Четвер, 25.04.2024, 01:16:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Листопад » 14 » Алярм
09:40:23
Алярм

Під час революцій люди стають занадто довірливими й легко «ведуться» на усілякі чутки. Пам’ятаєте, як у лютому цього року звістка про наближення «автобусів із закарпатськими тітушками і одеським Беркутом» поставила на вуха весь Франківськ? Тоді самооборона перекрила міст на Пасічну, чекали гостей, потім навіть примудрилися ловити когось у дворах, хоча, звісно, ніхто так і не приїхав.
Подібний «алярм» відбувся у Станиславові на початку ХХ століття. 25 травня 1919 року бойовики Польської Організації Військової (ПОВ) підняли повстання проти ЗУНР і захопили місто. Комендантом став поручник Антоні Деблессем, який написав цікаві спогади.
Поляки тоді здорово нервували. Їхні регулярні війська були ще далеко, натомість попри місто відступали потужні колони УГА. Заверни одна з них до Станиславова, і від того ПОВ мало б що залишилось.
27 травня до штабу повстанців прискакав офіцер на змиленому коні. Ледве перевівши дух, він прокричав, що з боку Павлівки на місто під прикриттям кавалерії йде ворожа піхота. Той керунок прикривав слабенький польський блокпост, звідки й прибув вістовий. Деблессем зреагував миттєво. Усі, хто був у штабі, завантажились на дві автівки та, прихопивши чотири кулемети, рушили в бік Павлівки.
Їхній поспішний виїзд з казарм на 3 Мая (тепер Грушевського) не залишився непоміченим. Містом одразу поповзли чутки, що начальство втекло і Станиславів ось-ось займуть українці. Найбільш істеричні пакували валізи.
Коли ж Деблессем прибув на блокпост, тамтешні вояки поводились якось непевно і не дивились йому в очі. Виявляється, за українську кавалерію вони прийняли стадо корів, яке підганяли пастухи на конях. А «піхотинцями» були прості селяни, які поверталися з роботи в полі.

Іван Бондарев


Переглядів: 494 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024