П`ятниця, 29.03.2024, 16:28:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 17 » Андрій Овецький: Проект «100 дверей Станіславова» матиме продовження
10:55:13
Андрій Овецький: Проект «100 дверей Станіславова» матиме продовження
Андрій Овецький у своєму ЖЖ-блозі оприлюднив результат своєї двомісячної праці — світлини 100 дерев’яних дверей, які ще збереглися у центрі Івано-Франківська.
— Нарешті я закінчив цю свою епопею із старими дверима, не так це просто, як здавалося на перший погляд, написав «Галицький естет» у своєму ЖЖ-блозі. — Тому що пройтися одною вуличкою пофоткати, а завтра наступною — не виходило. Дуже багато припаркованих авто біля вхідних дверей,  а тротуари досить вузькі, доводилося виходити на проїжджу частину  і фотографувати звідти, що у будній день майже неможливо. Або відкладати цей процес на якийсь час, а потім йти  знову за конкретною адресою для того, щоб сфоткати лише одні двері, цей процес затягнувся більше, ніж на два місяці.
Дуже жаль, що деякі я так і не встиг зазнимкувати, новоспечені містяни ненавидять все старе і з натуральних матеріалів, твердить блогер. Тому, заселяючи старі австрійські кам’яниці, або переробляючи перший поверх під офіси та  магазини, ці селяни починають все переробляти "під євро”, ну і звісно в першу чергу пали дерев’яні вікна,  а потім і двері ( хоча двері трохи рятує те, що вони в під’їзді будинку, а це — спільне майно).
— Тільки за це літо я нарахував п’ять під’їздів, в яких поміняли старі двері, яким нічого не бракувало, при тому що це — протизаконно, —  стверджує «Галицький естет». — Єдине, що порадувало — по-справжньому реставровані двері на Шевченка 29, але це крапля в морі.
Як з’ясували «Вікна», автором блогу є іванофранківець Андрій Овецький, художник-оформлювач одного з музеїв Івано-Франківська. Тож, він і розповів про проект та плани.
— Андрію, як виникла ідея фотографувати 100 дверей? Чому саме двері?
— Ідея виникла давно, просто зараз настала критична ситуація: старі двері масово почали змінювати на безликі металеві та металопластикові, хоча нібито це все охороняється законом як архітектурні пам’ятки місцевого і національного значення. Таке враження, що якби я це не зробив, то ніхто, напевне, не взявся би за цю справу. Хоча в процесі фотографування зрозумів, що спізнився десь так на два-три роки.
За скільки часу вдалося втілити ідею?
Втілення ідеї зайняло десь два місяці. Це так здається, що ось вулиця, старовинні двері — бери і фотографуй. Насправді, багато з дверей сховано у дворах або збоку будинку. Треба обійти всі вулички, дворики і закапелки, щоб обдивитися все.
Що далі? Чи матиме ідея продовження?
Ідея тематичних підбірок зі старим Станіславом під назвою "100…” буде мати продовження. Я вже майже закінчив "Маскарони і скульптури Станіславова” (вид скульптурної прикраси (барельєф або горельєф) у формі голови людини, тварини чи фантастичної істоти. — Авт.). Можливо, далі візьмуся за балконні решітки або щось, що зараз найбільше знищується часом і людьми.
Скільки з цих дверей існують, а скільки вже знищено?
— Ну, якщо рахувати будинки австрійського періоду, то, за моїми підрахунками, вхідних дверей залишилося близько 120. Важко назвати точну цифру знищених дверей — десь від 30 до 50, але більшість з них за останніх п’ять років перетворилися на дрова.
На яких вулицях були зроблені фото? Чи це тільки центр Івано-Франківська історичного?
— Та практично на всіх, у центральній частині Франківська. Залежно, як проводити цю межу Івано-Франківська історичного.
Юрій Тимощук, журналіст

Переглядів: 552 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024