Четвер, 25.04.2024, 22:47:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Серпень » 18 » Доля, невіддільна від історії народу
21:25:35
Доля, невіддільна від історії народу

Менш як через рік — 24 липня 2018-го — відзначатимемо 90-ту річницю від дня народження визначного прикарпатського вченого — академіка Володимира Грабовецького. Його доля як дослідника, науковця і педагога невіддільна від історичної долі західноукраїнської інтелігенції, якій у ХХ столітті довелося жити і творити в умовах, коли український народ ще не мав своєї держави. Як наголосив директор інституту історії і політології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника професор Микола Кугутяк, українська інтелігенція мусила пристосовуватися до постійного ідеологічного, політичного і морального тиску.

Але незважаючи на несприятливі умови, академік Володимир Грабовецький плідно працював на ниві історії України. Вершиною історичних досліджень вченого, безумовно, є його докторська дисертація «Антифеодальна боротьба карпатського опришківства ХVI—XIX століття» та монографія, що витримала три видання, — «Олекса Довбуш — легендарний лицар Карпат».

В. Грабовецький відомий також як дослідник запорізького козацтва, якому при­святив близько 60 наукових і науково-популярних праць. Найповніше вчений опрацював добу Богдана Хмельницького — тогочасні події він дослідив та описав у своїй монографії «Західноукраїнські землі в період народно-визвольної війни 1648—1654 рр.», що побачила світ у 1972 р.

Одним із вагомих підсумків наукової діяльності В. Грабовецького було відкриття ним у 1995 році Івано-Франківського державного історико-меморіального музею Олекси Довбуша. Володимир Васильович провів три міжнародні, регіональні і обласні наукові конференції з нагоди роковин загибелі та річниць народження cвого земляка, односельця — легендарного ватажка опришків Олекси Довбуша — у 1988, 1995 і 2000 роках.

Цікавими також є праці В. Грабовецького про творчість корифеїв України, славетних Т. Шевченка та і. Франка. В музеї експонують його монографії: «Підлисся. Сторінки історії села Маркіяна Шашкевича та його вшанування» (2006 р.), «Моринці. Сторінки історії села Тараса Шевченка та вшанування Кобзаря» (2007 р.) та «Прикарпаття і Каменяр. До 150-річчя з дня народження Івана Франка» (2006 р.).

Як згадує доцент іван Макаровський, який добре знав психологію творчості В. Грабовецького, статті вченого про Івана Франка наснажені національно-патріотичним духом, що зумовило значний їх науково-пізнавальний і виховний потенціал. Не лише український, а й інші народи на Франкову любов до людей відповідали любов’ю до великого українського письменника і мислителя. Володимир Васильович у розмовах з доцентом Макаров­сь­ким часто згадував про те, як, будучи учнем Малої духовної семінарії, отримав благословення від Андрея Шептицького. Значним внеском у дослідження українських історичних персоналій є його книжка «Андрей Шептицький і Прикарпаття» (2009 р.).

Значною подією в педагогічній культурі Прикарпаття став вихід друком праці В. Грабовецького «історія Гуцульщини», яку в школах використовують як навчальний посібник. Знаковою у його науковому доробку є також його книжка «З літопису Української Повстанської Армії на Прикарпатті в 40—50-х рр. ХХ ст. із серії окремих розділів книг автора (2012 р.)», що отримала високу оцінку учасників визвольної боротьби. Зокрема, голова Коломийської станиці — колишній сотенний УПА Мирослав Симчич та голова козацького осередку при Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника Євген Сохан за заслуги академіка Грабовецького в пропаганді національно-визвольної боротьби українського народу за свою незалежність, в тому числі і героїчної боротьби УПА 40—50-х років минулого століття, вручили академікові диплом і почесну відзнаку, що рівнозначно ордену з нагоди 70-річчя створення Української Повстанської Армії.

Юрій СРАЙЧУК. Директор Івано-Франківського історико-меморіального музею Олекси Довбуша.

Володимир БАКАЛА. Старший науковий співробітник музею.


Переглядів: 404 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024