Субота, 20.04.2024, 14:59:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2019 » Лютий » 13 » Австрійські організації зацікавилися історією поховань на Височанці — Василь Фіцак
15:32:05
Австрійські організації зацікавилися історією поховань на Височанці — Василь Фіцак

У краєзнавчому музеї Калущини відбулася презентація знахідок та матеріалів краєзнавця Василя Фіцака. Серед них — кераміка XVII — початку XX cт., предмети глиняного, поливаного посуду, аптечне скло та речі часів Першої світової війни.

Більшість предметів знайдено в історичній частині Калуша – Середмісті. Допомагав збирати історичні знахідки краєзнавець і волонтер Олександр Коваль, інформують "Вікна".

Василь Фіцак розповів, що, починаючи з 2016 року, почав досліджувати історію поховань на Височанці. Він додав, що свого часу в результаті зіткнення Російської і Австро-Угорської імперії, Галичина, в тому числі і Калуш, стали одними із плацдармів, де велися смертельні бої, зазначив краєзнавець:

"Я поставив собі за мету ідентифікувати записи і приналежність вояків до армії та формування. Наразі на могилах з хрестами поховано 725 осіб, тільки 289 ідентифіковані. Я виявив, що серед них були 43 вояків австро-угорської імперії, 101− з німецької, 88 – з російської і 436 осіб – невідомих".

Василь Фіцак розповів про труднощі в процесі дослідження:

"Десятиліттями стандартні бетонові хрести білили вапном з піском, тому фактично всі надписибули заліплені. Дротяною щіткою їх відтирав, тому більше п’яти днів довелося провести на цвинтарі".

Дані дослідження зібрані в краєзнавчій брошурі, яка видана у декількох примірниках. Одну з них краєзнавець подарував музею. Ще один екземпляр відправлений до Австрії, адже місцеві організації зацікавилися історичними дослідженнями Калуша. Тому є шанси, що калуський цвинтар облаштують, огородять, встановлять стенд і таблиці.

Окрім поховань, краєзнавці звернули увагу і на саме кладовище. Зокрема, дослідникам вдалося віднайти поховання багатьох відомих особистостей Калуша. Серед них − громадсько-політичні діячі, лікарі, вчителі, священослужителі та інші особистості, які зробили внесок у розвиток міста. Багато їхніх надгробків є унікальними авторськими роботами відомих закордонних скульпторів.

Зібрані дослідження краєзнавці упорядкують в повноцінну книгу з картосхемами, описами та свідченнями людей, запевняє Василь Фіцак.

Подробиці презентації — у відео "Вікон":


Переглядів: 328 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024