П`ятниця, 19.04.2024, 02:12:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 22 » Чистий четвер для готелю "Дністер": франківці нагадали Бойкам про обіцянку звільнити колонаду
21:40:17
Чистий четвер для готелю "Дністер": франківці нагадали Бойкам про обіцянку звільнити колонаду

Сьогодні небайдужі франківці вийшли до пам’ятки архітектури готелю “Дністер” – провели акцію “Чистий четвер”.

Люди чистили і прибирали колонаду пам’ятки і тим самим нагадували власникам готелю про їхню обіцянку прибрати незаконні склопакети і звільнити захоплений підколонний простір для публічного доступу.

Це вже третя акція з вимогою прибрати склопакети з історичної колонади. Теперішню толоку організувала ГО “Кам’яниця Австрія”.

Нагадаємо, раніше з гаслом “Будинку боляче” понад дві сотні франківців вийшли на захист історичної колонади “Дністра”.

Під тиском громади в середині квітня власниця готелю “Дністер” Надія Лєвшакова (дружина підприємця Мирослава Бойка) пообіцяла, що вони приберуть склопакети з колонади. Але минуло вже чотири місяці – обіцянку не виконують. 

У травні Бойки зустрічалися з представниками громадськості і заявляли, що від обіцянки в жодному разі не відмовляються, але їм треба нібито переробити проєкт фойє. Аргументували, що цей простір важливий, аби готель здобув додаткову “зірку”. Ще одна причина затримки, як пояснили готельєри, – компанія, яка може провести демонтаж 5-метрових склопакетів, дуже завантажена роботою, тому треба чекати. 

Поки громадськість чекала, в мережу з подачі Бойків вкинули відеоролики, у яких ті звинуватили самих захисників пам’ятки: мовляв, від громадських активістів не надійшло порад і пропозицій. 

У відповідь захисники пам’ятки вийшли на “Чистий четвер”, аби нагадати: єдина порада Бойкам від громади – дотриматися власного слова і звільнити колонаду. 

Один з ініціаторів захисту пам’ятки “Дністер” художник Андрій Єфіменко назвав акцію “розминкою”.

“Бачимо, що попередні наші акції нічого не дали. Зараз ми згуртовуємося і переходимо на інший рівень. Виникнуть питання до посадових осіб, які напряму до цього причетні. Є охоронний статус пам’ятки – його ніхто не відміняв. Ми повернемося до початку і знову запустимо весь процес”, – ділиться він.

Активіст і радник міського голови Франківська Мирон Дмитрик пропонує почати з керівника відділу охорони пам’яток в управлінні культури ОДА Андрія Давидюка.

“Міська влада теж має відповідальність за це. Але юридично відповідальний відділ охорони культурної спадщини облдержадміністрації, – наголошує Дмитрик. – Товариш Давидюк і київське ДАБІ, яке надавало дозволи дружині Бойка. І на це треба бити”.

Узагальнив теперішню позицію захисників пам’ятки у фейсбуці учасник ініціативи, блогер Ростислав Шпук:

“Було однозначно заявлено, що на момент, коли знімуть паркан, скла між колонами вже не буде. Все. Чудово. І що вся затримка за проєктом перепланування холу, до якого приєднали наш підколонний простір. І що без такого збільшеного холу їм не бачити п’ятої зірки. Але ми не отримали базового проєкту від сторони-винуватиці. Він став би предметом для обговорення чи цілковитої згоди – відповідним до історичних ескізів. І за таким же принципом місто мало би забезпечити ремонт решти галереї.
Отримавши обіцянку, що до моменту знесення паркана галерею деколонізують, ми відповіли згортанням акцій протесту та зупинкою медійної розкрутки теми, не даючи навіть таких зобов’язань – а просто з «вдячності за порозуміння» – хоч якесь. І ось тепер цікаво, шановні готельєри, чого ви домагаєтесь цими маніпулятивними качелями в остаточному рахунку?
Можна ж просто погасити пожежу, виконавши обіцянку, повернувши колонам форму і сенс. А можна робити вигляд пошуку якихось міфічних пропозицій від громадськості. Щоб нічого не змінювати. І знаєте, куди веде цей шлях?
Якщо, коли знімуть паркан, виявиться, що за ним залишилось, Боже упаси, шкло, – ваші імена одразу стануть окличними – далеко не на зразок тої окличності, яка вже усталена зараз. Ви оримаєте дуже жирну точку свого безслав’я.
Журналісти всіх центральних ЗМІ зніматимуть тут приклад наруги над будівлею, рапортуватимуть про спотворення початку вулиці, про знущання над історією. А головне – про відкритий злочин, який тепер нічим не прикриєш.
Місто чекатиме розправи і вболіватиме, на жаль, за кожну вашу невдачу. Гіди будуть тицяти увагу туристів у цей гнітючий прецедент захоплення, безкультур’я, жлобськості й огиди.
Діаспора резонуватиме по-своєму, письменники – по-своєму. Але найнеочікуваніше зрезонує змінена рано чи пізно місцева влада, зовсім іншим набором медальок. Бо заподіяну естетичну шкоду не перекрили би навіть десятки ваших галерей і тисячі виставок. Ця скляна міна, якшо її зараз не розрядити, дочекається свого вибуху так чи інакше. Але тим часом наробить багато шкоди.
Що може бути виправдано такою ціною – ціною безсоромності, власного імені, репутації?
Ми вас просимо: зніміть шкло і не звинувачуйте непричетних. Просимо не заради себе – швидше заради вас”, – звернувся Ростислав Шпук до Бойків.

Як писав КУРС, реставрація готелю «Дністер» розпочалася у 2017 році. Під виглядом реставрації франківський підприємець Мирослав Бойко добудував до готелю зайві поверхи, замінив на даху автентичну черепицю на бляху, змінив колір будинку, а замість відтворення автентичної годинникової вежі встановив нову, не схожу на первісну ані за формою, ані за розміром.

Власники також засклили історичну колонаду з наміром перетворити публічний простір на частину холу готелю. Після цього сотні небайдужих франківців влаштували дві акції протесту біля будівлі, вимагаючи прибрати склопакети і повернути колонаді первісний вигляд.

Чимало відомих українців підтримали вимоги франківської громадськості в конфлікті довкола пам’ятки архітектури готелю “Дністер”. Про необхідність дотримуватися пам’яткоохоронного законодавства, поважати й берегти спільну історичну спадщину нинішнім власникам “Дністра” нагадали письменник Юрій Андрухович, акторка Ірма Вітовська, архітектор і урбаніст Юліан Чаплінський, письменник і перекладач Остап Українець, письменник Тарас Прохасько, архітектори Володимир Ідак і Володимир Гайдар, художник Ігор Роп’яник та інші.


Переглядів: 143 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024