Четвер, 25.04.2024, 14:52:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2018 » Липень » 18 » До 100 – річчя завершення Великої війни у Галичі приберуть кладовище австро – угорських військовиків
10:45:46
До 100 – річчя завершення Великої війни у Галичі приберуть кладовище австро – угорських військовиків

В листопаді 2018 р. у світі відзначатиметься 100 – річчя з часу завершення Великої війни. Не оминеться увагою і Галич, який в цій війні був важливим стратегічним пунктом на р. Дністер; за місто велися бої між російської імператорською армією та союзними австро – угорськими та німецькими частинами. В результаті цих бої були численні жертви, як серед цивільного населення, так і військовиків. Щодо останніх, то більша частина з них була похована на старому кладовищі на терені міської дільниці Галич – Гора.

Оскільки в період радянської влади ця війна вважалася «монархічною і імперіалістичною», їй не надавалося уваги в історичній науці, а відповідно не зверталося уваги на військові поховання, які з кожним роком занедбувалися.

Саме цього року на військовому кладовищі Галича буде проведено перші серйозні роботи щодо його благоустрою. Це стане можливим зусиллям багатьох сторін - громадської організації «Поступовий гурт франківців», Галицької міської ради, науковців Національного заповідника «Давній Галич», краєзнавців та всіх небайдужих мешканців міста.

Саме підготовці та проведенню цих робіт була присвячена зустріч, яка відбулася нещодавно в Галичі. Було оглянуто військове кладовище та обговорено перші кроки щодо благоустрою. ОТБ «Галичина» відзняла ролик про стан поховань.

Слід зазначити, що громадська організація «Поступовий гурт франківців» (керівник С.Адамович) вирішила включити прибирання військового кладовища Галича в свій проект «Велика війна: поховання та історична пам’ять» (в цьому році згідно проекту на території області прибиратимуться тільки два кладовища). Завдяки цьому стане можливим наступне: прибирання кладовища силами волонтерів з студентського середовища (орієнтовно у вересні 2018 р., волонтери орієнтовною кількістю 30 осіб згідні тут попрацювати впродовж дня), виготовлення та встановлення двох інформаційних таблиць (з загальною довідкою про поховання та переліком встановлених прізвищ осіб, які тут поховані).

Науковцями Національного заповідника «Давній Галич» буде підготовано необхідні довідкові дані для інформаційних таблиць і їхнього подальшого внесення у європейську базу даних про полеглих.

Разом з тим, надзвичайно важливо відновити огорожу існуючого кладовища, встановити вхідну браму і викорінити саморослі кущі. З цією метою підготовано орієнтовний перелік необхідних матеріалів і подано на розгляд у Галицьку міську раду. Попередньо, на зустрічі міський голова Галича п. Орест Трачик висловив згоду щодо підтримки цих ініціатив.

Принагідно зазначимо, що вже й раніше окремі небайдужі мешканці міста здійснювали часткове прибирання сектору військових поховань. Особистий вклад кожного є дуже важливим, тому залишається сподіватися, що всі небайдужі зможуть долучитися до даних робіт.

Андрій Чемеринський


Переглядів: 330 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024