Четвер, 28.03.2024, 14:18:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 6 » Давні карти та плани Станиславова – у новому виданні серії „Моє місто”
14:42:03
Давні карти та плани Станиславова – у новому виданні серії „Моє місто”

3 квітня 2014 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація видання серії „Моє місто” – „Станиславів на давніх мапах та планах” Зеновія Федунківа.
Модератор зустрічі, голова історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто", Зеновій Жеребецький представив присутнім автора видання - члена  Національної спілки краєзнавців України та об'єднання „Моє місто", керівника науково-редакційного відділу при управлінні культури, національностей та релігій облдержадміністрації, історика, чималий краєзнавчий доробок якого демонструвався на розгорнутій у залі книжковій виставці „Зеновій Федунків: дослідник місцевої історії".
За словами п. Жеребецького, презентоване видання - це, перш за все, спроба впорядкувати усі досі відомі картографічні джерела нашого міста - від найдавніших часів і до початку 1940-х рр. Таке завдання було досить нелегким, але цікавим та потрібним, оскільки старі мапи дозволяють відкрити цілі втрачені світи, відродити нашу пам'ять про минуле рідного міста.
Сам презентант поділився з присутніми історією створення книги, що запрошує містолюбців до нового прочитання нашої минувшини - шляхом перегляду 29 мап, планів і схем, які на сьогодні ще мало вивчені, але надзвичайно інформативні та становлять безцінне джерело відомостей з різних галузей науки. Зеновій Богданович розповів і про структуру дослідження, що складається з 2 розділів (розділ І - історія картографування Станиславова; розділ ІІ - власне самі карти і плани міста), а також щиро подякував за допомогу у створенні видання членам історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто".
До речі, серед карт, вміщених у праці, є й план міста часів ЗУНРу 1919 р. українською мовою,  що є точною копією оригіналу та водночас окремим додатком до видання.
Привітали Зеновія Федунківа із появою нової книги як самі члени  об'єднання - краєзнавець Михайло Головатий, архітектори Зеновій Соколовський та Ігор Панчишин, археолог Василь Романець, видавець Василь Іваночко, так і представники наукової, творчої еліти, громадськість міста, зокрема: Петро Арсенич, Ігор Дейчаківський, Тарас Маланюк, Ростислав Гандзюк, Мирослава Олійник, Володимир Єшкілєв та ін.
Так, запрошені до слова Михайло Головатий, Зеновій Соколовський та Василь Іваночко були одностайними в тому, що презентоване видання  містить дуже цінну та детальну інформацію, завдяки якій, не заглиблюючись у текстову частину, можна побачити еволюцію міської території, топографічні, гідрографічні, архітектурні особливості нашого міста, простежити утворення передмість і мікрорайонів.
Під час презентації відбувся показ слайдів давніх карт, завдяки якому  присутні мали змогу наочно спостерігати локалізацію укріплень Станиславівської фортеці, еволюцію композиції міських кварталів, вулиці на місці струмків, річок та інші цікаві деталі картографії нашого міста.
На завершення дійства Зеновій Федунків висловив вдячність обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка за сприяння у проведенні презентації, а численні гості мали змогу ще раз переконатися, що нове видання серії „Моє місто" є хорошою альтернативою історичним теоріям та обов'язково стане в нагоді всім тим, кому більше до вподоби робити висновки самостійно, ніж отримувати їх готовими.


Переглядів: 507 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024