Четвер, 25.04.2024, 15:52:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 20 » Безнадійна пам’ятка
10:01:31
Безнадійна пам’ятка
В Івано-Франківську руйнується пам’ятка архітектури. На днях у будинку по вулиці Мельничука, 14, розташованому поруч з обласною філармонією й ОДА, обсипався фасад. Рятувати пам’ятку не поспішають, лише обгородили червоно-білою стрічкою. Перехожі стороняться будинку, аби їм нічого не впало на голову.
Як з’ясував "ГК", за пам’ятку міська рада судиться з обласною організацією політичної партії ВО «Батьківщина», яка начебто орендує приміщення. Але партія ані оренду не платить, ні обіцяного ремонту не проводить. На сьогодні за цей будинок «Батьківщина» вже винна бюджету 8,5 млн. грн.
Договір про оренду нежитлового приміщення по вул. Мельничука, 14 між керівництвом ОО ВО «Батьківщина» та владою обласного центру був підписаний ще у червні 2008 року. Йому передував конкурс на оренду, на якому серед чотирьох претендентів обласна організація «Батьківщини» запропонувала найвищу орендну плату – 165 тис. з ПДВ за місяць за двоповерхову будівлю площею 262, 1 кв. м. Правда, як зазначає  заступник голови Фонду комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська Ігор Гриненько, за умовами конкурсу, орендаря було звільнено на один рік від орендної плати за умови, якщо він відремонтує приміщення. Цікаво, що, підписуючи орендну угоду, міська влада чомусь забула про охоронний договір, який укладається при передачі в користування пам’ятки архітектури та передбачає захист об’єктів культурної спадщини.
Через рік з’ясувалося, що приміщення начебто аварійне і ремонту не підлягає. За висновками івано-франківської філії «НДІпроектреконструкція», споруда зношена на 87%. Це дало підстави керівництву ОО ВО «Батьківщина» у серпні 2009 року отримати дозвіл на ревалоризацію (відбудову наново) приміщень по вул. Мельничука, 14 з добудовою мансардного поверху. Є відповідне рішення міської ради. Простіше кажучи - влада дозволила знести одну з найстаріших пам’яток архітектури в Івано-Франківську та збудувати на її місці новий будинок.
Втім, на думку начальника відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігоря Панчишина, рішення сесії є неправомірним і за бажання його можна опротестувати у суді. «Термін «ревалоризація» взагалі заборонений в законі «Про охорону пам’яток». Це будівельний термін, який використовують, щоб їх знищувати», - каже Панчишин. Архітектор пояснює, що на Мельничука, 14 неможливо добудувати ще один поверх через те, що там спільний дах із сусіднім будинком. «Будинок у цілком нормальному стані, - вважає архітектор. – Просто треба провести протиаварійні роботи».
Однак, і до ревалоризації орендар так і не взявся, хоч надії не втрачає. За словами Ігоря Гриненька, на сьогодні ОО «Батьківщина» заборгувала громаді Івано-Франківська 8,5 млн. грн. Власне борг з орендної плати становить 3,967 грн., а борг за неустойку, який виник після того, як закінчився договір оренди, становить 4,525 млн. грн. Наразі, каже Гриненько, з «Батьківщиною» тривають три судові процеси. «В суді слухається справа про їхнє виселення, тобто зобов’язання їх підписати акт прийому-передачі, слухається справа про стягнення всієї заборгованості з орендної плати, а вони подали зустрічний позов про визнання договору оренди недійсним», - пояснює чиновник. Тобто правом на ревалоризацію орендар не скористався, а договір оренди закінчився. Втім, «Батьківщина» не розрахувалася за оренду, а приміщення звільняти не хоче. Ігор Гриненько каже, що свою позицію у судах керівництво «Батьківщини» мотивує тим, що партію нібито не попередили, в якому стані перебуває приміщення.
Схоже, «Батьківщина» просто бреше в суді. Гриненько показує акт-прийому передачі, який складався разом з договором оренди. На паперах чіткі підписи голови ОО ВО «Батьківщина» Дмитра Шлемка та його заступника Олександра Левицького. А в документі описано технічний стан приміщення: наявність наскрізних тріщин у зовнішніх і внутрішніх стінах; стіни і стелі вражені грибком; фундамент будівлі потребує підсилення по всьому периметру; підлога відсутня у всіх приміщеннях; двері і вікна не придатні для використання; міжкімнатні двері відсутні; дах потребує заміни; міжповерхове перекриття  в незадовільному стані.
Сьогодні Дмитро Шлемко запевняє, що «Батьківщині» дістався «кіт у мішу». «Міська і обласна партійні організації мали туди поселитися, мали там працювати. Ми, коли увійшли через півроку в те приміщення, подивилися і попросили зробити експертизу. Коли ми зробили експертизу, приміщення виявилося на 87% аварійним, ми після того подали на так звану ревалоризацію, або знесення і початок будівництва нового будинку», - пояснює Шлемко.
Не зовсім зрозуміло, чому орендар побачив стан приміщення тільки через півроку після того, як взяв його в оренду. Адже до року будинок мав бути відремонтований. Шлемко нарікає, що для отримання дозвільних документів керівництво «Батьківщини» обійшло 24 інстанції та витратило 166 тис. грн. Керівник обласної «Батьківщини» розповідає, що ще у 1997 році приміщення хотів орендувати Західноукраїнський економіко-правничий університет, зробив експертну оцінку, і з’ясувалося, що приміщення зношене на 84%, тобто не придатне до експлуатації. «А це означає, що і міська влада, і фонд майна комунального виявилися шулерами, - говорить Дмитро Шлемко, навіть не помічаючи, що суперечить своїм же словам, що партія нічого не знала про аварійність споруди. - Хлопці-махінатори змахлювали навколо цього, а після того вважають, що вони ще мають отримувати орендну плату». Втім, здається, що план партійців від початку і не передбачав ані плати, ні ремонту. Певно, ділянка в самісінькому центрі під забудову дуже вже сподобалася.
Доки орендар та орендодавець судяться, пам’ятка розвалюється. Партію це не хвилює. Вона збирається будувати собі новий офіс. «Ми маємо проект, маємо всі дозволи на те, щоб розпочати будівництво нового приміщення, і ніхто в нас поки що нічого не забирав», - каже він.
Натомість у фонді комунального майна сподіваються, що міська влада таки виграє суди й оголосить новий конкурс на оренду чи винесе приміщення на аукціон. Але за роки, поки будинком «опікувалися» захисники інтересів громади, він суттєво втратив і у вигляді, і в ціні.
Марія Гаврилюк

Переглядів: 641 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024