П`ятниця, 29.03.2024, 02:12:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 17 » Двері спотикання: у Франківську реставрують входи до старовинних кам'яниць
21:18:32
Двері спотикання: у Франківську реставрують входи до старовинних кам'яниць

В Івано-Франківську оголосили тендер на 120 тисяч гривень, щоб реставрувати двері старовинного будинку.

Авторка ініціативи "Івано-Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич розповіла, що ціна реставраційних робіт її дивує, пише Суспільне.

Відомості про умови тендеру на реставрацію дверей на Грушевського, 9 є на сайті Рrozorro.

Тендер оголосило Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради.

У додатку №1 до тендерної документації зазначено, що пропозиція полягає в наступному: "Реставрація вхідних дверей будинку № 9 на вул. Грушевського у м. Івано-Франківську" (ДК 021:2015: 45453000-7 – Капітальний ремонт і реставрація)".

Міська рада готова вкласти в проєкт 120 тисяч гривень з міського бюджету.

Марія Козакевич здивована такою ціною реставраційних робіт. Каже, вони не можуть коштувати 120 тисяч: "120 тисяч - це двоє дверей причому доволі складних: і з гратками металевими, і з вітражами. Або троє - простіших. Якщо австрійські, високі, великі двері, вітраж, ковка, - то зрозуміло, що вони можуть коштувати 50-60 тисяч. А там - просто дерев'яні двері".

Натомість заступник директора Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради Артур Прокіпчук вважає, що ціна реставраційних робіт дверей на Грушевського, 9 цілком прийнятна: "Там сума вище середньої, бо хочуть використати скло кращої якості. Бо там зверху вітражі. Крім того їх відновлюватимуть".

За його словами, спеціаліст, який відновлював двері в їдальні медакадемії, порекомендував скло, яке буде "на клас" дорожче. Тому в кошторис робіт заклали суму, якої б мало вистачити на реставрацію дверей та тамбурів, заміну непридатних частин дверних коробок, заміни порогу. Крім того, планують відтворити декоративне художнє різьблення, яке на сьогодні втрачене.

Але це не остаточна ціна реставрації. Тендер можу виграти підрядник, який виконає роботи за меншу ціну. Тоді, каже Артур Прокіпчук, залишок суми залишиться у бюджеті міста.

Марія Козакевич здивована не лише ціною реставраційних робіт дверей на Грушевського, 9, а сам факт оголошення такого тендеру, адже на сьогодні міська рада має борг за реставраційні роботи, які вже давно виконані.

"Вони винні нам 130 тисяч гривень за двоє дверей на вулиці Леся Курбаса. Але, якщо пам'ятаєте, там ковані гратки, два розкішних вітражі з квітами. Там зрозуміло, на що ті гроші пішли. Вони встановлені в серпні минулого року. 24-го серпня, на День Незалежності ми їх встановили. Марцінків прийшов, пофотографувався. Випустили газету і кадендар з тим будинком і з тими дверима. Рік минув, а грошей немає", - розповідає Марія Козакевич.

Крім цієї суми, місто заборгувало оплату дверей на Грюнвальдській, 2. Авторка ініціативи "Івано-Франківськ, який треба берегти" говорить:

"Там двері також відреставровані. І ми їх не ставимо, бо розуміємо: якщо ми їх встановимо, грошей чекати будемо довго. Поки двері ще в нас - ми можемо ще щось говорити. А коли ми їх встановимо, то вони (міська рада - ред.) забудуть. Я не розумію, чому вони оголошують тендер, якщо вони тільки нам винні 130 тисяч і 40 тисяч за реставрацію?".


Переглядів: 151 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024