П`ятниця, 19.04.2024, 06:58:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 22 » «Через терни до зірок»
18:46:13
«Через терни до зірок»
В Івано-Франківській Духовній Семінарії презентовано книжку видавництва «Нова Зоря» про життєвий шлях, геройські чесноти та мучеництво Симеона Лукача, довголітнього професора Семінарії, підпільного Єпископа УГКЦ.

Після проголошення Вселенським Архієреєм Блаженним Папою Іваном Павлом І Симеона Лукача Мучеником Церкви, яке відбулося у Львові 27 червня 2001 року, тодішній Єпископ Івано-Франківський Софрон Мудрий доклав усіх старань, щоб останки цього мужнього Христового Воїна були перенесені до Івано-Франківського Катедрального Собору св. Воскресіння, адже він найкращі роки свого життя присвятив викладацькій праці в Станіславівській Духовній Семінарії.

Зі Старуні мощі було перенесено до Богородчан, звідти - до Лисця, потім - до Крихівців. У неділю, 12 жовтня того ж року, мощі прибули до церкви Різдва Христового в Івано-Франківську.

19 жовтня розпочався останній етап його мандрівки до Катедрального Собору св. Воскресіння. Владики Володимир Війтишин, Софрон Мудрий, блаженної пам'яті Єпископ Павло Василик у співслужінні близько сотні священиків відправили Молебень до блаженних мучеників Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка, а потім у супроводі кількох тисяч прочан вирушили до собору св. Воскресіння. Процесійна хода нагадувала символічну вервицю: попереду - ікона Блаженного Симеона, за нею - майстерно витесана з дерева мощівниця з мощами, священики, Владики, а за ними - велелюддя вірних.

Ввійшовши до Катедри, мощі встановили на тетраподі, був також відслужений Акафіст до Страстей Христових, після чого усі присутні приступили до вшанування мощей блаженного Симеона.

Щойно ми звернулися до історії, оскільки народ, що не знає минулого, не може крокувати у майбутнє, а кожна історична подія є в тій чи іншій мірі виразником історії Спасіння цілого людства. Власне, видання «Через терни до зірок», презентація якого проходила в Івано-Франківській Духовній Семінарії ім. свщмч. Йосафата 14 квітня 2011р. представляє собою історію життя і мучеництва за Христа Владики Симеона Лукача, багаторічного викладача моральної теології тодішньої Станіславівської Духовної Семінарії 1920-1944 рр.; Єпископа УГКЦ у підпіллі 1945-1964 рр. Праця складається з двох частин. Перша частина вміщує життєпис Блаженного Новомученика, матеріали беатифікаційного процесу, протоколи допитів, проведені органами держбезпеки, постанови про арешт та вироки, а також інші офіційні церковні та державні документи, зокрема - акт проголошення його Блаженним Мучеником, виданий найвищою владою Церкви. Друга частина містить рукописну і друковану спадщину, яка дивом вціліла в часи войовничого атеїзму.

Загалом книга сформована дуже вдало та становить собою органічне поєднання архівного та історіографічного матеріалу, офіційної документації та творів Блаженного Симеона Лукача. Композиція книги чітка, розгорнута, щедро проілюстрована фотокопіями документів. Зміст логічний з чіткою структурою причиново-наслідкових зв'язків. Стиль історично-хронографічний у стосунку до документів та наративно-гомілетичний у стосунку до творів автора. Коректура мови оригіналу проведена зі збереженням стилю письма та морфологічних особливостей правопису першої половини XX ст., проте достатньо адаптований до сучасного читача і легкий у сприйманні.

Загалом книга містить цінний матеріал як для написання наукових розвідок, статей і монографій, такі є добрим підручником богослов'я, що чітко віддзеркалює тогочасну наукову парадигму і може служити якісним матеріалом для покращення освітнього рівня сучасних богословів та священнослужителів. Всі ці якості видання були відзначені Правлячим Архієреєм Преосв. Володимиром Війтишиним, директором видавництва «Нова Зоря» о. Ігорем Пелехатим, Ректором Семінарії о. Олександром Левицьким, оо. митр. Василем Завірачем та Іваном Бойком, архівістом Катериною Мицан та істориком Володимиром Комарем, племінником Блаж. Симеона лікарем Василем Лукачем.

Презентація книги «Через терни - до зірок» стала своєрідною духовною мандрівкою у світ молитви і думок Блаж. Мученика Симеона Лукача, а також - у нашу недалеку буремну історію, героїв якої ми повинні пам'ятати, збагачуючись їхніми духовними подвигами.

о. Андрій ЧОРНЕНКО, віце-ректор Івано-Франківської Духовної Семінарії ім. свящ. Йосафата


Переглядів: 917 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024