Четвер, 25.04.2024, 02:06:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 15 » Більшість не має паспорта. Майже півтори тисячі археологічних пам’яток зареєстровано на Прикарпатті
21:11:15
Більшість не має паспорта. Майже півтори тисячі археологічних пам’яток зареєстровано на Прикарпатті

В Івано-Франківській області зареєстровано 1 490 пам’яток археології. Проте більшість земель Прикарпаття ще не досліджені щодо археологічної спадщини. Про це Суспільному Карпати повідомив керівник Прикарпатської археологічної експедиції при охоронній археологічній службі України Інституту Археології НАНУ, директор "Музею мистецтв Прикарпаття" Василь Романець.

"Більшість із цих 1490 пам’яток не мають паспорта, не мають встановлених меж цих пам’яток в натурі, тобто в полі, не зроблені їхні охоронні зони. А на кожну пам’ятку, згідно із законодавством, повинен бути паспорт з розмежувальними знаками. В охоронній зоні вже регулюється використання цієї землі, там не все можна робити. А на самій пам’ятці ще більше обмежень є. А на сьогодні таких прив’язок до кадастрових планів у нас в області немає", — зауважує Василь Романець.

Як зазначає археолог, паспортизацією повинні займатися територіальні громади. Кожна новоутворена ТГ, маючи перелік пам’яток, до якого є вільний доступ, повинна скласти угоду, щоб приїхали науковці, і встановити на місці межі цих пам’яток. Якщо ж цього не зробити, і внаслідок бездіяльності пам’ятка буде зруйнована, може настати кримінальна відповідальність. Така ж кримінальна відповідальність може настати, якщо пам’ятку розкопають "чорні" археологи. За словами Романця, упіймати таких копачів важко. Однак, це питання уже обговорюють на державному рівні.

"У Міністерстві культури та інформаційної політики вже утворена інспекція охорони культурної спадщини. Це вперше за часи незалежності утворили інспекцію, яка відстежуватиме порушення у сфері охорони культурної спадщини. Як це агентство буде поширювати свою дію на місцях, ще побачимо, адже воно щойно утворилося. Але те, що вже є така структура, має вагоме значення", — зазначає директор Музею мистецтв Прикарпаття.

За словами Василя Романця, сьогодні ще багато земель Прикарпаття залишаються недослідженими щодо археологічної спадщини. Гальмує процес активних досліджень відсутність нині відповідної державної програми, за часів якої раніше археологічні пошукові експедиції проводилися щоліта. Сьогодні ж пам’ятки археології, зазвичай, виявляють під час зведення нових будівель в історично-населених місцях або під час земляних робіт у полі.

Нагадаємо, археологічний об’єкт з підземними ходами виявили під час риття котловану під нову забудову у Рогатині на Івано-Франківщині. Будівельні роботи просять призупинити.


Переглядів: 126 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024