Четвер, 25.04.2024, 05:46:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 14 » До брата у Підгірки
17:12:26
До брата у Підгірки
Коли їхати з Івано-Франківська до Калуша, то у селі Підгірки, що увійшло тепер в межі центру хіміків Прикарпаття, увагу проїжджих привертає невеликий будинок із вивіскою «Музей-оселя Івана Франка». Яким чином це село пов’язане із долею Каменяра, ми спробували з’ясувати.
На початку ХХ століття до цього села навідалися два брати Онуфрій та Іван Франки. Прибули обоє, щоб придбати помешкання для Онуфрія, старшого брата. Оглянувши запропоновану на продаж хату та город, брати вирішили  купити. Так у 1904 році Онуфрій Франко разом з дружиною та дітьми  переїхали до Підгірок.  З того часу, як свідчать історичні джерела, листи та спогади, 
І. Франко часто сам або із сім’єю приїжджав у гості до брата. Разом із своїми синами Каменяр збирав у Підгірках місцевий фольклор. Зібрані матеріали були надруковані у 1908 році у другому тому «Галицько-руських народних приповідок».  Як відомо, останній раз Каменяр приїжджав до цього села на похорон брата, який помер у 1913 році. А дружина І. Франка  досить часто відвідувала це село разом із дітьми та онуками майже до кінця своїх днів.
Сім’я Онуфрія була досить великою, у ній виховувалось восьмеро дітей. Однак у Підгірках народився тільки Омелян. Будинок, котрий купив І. Франко з братом був досить великий та просторий. Коли прибував сюди Франко зі Львова, то до хати сходилися односельчани, які хотіли поспілкуватися із поетом і філософом.  Розмови велися довго, тому дітям Онуфрія та Івана часто приходилося ночувати у стодолі на сіні. 
На жаль, хата, у якій мешкав брат Каменяра, до сьогодні не збереглася. Уродженець Підгірок художник Григорій Смольський зробив рисунок цієї споруди. А в 1956 році на місці, де стояла колись ця будівля, встановлено пам’ятник Іванові Франкові.
Омелян Франко, наймолодший із дітей, залишився на батьківському обійсті і в 1935 році побудував тут новий будинок, у якому проживав його син Мирослав. Дочка Омеляна Оксана працює професором Львівського національного університету ім. І. Франка, досліджує родовід Івана Франка. Багато років вона добивалася дозволу у відповідних інстанціях на відкриття у селі музею письменника та його родини. 
Тільки у 1992 році голова Калуського міськвиконкому Роман Сушко підтримав її ініціативу і посприяв, щоб оселю-музей родини Франків у Підгірках було відкрито.
Зараз у музеї зберігаються і експонуються цікаві матеріали про родину Франків та про перебування Каменяра у Підгірках.
Іван Драбчук

Переглядів: 710 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024