Субота, 20.04.2024, 00:32:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Червень » 27 » Демонтувати чи перефарбувати. Що буде з барельєфом радянської епохи, розміщеним на стіні бібліотеки у Франківську
21:56:56
Демонтувати чи перефарбувати. Що буде з барельєфом радянської епохи, розміщеним на стіні бібліотеки у Франківську

В Івано-Франківську на площі Міцкевича, 2 досі розміщений барельєф радянської епохи на фасаді приміщення обласної бібліотеки для дітей. На ньому зображені люди з прапором та напис: "13 листопада 1905 року на цій площі відбулась маніфестація трудящих". Директор обласного музею національно-визвольної боротьби Ярослав Коретчук розповів Суспільному, що зараз вирішують, що з ним краще зробити — демонтувати повністю чи перефарбувати.

Барельєф встановили у 1977 році. Його автори — скульпторка Світлана Топоркова та архітектор Леонід Попиченко.

"Барельєф був встановлений в комуністичний час, аби продемонструвати, що в Західній Україні підтримували комуністичну революцію. Композиція присвячена так званим революційним подіям 1905 року. Хоча в нас, як такої, революції не було. Вона була в Російській імперії. І якогось прямого стосунку до Прикарпаття революція немає. В 1905 році був невеличкий страйк. А ця стела була зроблена для того, аби в майбутньому, коли Західну Україну приєднали до Радянського Союзу, показати, що тут трудящі, селяни та робітники боролися проти експлуататорів, буржуазії", — розповідає Ярослав Коретчук.

Наразі планують звернутися до представників влади, аби демонтувати її повністю або частково, каже Коретчук.

"Є ідеї, наприклад, перефарбувати барельєф і забрати напис. Можна перефарбувати в однострої гуцульські, щоб не знищувати повністю. Зараз вивчаємо думку громади та вже після цього будемо звертатися до представників влади, щоб ухвалити остаточне рішення", — розповідає директор обласного музею національно-визвольної боротьби.

З його слів, в Івано-Франківську більшість комуністичної символіки демонтували на початку 90-х років, але подекуди залишилися елементи.

"Порівнюючи, до прикладу, з регіонами на сході та в центрі України, в принципі, в Івано-Франківську майже не залишилося комуністичної символіки. В місті є якісь фрагменти дощок діячам чи якимось подіям, є залишки зірок п'ятикутних. Вони з різних причин там залишилися. Це потрібно відстежувати. І в сьогоднішніх умовах потрібно остаточно завершити ці процеси. Потрібно виявляти та шукати шляхи, щоби влада демонтовувала такі об'єкти. Дякувати Богу, завершився процес перейменування вулиць в Івано-ФранківськуЦе була декомунізація і русифікація одночасно", — каже Ярослав Коретчук.


Переглядів: 102 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024