П`ятниця, 29.03.2024, 13:07:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 4 » Брошнів-Осадська громада отримає 500 тис. грн на облаштування Музею депортованих українців XX ст.
12:11:25
Брошнів-Осадська громада отримає 500 тис. грн на облаштування Музею депортованих українців XX ст.

Брошнів-Осадська територіальна громада, що на Прикарпатті, отримає 500 тис. грн як одна із громад-переможців обласного конкурсу проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування. Призерів конкурсу нагородили в обласній раді 3 грудня з нагоди Дня місцевого самоврядування, інформує кореспондентка Суспільного.

Конкурсні гроші у громаді планують витратити на облаштування Музею депортованих українців XX ст. Створити його вирішили тому, що у 1946-1953 роках у Брошнів-Осаді діяв комуністичний пересильний табір. З цього місця, як зазначається на меморіальній дошці, "починалася терниста дорога в Сибір".

Що відомо: Єдиний в Україні музей депортації створюють на Прикарпатті.

"Це – пересильний пункт. Так називали тоді місця, у які звозили людей з цілої області. І через станцію, бо у нас була вузлова станція, можна було "вантажити людей", як тоді казали. І так вивозили в Сибір", – каже керівниця народного дому у Брошнів-Осаді Ірина Павлів.

Дотепер у Брошнів-Осадській громаді вцілів лише один барак, у якому жили прикарпатці перед депортацією у Сибір, розповідає директорка народного дому Ірина Павлів. На вулиці, каже жінка, таких бараків було багато.

"Уся ця територія була з бараками. Великі бараки, у яких жили по кілька сімей. І довгі роки жили, якщо розібратися. Тяжка доля була в них, бо жодних умов не було у цих бараках", – каже Ірина Павлів.

Оскільки на теренах громади був пересильний табір, тут вирішили створити Музей депортованих у XX ст. українців, каже головна спеціалістка відділу освіти, культури, молоді та спорту громади Ірина Курташ. Його облаштують у двоповерховій будівлі 1927 року, яку ремонтують всередині та лагодять дах. На першому поверсі, розповідає жінка, розташують експозицію музею депортованих українців, в якому показуватимуть відеоспогади людей, котрим вдалося повернутися з Сибіру. На другому поверсі будинку облаштують світлицю лемківської культури.

"Відгукнулися люди, які ще тут перебували та пам’ятали про ті страшні трагічні історії нашого народу, які були у цьому таборі. І вже два роки ми працюємо над збором інформації", – розповідає Ірина Курташ.

Також в експозицію планують додати фото, документи, записи та щоденники людей з їхніми спогадами про життя у пересильному пункті.

"Жителька Брошнів-Осади принесла до нас щоденники свого батька – два прості учнівські зошити у клітинку, які її батько записав уже в 90-х роках як згадку, щоб передати спадкоємцям, а також свої свідчення про перебування у пересильному пункті", – розповідає Ірина Курташ.

В експозицію музею увійдуть речі, які депортованим українцям вдалося привезти з Сибіру додому. Колючий дріт, каска, патрони, а також вишитий клаптик тканини – це невелика частина майбутньої виставки.

"Привезена невеличка вишиваночка з Сибіру, коли вони вже поверталися додому. Є дріт, за яким люди сиділи по тюрмах, і копито", – каже Ірина Курташ.

На подвір‘ї музею планують розмістити вагон потяга, який уже є в організаторів музею, і також помістити у нього експонати. Саме у таких вагонах людей вивозили на Сибір. Облаштувати територію планують за 500 тис. грн, які виграли на обласному конкурсі місцевого самоврядування.

Загалом в обласному конкурсі проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування цьогоріч перемогли 40 проєктів із 37 громад Прикарпаття. Громади-переможці отримають від 200 до 500 тис. грн на реалізацію своїх проєктів у наступному році. Всього на конкурс з обласного бюджету спрямували 18 млн 600 тис. грн.


Переглядів: 139 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024