Четвер, 28.03.2024, 17:26:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 17 » Дмитра Вітовського вшановано у філателістичній продукції
10:28:05
Дмитра Вітовського вшановано у філателістичній продукції
8 листопада 2012 р. виповнилося 125-років з часу народження нашого краянина, відомого державного та військового діяча Дмитра Вітовського. Для вшанування та популяризації його постаті свій вклад зробили і колекціонери – філателісти, які з цієї нагоди видали цікаву поштову продукцію (конверти). Щоправда, ця продукція не відноситься до державних офіційних поштових випусків, а є так званими клубними конвертами – що не відбилося на їхній якості, і вони вже тепер можуть поповнити будь-яку філателістичну колекцію, або бути в експозиції музеїв. 
Загалом, з нагоди 125-річчя з дня народження Д.Вітовського видано 5 ювілейних конвертів; 3 – за авторством івано-франківських колекціонерів; 2 – львівських. Розмір конвертів є стандартним: 116 * 160 мм. Подамо коротку характеристику кожного з них.
Одним з ініціаторів видання пропам’ятного конверта є івано-франківець Євген Когут. Ним у видавництві «Місто-НВ» видано цікавий екземпляр. На лицевій стороні розміщено зображення – художньо виконаний портрет Д.Вітовського (який був частиною всеукраїнського проекту «Видатні українці у світі») на фоні липневої світлини 1915 р., яка фіксує вступ УСС у родинне село Д.Вітовського - Медуху. На звороті конверта напис «Дмитро Вітовський (1887-1919) – один із організаторів Листопадового зриву 1918 р., Державний секретар військових справ ЗУНР, полковник Української галицької армії». Наклад конверта 100 примірників. 
Ініціатором видання ще двох конвертів є івано-франківець Ярема Тимків. Він за допомогою Івано-Франківського музею визвольної боротьби зміг втілити свій колекціонерський задум. На одному з конвертів зображено пам'ятник до 85-річчя ЗУНР (побудований на кошти Войцюка В., скульптур Довбенюк В.), що був відкритий 1 листопада 2003 року у м. Івано-Франківську перед Будинком Правосуддя на вул. Грюнвальдській. На світлині виокремлено горельєф Д.Вітовського, який розташовується в одній з споруд пам’ятника. На другому конверті авторства Я.Тимківа зображено пам'ятник Д.Вітовському у с. Медуха Галицького району. Обидва конверти поміщують напис «Дмитро Вітовський. 125 років від дня народження». Наклад кожного конверта – всього 50 примірників.
Член Львівської організації філателістів Андрій Пилюх спільно з керівниками області та району (Р.Іваницьким, Г.Івасишином та П.Стрембіцьким) провели погашення двох спеціально виготовлених конвертів з маркою, створеною для увічнення цієї події. За сюжетами ці конверти є ідентичні сюжетам авторства Я.Тимківа – з тією відмінністю, що зображення Д.Вітовського та пам’ятника йому у с. Медуха розміщені на фоні прапора УСС. Також, львів’яни виготовили штемпель з зображенням Дмитра Вітовського, щоправда він містить незначну похибку – військові нагороди нашого земляка розміщені не за правилами австрійського війська (повинні бути з лівого боку мундира, а на відтиску – з правого). Наклад львівських конвертів – 75 примірників кожен.

Всі конверти івано-франківських авторів виконані в кольорі (два львівські чорно-білі) і є оригінальними за власним дизайном. Поштова продукція франківців погашувалася спеціально виготовленим до цієї нагоди поштовим штемпелем, який при відтиску залишає на конверті зображення пам’ятника у с. Медуха і напис «1887-2012. 8.11.2012 с. Медуха Галицький р-н». Погашення здійснювалося пересувним відділенням поштового зв'язку №1, (м. Галич ЦПЗ №6). Львів’яни погасили свої конверти у поштовому відділенні №1 м. Галича офіційним штемпелем, а також додатковим – Національного заповідника «Давній Галич».
Пригадаємо, що кількома роками раніше, у 2007 р. було офіційне державне поштове видання присвячене Д.Вітовському. Це був конверт до 120-ти річчя з дня його народження. Видавцем стали УДДПЗ «Укрпошта», видавництво «Марка України». Художник Георгій Варкач мистецько опрацював військове фото нашого краянина для цього конверта. Напис на конверті «Д.Вітовський (1887 – 1919), військовий і державний діяч». І хоча наклад цього конверту був великий (403 000 примірників) – вже зараз він є певною філателістичною рідкістю.
Залишається висловити радість з того приводу, що колекціонери, як суспільно активні громадянини зберігають пам’ять про визначних діячів нашого краю та популяризують їхній життєвий чин. А колекції, як відомо, є одним зі способів збереження історичної пам’яті – тож очікуймо нові цікаві поштові випуски!
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 706 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024