Четвер, 18.04.2024, 23:30:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 30 » “Барвиста мелодія пензля”
23:22:54
“Барвиста мелодія пензля”
Пам’яті класика українського малярства, заслуженого художника України Миколи Варенні відділ літератури з мистецтва присвячує книжково-ілюстративний вернісаж "Барвиста мелодія пензля”.
Сьомого листопада минає 95-та річниця від дня народження Миколи Варенні - заслуженого художника України і педагога, який весь свій талант і натхнення віддав Прикарпаттю. Більшість його картин присвячено відображенню гуцульського життя. В них правдиво і поетично показані побут, традиції й звичаї карпатців; створено яскраві образи майстрів народного мистецтва, людей різних професій; передано багатство і красу гірських краєвидів.
Народився художник на Луганщині в багатодітній сім'ї гірника. Талант хлопчика проявився дуже рано, вже у перші роки життя, коли він вправно користувався вугликом. Навчався в Одеському державному художньому училищі та в Петербурзькій Академії  живопису, скульптури і архітектури ім. І. Рєпіна. 
Творча спадщина автора реалістична за змістом, колористична за формою, відтворена у розмаїті усіх жанрів живопису і графіки: історичному, побутовому, портретному, а також у чисельних пейзажах і натюрмортах, але основною є сюжетно-тематична картина. Така широта творчого діапазону свідчить про багатогранність його таланту.
Одними з кращих за художнім рівнем та ідейною спрямованістю є картини: "Святкова Верховина", "Гуцульський ярмарок", "З минулого Карпат"   "Нафтовики Долини", "Сади цвітуть" та ін.
Твори майстра живопису й графіки знаходяться у різних музеях, галереях і приватних колекціях Івано-Франківська, Коломиї, Львова, Дніпропетровська, Києва, Москви, Новгорода, Ростова-на-Дону, а також за кордоном: у Польщі, Чехії, Югославії, Канаді, США, Англії та  інших країнах.
Багато енергії віддавав Микола Романович педагогічній діяльності, працюючи на художньому факультеті Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Педагогом була створена та розроблена серія наочних робіт академічного характеру для студентів художніх вузів. Навчаючи молоде покоління, майстер пензля своїм безцінним досвідом та майстерністю прищеплював своїми творами любов до живопису - розмаїтого, прекрасного і неповторного, як наші Карпати.
Микола Варення був читачем, шанованим гостем обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка. Відділ літератури з мистецтва його пам'яті присвятив книжково-ілюстративну виставку "Барвиста мелодія пензля", щоб відкрити відвідувачам бібліотеки багатство та красу творчості великого майстра, поринути у своєрідний мистецький світ художника.

Переглядів: 605 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024