П`ятниця, 19.04.2024, 17:25:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 23 » До 90 - річчя від дня народження Григорія Легкого ("Бориса")
13:40:24
До 90 - річчя від дня народження Григорія Легкого ("Бориса")
Щоб знали ви
Колись судити будуть нас, ми знаєм,
Один – за нами, інші – проти нас,
Хтось, може, скаже за старим звичаєм –
На боротьбу був не пригожий час.

Це правда – час грізний, жорстокий
Під ноги кида тисячі колод,
Та знайте – нам не жаль кривавих соків,
Бо ними вічно житиме народ.
1949 р. Марко Боєслав «Гомін», 
референт пропаганди Крайового проводу, 
поет, публіцист.

Григорій Легкий народився 21 червня 1922 року в сім’ї селянина-хлібороба у селі Слов’ятині Підгаєцького району на Тернопіллі. Виховувався в багатодітній сім’ї. Закінчив початкову, а відтак приватну школу. Навчаючись у Станіславській гімназії, відзначився сумлінністю і знаннями. Там, як і багато його ровесників, прилучився до юнацької сітки ОУН. По закінченні навчання проходив вишкіл у військовій школі кадрів ОУН «Тигри». По прибуттю до Станіслава Григорій під псевдо «Борис» працював референтом пропаганди спочатку окружного, а за якийсь час – обласного проводу ОУН, залучався до створення підпільної мережі повітових, районних, над районних та станичних осередків організації, проводив наради та інструктажі провідників низових структур, розробляв і втілював у життя систему конспіративних явок, налагоджував канали  зв’язку між ними.
Ця активність  «Бориса» не могла залишитися непоміченою для гестапо. Арешт відбувся на залізничній станції міста Галича і в супроводі двох конвоїрів «Бориса» в кайданах у потязі відправлено до Львова. Одначе була організована вдала втеча підпільниками  неподалік станції Бурштин.
Про життя і боротьбу  Григорія Лепкого «Бориса» видана книга «Лицар нескореної долі». Автор  цього видання – наймолодший  брат провідника    Петро Легкий, який зумів зібрати  великий фактаж мужності  й героїзму оунівського підпілля у боротьбі  за Українську Самостійну Соборну державу, а також  висвітлив конфліктність між зверхниками  Проводу закордонних частин ОУН, що призвели до появи у керівному ядрі так званих «двійка рів», мета котрих зводилась  до руйнування самої організації, як політичної сили.
На основі документів і спогадів очевидців, які надруковані вперше, дізнаємося про несхитного провідника Коломийського  окружного  проводу ОУН та 21  тактичного   відтинку «Гуцульщина» четвертої округи УПА «Захід – Карпати» «Бориса» — Григорія Легкого, який очолював боротьбу повстанців  цього  терену по 20 жовтня  1950 року, до дня загибелі  у бою з енкаведистами на горі Корметура, неподалік Лебединого озера. Лицар нескореної  долі був нагороджений Срібним  Хрестом заслуги УПА.
Людмила ЛУКАНЮК,
завідувач Косівського філіалу
  обласного музею
 визвольної боротьби ім. Степана Бандери

Переглядів: 569 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024