Субота, 20.04.2024, 06:37:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 20 » Дорога в небо починається в Яблуниці
10:05:01
Дорога в небо починається в Яблуниці
Глибока Гуцулія. Серед вкритих густими смарагдовими лісами гір розкинулось по пагорбах село Яблуниця. Над ним - блакитна парасоля неба. І хто б що не казав про нудне і важке життя-виживання гуцулів, але мрії у них були високими. Мрії – піднятися над землею у високе бездонне небо.
З 20-х років ХХ ст. Яблуниця стала прикордонним населеним пунктом на польсько-чеському кордоні. Разом з тодішніми присілками Вороненко і Поляниця Поповичівська тут налічувалось 1500 мешканців. В Яблуниці розміщувалась прикордонна застава, на одній з будівель якої під поривами могутнього карпатського вітру обертався макет літака. До речі, він зберігається і нині в одного з мешканців села. Свого часу в Яблуниці вчителював астроном Данило Петрицький (1818-1910), автор книги про небесні світила. Він вже тоді привертав увагу своїх улюблених учнів до освоєння повітряного простору.
100 літ тому, 18 серпня 1912 року, один з галицьких часописів повідомляв, що в Яремчі граф Сціпіо здійснив політ на аероплані. На видовище зібралося багато жителів з навколишніх поселень та угорці з Закарпаття. Політ був вдалим. За це видовище пілот отримав 1000 крон. Ще 300 – перепало комітету, який організував цей захід та 150 крон заплачено перевізнику за транспортування літального апарату. Були тут і мешканці Яблуниці.
Оригінальну атракцію для відпочивальників у Яремчі та його околицях в міжвоєнному періоді вигадали в тутешньому фотосалоні. Тут в 30-х роках ХХ ст. можна було сісти в макет легкого літака, зробленого в натуральну величину, на борту якого великими буквами виведено «WARSZAWA-JAREMCZE» - і ти вже пілот чи пасажир літального засобу, який долає повітряний простір на цій уявній авіалінії. Зауважу, що польські дослідники приписують цю ідею Адольфу Блажу, відомому фотографу з Ворохти.
Були в гірському селі Яблуниці і свої «кулібіни». Це Михайло Раптак, який проживав в урочищі Розчіл. Вмів виготовляти, за переказами старожилів, як знаряддя праці, так і неймовірні іграшки й прилади. Якось Михайло зробив невеликий літак (дехто вважає, що то був дельтаплан), і ще в 30-х роках перелітав на ньому з одного груня на інший, вражаючи все село. А ще він умів виготовляти скрипки, на одній з яких, кажуть, і досі грає місцевий музикант. Та фатальним для винахідника стало те, що він робив фальшиві гроші. Були це монети чи паперові купюри - досі сперечаються в селі, але майстра арештували угорці, і десь там, на Закарпатті, перед Другою світовою війною його слід загубився. Можна було б думати, що ця неймовірна історія – вигадка. Але ні, особа народного конструктора літака не міфічна. В Конскрипції парафіян Яблуниці знайдено прізвище Раптака Михайла, його дружини Гафії та дочки Анни.
Про іншого юнака з Яблуниці, Бориса Савчука, який змалку прагнув підкорити небо і стати пілотом, досі було майже нічого не відомо. До пошуку інформації про нього підштовхнули лаконічні рядки в книзі вихідної документації за 1938 рік церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Тут отець Василь Фроляк зазначив, що надіслав копію метричного свідоцтва Савчука Бориса до летунської школи в Варшаві. Дійсно, в Метричній книзі хрещень церкви Яблуниці зазначено, що Савчук Борис народився 7 січня 1920 року в неповній сім’ї і його та сестру-близнючку Олену охрестив отець Юліан Кисілевський.
І тільки в минулому році польський музей літунства подав інформацію, яка також вміщена в «Книзі льотчиків польських, полеглих на війні в 1939-1945 рр.» У книзі записано: «Савчук Борис Кароль, пілот-стрілець, народжений 7.01.1920…10.09.1942 на літаку «Велінгтон»…проводив бойовий виліт з завданням бомбардування Дюссельдорфа. Під час дольоту до цілі літак був збитий німецьким нічним «мисливцем» і розбився біля міста Оут Баєрланд у Голландії. Загинула вся команда: Я.А. Вежбіцкі, С. Вашкєвіч, Е.К. Закєларжа, Я.В. Горош. Пілот Савчук похований на цвинтарі Крусвіюк під Роттердамом, могила №35-38». Родичка пілота пані Анна Бойчук свято зберігає світлину хороброго юнака з Яблуниці, який воював проти фашистів.
Попри великі перепони, ще одному юнаку з далекого гірського села вдалося сісти за штурвал сучасного повітряного лайнера. Ним став родич згаданого Бориса Савчука – Мирослав Бойчук. В1977 році він завершив навчання в Яблуницькій середній школі і вступив у Кременуцьке льотне училище, яке закінчив у 1980 році з відзнакою. Працюючи в Пермському авіапідприємстві (Росія), освоїв літаки АН-2, АН-24, АН-26, ТУ-134. В 1992 році Мирослав Бойчук закінчив навчання в Ленінградській (нині Санкт-Петербурзькій) академії цивільної авіації. Працював в авіакомпанії «Домодєдово» на посаді командира екіпажу Іл Р6-300. З 1999 до 2002 року – віце-президент профспілки пілотів Росії. З 2002 року – президент профспілки пілотів цивільної авіації Росії. З 2004 року Мирослав Бойчук – член Російської тристоронньої комісії з регуляції соціально-трудових відносин при уряді Росії від профспілки пілотів цивільної авіації.
Мешканці Яблуниці пишаються, що тут, серед гір, які підтримують небесний купол, виросли чоловіки, які зуміли втілити в життя свою мрію й прославити рідний край.
Світлана ФЛИС,
старший науковий працівник
Музею етнографії та екології Карпатського краю, 
м. Яремче

Переглядів: 649 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024