ... Читати далі »
Переглядів: 812 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

Ретро та сучасність прикарпатської енергетики. Музей історії електрифікації Прикарпаття святкує свою річницю. Старовинні електроприлади, газові лампи та старий патефон.
Нині тут близько сотні експонатів, виготовлених у різні епохи. А починалося усе з виставки рідкісних електролічильників. Уся колекція зі "скринь" самих працівників підприємства. Кожна річ розкриває історію поширення електроенергії на Івано-Франківщині, каже екскурсовод Микола Библів.
Поряд із ретро - частина новітньої історії. Документи, фотографії та експонати сучасного електрообладнання. Це розповіді про досягнення енергетиків. Розташований музей на тій самій території, де працювала перша Станиславівська електростанція, говорить працівник підприємства Ольга Тишко. Найчастіші відвідувачі музею - школярі.
Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 05.08.2011

Надвірнянська районна організація Української Народної Партії щиросердечно дякує депутатам Надвірнянської міської ради, які підтримали проект рішення про присвоєння Степанові Ленкавському звання почесного громадянина м. Надвірна у зв`язку із 20-річчям Незалежності України, із клопотанням про що райорганізація УНП звернулася до міської ради ще минулого року.
Степан Ленкавський народився 6 липня 1904 року в с. Угорники Станіславського повіту в родині отця УГКЦ Володимира Ленкавського і Марії з родини Антульських. У 1909 р. батька С. Ленкавського призначили парохом с. Фитьків у Надвірнянщині, де він змінює пароха Льва Левицького. Родина переїздить з Угорників до Фитькова.
У Фитькові С. Ленкавський закінчив чотири класи сіль­ської школи, а потім навчався у Станіславській гімназії. Під час навчанн ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Церква — символ Калуша ХХ століття, символ духовного та культурного життя, занепаду та відродження, символ любові до Бога та до рідної землі, який подали своїм прикладом будівничі храму. І просто — окраса міста. Із 1910 по 1913 рік велася будова нової церкви святого Архангела Михаїла у Калуші. Побудова нового храму визрівала сама по собі, адже парафія збільшувалася, і старенька церква (1771 року), хоч і вміщувала ще всіх парохіян, але, як влучно замітив тоді організатор будівництва церкви Тимофій Пітулей: "У яку церкву підуть наші внуки і правнуки?". Золоті слова, які переросли у справу!
Нову церкву з ініціативи пароха о. Володимира Петрушевича та Тимофія Пітулея, за проектом Василя Нагірного, будівничого Теодора Мельничука, за благословенням митрополита Кир Андрея Шептицького збудовано і в урочистій обстановці було освячено 21 листопада 1913 року дека ... Читати далі »
Переглядів: 654 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Ця невеличка вулиця міста цікава своїми жителями та історією. Змінювала назву не раз — була навіть Амтштрассе. Адже будівлі центру міста захопила і населила окупаційна фашистська влада.
Вулиця Павла Ковжуна є продовженням вулиці Дзвонарської і закінчується перпендикулярно до вулиці Височанки. Попередні назви: за Польщі Яна Собєського, 1939-1941 рр. — М. Горького, 1941-1944 рр. — Амтштрассе, 1944-1990 рр. — вул. Ватутіна.
Довідка. Павло Ковжун (1896-1938) — український художник-графік, живописець-монументаліст і мистецтвознавець, автор оригінальних екслібрисів, численних барвистих обкладинок книжок та журналів, безлічі мистецтвознавчих статей, відроджував мистецтво книги на західноукраїнських землях, співавтор розписів церкви св. Архистратига Михаїла у Калуші.
Переглядів: 788 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Калуська міська організація Народного руху України вирішила оновити барельєф В’ячеславу Чорноволу, що встановлений на ПК "Мінерал”.
— В’ячеслав Чорновіл свого часу зробив дуже багато для становлення Української Держави, тому, на нашу думку, він заслуговує гідного пошанування, — переконаний головний "рухівець” міста Олег Нижник. —  Барельєф, встановлений на ПК "Мінерал”, потребує оновлення — покриття міддю, орієнтовна вартість якого 8000 гривень. За роботу готовий взятися автор барельєфу Ігор Семак. Тож, просимо всіх небайдужих надати посильну фінансову допомогу для реалізації даного проекту.
Кошти можна перераховувати:
Отримувач: Калуська міська організація НРУ. Код 2 ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Зі Станіславом Власовим вдалося познайомитися у соціальній мережі Facebook. Проте тільки недавно дізналася, що він — калушанин. Точніше — донеччанин, але уже з підгорецькою пропискою. На відміну від багатьох краян, активно цікавиться історією Калуша та України. Підготував декілька монографій про діячів Національно-визвольного руху та фундаментальну працю "Український Іменослов”, де зібрано майже 2500 імен українців і предків українського народу.
Станіслав Власов очолює Історичне товариство "Українська Варта” та є членом Історичного клубу "Холодний Яр”. Працював у Бібліотеці Симона Петлюри у Парижі та в архівах українських спецслужб. Нині Станіслав Власов — гість "Вікон”.
— Станіславе, прошу розказати, хто ти, звідки, де народився, яку маєш освіту, ким працюєш — загалом, усе, що може знадобити ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

У Надвірній 19 серпня 2011 року о 12 год. розпочнеться відзначення християнського свята Преображення Господнього (Спаса) на майдані Шевченка.
Метою свята є відродження української традиції освячення фруктів, меду, трав, популяризація етнічної музики, вивчення історії розвитку бджільництва та популяризація оздоровчої продукції бджолярів. Свято присвячується 20-ій річниці Незалежності України.
Для мешканців Надвірнянщини та гостей відбуватиметься освячення великого кошика з фруктами, який буде прикрашено районним центром дитячої творчості, учні якого вкотре зможуть проявити свої таланти та неординарне творче бачення, застосувати свою майстерність.
Також, заплановано дійство "Яблучне коло", яке зімкнеться в кільце нанизаними яблучними силянками, утворюючи символ єдності та згуртованості людей. Відбуватимуться і виступи етнографічних колективів району та ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

У понеділок, 1 серпня, під головуванням заступника голови райдержадміністрації Олександри Чаплінської відбулося засідання оргкомітету з підготовки до відзначення  в районі 480-ї річниці битви під Обертином.
21 серпня цього року у селищі Обертин відбудеться ряд масових заходів, приурочених цій історичній події. В рамках даного заходу планується приїзд офіційної делегації з м. Тарнова і Тарновського повіту Республіки Польща, відкриття і освячення пам’ятної дошки на честь 480-річчя битви, наукова конференція, презентації художніх програм дітей та юнацтва з Польщі і Обертина та ін.
Також для молодіжної делегація з Польщі буде розроблено спеціальну програму перебування на теренах Тлумацького району з 22 по 25 серпня цього року.
Тлумацька РДА< ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

За своїм внутрішнім укладом Франківщина подібна на федерацію чи конфедерацію. Центр нашого прикарпатського ромба, те, що є безпосередньою Станиславівщиною, майже геометрично об'єдную і розділяє чотири кути, кожен з яких є відносно окремим краєм. На Півдні - Гуцульщина, на Заході - Бойківщина, на Півночі - Опілля, а на Сході - Покуття.
Якби не Івано-Франківськ, мешканці цих країв могли б і не зустрічатися. Настільки самодостатнім є життя у кожному з них. Звичайно, що хоча б раз кожен приходив до гуцулів, або гуцули з'являлися самі у не своїх краях.
Гуцули і бойки - два українські субетноси, які настільки дбають про свою ідентифікацію, що у реальності їхньої інакшості ніхто не сумнівається. Щоправда, бойки нерідко соромляться того, що вони бойки. Перемогла все ж таки гуцульська версія світу, в ... Читати далі »
Переглядів: 817 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Першими в історії фотографіями вважаються дагеротипні зображення на срібній пластинці, зроблені французом Дагером у 1839 році. Процес такої фотозйомки був дуже виснажливим для замовника, якому доводилося висиджувати під прицілом фотооб'єктива не менше 20 хвилин. До того ж в дагеротипних студіях не використовувалося штучне освітлення, а тому часто замовники потерпали від сонячних променів. Інколи для більшої чіткості зображення обличчя людини ще й вкривали крейдою, а волосся - посипали пудрою. Одна втіха - при такому фотографуванні можна було кліпати очима!
Проте популярною і масовою фотографія стала тільки після відкриття в 80-х роках ХІХ століття способу фотографування на негативні фотоплівки. Тоді ж фотомистецтво прийшло і Станиславів.
Ймовірно, найдавнішим відомим станиславівським фотограф ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Не так давно припинилися баталії громади, інтелігенції та журналістів з міською владою щодо збереження казарми на вул. А. Чайковського, як знову знайшлися «доброчинці» з руйнації іншої пам’ятки архітектури.
Партеровий цегляний будинок на вулиці Романа Шухевича, 78 побудований 1903 року, про що свідчить викована дата на фронтоні. Така сама дата викладена гранітною крихтою в проході головного входу. Колись тут містився «юденрат» – офіційний адміністративний орган місцевого самоврядування коломийських євреїв, або як його тоді називали «кагал».
Заклад діяв до 1939 р. За німецької окупації він проіснував ще два роки, після чого усіх членів ради розстріляли нацисти.
Про те, що будівельні роботи архітектурної споруди на вул. Р. Шухевича, 7 ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

У суботу, 6 серпня, о 12.00 – відкриття та освячення пам’ятника загиблим від рук нацистів представникам польської інтелегенції у с. Рибне-Павлівка Тисменицького району.
В урочистостях з вшанування пам’яті візьмуть участь голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, Генеральний консул Польщі у Львові Анджей Дрозд, Генеральний секретар Ради охорони пам’яті Боротьби та Мучеництва Республіки Польща Анджей Кунерту, голова Польського Товариства культури «Пшиязнь» Луція Кубіцька, представники польських міст Ополє, Кошалін, Варшава, Краків, представники духовенства та місцевої громади.
Священики відправлять поминальну панахиду та освятять каплицю.
"Фіртка"
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

У Городенці відбулося вшанування сотника УГА, УНР, українського, військового, політичного, освітнього діяча. На громадську панахиду прибув його син Орест Васкул – голова Київської організації – братства ОУН-УПА з дружиною Людмилою, син Мирослав та дочка Марія, племінник Петро Васкул лікар з Коломиї. На пошанівок до героя прийшла громадськість, представник влади, політичних та громадських організацій краю. Слово про сотника виголосили: його соратник Роман Гром’як з Городенки, голова районної ради Богдан Кобилянський, заступник голови райдержадміністрації Степан Михайлюк, голова координаційної ради демократичних організацій району Іван Романюк. На могилі поминальне богослужіння провели отець-декан Богдан Мороз УПЦ КП та отець УГКЦ Василь Гавриш. 
У районній центральній бібліотеці ім. Леся Мартовича відбулося засідання круглого столу присвячене П. Ва ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2011

Минулого тижня коломийська громада мала можливість поспілкуватися з відомим істориком, професором Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академіком Володимиром Сергійчуком (на фото). У малій залі Народного дому зібралося чимало коломийців. Приємно втішило, що майже половина присутніх були молоді люди.

Пан Сергійчук завітав до Коломиї на запрошення депутата Коломийської міської ради від політичної партії «Фронт Змін» Любомира Глушкова, який упевнений, що такі зустрічі приносять неабияку користь. «Тішить, що було ... Читати далі »

Переглядів: 527 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2011

Другий відкритий фестиваль «Медовий Спас у Коломиї» цьогоріч проходитиме з 12 по 14 серпня та присвячується 185-річчю від дня народження визначного галицько-українського політика, громадсько-політичного та культурно-просвітнього діяча, письменника, священика, редактора багатьох галицьких видань о. Івана Наумовича.
Отож, 12 серпня в концертно-виставковій залі Музею історії міста Коломиї відбудеться ювілейна академія та відкриття виставки картин «Квіти Олега Лобурака». 13 серпня — зустріч з пасічником з села Перерив Коломийського району Віктором Кондрюком. Урочисте відкриття фестивалю заплановане на 14 серпня на площі біля музею. З 10 години ранку тут працюватиме традиційна виставка-ярмарок меду та бджолопродуктів за участю бджолярів Коломийського, Снятинського, Косівського, Надвірнянського, Долинського, Богородчанського районів, міста Борщів Тернопільсь ... Читати далі »
Переглядів: 535 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2011

Богородчанщина готується гідно відзначити 155-ту річницю від дня народження Івана Франка. Окрім загальних, тут є і власні, тобто місцеві, підстави для святкування.
Свого часу в селі Іваниківці в рідного вуйка о. І. Руденського певний час проживала Ольга Рошкевич, у якої гостював сам І. Франко. Саме в цьому селі є пам’ятник Каменяреві. Також він збирав фольклор у Старих Богородчаних, Старуні, Кричці. Про це збереглися усні спогади старожилів, що їх свого часу було записано.
І. Франко у своїх працях писав про відомих діячів Богородчанщини: поета А. Могильницького, посла з Ляхівців Івана Капущака, Іова Книгницького (за ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2011

Глибоким знанням наших витоків, творчістю, яка поєднує любов, відзначалась, передусім, виставка ляльок Оксани Смереки у Музеї іс­торії Надвірнянщини, з котрою мали нагоду у травні ознайомитися краяни.
Лялька – то душа Укра­їни, її нерв, її національний порив у виконанні Оксани. І Надвірна як найрідніша і найщиріша, і водночас найвимогливіша, ставилася до її творчості. Звичайно, що поетична уява і талант до поетичного письма (Оксана Смерека-Малик – авторка двох поетичних збірок «Три любові» і «Кав`ярня любови») лише сприяють неординарному її творчому поступу у лялькарстві.
«Дивуйте світ, сійте добро працею Ваших рук», – від­гукується про виставку надвірнянка Оксана Козак. А ось художник Остап Мальгівський «…вражений колоритом і фантазією. Кожна лялька має свій характер, що є цінним». Мар`яна Л ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2011

Татарська навала з півдня у ХVI—ХVIII ст. формувала полки найзапекліших і найжорстокіших завойовників слов’янських земель з яничарів. Здавалося, якщо татарські набіги давно минули, таке явище  втратило актуальність. Але  ж у наступні століття набіги північних сусідів не були менш жорстокими. Варто згадати лиш один Батурин, де нещадно вирізали всіх — від старого до малого, навіть немовлят. Неперевершена жорстокість північних сусідів, особливо в минулому столітті призвела до ще жахливішого явища — внутрішнього яничарства, коли навіть деякі українські матері самі своїх дітей виховували яничарами, прагнучи врятувати їх від нещадних переслідувань «работніков» НКВД та КГБ в імперії зла. 
Однак то невелика штука переходити на  національність панівної нації. А ось перейти на бік поневоленої й переслідуваної нації, втративши відповідні персп ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 02.08.2011

Ця історія багатоповерхова, і кожен поверх, крім того, що є самодостатнім, органічно пов'язаний з кожним іншим. Зрештою, саме так - за принципами екологічного взаємозв'язку - функціонує не тільки культура. Але культура зручна ще й тим, що врешті-решт власне вона залишає сліди, які найлегше зауважити і відчитати.
Володимир Луців тепер перебуває у Надвірній, в якій народився у 1929 році. Володимир Луців - український співак і бандурист, якого знають у всьому світі. Якщо звертатися до понять масової культури, то слід згадати про те, що у 1961 році він, представляючи Великобританію, прославився, ставши переможцем конкурсу Євробачення, виступаючи з українською бандурою. Окрім своєї власної мистецької діяльності, Володимир Луців весь час працював як імпресаріо, мистецький менеджер і організатор найвідповідальніших акцій. А кілька років тому він передав до му ... Читати далі »
Переглядів: 560 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2011

Вважається, що перший у світі автомобіль був створений німецьким інженером Карлом Бенцом у 1886 році. В Україні перший автомобіль з'явився в Одесі восени 1891 року, а потім декілька приватних автомобілів - у Києві. Перші автомобілі у Станиславові з'явилися на початку ХХ століття. Спочатку городяни сприймали їх як дороге диво техніки, але з кожним роком кількість авто у місті зростала.
Автомобілі, чи «самоходи механічні», та запчастини до них у міжвоєнному Станиславові продавали у магазинах Вільгельма Гаусвальда по вул. Гославського, 11 (тепер - вул. Д. Вітовського), Ілієва Яна по вул. Сапіжинській, 10 (тепер - вул. Незалежності) та у магазині «Мотор» по вул. Сапіжинській, 11. В. Гаусвальд був станиславівським представником фірми "Шевроле".
Якщо на зорі автомобілізму бензин у місті продавали в аптеках ... Читати далі »
Переглядів: 645 | Долучив: Dnister | Дата: 01.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024