П`ятниця, 19.04.2024, 14:59:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2020 » Вересень » 25 » Астрограф обсерваторії на Попівані привезли з Великобританії в 33-х скринях
20:45:19
Астрограф обсерваторії на Попівані привезли з Великобританії в 33-х скринях

Понад 80 років тому, 23 вересня 1939 року, Владислав Мідович передав демонтований астрограф з обсерваторії головному нотаріусу поселення Тисабогдани — Сзані Калманнак (Угорщина).

Оскільки на той час встановлені у "Білому слоні" астрономічні прилади були сучасними. Основним інструментом був рефрактор (три лінзи з діаметром лінзи 33 см і фокусною відстанню 200 см), який виконував роль астрографа в парі з 25-сантиметровим рефрактором з фокусною відстанню 300 см, інформують "Вікна" з посиланням на сторінку в соц. мережі Facebook "Adaptation of the former Observatory at the Pip Ivan mountain".

Головний астрономічний інструмент обсерваторії — астрограф — був виготовлений британською компанією «Sir Howard Grubb, Parsons & Co. Ltd.». Пристрій замонтували в астровежі, товщина стін якої має два метри, під мідним куполом з діаметром 6 м.

Телескоп запроектували й виготовили у Великобританії, що вже на старті було пов'язане з величезними фінансовими затратами. Крім того, існували транспортні перепони. Астрограф містився в 33-х скринях, найважча з яких важила 950 кг. Шлях з Великої Британії виглядав так: спочатку літаком до Варшави, потім поїздом до залізничного вокзалу у Ворохті, пізніше приблизно 70 км автомобільним транспортом до підніжжя гори й останні кільканадцять кілометрів на конях. На місці, в обсерваторії, монтаж астрографа контролював інженер Стефан Ярочинський, який також залишив після себе величезну колекцію фотографій обсерваторії під час будівництва.

Астрономічний відділ обсерваторії був підпорядкований Варшавському університету. Науковими співробітниками «Білого слона» у 1938-39 роках були мгр. Степан Щербак (поєднував роботу метеоролога та астронома), а також астрономи д-р Владислав Зонн та мгр. Мачєй Бєліцький, які на коротко відвідували Попівана. В обсерваторії також побували д-р Адам Гадомскі та проф. Міхал Каменський (в тих часах директор Астрономічної обсерваторії Варшавського університету).

Обсерваторія функціонувала тільки один рік. 1 вересня 1939 року почалася Друга світова війна — Німеччина напала на Польщу, а 17 вересня відбулося вторгнення Радянського Союзу. 18 вересня співробітники і солдати Корпусу Охорони Кордонів (КОP) були змушені покинути обсерваторію. За вказівкою, частина обладнання і документації були знищені, тоді як інша частина, в тому числі астрономічне обладнання, були перевезені до Угорщини.

Через кілька днів після евакуації, 23 вересня 1939 року, найцінніше обладнання обсерваторії протоколярно було передано головному нотаріусу поселенню Тисабогдани Сзані Калманнак: 5 лінз великих розмірів з вагою 50-60 кг; дві лінзи невеликих розмірів, вбудованих в металевий корпус; два мікрометри та два годинники. 25 жовтня 1939 року Владислав Мідович передав цей протокол Послу Республіки Польща в Будапешті. У жовтні 1939 року евакуйоване обладнання було передано в Будапештську астрономічну обсерваторію, а наприкінці війни астрограф опинився у професора Граффа у Відні.


Переглядів: 149 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024