Середа, 24.04.2024, 10:04:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 26 » «Дідух-2011» — з рекордом і без гламуру
22:55:26
«Дідух-2011» — з рекордом і без гламуру
В обласному науково-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття уже вшосте відбувся конкурс різдвяної атрибутики «Дідух-2011». Цього року свої павуки, дідухи та обереги — всього 75 експонатів — представили 24 майстри народної творчості з дев’яти районів області. Серед них було багато молоді. Вік учасників конкурсу — від другокласників до 85 років.
Виставкова зала методичного центру наповнилася святковим настроєм, адже її прикрасили не лише дідухи і павуки, а й солом’яні квіти, вінки, ангелики, ялинки і навіть Снігурка з Дідом Морозом на санчатах. Щороку серед представлених робіт є дідух, який неможливо оминути увагою. І нинішній рік не виняток. Адже погодьтеся, дідух з кукурудзи — це не лише красиво, а й неординарно, хоча, як зазначили члени журі, не відповідає автентиці народної традиції. Такого цікавого дідуха зробила майстриня із села Корнева Городенківського району Марія Гончар. А ще окрім звичної експозиції конкурсних робіт, вихованці гуртка «Дивосвіт» івано-франківського НВК «Школа-гімназія №3» та Галицької академії народних ремесел проводили майстер-класи із плетіння соломкою. На очах багатьох відвідувачів експозиції народжувалися неповторні фігурки та обереги. Представлені роботи можна було й купити. Зокрема, вартість солом’яного ангелика — 20—50, дідуха — 100—650, павука — 100—200 гривень. Тож серед різдвяної атрибутики кожен міг знайти щось для себе.
Серед такого розмаїття робіт, напевно, важко було обрати шість найкращих. Проте журі дотримувалося правила: робота не мала містити інших матеріалів, окрім соломки. Позлітки, бантики та інші штучні прикраси і зайвий гламур, можливо, і додавали ошатності виробам, проте забирали бали. «Попередніми роками в свої роботи майстри додавали дуже багато позліток, різних кольорових папірців, а тепер майже всі роботи виконано лише з природного матеріалу. Це тішить», — зауважив методист обласного науково-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Мирон Левицький.
Конкурс закінчився і тепер можна назвати переможця. Отож перше місце посіли численні роботи вихованців і майстрів Галицької малої академії народних ремесел. Загалом журі присудило призові місця шістьом конкурсантам, котрі отримали грошові нагороди: за перше місце — 500 грн., друге — 400 грн., третє — 300 грн.  Мирон Левицький підсумував, що цього року у виставці-конкурсі взяла участь рекордна кількість учасників, серед них багато молоді, вразили  також техніка виконання різдвяної атрибутики і дотримання етнічних традицій.
Ольга МОНЧУК

Переглядів: 608 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024