П`ятниця, 19.04.2024, 23:22:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Червень » 7 » «Цісарські іменини» в Клубівцях
11:21:13
«Цісарські іменини» в Клубівцях
В івано-франківському видавництві «СІМИК» побачила світ книга оповідного фольклору села Клубівців Тисменицького району «На цісаревих іменинах», записаного з народних уст Йосипом Карпівим у другій половині минулого століття. Редактор видання Василь Лесів наголосив, що «подібного до цього у фольклористиці краю за роки незалежності України, принаймні нами, не відстежено». Різноманіття жанрової палітри охоплює казки і притчі, повчальні вірші, прислів’я і приказки, жарти і каламбури, мудрість порівнянь, образну суть фразеологізмів, віковий досвід буття повір’їв, прокльони. як барометр людських стосунків, загадки тощо.
Автор зумів зібрати і науково запаспортизувати ті сільські народні скарби, які з плином часу, як пісок крізь пальці, втрачаються, бо їх носії-оповідачі одне за одним відходять за межу. «Ще півстоліття тому в кожному селі гараздували оповідачі, — з сумом констатує укладач книжки, — співаки, майстри-умільці домашніх виробів з дерева, ниток і соломки. Вони мали на язиці цікаве слово для розмови, а в пам’яті — немало пісень, казок, притч, прислів’їв…» Свого часу Йосипа Карпіва ми назвали оберегом народних скарбів, а ще можемо назвати і невтомним їх шукачем. Подвижництво цього покутського краєзнавця не знає меж.
Та попри все дослідники творчості однозначно відзначають чи не найбільш плідний доробок Йосипа Карпіва в галузі фольклористики. Варто бодай назвати його окремі впорядковані видання: «Народні прикмети», «Таємниці місцевих назв», «Вуйко з Канади», «Пісенна царина Марії Турик». Як і нова книжка «На цісаревих іменинах», так і всі попередні мають одну помітну авторську рису — неперевершену любов до людей. Вони для Йосипа Карпіва — найбільший скарб на землі.

Переглядів: 618 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024