П`ятниця, 29.03.2024, 02:41:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 8 » «Бойківщині» — 10
22:51:46
«Бойківщині» — 10
На початку вересня краєзнавчий музей «Бойківщина» в Долині, який створено завдяки відомій фундації українських меценатів Антоновичів, відзначив своє десятиріччя — дату, за словами міського голови Володимира Гаразда, «хоч і невеличку, але за зробленим дуже значну». «Бойківщина» — це духовна і культурна візитівка міста Долини»,— означив набутки колективу міський голова під час святочної академії в одній із музейних світлиць.

Час, кадри, гроші і подвижництво
У спілкуванні за круглим столом взяли участь не лише гості з Івано-Франківська, Калуша, Болехова, Львова, Стрия, але й ті, хто свого часу долучився до створення «Бойківщини», та колектив музейних працівників, який творить його сучасне обличчя. А тривимірний формат — історія, сучасність, перспективи — дав можливість глянути на музей-ювіляр у динаміці набутків і планів.
— За круглий стіл святочної академії,— сказала директор музею Тетяна СЕНіВ, очікуючи гостей,— ми запросили тих людей, з якими упродовж десятиріччя працювали в різних музейних проектах, і тих, з ким маємо намір творити майбутнє «Бойківщини». Хочемо одне одному подякувати, обговорити набутки й окреслити перспективу. Тож  умовно ми розділили формат спілкування на три блоки. Щонайперше в історичному блоці питань говоритимемо про те, як десять років тому все починалося; у наступному блоці — сучасному — йтиметься власне про працю з часу заснування, про досягнення і нереалізовані плани, про п’ятиріччя Клубу краєзнавців та про народний фотоклуб «Промінь», які працюють при музеї. А насамкінець провадитимемо робочу дискусію з тими людьми, з якими підемо у наступне десятиліття, хочемо почути про здобутки та музейні практики, нові форми роботи своїх колег з інших міст тощо. Бо ми переконані, що музей, який не спілкується з громадою і не відшуковує нових сучасних форм такого спілкування з відвідувачами різних вікових категорій, стає нецікавим. Спеціально до ювілею ми представимо п’ять збірників краєзнавчих матеріалів з історії Долини завдяки старанням старшого наукового співробітника нашого музею івана Матіїва та Клубу краєзнавців, виготовили пам’ятну монету до десятиріччя «Бойківщини», організували цікаві виставки: калейдоскоп відвідувань та відгуків гостей нашого музею, книги XIX—XX ст. з приватної колекції краєзнавця Дмитра Веселовського, а також фотовиставку «Мить, профіль і анфас» члена НСЖУ Івана Ярича та ін.
Учасників святочної академії, роботу якої благословив помічник митрополита Івано-Франківського парох долинського храму Серця ісуса і Серця Марії УГКЦ о. Вітольд Левицький, вітали долинський міський голова Володимир Гаразд, заступник голови Долинської райради Микола Гуцуляк та начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, на думку якого створення «Бойківщини» — це великий український чин на Прикарпатті: «час, кадри і гроші — це три основні фактори, які формують сучасне обличчя будь-якого музею, але їх забракне, якщо нема такого подвижництва, яке характеризує працівників сьогоднішнього музею-ювіляра». Своєю чергою, і долинський міський голова Володимир Гаразд привідкрив кілька секретів успіху «Бойківщини»: по-перше, добрий старт десять років тому, по-друге, щорічне фінансування — приблизно 600 тис. грн. з міського бюджету і, по-третє, добрий склад управління «Бойківщиною», де керівника призначають на основі конкурсного відбору.

Інтелігенція — підвалини музею
Викладач Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Михайло Паньків, який свого часу працював над експозицією музею «Бойківщина», переконаний, що саме долинська інтелігенція, зокрема Степан Янківський, Михайло Борис та ін., яка любить свій край і Україну, була основою створення музею, який є сьогодні «одним із найкращих в області, а його чільник Тетяна Сенів — одним із найкращих керівників». Серед тих, хто взяв участь у дискусії, були член Національної спілки краєзнавців України, голова Клубу краєзнавців Степан Янковський, член НСЖУ іван Ярич, член НСЖУ Михайло Борис, лауреат премій ім. івана Вагилевича та ім. Ярослава Ленкавського архітектор Роман Козій, науковий співробітник Львівської національної бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України Ярослав Сеник, голова обласної Спілки краєзнавців Михайло Косило, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету ім.  В. Стефаника Андрій Королько, провідний науковий співробітник Львівського історичного музею Ольга Перелигіна, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери Ярослав Керетчук та ін. Святочна академія у «Бойківщині» не вирізнялася виключно урочистими промовами та добрими спогадами, а передусім — живим спілкуванням навколо сучасних проблем музейної справи як в Україні, так і на Прикарпатті.
Ігор ЛАЗОРИШИН

Переглядів: 693 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024