Середа, 24.04.2024, 03:49:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Січень » 17 » Для калуського Музею дзвонів хочуть викупити дзвін Антонія Серафина в Мінську
20:49:20
Для калуського Музею дзвонів хочуть викупити дзвін Антонія Серафина в Мінську

Калуш історичний відомий як один із центрів дзвоноливарства на Галичині. Тут працювали дзвоноливарні відомих братів Фельчинських та Антонія Серафина. Активісти продовжують працювати над піднесенням історичного статусу міста і створенням тут туристичного магніту — Музею дзвонів.Усе почалося з ідеї, мети, ініціативної команди та пошуку експонатів для майбутнього музею, каже ініціатор створення Музею дзвонів, головний спеціаліст відділу з питань інвестицій та міжнародної інтеграції управління економічного розвитку міста Калуської міської ради Віктор Павлів. Збирають не тільки дзвони, але й усе, що мало відношення до дзвоноливарства не лише Калуша, але й України. Зокрема статті, книжки, фотографії, листівки, тощо.

Чимало зусиль до вивчення історії дзвоноливарства на Калущині доклали активісти Василь Фіцак і Олександр Коваль. Калушани об'їхали 54 села Калущини й дослідили всі церкви та дзвони в кожній із них: зробили серію світлин дзвонів, дзвіниць та підготували їхні описи. Нині краєзнавці готують буклет до друку.

Колекція дзвонів, яку вдалося зібрати для майбутнього музею, — невелика: більше сувенірних експонатів, аніж історичних. Проте калушани активно долучаються до поповнення колекції, підтримуючи ідею створення Музею дзвонів.

Майбутній музей Віктор Павлів бачить у формі дзвона, як у Коломиї — Музей Писанки. Це було б своєрідною візитівкою міста. У закладі планують відкрити дитячі гуртки з виготовлення дзвонів, тематичну бібліотеку. Діяльність музею неможлива без досліджень науковців, які б досліджували історію дзвоноливарства та дзвонів.

Звісно, ідея створення Музею дзвонів — дороговартісна справа. Тому ініціативна група подаватиме заявку на міжнародний грант, розповідає Віктор Павлів.

Старший науковий співробітник краєзнавчого музею Калущини Іван Тимів вважає, що, створюючи Музей дзвонів, варто зробити його сучасним:

— Якщо створювати модерний музей, то він має відповідати європейським стандартам музейництва, які є, до прикладу, в Перемишлі. Оформлення мало б відповідати сучасним підходам. Може бути і відеоряд, в якому б ішлося про історію дзвоноливарства. Проте проєкт — дороговартісний, і його реалізація, ймовірно, — далека перспектива.

Директор музейно-виставкового центру Артур Єфремов, підтримуючи створення Музею дзвонів, зазначає: музей — в першу чергу, інституція, а не сувенірна крамниця. Основне завдання — дослідження, презентація, популяризація предметів, які знаходяться в музеї. За його словами, тих дзвонів, які зібрані станом на сьогодні, недостатньо, що відкрити повноцінний музей.

Ще одним важливим питанням є пошук приміщення, де буде розміщений майбутній музей. Поки що ініціативна група на чолі з Віктором Павлівим планує розмістити експозицію в Калуській ЗОШ I-III ступенів №3, де вже встановлена скульптура дзвоноливарів Фельчинських. Місце розташування експозиції вибране невипадково, каже директор навчального закладу Михайло Коротич:

— Ми знаходимося на вулиці Дзвонарській і знаємо, що саме тут була ливарня дзвонів братів Фельчиських. Віктор нам запропонував такий варіант розміщення музею, ми — підтримали. Ми будемо знайомити з нашою історією дітей і батьків. А наші вчителі історії та учні старших класів долучатимуться до краєзнавства.

За словами Віктора Павліва, вдалося налагодити співпрацю з дзвоноливарнею в Перемишлі. Однак через карантин поїздку до Польщі відклали. Також у Калуші розглядають пропозицію викупити калуський дзвін Антонія Серафина, що знаходиться в Мінську. Годинник, до якого був приєднаний дзвін, не працює, і зараз є хороша можливість повернути експонат на батьківщину.

Ірина КМІТЬ, журналістка

 


Переглядів: 172 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024