Четвер, 28.03.2024, 14:37:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Вересень » 17 » Богрівка як туристичний магніт: відновити австрійські ДОТи
10:28:01
Богрівка як туристичний магніт: відновити австрійські ДОТи

Село Богрівка на Івано-Франківщині є гірським та невеликим. Зараз життя тут протікає спокійно, однак 100 років тому в цьому районі точилися запеклі бої Першої світової. З тих часів у селі залишилися бетонні укріплення, так звані ДОТи. І цю спадщину часів Австро-Угорщини вирішили відновити.

Мілітарі-туризм і «Форт Паламент»

Понад 100 років тому територією Івано-Франківщини пролягав Східний фронт Першої світової війни. Тоді Австро-Угорщина воювала з Російською імперією, і австрійські вояки два роки стояли неподалік Богородчан. Тож гірське село Богрівка на Богородчанщині вони вибрали як місце, де можна збудувати укріплення для контролю території.

Наразі в Богрівці та біля неї є дев’ять бетонних ДОТів – це скорочення від терміна «довготривала оборонна точка». Вісім із них – одноповерхові споруди, а дев’ятий має аж три поверхи і навіть власну назву – «Форт Паламент». Всі ці споруди донедавна були у занедбаному стані. Втім, знайшлися люди, які побачили можливість і потребу відновити ДОТи. Адже вони можуть принести селу, громаді та всій Івано-Франківщині цілком реальну користь як туристичні об’єкти.

«Це дуже важливий проєкт, який ми назвали «Австрійські ДОТи в Богрівці – свідки Великої війни 1914 – 1918 років», – розповідає ініціатор проєкту Сергій Адамович. – Адже ці споруди прямо стосуються нашої історії. Тут була велика оборонна лінія, яка, сподіваємося, завдяки нашим зусиллям стане якісною туристичною локацією на Богородчанщині. Суттєвим плюсом є те, що ДОТи досить добре збереглися і їх буде не дуже складно відновити. Тож вони стануть не лише свідками історії, а й частинкою її спадщини, яку зможуть зрозуміти і побачити люди».

Відновлення оборонних споруд втілять у життя в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яку реалізує Асоціація «Єврорегіон Карпати – Україна», і воно буде фінансуватися коштом Європейського Союзу. До фінансування долучаться й місцеві бюджети, адже Солотвинська ТГ, на території якої розміщена Богрівка, зацікавлена у збільшенні числа туристів. Наразі мова йде про 250 тисяч гривень від ЄС та 67 тисяч – від громади.

Мілітарі-туризм, тобто відвідування об’єктів, пов’язаних з історією воєнних конфліктів, активно розвивається і вже давно популярний у Європі. Людей, які цікавляться такими речами, відвідують місця битв, замки, укріплення і так далі, й справді досить багато. Тож оборонна лінія у Богрівці має всі шанси стати популярною серед туристів – в разі успішного завершення проєкту.

«Нашу увагу зразу привернуло те, що місцеві люди з повагою ставляться до історії, – каже історик Василь Тимків, директор КП «Пам’ять». – Там є гарний, впорядкований цвинтар австрійських вояків, біля церкви. Він не сплюндрований і не занедбаний. І до бункерів цих також ставляться із повагою. Адже за століття споруди майже не зруйнувалися».

Основне завдання тепер – відновити і зберегти автентичний вигляд споруд та оборонної лінії. Мова йде про площу приблизно у 2000 квадратних метрів. Також планують відновити міжповерхові перекриття у «Форті Паламент», зовнішню штукатурку тощо. А ще – 200 метрів окопів, щоб повністю відтворити середовище.

За чим ще їхати у Богрівку

Місцева влада також зацікавлена у реалізації проєкту, адже він може принести користь громаді та яскраві враження туристам.

«Я спершу не звертав на ці ДОТи уваги, а потім зрозумів, наскільки це може бути важливим. Село Богрівка має близько 800 жителів, тож є невеликим. Це прекрасна гірська місцевість, там неймовірні краєвиди. Австрійці свого часу недарма обрали цю позицію – там дуже добра видимість. І от ми хочемо відновити ці об’єкти, щоб до нас приїхали туристи. Наша громада готова долучатися і сприяти цьому проєкту, в тому числі фінансово», – розповідає Манолій Піцуряк, голова Солотвинської ТГ.

За словами голови громади, роботи планують розпочати якомога швидше, поки погода є сприятливою. Паралельно розробляються плани збереження та популяризації історико-культурного надбання, проводяться фестивалі та різні промоційні заходи. Крім того, Манолій Піцуряк анонсував ще один проєкт у Богрівці – це село та Івано-Франківськ планують сполучити велосипедним маршрутом.

«Нещодавно ми створили у селі музей етнографії та побуту. В нас є чимало гарних локацій, в нас є люди, які хочуть працювати і представляти всім свою продукцію. Маємо жителів, які займаються бджільництвом, а також ковальством. А особисто я випікаю короваї за рецептами бабусі»,– зазначає депутатка селищної ради та директорка Яблунського ліцею Ксенія Данилюк.

Все це у перспективі дозволить розвинути у Богрівці мілітарний та зелений туризм, розбудувати інфраструктуру краю й залишити людей на місці. Але все ж основна місія проєкту – зберегти пам’ять про непросту історію України в часи Першої світової. Адже українці тоді воювали в обох арміях – і Російської імперії, і Австро-Угорщини.

Тарас ВОЛОШИН


Переглядів: 158 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024