Четвер, 28.03.2024, 15:59:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 16 » Білі хрести-могили. Як калушани реставрують військове поховання часів Першої світової
16:26:49
Білі хрести-могили. Як калушани реставрують військове поховання часів Першої світової

На «білі хрести» — місце масового захоронення на території старого цвинтаря у Калуші — ще донедавна мало хто звертав увагу. Хтось був упевнений, що тут поховані калушани, яких здолала чума чи сибірська виразка. Хтось — пов’язував поховання із масовою загибеллю людей під час воєнних дій.

"Білими хрестами" зацікавився місцевий краєзнавець Андрій Шутяк. Шукаючи могилу свого двоюрідного діда, який брав участь у Першій світовій війні, він почав досліджувати історію поховань на військовому цвинтарі.

—Тут є трохи більше 360 бетонних хрестів-могил, — поділився з «Вікнами» Андрій Шутяк. — Проте під деякими хрестами покояться 88, 112 цивільних людей, в основному — неідентифікованих. Усього тут поховано понад 700 людей як військових, які безпосередньо воювали, так і цивільних, які загинули не лише від ран, але й від різних захворювань. Це кладовище було засноване на початку 1930-их років, ще за Польщі, як місце перепоховання учасників Першої світової, могили яких були розташовані на території калуської лічниці доктора Куровця (зараз — приміщення тубдиспансеру на вулиці Каракая. — Авт.) та з різних сіл Калуського повіту. Тоді й зародилася ідея скласти відповідну базу даних про осіб, які тут поховані.

Пізніше, коли Андрій Шутяк познайомився із краєзнавцем Олександром Ковалем, вирішили не лише задокументувати історію цих поховань, але й повністю відреставрувати кладовище.

Спочатку калушани взялися відчищати хрести від моху, який за довгі роки просто вріс у потрісканий бетон, і від фарби та вапна, якими були покриті більшість могил. Це вимагало досить багато зусиль і часу, адже через крихкість столітнього бетону могли пошкодити написи, які саме і є основним джерелом інформації про це поховання.

Упоравшись із цим завданням, краєзнавці приступили до створення реєстру поховань, а відтак — до самої реставрації.

— Цього року ми вирішили відновити один хрест як взірець, — розповів Андрій Шутяк, — щоб люди побачили, якими ці могили мають виглядати, коли ми завершимо увесь наш задум. Звичайно ж, це робота досить копітка і вимагає великих затрат часу і старання. Зі 365-ти хрестів ми відчистили, скажімо так, 90 відсотків. Коли почистимо всі, тоді будемо їх ґрунтувати, малювати і наносити написи чорною фарбою. Тішить те, що робота наша не є марною, адже ми хочемо, щоб про це місце знали ті, чиї предки тут лежать. Цього року до нас приїжджала делегація із Чехії. Це люди, які так, як і ми, цікавляться історією часів Першої світової війни. Ми їм показали могили чеських вояків, дали фотографії, інформацію, яку вдалося добути.

Зараз краєзнавці готують матеріали, щоб презентувати свою пошуково-реставраторську роботу на міжнародній науково-практичній конференції, яка відбудеться в Івано-Франківську.

Неодноразово через соцмережі хлопці закликали всіх небайдужих, щоб залучити волонтерів, які б допомогли, проте відгукнулися одиниці. Шкода, адже військове кладовище — це частина історії Калуша, яку потрібно зберегти.

— Поки що справляємося своїми силами, — додає Олександр Коваль, який зараз очолює КП «Ритуальна служба». — Проте зрозуміло, що задля того, щоб це кладовище виглядало таким, як у цивілізованих європейських країнах, потрібно залучати певні кошти. Ми подали заявки від міської ради на два гранти. Є надія, що ми їх виграємо, а відтак продовжимо роботу над доведенням військового сектору старого кладовища до ладу. Ще трошки залишилося нам, щоб добудувати капличку в честь вояків, які тут поховані. Такими, хоч ніби і маленькими, кроками ми все ж наближуємося до нашої мети.

Ігор МУДРИК, журналіст

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор


Переглядів: 145 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024