Вівторок, 23.04.2024, 19:45:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 26 » «Чернятинський розпис» мисткині Параски Хоми презентовано галичанам
14:18:54
«Чернятинський розпис» мисткині Параски Хоми презентовано галичанам
23 квітня 2013 року у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставку творів народної художниці України Параски Хоми. Її творчість стала відомою широкому загалу ще в далекому 1968 році, а в 1973 році була належним чином оцінена – мисткиню було прийнято до Спілки художників України, і тільки тепер вона стала знайомою зблизька для галичан та гостей міста.  
На відкритті виставки виступили головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Чемеринський, син майстрині Ярослав Хома та її невістка Стефанія Хома, генеральний директор - науковий керівник НЗ «Давній Галич» Олександр Береговський, завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Богдан Струк. Відкривав захід заступник генерального директора з наукової роботи Семен Побуцький.

Ідея проведення виставки зародилася в січні 2013 року і тепер була реалізована. Для огляду галичан представлено три десятки творів Параски Хоми. За характеристикою родини художниці, в галереї експонуються розписи «великого, середнього та малого форматів». Це картини, які експонувалися свого часу на кіностудії імені Олександра Довженка, у приміщенні Верховної Ради України, у Музеї Тараса Шевченка (м. Київ), Львівській картинній галереї. Кожен з них є самобутнім декоративним квітковим розписом, який не знаходить повторення в інших. Особливу увагу присутніх привернули квіткові розписи на тематику Великодня та Чорнобиля. 

У вступному слові А.Чемеринський відзначив, що виставка в Галичі є «одним з етапів відзначення на обласному рівні 80-ти річчя Параски Хоми. Івано-Франківська облдержадміністрація завжди сприяла митцям, а зокрема, Парасці Хомі. За підтримки управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації в цьому році у трьох провідних музейних установах області буде проведено виставки її творчості. Розписи, які вона пише у рідному Чернятині на Городенківщині, вже отримали назву «чернятинських» розписів – а створені вони на місцевому грунті, зі споглядання чудової природи Прикарпаття».

Куратор виставки Богдан Струк поділився роздуми про враження від творів і потребу цінування мистецтва; про час, який майстриня провела над творами, про сприйняття їх людьми - «створити в короткий час 5000 творів не можливо, а особливо автору, що не має академічної мистецької освіти. Це дивує і захоплює!».

Син мисткині Ярослав Хома розповів свої думки щодо творчості матері: «Мама має велике відчуття музики і кольору, все це вона викладає на папір. Від її творів віє святом духу та відчуттями, які переживає людина. Їй вдається підібрати кольори, які дуже вдало поєднуються і створюють настрій. В окремих її розписах наш край – не тільки Городенківщина, а й вся область. Калина намальована нею, буде впізнаватися як своя, і в Городенці, і в Галичі». Невістка майстрині, а одночасно й завзятий популяризатор її творчості Стефанія Хома розповіла про організацію виставок Параски Хоми та висловила подяку всім, хто впродовж довгих років підтримував її діяльність. За спостереженнями п. Стефанії, «з картин сходить радість і добро та позитивні емоції, а малі діти, які присутні на виставках, завжди тягнуться до них. Нещодавно один з творів подаровано дитячому госпісу – в надії на те, що він сприятиме оздоровленню малечі».
Цікавим був виступ Олександра Береговського. Він зачитав присутнім два нібито непов’язані між собою тексти, які одночасно мали певну разючу подібність. Це були характеристики творів та світогляду невідомих художників, які творили в одному столітті на далекій відстані між собою. Як виявилося, зачитані тексти були про Параску Хому та художника з Лемківщини Никифора Дробняка – відомих у світі самобутніх художників. За словами генерального директора – наукового керівника НЗ «Давній Галич» О.Береговського, кожен з українців повинен бути гордим з того, що в нашому художньому мистецтві є такі твори і такі митці. На його глибоке переконання, колекція творів Параски Хоми, яка зараз розкидана по багатьох континентах, повинна зберігатися в Україні.

Важливим став підсумок виставки. Присутні, з огляду на те, що такий поважний ювілей, як 80-ти ліття Параски Хоми, відзначається впродовж року, привітали її з днем народження і побажали творити у міцному здоров’ї. Одночасно з цим, висловлено підтримку щодо подання кандидатури Параски Хоми на здобуття національної Шевченківської премії – дане подання підтримали Національний заповідник «Давній Галич» та Галицьке районне об’єднання ВУТ «Просвіта».
Виставка не мине безслідно для галичан. Паралельно її експонуванню в стінах галереї, викладачі Малої академії народних ремесел міста Галича до свята Великодня проведуть майстер – класи з писанкарства – основою творення писанок стануть сюжети розписів Параски Хоми.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 664 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024